1578: Antirasistfundamentalismen härjar

I dessa dagar går ingen säker för antirasismens logik: Om du kan misstänkas hysa sympatier eller förståelse för sådana som kan misstänkas skall allt samarbete avbrytas. Om någon säger sig försvara yttrandefriheten är denne utan tvivel rasist eller hyser sympatiserar med sådana.

 

Det fortsätter att sprida sig och det kommer att pågå ett bra tag ännu. Man måste förstå att alla de röster som bokstavligen och bildligt investerat i antirasismen inte utan vidare kan ändra ståndpunkt. De skulle då förlora sin trovärdighet. Istället har det blivit läge att med allt större frenesi tjuta med vargarna. Tills bubblan spricker och som det står i psalm 492, ”Nu tystne de klagande ljuden”. Antirasismens masshysteri är en i raden av missriktade välviljor. Som ofta sker kombineras sådana rörelser med föreställningen om att besitta den slutgiltiga sanningen som tillåter att allt kan ställas på dess enda möjliga plats och att hela den västerländska historien korrigeras.

 

Konstkritikern och filosofen Lars O Ericsson berättar i SvD om ett intressant krav som ställdes av hans förläggare. De texter det handlade om var äldre konstrecensioner och har inget att göra med det som förläggaren lade på bordet: Han hade hört rykten om att Ericsson var antimuslim och krävde en offentlig avbön. Ericsson vägrar, vilket, enligt hans åklagare, säkert inte är till hans fördel. Är han månne skyldig? Det enklaste sättet att ta reda på fakta i målet vore nog att kasta en bunden Ericsson i vatten. Sjunker han är han oskyldig, flyter han är han skyldig.

 

 

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

19 svar på 1578: Antirasistfundamentalismen härjar

 1. Häxjakt har fått en ny innebörd. Men människor har alltid offrats för det fria ordets skull. Frågan är alltid vem som ska offras.

 2. Pingback: Välviljans logik « Vikboblogg

 3. Annie skriver:

  Den räddhågsne förläggare som Lars O. Ericsson skriver om är Staffan Lundgren på Axl Books – en politiskt korrekt fanatiker, som också hoppat på Vilks i ett flertal inlägg på sin blogg. Det är inte alls att förvånas över att han driver infam häxprocess på det sätt som Ericsson beskriver.

 4. Cecilia skriver:

  Emmy,

  Tack för länken!

 5. Cecilia skriver:

  ”Det fortsätter att sprida sig och det kommer att pågå ett bra tag ännu.”

  Det som väl är allra ”allvarligast” – precis som Lars skriver – är väl att ”samhället” precis som ”alltid”, följer traditionen.
  Och därmed knyter väl det mesta och de flesta… lite historisk knut på sina förehavande…? 😉

 6. Sniff skriver:

  En detalj men ack så viktigt i dessa dagar, vargarna förtjänar inte att bli förknippade med det spektakel som du beskriver. I övrigt håller jag med din beskrivning.

 7. Willy Lorens skriver:

  ”Om någon säger sig försvara yttrandefriheten är denne utan tvivel rasist eller hyser sympatiserar med sådana.”
  Vad är det för stollar som uttryckt sig så? Kan man få namn, tack, och citat.

 8. Lars Vilks skriver:

  Käre Willy! Man skall inte sticka under stol med att saken inte är okomplicerad. Det har t ex sagts om Jyllands-Postens publiceringar eller för den delen om SION:s verksamhet. Och alltså nu fallet Ericsson, namnet på förläggaren finns bland kommentarerna. Citat hittar du i Ericssons text. Men det finns hur mycket som helt och du försöker tydligen spela något spel här.

 9. Cecilia skriver:

  ”Det fortsätter att sprida sig och det kommer att pågå ett bra tag ännu.”

  Det som väl är allra ”allvarligast” – precis som Lars skriver – är väl att ”samhället” precis som ”alltid”, följer traditionen.
  Och därmed knyter väl det mesta och de flesta… lite historisk knut på sina förehavande…? (irriterande blink här, förstås)

 10. Willy Lorens skriver:

  Nej, bäste Vilks, jag spelar inga spel. Däremot kan jag inte låta bli att undra lite över vad det är för absurt och äventyrligt spel du själv vecklar in dig i när du anklagar oss antirasister för att sätta likhetstecken mellan yttrandefrihet och rasism.

 11. Lars Vilks skriver:

  Willy, jag har som vana att inte överdriva. Och i fallet med yttrandefrihet och antirasister är det ett välkänt faktum. Om du vill fortsätta att dividera om den saken kan du först läsa FB-protesterna mot måndagsmötet.
  Och ett bredare perspektiv är det naturligtvis så att de som av ”antirasister” utpekas som rasister hävdar yttrandefriheten vilket inte möts med någon större tillförlit. Osv i detta universum där antirasister och rasister ingår den mest genuina av alla symbioser.

 12. Cecilia skriver:

  Willy Lorens:
  Däremot kan jag inte låta bli att undra lite över vad det är för absurt och äventyrligt spel du själv vecklar in dig i när du anklagar oss antirasister för att sätta likhetstecken mellan yttrandefrihet och rasism.

  Intressant kommentar, då den tycks utgå från att rasism och främlingfientlighet är samma sak. Kan ju iofs ha helt missförstått?

  Nåväl. Om främlingsfientlighet, så skulle man kanske kunna säga främlingsrädsla egentligen? Eller rädsla för det okända? En genuin mänsklig ”tradition”, möjligtvis mer retilhjärne-/ överlevnadsbetingad, än de flesta andra?
  Numera är den väldigt lukrativ för hemlarms-branschen, filmbranchen t ex. Ja, nog allra mest för ”forskningen” egentligen? (semikolon-blink…)

  Rasism, ja det handlar ju också om en sort maktspel. Men en helt annan sorts dito – än den sprungen ur rädsla och överlevnadsinstinkt. Och så länge som man inte i debatten har koll på skillnaden, ja då pratar man nog inte riktigt om samma sak kanske?

 13. Staffan Lundgren skriver:

  Hej Lars.

  En sakupplysning, jag har inte avkrävt Lars O Ericsson en offentlig avbön. Vad gäller Annies kommentar kan du säkert borga för att man i alla fall inte är räddhågsen om man går i polemik med Lars O.

  Med vänlig hälsning,

  Staffan Lundgren
  Förläggare, Axl Books

 14. Lars Vilks skriver:

  Tack för svar Staffan. Min undran är naturligtvis varför du alls misstänkte Lars O för att hysa grumliga åsikter.

 15. Staffan Lundgren skriver:

  Lars Vilks,
  Hej.

  Det framgår av Lars O Ericssons krönika. Påståendet att jag krävt en offentlig avbön gör det inte. Min motfråga är således varifrån du fått detta? För inte är väl saklighet ett hot mot yttrandefriheten?

  Staffan

  PS.
  Har köpt ett parti flytvästar.
  DS.

 16. Lars Vilks skriver:

  Det är inte givet vad motsättningen mellan dig och Lars O har för utgångspunkter. Skrev du ett mejl till Lars O och nämnde händelsevis något i stil med ”jag har hört av xxx att du skulle vara starkt islamkritisk, där det riktigt?” Det blir lite märkligt om du kräver svar och hur detta svar skulle vara utformat. Eller tog du en telefon? Och varför brydde du dig om anonyma rykten? Nog blir det väl offentlig avbön du är ute efter då du tydligen tänker dig att ha en försäkran från Lars O som du kan hänvisa till när någon klagande vänder sig till dig med anonyma rykten?

 17. Staffan Lundgren skriver:

  Lars Vilks,

  Jag tänker här, av förklarliga skäl, inte kommentera annat än det som redan har anförts av dig eller Lars O Ericsson. Vilken grund har du för att påstå att jag krävt en offentlig avbön? Vad innebär detta: ”tydligen tänker dig att ha en försäkran från Lars O som du kan hänvisa till när någon klagande vänder sig till dig med anonyma rykten?”. Detta följer inte av det som Lars O Ericsson skriver i sin krönika.

  Staffan

 18. markus skriver:

  Obehagligt med neo-McCarthyister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.