1560: Från utrop till deltagande

Bidraget med de dagliga böneutropen (Nimis 2.0) har förändrats. Idag när jag skulle spela upp det populära inslaget visade det sig att ipoden hade tagits bort. Det kan finnas flera orsaker, ren stöld eller ideologiskt syfte. Nåväl, resten av maskineriet är helt intakt och har öppnat en vidare interaktivitet med inkluderande deltagande. Var och en som har en iphone eller någon annan enhet kan ljudsätta Ladonien/Nimis efter eget skön. Det är bara att plugga in kontakten. Idag var det många besökare och åtskilliga av dem prövade denna nya möjlighet. Vi får se hur länge denna glädje varar men tills vidare är alla besökare välkomna att utnyttja denna service.

Mytbildningen kring bönestunderna är igång. Expressen har frågat Bejzat Beciriov vad han tycker och han anklagar mig för projektet:

”Helst borde man nonchalera allt Lars Vilks gör, säger Bejzat Beciriov, vd på Islamic Center i Malmö.

Han har svårt att bli upprörd över allt som sker kring konstnären

– Men han borde veta bättre att inte skämta om religion på det här sättet. Det är ingen nyhet att många blir sårade över hans ständiga utspel.”

I Dagens Opinion kan man läsa en intervju som handlar om Vilks som varumärke. Envar konstnär är sitt varumärke, det borde inte vara obekant. Jag har ett känt men dock väldigt kontroversiellt varumärke. Det ger inge större ekonomisk omsättning men sådant kan komma senare när världen insett att RH-projektet var något som trängde in i den rasisthysteri som präglar vår tid. Det förefaller att vara ett lätt byte men efter fem år är hunden i rondellen ännu inte nedlagd, ännu mindre begravd.

Uppdatering: Mannen bakom böneutropet är Jonathan Pye, tidigare afa-medlem och dömd till fängelse för upplopp. Han har polisanmält för hets mot folkgrupp av Dan Park (HD).

 

Det här inlägget postades i debatt, Projekt. Bokmärk permalänken.

36 svar på 1560: Från utrop till deltagande

 1. Lisen skriver:

  ”Populära inslaget (—) inkluderande deltagande.” Lars Vilks – om det vore så att du hade en agenda, vore detta ljuvligaste repressiva tolerans! Obetalbart. Avväpnande (om det vore ett krig, alltså). Din prosa gör mig glad.

 2. Sympatisör skriver:

  Jag var på plats idag vid 17-tiden och kunde inte hitta något spår av någon ljudanläggning på någon av de potentiella minareterna. Var ska jag leta?

 3. Lars Vilks skriver:

  Det var märkligt. Jag var där till 15.30 och då fanns den där den har varit hela tiden. Högst upp i det högsta tornet.

 4. Sympatisör skriver:

  Det jag såg överst i nåt av tornen liknade mer en blå sittdyna än den plastlåda jag sett på YouTube. Tycker inte jag skulle ha missat den. Men jag kan förstås ha sett fel.

 5. Lars Vilks skriver:

  Sympatisör,

  Jo, dynan känner jag till, den finns längst ut. Platslådan fanns i det närmaste tornet. Men det kan vara att ägarna har gjort en snabb utryckning – i så fall otroligt påpassligt mellan 15.30 och 17.

 6. Jag har full förståelse till att en iPod och en solcellspanel får fötter.

 7. Sympatisör skriver:

  När jag kom satt en man i kanske 40-45-årsåldern på förarsätet i en ljusbrun bil på parkeringen vid Hembygdsgården och såg ut att vänta på någon. Sen gick jag fel där jag skulle ha svängt höger och följde blå spåret tills jag var helt övertygad om att jag var på fel spår. Hade dock mina aningar tidigt. Där försvann ca 30 minuter jag kunde ha mött den/de han väntade på.

 8. Kantor Wilhelmsson skriver:

  Böneutropsmobilen har alltså blivit kidnappad, och sedan polisanmäld, på mindre än ett dygn? Det här är mer spännande än vilken fiktion som helst.

 9. CeDe skriver:

  Antar att Dan Parks polisanmälan avser hets mot den folkgrupp som besöker Nimis och ofrivilligt utsätts för religiös/politisk propaganda, innehållande hets av oliktänkande.

 10. CeDe skriver:

  Att Lars Vilks, några till och även jag själv tyckte det var ett roande tilltag förändrar dock inte allvaret i hä(n)delsen.

 11. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Att Lars Vilks, några till och även jag själv tyckte det var ett roande tilltag förändrar dock inte allvaret i hä(n)delsen.

  Äh, sådär väldans allvarligt var det väl ändå inte..?

 12. CeDe skriver:

  ”Men han borde veta bättre än att skämta om religion…” Men Vilks vet bättre; religion ÄR något att skämta om. För religioner i säg är ett enda stort skämt. På den tiden när gemene man var tämligen outbildad gick det bra att ljuga ihop en gudsbild som hjälp till maktutövning. Idag då den bilden för många har krackelerat så återstår bara för dem som vill behålla greppet att på guds vägnar utöva sin makt genom att straffa, hota och våldföra sig på dem som ifrågasätter. Vi vet vad som händer konvertiter. Nej, någon ensamrätt på religioner har inte de religiösa.
  Var och en som ser verkligheten med klara ögon bör också förmedla det han ser och på vilket sätt han behagar.

 13. CeDe skriver:

  Cecilia. Börja med att läsa bloggens texter så slipper du blotta ditt ointresse genom att referera till samma artikel från Newsmill som Lars gjorde i avsnitt 1558.

 14. Cecilia skriver:

  CeDe,

  Amen CeDe. Ha lite förståelse för en virrig, heltidsarbetande, icke heltidskommentator, tycker-om-att-läsa-om-saker-i-sitt-sammanhangs-typ, etc etc. Tänkte att det kunde vara kul för andra virriga sporadiska människor, att läsa detta som lite mer i detalj bekräftelse delar av ditt initierade inlägg.

 15. Cecilia skriver:

  CeDe,

  PS. Ber så mycket om ursäkt för att jag inte har koll på bloggen. Fy på mig! Då får man ju räkna med att få på fingarna. För det var väl bara därför du skrev…? (blinkis)

 16. mohammad skriver:

  ”Det ger ingen större ekonomisk omsättning” skriver Lars Vilks om sitt varumärke.

  Som ett ostridigt faktum konsoliderar detta förhållande Vilks ärligt konstnärliga ambitioner.

  Det är för konsten inte för pengarna, såväl som för erkännandet och inte för famositeten som Vilks axlar sitt konstnärliga kall.

  Vi snackar således inte om någon pizzabagare här, det är hög tid för folk att börja fatta det…

 17. mohammad skriver:

  Cecilia,

  CeDe är heltidsanställd på bloggen som ordningsvakt.

  Strategin är the good and the bad guy.

  Nu är hon the bad guy…

 18. CeDe skriver:

  Lite grann ja kanske Cecilia. Som du ständigt oavsett vad jag skriver så är du där och kommenterar och justerar vad jag borde sagt och menat i stället: Är det inte fel på tempus, så måste det vara en dold agenda osv, osv osv. Coola ner lite och kom med egna funderingar i stället för att jaga andras engagemang.
  Ha en trevlig kväll och även du mohammad, och det var på hög tid att även du fattade till slut.

 19. mohammad skriver:

  CeDe,

  Jag har alltid fattat, det är du som inte fattar.

  Lars Vilks skämtar inte, han kränker och är deadly serious.

  Thanks..

 20. Humanist skriver:

  mohammad:
  CeDe,

  Jag har alltid fattat, det är du som inte fattar.

  Lars Vilks skämtar inte, han kränker och är deadly serious.

  Thanks..

  Du har tydligen fortfarande inte fattat vem som verkligen kränker och är deadly serious. Men i motsats till vissa andra länder får alla lära sig att läsa och skriva i Sverige och kan därför dagligen ta del av alla barbariska våldsamheter i muslimska länder.

 21. Emmy skriver:

  mohammad,

  Det är tanken bakom som räknas heter det visst, av allt att döma tycks Vilks endast vilja slå ett slag för att individen skall åtnjuta sin mänskliga och universella rättighet, dvs att få bruka sin fria och otadliga vilja, fatta beslut på individuell basis och ej genom påbudet från en kollektiv trosideologi.

 22. CeDe skriver:

  È sempre la colpa degli altri.

  – Arabiskt ordspråk.

 23. mohammad skriver:

  Emmy,

  Den konstnärliga friheten är absolut.

  Vad du skriver om RH är behjärtansvärt, men detta var inte Vilks intention.

  Den ursprungliga ideén var att kränka, allt annat är en metadiskussionens efterkonstruktion.

 24. mohammad skriver:

  Humanist,

  Förvisso, men nu avhandlar vi Lars Vilks.

  Som vanligt flyttar du fokus, som ett tidigare påtalat argumentationsfel från din sida.

 25. mohammad skriver:

  CeDe,

  Arabiskt ordspråk på italienska?

  Men visst var araberna synnerligen insiktsfulla.

 26. CeDe skriver:

  mohammad.

  Eller som de gamla grekerna sa:

  ”Das musst nicht immer so sein!”

 27. CeDe skriver:

  mohammad,

  Din italienska kan behöva en uppdatering, för inte kan du väl mena att brist på självkännedom skall betraktas som insiktsfullt.
  Men vore vissa religiösa och andra lite mer insiktsfulla och självkritiska, något som nog Lars antog att så var fallet, så hade denna Vilks lilla kränkning, som han också tillstått, inte behövt föranlett mer än en gäspning.

 28. mohammad skriver:

  CeDe,

  Genom att argumentera med sig själv når man möjligtvis självkännedom.

  Men vad är det du vill säga mig?

  Jag menar, vad föranleder egentligen dessa besynnerliga kommentarer?

  Tala klarspråk CeDe, jag är inte farlig…*ler*

 29. CeDe skriver:

  mohammad: Tala klarspråk CeDe, jag är inte farlig…*ler*

  (Citera) (Svara)

  Ja, det gjorde vargen i ”rödluvan också”

  Jag gillar inte din typ, mohammad. Jag gillar inte elaka människor och jag tycker du framstår som sådan i mångt och mycket genom dina kommentarer. Vi är alla människor med fel och brister men ditt ensidiga förtal av Lars Vilks som om han vore den värsta förbrytare är både felaktigt och irriterande. En kille med så många förtjänster och som bidrar till så mångas välbefinnande med sina mestadels obetalda projekt kan inte dömas ut bara för en obetydlig tecknings skull. Vars konsekvenser har varken kan styra över eller är ansvarig för. Alla människor reagerar olika för olika saker, men det är alltid deras eget ansvar hur de väljer att reagera.
  Jag ställer upp för det jag tycker är rätt och riktigt, och som även ger mig något.
  Din attityd är för mig obehaglig och jag undrar vad
  du egentligen är ute efter.

 30. mohammad skriver:

  CeDe,

  Lars Vilks, som ställs fram som samtidens främsta yttrandefrihetssymbol…

  ….får inte kritiseras i kraft av samma yttrandefrihet som han själv påstår sig nyttja?

  Är det vad du vill säga?

  Eller, Lars Vilks, som har kränkningen som arbetsmetod…

  …får inte själv kränkas inom ramen för samma arbetsmetod?

  Ett högst avslöjande bully resonemang…

 31. Christer Eriksson skriver:

  mohammad,

  Det är Lars Vilks konstverk som inte får visas. Inget annat! Den enda kränkningen som äger rum här är kränkningen gentemot konsten som inte längre är fri.

 32. CeDe skriver:

  mohammad.

  Känner du dig kränkt av LV och vill ge igen genom att kränka honom, så har du ju din fulla rätt enligt svensk lagstiftning att göra det. Inger fråntar dig den rätten, men ingen fråntar heller mig rätten att tycka du är orättfärdig. Du blir tillfreds av att hata, jag genom att älska.

  Aldrig mötas vi två.

 33. mohammad skriver:

  Jag framhåller inte min rätt att kränka Lars Vilks, och svensk lagstiftning ger mig inte heller den rätten, var har du fått det ifrån?

  Jag ifrågasätter det rationella i att just Lars Vilks skall undantas kritik och kränkning inom ramen för den påstådda yttrandefrihet och den arbetsmetod som han själv nyttjar.

  Du övervärderar för övrigt din älskvärdhet, din arrogans mot ”vissa” av forumsdeltagarna är nämligen slående.

  Låt nu läget återgå till det normala CeDe, vi älskar alla Lars Vilks härinne, och det är väl förmodligen där skon klämmer…*ler*

 34. Christer Eriksson skriver:

  mohammad, ”Jag ifrågasätter det rationella i att just Lars Vilks skall undantas kritik och kränkning inom ramen för den påstådda yttrandefrihet och den arbetsmetod som han själv nyttjar.”

  Som om det inte har blötts och stötts i svensk media under fem år:-)

 35. CeDe skriver:

  Det får mig att tänka på historien om sonen som kom hem och berättade för sin pappa att han tänkte gifta sig. – Ska du gifta dig och med vem då da? Jo jag ska gifta mig med Johan. – Med Johan, ska du gifta dig med honom, men han är ju socialdemokrat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.