1557: Kompositionselement

Under en längre tid har min blogg ägnats åt mitt eget konstprojekt, enkannerligen den del som är känd som Konferensen. Saken inleddes på allvar den 6 augusti och har alltsedan dess gett upphov till många åsikter. Detta lär väl fortsätta ännu en tid men jag tänker mig att det snart blir tillfälle att återkomma till den konstbevakning som brukar dominera innehållet här.

 

Dock skall det uppmärksammas att bloggens kommentatorer kan åstadkomma små intressanta utvikningar i projektet. Vår kärve kommentator, religionshistorikern Jonas Svensson, krävde ersättning för sin medverkan i konstprojektet. Jag bad honom sända en faktura vilket han också gjorde. Det var min förhoppning (som också uppfylldes) att han skulle utföra faktureringen och därmed skapa ett rätt intressant inslag i verket. Att det hela institutionellt tillhör konstvärlden bekräftas idag i DN där saken omtalas under ”konst och form” och där fakturaställaren uttalar sig. Fakturan kan jag se som ett inslag i en utställning. Förmodligen har man ingen copyright på fakturor men om ”utställaren” (lägg märke till dubbeltydigheten) propsar på sådan får han inkomma med en faktura avseende fakturan.

Ett av Jonas Svenssons bidrag till projektet

 

Täppas Fogelbergs äventyr kan även följas på hans blogg. Det mest bestående av hans skriverier är hans ifrågasättande av mitt behov av livvakter. Det uttalandet kan inte förstås som ironi. Fogelberg är inte ensam om den uppfattningen. Däremot borde han ha varit så klartänkt att han inte skyller på mig. Vårt demokratiska system ger vissa möjligheter att tilldela enskilda personer skydd. Säpo gjorde bedömningen att jag skulle få detta skydd. För dem som tycker att det finns principiella fel i denna inrättning är det möjligt vända sig till sina politiker eller på annat sätt bilda opinion. Fogelberg kan ju sägas göra ett försök till sådan opinionsbildning men av en offentlig person i hans position kan man kräva lite mer än det han kastar ur sig. Han har överhuvudtaget inte tagit reda på fakta i målet och när han skall försöka rätta upp på sin diatrib anklagar han mig utan grund att vara beundrare av David Irvin.

 

På sin blogg får han mycken stöd av sin omgivning och där hänvisas också till filmaren Ingela Romare. Hon har skrivit en rätt märklig bloggpost där hon tycker att självmordsbombaren i Stockholm hade orsak att reagera:

 

”En ung man spränger sig själv till döds. Han anger som ett av sina två skäl vår tystnad inför vad Lars Vilks gör när han skändar profeten Mohammed i sitt konstexperiment. Han menar av vi alla just genom vår tystnad är delaktiga. Att vi bär ett ansvar. Jag menar att han i detta avseende har rätt.”

 

En minst lika bisarr text presterar hon om ett möte med mig och livvakterna:

 

”Vad är det egentligen som Lars Vilks drar in oss alla i? Och vad är det, som vi, värnlöst och naivt låter honom dra in oss i? Vart tar vår möjlighet till spontan närvaro i livet vägen? Vart tar vår glädje över en delad konstupplevelse vägen?”

 

Andra röster kan låta helt annorlunda, som t ex på författaren och journalisten Jenny Morellis blogg.

 

Jag skall inte klaga. Det konstnärliga mantrat är obevekligt: ”Jag vill starta en diskussion”. Och utan ett kontroversiellt inslag blir det ingen diskussion.

 

Det här inlägget postades i debatt, Projekt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

18 svar på 1557: Kompositionselement

 1. CeDe skriver:

  Att få oss att se världen omkring oss, det är konstens uppgift(som om hon vet vad den är) säger Ingela Romare anklagande mot Vilks. Men var det inte just precis det som Rondellhunden åstadkom, fick oss att se utanför det invande och trygga, och förstå att där uti världen sker saker som kan oroa.

 2. Camilla Grepe skriver:

  Vem är Ingela Romare? Med viss sannolikhet en kulturtant på vänsterkanten som nått den ålder då allt ska vara ”trevligt” och ”behagligt”. (Riktiga kulturtanter använder inte ordet ”gulligt”, det får andra göra) Mötet med dina livvakter var inte vare sig trevligt eller behagligt. Låt oss gissa varför: Den som ser fiendens fiende som sin vän, kommer alltid att bli generad då vännen inte beter sig rumsrent. Och det är du Lars som har krossat illusionen när du fått vännen att visa sitt rätta ansikte. PK-bubblan är inte längre lika trevlig och behaglig.

 3. CeDe skriver:

  Även en dålig kopia av verkligheten kan dock spegla verkligheten:

  http;//www.avpixlat.info/2012/10/13/muslimer-pa-film-och-i-verkligheten/

 4. Emmy skriver:

  Hade varit intressant ifall den jungianska analytikern Romare utvecklat sin syn på Islam och dess utbredning i västvärlden, där ju kravet på total underkastelse inför religionen och dess stränga regelverk, faktiskt är en realitet för miljoner medborgare inom dessa religionssfärer.
  Hennes resonemang på bloggen, kring fenomenet om en vuxen man och hans känsla av kränkning och det härav följande sprängdådet på en gata fylld av folk, är mycket märklig, menar hon alltså på fullaste allvar att en kränkt vuxen människa har den moraliska rättigheten att spränga sig själv och dessutom dra med sig och lemlästa flera andra under sin hämndodyssé?
  Denna syn på kränkthet, gör världen till en ännu destruktivare plats, full av kränkta människor, som dag och natt hämnas sin ständiga känsla av att vara kränkta och där ingen – måhända detta är själva pudelns kärna enligt Romare – finns för att lyssna till och härbärgera denna kränkthet?
  F ö kan man bara konstatera att C G Jung själv var mycket orolig för de destruktiva krafterna hos det kollektiva omedvetna, som när de släpps lösa, skapar stor olycka och ödeläggelse, som han själv uttrycker:
  ”Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate.”

 5. CeDe skriver:

  Allt jag gör blir så bra – är så glad!

 6. Ryggrad skriver:

  Ingela Romares: drar in oss i
  är en pendang till: av debatten lärde vi oss

  Det är ett genomskinligt försök att vrida tillbaks klockan till den monologa eran.

 7. CeDe skriver:

  Frikänd för mordplan på Vilks misstänkt för dödshot.

  Finns att läsa på … ja, gissa var !

 8. JohannaV skriver:

  Vilken besvikelse att läsa Romares blogginlägg! Jag trodde utifrån att ha sett hennes dokumenterärer att hon var en kvinna med både tankeförmåga och integritet. Något har slagit slint här.

 9. Mad Max skriver:

  Vilks, när är förfallodatum för Jonas Svenssons faktura?

  (information till hjälp för oss inom UB – Utsatta Bloggkommentatorer – vid planeringen av eventuell stormning av ditt hus.)

  provokation = egenmäktighet

 10. Anton skriver:

  Islamiseringen av ladonien har börjat. Känns gött. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=clQSh0S-BXM#t=186s

 11. Mr M skriver:

  Vare sig man vänder sig till Täppas Fogelberg, Jenny Morellis eller islamisterna så har det en obehaglig tendens att sluta i ond bråd död.
  Vi andra intoleranta stackare har inte insett kränkthetens oändliga värde för de som i oändlig självupptagenhet frossar i sin egen och andras kränkthet.

 12. Jonas Svensson skriver:

  @Lars
  Du behöver inte oroa dig. Som du kan läsa på fakturans specifikation, liksom på överlåtelsen, är fakturan också en del av det som faktureras. Huruvida fakturan skall ses som konst blir väl upp till konstvärlden (men det tycks ju som om det accepterats, vilket väl gör mig till konstnär). Äger jag upphovsrätten till fakturan? Tja, eftersom jag designat den själv och fyllt den med innehåll borde det väl vara så. Men jag överlåter alltså rätten att reproducera den till dig (så länge som mina moraliska rättigheter erkänns). Detta inlägg kommer inte att debiteras. Det kan ses som ett förtydligande av fakturan och ingår därmed i den ursprungliga överenskommelsen.
  Jag följer utvecklingen av Nimis med intresse.
  Jonas

 13. Henrik skriver:

  Lars, om du vill undvika att behöva betala en massa fakturor skickade av semiprofessionella kommentatorer kan du ju tillfoga en licens till din hemsida/blogg. Kolla här för alternativ:

  http://creativecommons.org/choose/

 14. Cecilia skriver:

  Jonas Svensson,

  Du är en pärla!

 15. Kenneth Karlsson skriver:

  Cecilia,

  Kvinnan slickar en ny favvo i röven.

 16. CeDe skriver:

  Men KK, moham verkar ju ha fått andra böner på hjärnan nu.

 17. Mr M skriver:

  Mr M,

  Jag menade naturligtvis inte Jenny morellis utan Ingela Romare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.