1530: Små grodorna är lustiga att se

Konspirationsteorier har blivit populära. Rättare sagt kan man säga att de är två och att de båda talar om den kommande katastrofen som kommer att förvandla västvärlden till diktatur beskuren på dess grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter. Å ena sidan uppfattningen om Islam som sakta men säkert infiltrerar sig med krav på särbehandling och införandet av sharialagar. Å den andra främlingsfientlighetens, nynationalismens och stöveltrampets samordning. I det senare lägret ser man tecknen i det att Holland och Ungern redan har övertagits av dessa krafter. Sedan länge är Danmark förlorat. Tyskland visar tecken… Den yttersta dagen är i alla avseenden nära.

 

I detta spel tillhör man den ena eller den andra. Som sagt: Tertium non datur.

 

Åsa Linderborg har idag utsett mig till Sveriges fegaste konstnär. Detta pris har tydligen utdelats för att jag tycker att man kan föra en diskussion utan att kasta sig i armarna på endera konspirationsteorin. Feghetens konkreta sida är, enligt Linderborg, att jag slingrar mig angående mina ståndpunkter. Jaja, min ståndpunkt är att konstnären inte skall vara en politisk journalist med partipolitisk agenda. Den konstnärliga schablonen fungerar fortsatt väl, ett konstprojekt är i bästa fall något som leder till en diskussion i något väsentligt ämne. För all del kan konstnären vara med och kommentera men det är en bisak.

 

I sin passionerade iver att ändå få fram några kontroversiella åsikter från konstnär Vilks sida kan Linderborg ej uraktlåta att begagna den inte alltför vackra metoden att stycka ett och annat uttalande för att ge det ett nytt och för hennes ändamål lämpligt innehåll. ”Vi har för många invandrare”, säger Vilks. Men utesluter det inte helt obetydliga tillägget ”i förhållande till resurserna”. Jag säger vidare att jag inte har några synpunkter på storleken av invandringen. Det är svårt att se något anmärkningsvärt i detta. Trots att det talas om en tilltagande främlingsfientlighet och att den svenska befolkningen lider av strukturell rasism finns det en överväldigande majoritet för den invandrarpolitik som förs. Det vore inte omöjligt att t ex öka resurserna för att komma tillrätta med de problem som man faktiskt har.

 

Vidare har hon fastnat för att jag sade att ”Mångkultur är ’kitsch’”. Hon får för sig att jag menar att ”Midsommarfirandet är hotat”. Mångkultur blir kitsch när den är kommenderad för att arrangörerna skall visa sin generositet och sin godhet. Och att ängsligt se till att de statliga rekommendationerna för absolut delaktighet är uppfyllda. Mångkulturen lever av sin egen kraft och något annat är inte möjligt i en globaliserad värld. Midsommarfirandet är naturligtvis inte hotat. Det går fortfarande att, för den hågade, stärka sin nationalkänsla genom att hoppa runt midsommarstången sjungande ”Små grodorna”. Den gamla nationalstaten har gjort sitt men kulturarvet lever vidare. Försöker man göra ett politiskt ställningstagande för ett återupprättande av nationalstaten hamnar man obevekligt i kitschen.

 

Det är inte mycket Linderborg lyckas insinuera fram. Hon försöker dock ytterligare kleta ner: ”Han är inte Sverigedemokrat men delar många av deras åsikter och är tacksam för stödet de ger honom.” Vilka dessa många åsikter är skulle vara intressant att veta. Kanske är det så banalt att eftersom SD röstar i riksdagen på andra partiers förslag kommer därmed de andra partiernas åsikter att överensstämma med SD:s? Och då blir det hel del att välja på.

 

Ett grovt påhopp drabbar Marianne Lindberg De Geer som verkligen skall akta sig för att komma med någon som helst kritik av partiets uppfattning. Partiet är ofelbart och dess analys av sakernas tillstånd får inte ifrågasättas eller diskuteras. Linderborgs prisutdelning fortsätter. Efter att jag alltså utsetts till Sveriges fegaste konstnär tilldelas Lindberg De Geer ynnesten att ingå i ”Kulturhögern”. Inom den har man haft mage att häckla ”’PK-människorna’, kulturmarxisterna och mångkulturalisterna som dagtingar med den västerländska friheten och lägger sig platt för islamisterna.” Eftersom en sådan infallsvinkel inte kan vara annat än helt och hållet oberättigad borde den kanske förbjudas. Inte skall man häckla de rättänkande.

 

Clemens Poellinger som skriver elegiska minnesrunor över förlorade konstnärer kan säkert begråta även Marianne Lindberg De Geer. Om hon inte släpas till altaret för att göra avbön.

 

Det här inlägget postades i debatt, Projekt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

40 svar på 1530: Små grodorna är lustiga att se

 1. Håkan W skriver:

  Åsa Linderborg ger verkligen exempel på ett orwellskt nyspråk: Sveriges modigaste konstnär, som med sitt eget liv som insats kämpar för yttrandefriheten, påstås vara Sveriges fegaste konstnär! Det är verkligen bedrövligt att kulturchefen på vår största dagstidning kan skriva något så osakligt. I kommentarerna till hennes artikel varieras till tjatighet den topplista till förklaringar till varför Lars Vilks gör som han gör (se LV 1521): 1. Han vill bli känd 2. Han vill tjäna pengar 3. Han är nazist.
  Lyckligtvis finns det även några insiktsfulla kommentarer som framhåller Lars Vilks betydelse och mod.

 2. Bosse skriver:

  Åsa har fel i åtminstone ett avseende och det är när hon kallar Lars Vilks ”konstnär”. Provokatör och allmän skitstövel vore två riktigare epitet.

 3. Epiktetos skriver:

  Alla ljuger;
  Ändå är det omoraliskt att ljuga.

  Lär dig först betydelsen av vad du säger – Tala sedan.
  (Vi har två öron och en mun, så vi kan lyssna dubbelt så mycket som vi talar.)

 4. Håkan W skriver:

  Bosse,

  Åtminstone det senare epitetet verkar passa bra in på dig om man ska döma av ditt inlägg!

 5. Krister skriver:

  Ett riktigt oärligt inlägg i debatten av Åsa Linderborg.
  Hon ser allt i svartvitt nu för tiden och agerar i aggresiv konfrontation mot oliktänkare. Det slår bara tillbaka när viljan att se på saker från olika perspektiv saknas.

 6. *.morr skriver:

  Håkan W: 1. Han vill bli känd 2. Han vill tjäna pengar 3. Han är nazist.

  Det är väl ingenting som är fel i att bli 1. känd? oftast är det okända människor som yttrar 1.. 2. När blev det ”fel” med pengar? Oftast är det folk som är bitter över att dom har för lite som yttrar motsatsen. 3. Det blev fel att vara nazist ca 1939. Oftast yttras ståndpunkten ”att ngn är nazist” av folk som vet för lite om nazismen.

 7. Rolle skriver:

  För någon dag sedan Kurdo B, nu Åsa L! Herre, till vem skole vi gå?

 8. Petter Helje skriver:

  Allt är relativt! Allt är magisk teater,
  helvetet ett paradis för psykopater!

 9. Kenneth Karlsson skriver:

  Bosse,

  Lars Vilks må vara en provokatör (sådana behövs alltid) men han är absolut inte en skitstövel. En mycket snäll och trevlig man.

 10. CeDe skriver:

  Lite dum ibland kan han vara,

 11. elina skriver:

  Vem bryr sig om Linderborg? Någon? Att vara provokatör (som Vilk) sär rena motsatsen till feg.

 12. *.morr skriver:

  Linderborg vill naturligtvis ta del av kakan genom att köra den gamla forehandflippen, provocera provokatören. Med sin ”hönan och ägget-filosofi” hoppas hon på att visa på styrkan i det solidariska, mordiska och hyckleritrendiga. Tröttsamt nog för den attraktiva Linderborg så har hon inte spenderat en enda rad på att berätta för alla oss andra; vad hon egentligen vill? Förutom det självklara, att hon är sur, för att det är egentligen hon, som är det verkliga offret.

 13. mohammad skriver:

  Att Lars Vilks är en orm är väl känt – numera dock utan huvud.

  Vad gagnar en människa att kunna slingra sig om hen inte kan stå på egna ben.

  För övrigt, är det någon som vet när Lars Vilks samling av ”Typiska muslimska uttryck” kommer i tryck?

  Jag behöver något riktigt rasistiskt att bita i….

 14. CeDe skriver:

  mohammad: Jag behöver något riktigt rasistiskt att bita i….

  Bit dig själv i skägget!

 15. Anders Eriksson skriver:

  Och så slingrar vi oss igen och omformulerar det vi tidigare sagt, du är modig du Lars, kanske modigaste konstnären i landet. Vi konstnärer står bakom dig med öppna munnar och önskar att vi vore som du. Kasta lite berömmelse över oss, välsigna oss i ditt namn ooo du Lars. Din styrka är vårt bröd, och i din skugga vågar vi nästan säga vad vi tycker. Ser fram emot att få se dig i KKK uniform framför ett brinnande kors inom snar framtid.

  Har dig kär!
  Anders

 16. Anders Eriksson skriver:

  Starkt! Gillar din slagkraft! Du är där på nolltid, snabbtänkt som få. Känner du hur Lars styrka ger dig mod att kliva in i den nya PK rörelsen. För vad är PK idag om inte att kladda fast vid Vilks byxan.

  OOO du lärljunge, vi ser och hör din Herre.

 17. Emmy skriver:

  mohammad,

  Ty inifrån, från människornas hjärtan, utgå deras onda tankar, otukt, tjuveri, mord.

 18. Mårten skriver:

  Spännande det här med feghet! Vem är fegast Vilks eller Jamtlis chef. Media ger inget entydigt svar. Vilks vill dock inte kallas fegis.Fegt?
  Åter igen, det är intressant att konsten (enligt Vilks) inte kan vara politisk samtidigt som den ändå är det (enligt Vilks). Länge leve paradoxen!
  Eller ska man förstå det så att konsten anträder en renare högre och mer andlig sfär när den är politisk och inte som övrig politik och plaskar runt i den geggiga verkligheten? Konstnären vår tid frälsare!O store Vilks tack för all din visdom!

 19. Humanist skriver:

  Lars Vilks är väl den enda som inte är feg. Islamisterna är rädda för att få sin världsbild ifrågasatt, och allmänheten i form av exempelvis Åsa Lindenborg försöker på alla upptänkliga sätt att rationalisera sin demonisering av Lars Vilks eftersom de fruktar våldsbenägna islamister, och att sammanblandas med s.k. rasistiska och främlingsfientliga krafter.

 20. Anders skriver:

  Nämen! censur? Vart tog mina inlägg vägen? Ser att andra tillkommit sen jag skrev men inte mina. Är det ofta det blir så? Sen undrar jag om du har rensat bland det du skrivit själv i kommentarsfälten, ser så ut för en som följt dig länge ; )

 21. Lars Vilks skriver:

  Anders, det behövs inga insinuationer. En del kommentarer fastnar i filtret och jag har inte alltid tillfälle att omedelbart åtgärda detta. Jaghar aldrig tagit bort något jag själv har skrivit i kommentatorfältet. Däremot plockar jag bort en del kommentarer när skribenterna ber mig om detta.

 22. CeDe skriver:

  Ullenhag firade Eid,- hur många Islamister dansar små grodorna? Det gäller att markera sin överlägenhet i tolerans godhet och respekt för andras värden. Att tydligt visa att man är så mycket bättre, och andra så mycket sämre.

 23. Viffslan skriver:

  @Humanist

  Kartläggningen av Åsa L:s motiv är en rejäl utmaning eftersom hon av uppenbara skäl, såsom redaktör för en kvällstidning, inte kan ge uttryck för sin önskan att helt sonika rensa ut enligt henne obehagliga åsikter och element. Auktoritära kommunister av hennes snitt har alltid haft svårt med ett förment ”småborgerligt” frihetsperspektiv som tillåter kritik av totalitära tankesystems maktanspråk à la proletariatets diktatur eller valfri fundamentalistisk religion. Den retoriska nyspråksfiguren ”jag är absolut för total yttrandefrihet, men…..” (åtföljs i regel av normativa påståenden i stil med: man får inte sparka nedåt, man får inte kränka svaga osv.) används sedan för att dölja en diskursiv utrensning av välkänt stalinistiskt manér: världen är allt som man enligt en alltmer trångsynt krets proffstyckare får tala om. Om allt annat bör man tiga!

  Helt i enlighet med denna orwellska mardröms medialogik (yttrandefrihet innebär att tiga) definieras alla som motsätter sig denna diskursiva kunskapsregim som frihetens och folkets fega fiender. Den av Linderborg efterfrågade diskussionen av obehagliga åsikter bör kanske ske inom ramen för ideologiskt styrda korrektionsläger, enligt principen ”friheten ska vara allas, eller ingens”. Och så länge en av alla dessa småborgerliga frihetsivrare tänker fel gäller det senare……….

 24. Humanist skriver:

  Viffslan,

  Jag är helt enig. Med samma subjektiva måttstock försvinner alla objektiva kriterier för vad som är rätt eller fel, gott eller ont. Där får demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter ge vika för en felaktig tolkning av ”den gyllene medelvägen” där frågan om vad som är rätt eller fel, gott eller ont, alltid förutsätts ligga mitt emellan två konträra ståndpunkter.

 25. Rolle skriver:

  Den som vill döma Vilks kan väl döma honom efter vad HAN SÄGER i det föredrag som kommer. Det förefaller åtminstone mig vara rimligt – men rimlighet är väl inte årets uttryck precis…

 26. Humanist skriver:

  När Kurdo Baksi fick applåder av publiken för sin demagogiska retorik gentemot Lars Vilks i Debatt förstår man med all önskvärd tydlighet hur diktatorer kommer till makten.

 27. Anders skriver:

  Lars Vilks,

  admin har sista ordet, är ju som alla vet en bloggares fördel.
  Därav litar jag mer på media : ) Samma lika.

  Letar vidare i arkivet.

 28. Humanist skriver:

  Anders,

  Leta på du och fortsätt med dina insinuationer. Det har ju faktiskt blivit det svenska sättet att argumentera på, och inte minst vinna debatter:-) Det nya anti-intellektuella Sverige i ett nötskal:-)

 29. Lassekolja skriver:

  Att bli ifrågasatt av Åsa Linderborg ser jag som en mycket positiv merit!

 30. Da Capo skriver:

  Pastor Helle Klein talar ur sägget i Panelen, God Morgon Världen, den 31 aug 2001, ca 0950.

  ”Det stormar om Lars Vilks igen….!
  …som skall tala på den antimuslimska organistionen SIONs möte i N Y den 11 september.

  Helle Klein:
  …nu är det så att han har inte ett problematiskt förhållande till ISLAM, han allierar sig med de värsta, mest högerextremistiska grupperna man kan tänka sig och efter Utöija, tycker jag att det är helt skandalöst av LV –

  … han har gått över alla mänskliga gränser –

  …han har rätt att åka tom på dessa obskyra möten!? –
  …nu rör det sig faktiskt om rörelser som aktivt faktiskt vill både mörda och använda våld mot muslimer –

  … i detta sammanhang ställer LV upp i de mest högerextrema konstiga sammanhang –

  …det handlar om att han är med i sammanhang där folk likt Breivik faktiskt villl utrota muslimer –

  … men han är ju med i de sammanhangen –
  – – – – –
  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=438

 31. Da Capo skriver:

  PS
  ”Ur skägget” anses pastor Klein tala!

  (tangenterna är så små!)

 32. CeDe skriver:

  htpp://www.avpixlat.info/2012/09/03/dags-att-gora-upp-med-rasismen/

 33. Lasse N skriver:

  Da Capo,

  Det måste rimligen finnas någon typ stalinistisk vänstersekt som inte omfamnar religion i allmänhet och islam i synnerhet. Kanske borde Lars V tala på något av deras möten även om de ryms i telefonkiosk? Då kan i alla fall inte Helle Klein et consortes ha något att klaga på, eftersom det tydligen är Vilks åhörare som är problemet för henne.

 34. mohammad skriver:

  Ur Clemens Poellinger minnesruna:

  ”Här har vi en en übersmart gossen Ruda som låtit sig pinkas in i ett hörn av sin egen rondellhund.

  Lars Vilks är med det magnifika verket Nimis på Kullahalvön den främste företrädaren för genren land art i Sverige.

  Det är tragiskt att han, inte utan egen förskyllan, numera de facto är utesluten från konstlivet.”

 35. Cecilia skriver:

  CeDe:
  http://www.avpixlat.info/2012/09/03/dags-att-gora-upp-med-rasismen/

  CeDe länkar allt oftare till Avpixlat, på sistone.
  Och Avpixlats spännvidd, ingår även sådana här intressanta inslag:
  http://avpixlat.info/2012/09/07/afrikanska-kackerlackor-pa-badhus/#disqus_thread

 36. mohammad skriver:

  Cecilia,

  CeDe och kackerlackorna, snyggt Cessan…

 37. CeDe skriver:

  Cecilia: CeDe länkar allt oftare till Avpixlat, på sistone.
  Och Avpixlats spännvidd, ingår

  även såna här tokerier, att hon bara får hålla på.
  http://avpixlat.info/2012/09/08/hizb-ut-tahrir-etablerad-i-sverige-vill-avskaffa-demokratin/

 38. mohammad skriver:

  CeDe,

  Demonstrationer till stöd för Gaza arrangerade av Hizb Ut Tahrir vilka som samlar folk ur alla kategorier danskar.

  Huh så hemskt, snart marscherar dom över sundet och snor både demokratin och yttrandefriheten ifrån oss.

  Kanske ligger dom redan under sängen med svärdet i högsta hugg.

  Du är ett propaganda offer CeDe, när skall du inse det?

 39. CeDe skriver:

  mohammad: Du är ett propaganda offer CeDe, när skall du inse det?

  Nu kan vi byta plats, mohammad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.