1526: Avhopp och två helt olika professorer

Landsantikvarie Zipsanes konstperformance rullar vidare. Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström hoppar också av. Ingen av dem är särdeles förtjusta i Vilks men inser att det får finnas någon form av principiell solidaritet bland utställande konstnärer. Bengt Adlers, som alltså har gjort urvalet av konstnärer uttalar sig i Östersundsposten. Han intygar att jag aldrig har ställt med några som helst problem när han har samarbetat med mig. Han vet också att jag inte på något sätt är främlingsfientlig och att mitt deltagande i SION sker av konstnärliga skäl.

 

För att något förtydliga det som föranlett reaktioner och hutlösa påståenden om rasism. Fazlhashemis bok Vems Islam? recenserades i GP och här är en sammanfattning av det som jag menar är enkla fakta angående Islams moderniseringsproblem:

 

”Vad Fazlhashemi gör är att han söker sig tillbaka till den av grekisk och romersk filosofi påverkade mutazilitiska traditionen inom islam. Deras starka tro på förnuftets möjligheter motarbetades dessvärre bara alltför väl av de krafter inom islam som menade att gudsorden i Koranen absolut inte tillåter några tolkningar. Så såg konflikten ut för mer än tusen år sedan – så ser den ut än i dag.

Författaren när en förhoppning att dagens arvtagare till mutaziliterna skall vinna gehör i den muslimska världen. Tanken är vacker, men har nog tyvärr inte mycket som talar för sig just nu. De reformivrare som efterlyses brukar nämligen bli kortlivade i sina hemländer. Och snart nog befinner de sig i exil i väst.

Bokens kanske viktigaste poäng är Mohammad Fazlhashemis maning till muslimerna att sluta vältra sig i självömkan och ständigt gnäll över västs oförrätter. Detta har påpekats många gånger tidigare, men då reptilsnabbt avfärdats som orientalistisk islamofobi. En sådan reaktion lär utebli den här gången.”

 

Masoud Kamalis kommentar i radion hänvisade jag till i förrgår. Men det kan vara värt att understryka den än en gång. Det estetiska uttrycket kommer bäst fram när man lyssnar. Han lyckas samla vad man kan kalla för en onyanserad smörja, fullständigt ovärdig en källkritiskt medveten professor:

 

”Hans budskap är systematisk diskriminering, systematiska rasistiska påhopp … Jag tycker inte att ideologin som Lars Vilks förmedlar skiljer sig i grunden från vad Breivik hade exempelvis och det är så farligt och de måste vi reagera … Ideologiskt är det samma om man läser om ser på vad konsekvenserna av dessa propaganda och ogenomtänkta s a s förmedling av budskap har så är det samma.”

 

Men rasismen är lös som en häxjakt och vargarna yla och många med dem. Ras är numera borttaget från rasism eftersom det råder enighet om att det bara finns en ras. Därmed öppnas rasistanklagelser för ideologisk samhörighet som tillräcklig grund och religionskritik, ehuru legalt, drabbas av att i praktiken utmålas som rasism.

 

 

Det här inlägget postades i debatt, Projekt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

35 svar på 1526: Avhopp och två helt olika professorer

 1. CeDe skriver:

  Det spelar ingen roll hur många gånger det klargörs.
  Att nämna något vid sitt rätta namn är och förblir en dödssynd.

 2. mohammad skriver:

  ”….utmålas som rasism.”

  Det råder inte något tvivel om att det är Lars Vilks själv som målat in sig i det rasistiska hörnet.

 3. Emmy skriver:

  mohammad,

  Alla världsreligioner undergår en modernisering, förr eller senare.

 4. CeDe skriver:

  mohammad.

  Som alltid, så även i detta fall skapas verket i betraktarens ögon.

 5. CeDe skriver:

  Emmy.

  Det är dock lite knepigare att modernisera just ISLAM.
  Då modernisering byggs med modern kunskap, och eftersom ”gudsorden” i koranen inte får ifrågasättas så finns bara en utväg för muslimer som önskar sekularisering, att avstå ”gudsorden”. Vilket är det samma som att avsäga sig Islam. Knepigt som sagt var, då detta enligt koranen är ett av alla dess förbud som är förknippade med livsfara vid överträdelse. En ond cirkel med andra ord, som bidrar till att förnuftet aldrig kan få tillträde till Islam.

 6. Emmy skriver:

  CeDe,

  Det sägs att Guds kvarnar mal långsamt, men de står aldrig stilla.

 7. CeDe skriver:

  Jag har full förståelse för att troende biter sig fast i sina ostkanter när de aldrig ges tillfälle att få smaka på själva osten.

 8. http://www.expressen.se/kultur/hunden-ar-en-pudel/

  En kort sagt märkvärdig v¨rld vi lever i. Marianne de Geer säger ürsäkta med hänvisning till, att ”källan inte är trovärdig”.

  På trots av att hon har alla mina telefonnummer, e-mail adress, skype adress och skonummer, har hon inte hört av sig till mig, som är intervieweren. Jag är otrovärdig per definition, därför jag är islamkritiker!

  På så sätt är också Hirshi Ali, Ibn Warraq, Salman Rushdie, Theo van Gogh, Ulf Nilsson, Nigel Farge, Winston Churchill och många andra ”inte trovärdiga” sett med Marianne de Geers glasögon.

  De trovärdiga måste sålunda vara Adolf Hitler (som beundrade islams kompromislöshet), Tajeb Erdogan, Ahmedinejad, Egyptens nya Morsi, Waberi, Bin Laden och många fler, som inte kritiserar islam, i alla fall efter Marianne de Geers absoluta renhetslag.

  Men hur trovärdigt är det egentligen?

 9. Gurun Gudrun skriver:

  I drömmen såg jag det nya toppjobbet i Sverige –
  Demagog –
  sedan Gog i Magog;
  (Åter till det bibliska slagfältet där den sista striden skall stå) –
  Hans ansikte dolt bakom visiret.

 10. CeDe skriver:

  H.E.J.

  Har månne M.de G. någon stol i begåvningsakademin?

 11. mohammad skriver:

  ”Han vet också att jag inte på något sätt är främlingsfientlig och att mitt deltagande i SION sker av konstnärliga skäl.”

  Hahaha…!

 12. Emmy skriver:

  mohammad,

  Glad och kränkt, samtidigt?

 13. Humanisten Stefan skriver:

  Historiens pendel svänger fram och tillbaka. Mellan ca 800 och 1500 evt var araberna/islam ett öppet och tillåtande folk/religion. Samtidigt som Europa gick in i ett religiöst styrt mörker blomstrade kultur och vetenskap i den arabiska världen. Med renässansen tog Europa till sig de arabiska framstegen (utan att ange källan) och resten känner vi till. Med upplysningen på 1700-talet startade sekulariseringen av Europa. Kan vi inte hoppas att något liknande kan hända i arabvärlden?

 14. CeDe skriver:

  mohammad: mohammad

  Att det ska vara så f-bannat svårt att skilja på främlingshat och ifrågasättande av en religion. Jag är själv starkt kritisk till att okunniga och obildade
  människor påtvingats dem, för lydnad, en hoper kulturella vaneföreställningar under falskt flagg att det skulle vara ett diktat från någon gudom, i stället för att ge människor själva möjligheten till studier av samtidens vetenskap och på så sätt gett dem en chans till egna ställningstaganden i livet.
  Jag gillar inte ens när man försöker lura små barn att tomten finns.
  Någon rasist är jag inte!

 15. Krister skriver:

  CeDe: Att det ska vara så f-bannat svårt att skilja på främlingshat och ifrågasättande av en religion

  Att det ska vara så f-bannat svårt att skilja på Avpixlat, Sverigedemokraterna och Lars Vilks rondellhundsprojekt.

 16. CeDe skriver:

  Krister: Att det ska vara så f-bannat svårt att skilja på Avpixlat, Sverigedemokraterna och Lars Vilks rondellhundsprojekt

  Du kanske har svårigheter med det, jag har det inte.

 17. Cecilia skriver:

  Krister: Att det ska vara så f-bannat svårt att skilja på Avpixlat, Sverigedemokraterna och Lars Vilks rondellhundsprojekt.

  CeDe: Du kanske har svårigheter med det, jag har det inte.

  CeDe – du verkar ha svårigheter med det, eftersom du ständigt blandar ihop dem.

 18. Cecilia skriver:

  mohammad:
  ”….utmålas som rasism.”

  Det råder inte något tvivel om att det är Lars Vilks själv som målat in sig i det rasistiska hörnet.

  Amen mohammad – nu måste du sluta att retas med folk, utan att göra lite mer ”tillägg” i dina kommentarer…
  Detta är ju ett konstaterande av vad som hänt, men ditt nick får ju människor att tror att det är en åsikt.
  Hur nu det har gått till – på ”vanligt sätt”, antar jag. (riktigt kul egentligen, men någonstans så tar ”kul 1.0” slut och ”kul 2.0” ser dagens ljus?…)

 19. Cecilia skriver:

  Gurun Gudrun,

  Så fint att se dig igen, Gudrun!

 20. CeDe skriver:

  Det här är inte riktigt lika ”kul”, men jag tror ändå att Krister blir riktigt nöjd med denna återgång till diktat av Allah, profeten och Koranen;

  http://wwww.avpixlat.info/2012/08/27/organisationsratten-begransas-i-den-arabiska-varens-spar/

 21. Cecilia skriver:

  Lars:
  Vargylet lever ännu i allra högsta välmåga – vem trodde något annat?
  För flockbeteende försvinner ju inte med microvågsugn och 100 TV-kanaler.
  Hur var de nu de sade – ”Kärleken är beständig, det är bara föremålen som växlar”.

  Det är lite tragiskt – för visst skulle man väl vilja att när ”alla” har sin försörjning, så skulle ”alla” ha tid att både tänka efter och vara generös med ”let live”.
  Att det skulle utmynna i kunskapsgenerationsglappet av idag – ja, det är väl lite trist. Men säkert fruktsamt så småningom, och antagligen den väg som det ”måste gå”…

  Läser just nu Lauren van der Posts bok ”Jägarens hjärta”. Kanske det är där vi alla hamnar till slut igen, i bushmännens givna enkelhet. Förhoppningsvis.

 22. Cecilia skriver:

  CeDe,

  När det gäller moderniseringen av islam – kristendomen har i flera skeden haft samma sorts ”rundgång”, som den du beskriver.

  Så det handlar nog mest om en sammanstötning mellan olika utvecklingsstadier som dagens ”internationaliserade” samhälle gett – en sammanstötning som kanske till stor del är avhängig av olikheter i ekonomiska utveckling? Med därmed åtföljande konsekvenser… (glad)

 23. Kenneth Karlsson skriver:

  Det måste finnas tabletter att ge till kvinnan!?

 24. CeDe skriver:

  Koranen, skriven av män, för män. För att undgå alltför
  många invändningar, från då framförallt de åsidosatta kvinnorna, skyller man det hela på en omutbar gud.
  Är själv inte någon påtaglig feminist, men förvånas av den tysthet från de radikala inför, inte minst när små flickor vid första mensdroppen våldtas in i äktenskap.

  En del vill tillbaka till bushstadiet, själv föredrar jag insikt.

 25. Krister skriver:

  Massavhopp efter att Lars Vilks portades

  http://www.svd.se/kultur/webversion-manga-avhopp-fran-jamtliutstallningen-svdse_7455016.svd

  Av de 17 inbjudna konstnärerna återstår nu bara ett fyra.

  Civilkuraget stiger i konstvärlden!

 26. Cecilia skriver:

  Kenneth Karlsson,

  Du verkar bry dig om min mentala hälsa – rart av dig!

  Men jag gillar inte piller, har du något annat bättre förslag?
  Mottages allra tacksammast.

 27. Cecilia skriver:

  Pga av det som tycks vara förhöjd filternivå, vilket ju är rätt rimligt för tillfället, så lägger jag också in min kommentar till KK angående Jämti, utan att citera (jätteglad):

  Till ”Kenneth Karlsson”:
  Alldeles utmärkt! Jämti-utställningen ju en rätt marginell sak, men de som börjat att på den vägen vandra – kommer nog att ha lite lättare för ”den” i framtiden, då den första tån är doppad i det kalla vattnet och vägvalet är gjort. Kanske.

 28. CeDe skriver:

  Så fint det kan bli ibland, och så rättvist. Heder åt de konstnärer som hoppar av jämtli. Det här får också de som kastat rasistanklagelser i ansiktet på Lars Vilks att tänka till lite extra.

 29. Cecilia skriver:

  CeDe,

  Tack moderatorn, för ditt fina heja-på-rop.

 30. Kenneth Karlsson skriver:

  Cecilia:
  Kenneth Karlsson,

  Du verkar bry dig om min mentala hälsa – rart av dig!

  Men jag gillar inte piller, har du något annat bättre förslag?
  Mottages allra tacksammast.

  Nej, jag bryr mig inte om din mentala hälsa.

 31. CeDe skriver:

  Kenneth Karlsson: Nej, jag bryr mig inte om din mentala hälsa

  Ohälsa hade kanske varit mer relevant, KK.

 32. Nellie skriver:

  Visste du att…

  * ”profeten” Mohammed var en tjuv, bedragare, mördare, pedofil och våldtäktsman som kastades ut från Mekka gång på gång innan han och hans kumpaner slutligen intog staden 630.

  * denne grovt kriminella man anses vara inte bara gudomlig utan även ofelbar? (Good thinking!)

  * att Koranen uppmanar till att använda lögnen
  som ett verktyg?

  * att han hade inte mindre än 10 fruar och (minst) två konkubiner? (existerar i så fall kärlek alternativt moral överhuvudtaget?)

  * att han av ekonomiska skäl gifte sig med en 15 år äldre kvinna.

  * att han blev föräldralös som 6-åring och uppfostrades av diverse manliga släktingar
  som bankade skiten ur honom?

  * att han på grund av den misshandel han fick som barn senare i livet hade en väldigt stel nacke? (Och förmodligen en förstörd hjärna.)

  * att han har alla kännetecken som definierar
  en psykopat.

  * att det som står i Koranen inte får kritiseras/analyseras/ifrågasättas. (Går det då att lära sig att tänka kritiskt eller kreativt?)

  * att ordet ”islam” betyder underkastelse.
  (Kan man vara konstruktiv om man ägnar sig åt underkastelse?)

  * att religionen islam är själva definitionen av (effektiv) hjärntvätt. Man bryter ned all individualitet och all egen fri vilja fullständigt. Och helst också allt eventuellt känsloliv (såklart).

  * att islam handlar om översitteri och att överta makt och främmande mark med all list och med alla medel man kan åstadkomma.(Och då ska man kanske inte glömma att grov plundring ingår?)

  * att arbete anses vara ”ofint” – de som arbetar är helst kvinnor enligt traditionell beduinsk uppfattning – män ska helst ”uppgå i Gud” och således göra absolut ingenting. (När de inte ber till Allah.)

  Tror du att….

  * De som lyder under islam har fått lära sig de tio budorden? (som all lagstiftning och all moral i väst bygger på… )

  * Man kan ha en moralisk kompass som är okej och som funkar i väst om man lyder under islam?

  * Hillary Clinton hellre skickar ”offer” från Syrien, Irak, Afghanistan och Somalia etc till Sverige än till USA?

  * Att Sveriges ”snällism” kommer att fungera
  i längden?

  * Att man kan känna sig hemma och trygg när en muslim enligt sin religion helst ska döda oss – alltså, ”de otrogna”?

  * En person från dessa länder kan någonting om europeisk kultur eller historia överhuvudtaget? Fixar de kristendomen? Alls?

  * Det finns något att bygga en gemensam grund på?

  * Det funkar att blunda för problemen med islam mycket längre? (Typ, bygg en ny moské så håller de sig lugna – och ge dem pengar.)

  * Att våra ungar får en klar bild av vad som är rätt och fel? (De har ju så mycket att lära oss… )

  ENAT EUROPA MOT ISLAM
  mot okunskap och förvrängda mediabilder

 33. Nellie skriver:

  Vad (förhoppningsvis) de flesta (inklusive våra politiker?) känner till att hellenismen var en intressant kultur som uppstod i Egypten – alltså en blandning mellan romersk och grekisk kultur – som förstördes fullständigt när muslimer invaderade landet på 600-talet. Då som nu accepterade islam inte några som helst ”tolkningar” och saknade fullständigt
  någon som helst möjlighet till kritik, insikt eller granskning. Nämner Fazlhasemi detta? Underligt.

 34. Jan Szczepanski skriver:

  Gud är död, men stanken kommer att finnas kvar i tusen år.

  Jan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.