1521: Affekterna i Östersund

Som sagt, mitt uttalande om Islams problem med moderniseringen av sin idévärld borde inte vara något som helst sensationellt uttalande. Men som det går igen i diverse medier har man gjort det till att jag skall ha en alldeles egen agenda i ämnet. När jag säger att Islams värderingar är olämpliga i modernt samhälle menar jag naturligtvis inte alla värderingar. Men det finns några välbekanta huvudlinjer. En sak är föreningen av politik och religion där all politik måste finna stöd är erkända heliga skrifter. Skräckexempel på hur sådana samhällsbildningar ter sig är t ex Saudiarabien och Iran. Men problemet är, även om det inte behöver leda till sådana konsekvenser som i de nämnda länderna, generellt. Alla muslimer är inte med på detta men de är, som sagt, ännu en svag röst. En följd av den teokratiska uppfattningen är att profeten är okränkbar, tilldelas en suverän ställning och därför skall skyddas för blasfemi. Man kan konstatera att just detta har slagit genom i Sverige genom självcensur. Inget anständigt medium publicerar blasfemiska bilder av profeten. Jag tror emellertid inte att detta blir bestående. Även här föreställer jag mig att moderniteten så småningom kommer att slå genom.

 

Jag kan nämna ett par ytterligare exempel från den nyutkomna boken Islamologi Studiet av en religion (Otterbeck & Stenbeck, red.). I en av artiklarna skriver docent Jonas Svensson om Koranundervisning i Kenya för Secondary School. I ett modernt perspektiv är könsfrågorna besvärliga. När man talade om polygami fick läraren svårigheter och angav som argument mannens ”hypersexualitet”, den första hustruns sjukdom och överskott av änkor. En annan fråga handlade om arvsrätten, att syster ärver hälften mot bror. Svensson nämner att en av de kvinnliga eleverna opponerade sig. Läraren försvarade ingående ordningen och avslutade med ”Har jag övertygat dig nu om Koranens visdom när det gäller arv?” Svaret blev då: ”Nej, jag tycker fortfarande att det är orättvist, men jag får väl acceptera det ändå.” En annan diskussion uppstod kring Koranens uppfattning att en kvinna inte kan leda män. För att rättfärdiga denna ståndpunkt sade läraren: ”Kvinnor har en mycket viktig roll i samhället. De är de som föder och fostrar barnen, Bland dem som göds och fostras finns framtidens ledare. Det är därför hon har en viktig roll. … Ni ska inte tro att Koranen kan bli omodern. Alla verser finns där, och de fungerar väl. De behöver inte förändras för att passa med tiden.”

 

Dessa exempel är säkert inte något ovanligt. Men man kan notera att det existerar en viss opposition. Men självklart är de uppfattningar som läraren försöker övertyga sina studenter med mindre lyckade i ett modernt samhälle. Och i Sverige har vi t ex det resultat som för en tid sedan kom fram genom Uppdrag Gransknings besök hos rådgivande imamer i en rad moskéer. Även i mer officiella sammanhang framträder uppfattningar som starkt kan ifrågasättas i ett modernt samhälle, t ex Organisation of Islamic Cooperations verksamhet.

 

Att se kritiskt på dessa företeelser kan knappast kallas för någon personlig eller aggressiv uppfattning (som det antyds i SvD).

 

Nåväl, det blev ju så att en antydan om dessa problem var nog för att jag skulle avvisas från utställningen i Östersund. Det lämnar problemet för övriga medverkande att ta ställning till vem de skall solidarisera sig med: Landsantikvarie Henrik Zipsane som menar att jag inte får göra konst av SION och att det jag diskuterat ovan visar skulle vara ”svepande uttalanden” eller för en på alla sätt obekväm kollega.

 

För konstnärerna är det inte bara en konstideologisk situation utan även en fråga om ekonomi. Åtskilliga av deltagarna har dessutom investerat avsevärda summor i sina konstprojekt vilka de mister om de skulle bestämma sig för att avstå.

 

 

Det här inlägget postades i om utställningar m m, Projekt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

34 svar på 1521: Affekterna i Östersund

 1. *.morr skriver:

  Det visar sig fortsatt värdelöst. Att vissa delar av denna värld inte får speglas, alls. När allting har återgivits av konsten tappar den möjligtvis en del av sin funktion (som inte finns.). Människans överraskningsförmåga ligger dock alltid i händelsernas framkant, vilket gör att saker, ting och koncept kan fortleva, t.o.m människans bortgång.

 2. Emmy skriver:

  “Courage is not the absence of fear, but rather the judgement that something else is more important than fear”

  -Ambrose Redmoon

 3. Pingback: Rätten att häda « Snaphanen

 4. Faidon skriver:

  Suveränt försvar för Lars Vilks i dagens Sydsvenskan (22/8) ang Udda & Jämt.
  Mats Skogkär skriver på ”Opinion” vad alla som vill kalla sig liberala borde stå för. Mycket läsvärt…

 5. Pingback: Konstnärer hoppar av utställning till stöd för Lars Vilks - Fria Tider

 6. Cecilia skriver:

  Fria Tider – det var ju en kul ny bekantskap för mig. (Nej, jag hänger inte så värst mycket med i nutidssvängarna.)

  Kommentarerna på detta, var ovanligt kul:
  http://www.friatider.se/bob-dylan-fick-medalj-av-obama

  Tydligen så har Nya Tider nu har gått om avpixlat – https://www.flashback.org/t1902979 – jag borde väl skärpa mig och hänga med i svängarna. Men då det är så otroligt många ”svängar” nuförtiden, så fortsätter jag nog med att satsa mitt fokus på de mer långsiktiga ditona.
  Men kul läsning var det!

 7. Cecilia skriver:

  Humanist,

  Skogkär är alltid befriande att läsa.

 8. undrar_ju skriver:

  Har vilks blivit teolog? Eller varför islam så intressant? Jag känner spontant att här finns en dold agenda som stinker brun 30-tals dynga! Finns det ekonomiska skäl bakom . är det så att denna agenda är lönsam för en tidigare mager inkomst?

 9. Lars Vilks skriver:

  Undrar_ju: Man kan göra en topplista över de vanligast förklaringarna. 1. Han vill bli känd 2. Han vill tjäna pengar 3. Han är nazist

 10. christina wegel skriver:

  Lars Vilks,

  Och vilken rangordning är den korrekta? Den du just angett? Den sista förefaller för enfaldig, men n:ris 1 och 2 är ju högst hedervärda skäl!

 11. CeDe skriver:

  christina wegel.

  Troligtvis är rankningen inte Lars Vilks egen. Så hur ska den kunna vara korrekt?

 12. Frihetenärhär skriver:

  Res er för Lars Vilks!

  http://www.youtube.com/watch?v=8bh-raHrMJQ

  AVE!

 13. Jonas Svensson skriver:

  Hej Lars
  Kul att du läst min artikel om islamundervisning i Kenya. Kan bara tillägga att den stora poängen med den är att visa på hur den ”teologiska korrekthet” som framförs i läroböcker och i undervisningen INTE får genomslag i handlingar, varken bland elever eller lärare. Med andra ord, ideologin stämmer inte med praktiken. I sin vardag handlar tjejerna och killarna ofta på ett sätt som går fullständigt på tvärs med vad de uttrycker som ”islamiska” normer i klassrummet. Än viktigare, de ser inte själva diskrepansen! De ser sig fortsatt som goda muslimer. Detta får konsekvenser för islamkritik. Vad och vem är det egentligen man kritiserar? Ett hjärnspöke?

  Är jag med i Konstverket nu? I så fall vill jag ha royalty.

  Vänliga hälsningar
  Jonas

 14. Lars Vilks skriver:

  Hej Jonas. Tack för din kommentar. Tendensen som du påtalar är onekligen ett tecken på hur moderniseringen vinner mark. Det är, som jag många påpekat, omöjligt att undvika den anpassningen, även om man får räkna med att det tar sin tid. Det avgörande momentet är att ”den goda muslimen” intar en position i den privata sfären och inte i den ideologiskt offentliga. Angående royalty får du specificera dina krav.

 15. Jonas Svensson skriver:

  Hej igen
  Jag skickar faktura och använder den vanliga timtaxan i mitt företag 500 kr + moms. Äh, du kan få lite rabatt. Vi säger 250, bara för att jag är intresserad av din undersökning av konstbegreppet. Är det ok?

  Hoppas det går bra om jag mailar fakturan, så sparar jag porto (jag är smålänning).

  Mvh
  Jonas

 16. CeDe skriver:

  Jonas Svensson.
  Skulle nog istället vara motiverat med det omvända.
  Nöjen kostar som bekant.

 17. Lars Vilks skriver:

  Jonas Svensson,

  Det går utmärkt att mejla fakturan.

 18. CeDe skriver:

  Jag föreslår istället att alla som skriver här skickar in 500:- till Lars konto som tack för god underhållning och som support till hans projekt. Uppge bara ditt
  kontonummer Lars!

 19. Jonas Svensson skriver:

  Lars Vilks,

  Bra Lars. Då har jag bara en ytterligare fråga. Går det bra om jag specificerar på följande sätt:
  ”Engångsersättning för medverkan i Konstverket enligt överenskommelse med Konstnären” eller ska det vara ”Projektet” istället för konstverket? Företaget har FA-skattsedel och verksamheten betecknas konstnärlig och litterär. Jag antar att varken ROT eller RUT är tillämpbart i det här fallet.

  Jag skickar fakturan i början av nästa vecka. Nu ska jag lägga golv i barnens rum. Ha det bra!

  Jonas

 20. Lars Vilks skriver:

  Det bör vara ”för medverkan i RH-projektet”. Den begärda ersättningen, avser den alla aspekter av din medverkan? Vi talar här om ett oredigerat råmaterial. För utställningsbruk kan materialet bearbetas i andra former och visas/göras tillgängligt vid eventuellt många tillfällen. Det är rimligt att anta att det så småningom blir möjligt att genomföra reguljära utställningar.

 21. CeDe skriver:

  Förstår att Jonas Svensson skojar.
  Vi i marginalen borde dock i alla fall stödja Lars Vilks ekonomiskt.

 22. Jonas Svensson skriver:
 23. Jonas Svensson skriver:

  Ja, all min medverkan hittills + fakturan (som jag bjuder på). Möjligen specificerar jag denna medverkans innehåll ytterligare på fakturan, inklusive tidsåtgång,material och rabatt på konstnärliga grunder. Övrig eventuell (men inte trolig) medverkan i framtiden kan (men kommer antagligen inte) att debiteras.

  Även detta inlägg bjuder jag på. Jag känner mig generös idag. Nej, nu var det golvet ja. Datorn stängs.

  Jonas

 24. Jonas Svensson skriver:

  CeDe,

  @CeBE
  Nej, jag skojar inte. Jag bistår Konstnären när han skapar konst (även med detta inlägg, som jag för övrigt också bjuder på), liksom du gör. Fråga Lars.
  Jonas, som stänger datorn NU!

 25. CeDe skriver:

  Jonas, du uttrycker dig detaljerat. Jag tycker nog att konstnären har bjudit länge nog. Vi, eller i vart fall jag vill göra rätt för mig.

 26. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Jonas, du uttrycker dig detaljerat. Jag tycker nog att konstnären har bjudit länge nog. Vi, eller i vart fall jag vill göra rätt för mig.

  Jovisst!
  (bjuder du på dig… Vi – är nog varken för dig eller mig – ord att ta i vår mun…? För hur var det nu med ortodox, etc? Är du kanske det? Och i så fall, så är du ju eventuellt i helt fel forum, om det är så att du mest vill förfäkta något? Kanske. Eller så, är jag ude’. Må så va’. I så fall (glad är jag förstås ändå). Och du? Glad eller något annat?)

 27. Jonas Svensson skriver:

  Lars Vilks,

  Lars!
  Paus i golvläggningen. Jag kom just på att jag ju saknar din e-mail. Min har du fått när jag skriver kommentarer, så du kan väl skicka uppgifter. Jag skriver också en överlåtelsehandling, så att det blir tydligt vad du får för pengarna (den bjuder jag också på)
  Jonas

 28. CeDe skriver:

  Cecilia.
  Till vilken lära skulle jag förhålla mig ortodox?

 29. victor skriver:

  Jonas Svensson,
  När du skriver ett inlägg så går du med på att publicera det gratis på Vilks blogg. Om du av egen vilja t.ex skriver ett blogginlägg eller apploderar mellan låtarna på en konsert (där det spelas in en live-cd) så har du ingen rätt till Royalty.

  Det enda du kan begära Rotalty är saker du skapat utanför forumet (under konsert är det som deltagare, här är det som kommentator). Dvs om du skriver en uppsats och den återges av Vilks. Annars kan man genom att tex graffitti-tagga ett hus kräva Royalty när det säljs då graffittin är en del av huset som säljs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.