Idag var det pressvisning av Mike Nelsons (1.100) utställning på Malmö konsthall, ”408 ton ofullständig geometri”. Konstnären har haft en framgångsrik karriär. Två gånger har han nominerats till Turnerpriset. Hans bredare genombrott kom med The Coral Reef 2010 och hans uppmärksammade installation I, Impostor på Venedigbiennalen 2011. Den senare installationen var en omfattande rekonstruktion av hans deltagande på Istanbulbiennalen 2003. Liksom The Coral Reef bestod verket av en labyrint av olika rum.
På Malmö konsthall skapas (det pågår ännu) ett mönster (hämtat från en moské i Iran) av betongblock. Tillverkningsprocessen kan ses i ett separat rum. Den här installationen är ett mera minimalistiskt tillvägagångssätt. De ovannämnda arbetena, som även de har inspirerats av Mellanöstern, har fått en politisk läsning, något som konstnären inte är helt nöjd med. Att hämta material från Mellanöstern ger omedelbart ett brännbart stoff. Nelson vill helst att hans referenser skall vara mera neutrala. Resultatet är onekligen anslående men frågan är vad det leder till. Är det tillräckligt med den estetiska upplevelsen och dess förbindelse med islamisk arkitektur? Jag är lite tveksam på den punkten.
Mike Nelson och konsthallschefen Jacob Fabricius
408 ton ofullständig geometri
Kritikerna Fredrik Svensk och Dan Jönsson balanserande i verket.
Lars, en seriös fråga:
Varför utökar inte du din mångsidiga karriär som konstnär, levnadskonstnär, konstprofessor, two-touch footballer, debattör……med att bli formell konstkritiker och/eller curator?
Krister,
Personligen anser jag att Lars Vilks som konstnär har satt fingret på ett av samtidens viktigaste frågor på ett sätt som han i ett nationellt och globalt perspektiv förmodligen inte hade lyckats med som konstkritiker eller curator.
Humanist,
Det ena behöver inte utesluta det andra för en pigg och kapabel 60-åring. Jag tror t.o.m. SÄPO grabbarna har svårt att hänga med i svängarna ibland.
Krister, för ordningens skulle får det påpekas att jag sedan länge är konstkritiker och medlem av konstkritkersamfundet. Det kommersiella behovet av sådana är inte särskilt stort.
Yes, jag visste det!
Och curatorsamfundet då da?
Håller med om tveksamheten, men just den tveksamheten är kanske det temporära syftet?
Tar och firar den goda stämningen på bloggen med ett glas till av det hemkörda.
Krister. Nej, inget curaterande för mig. Det räcker långt med att ha en egen.
Lars Vilks Talk Show, det är en önskan.
mohammad,
Du gör allt för att försöka banalisera och förminska Lars Vilks ambitioner och verk. Men i jämförelse med honom väger du lätt.
Humanist,
Nej då, det är en synvilla från ditt underkastelseperspektiv.
Om man nu för ett ögonblick bortser, från den ödesdigra fundamentalism som sprungit fram ur den islamiska trosåskådningen, visar det sig att den döljer en, av alla de pusselbitar som kan kasta ljus över den vördnadsbjudande skapelsen, ett mecka i alla händelser, för alla geometriälskare.
http://www.ethnomath.org/resources/abas2001.pdf
http://www.incredipedia.info/2008/11/sacred-geometry-of-planet-earth.html
Sagt av en förvillad underkastelsesektsmedlem.
Höjden av ironi måste rimligen vara när gudstroende människor som inrättar hela sitt liv efter guds förmodade vilja talar om ateister som underkastade.:-)
Humanist,
Rangordningen i den ateistiska flocken på bloggen är påtaglig.
Vissa ser tom Lars Vilks som den ställföreträdande Frälsaren.
Så det kan bli.
mohammad,
Du är så van vid att auktoriteter som din egen gud kräver blind lydnad att du inte förmår skilja på din egen underkastelse inför din herre i livets alla aspekter och andras hyllning av en principfast och kompromisslös demokrati- och yttrandefrihetsvän som Lars Vilks.
Den stora skillnaden mellan din gud och Lars Vilks är nämligen att han inte avkräver något av sina meningsanhängare. Många religiösa människor förmår inte tänka utanför sina egna teologiska referensramar utan definierar ateism som ännu en religion genom en slags omvänd logik, och som med sitt anti-intellektuella resonemang försöker att hävda att tro är detsamma som icke-tro:-)
mohammad,
Nyfiken – är du muslim, mohammad?
Är påven katolik?
Bär påven klänning och en rolig hatt?
mohammad,
PS. Eller heter du kanske egentligen t ex Pelle, och Humanist heter egentligen kanske t ex Stanislav?
Ord – i det här fallet ”nicks” – är ju förledande. Har förundrats länge över ”marknadsföringen”.
För en god förpackning, signalerar ju vad som är avsett att förmedlas – inte nödvändigtvis det egentliga innehållet. (visst är det kul!)
Humanist,
Dogma förekommer väl lite överallt. Har nog varken med tro eller intellekt att göra? (blink, blink)
Menar du att Lars Vilks är dogmatisk?
Humanist,
PS. Förresten – ”gav” denna till Krister, men är egentligen kanske lite mer för dig?
http://www.youtube.com/watch?v=sK6WHxxWDdc&feature=share
Absolut inte!
Tänkte lite mer på det du själv skrev nyss:
”Den stora skillnaden mellan din gud och Lars Vilks är nämligen att han inte avkräver något av sina meningsanhängare. Många religiösa människor förmår inte tänka utanför sina egna teologiska referensramar utan definierar ateism som ännu en religion genom en slags omvänd logik, och som med sitt anti-intellektuella resonemang försöker att hävda att tro är detsamma som icke-tro:-)”
Cecilia,
Tack för videon. Den beskriver väl med all önskvärd tydlighet vad intoleranta och våldsbenägna religiösa människor kan ställa till med, både under medeltidens häxprocesser och i dagens muslimska värld.
Jag antar att du gläds åt att samma människor som tidigare straffades med döden – i likhet med oss ateister – i den västerländska och civiliserade kultursfären snarare slåss med ord, och inte med svärd. Och att vi nöjer oss med att ifrågasätta människors religiösa övertygelser utan att bränna samma människor på bål?!
Avslutningsvis får du gärna utveckla dina tankegångar om allmänt dogmatiskt tänkande, om du kan förstås:-) Det grumligt sagda..
Självklart, särskilt hans dogmatiska Islamhat är starkt framträdande, som jag ser det.
Hur kan du ha missat det?
Militant ateist,
Tack! Jag kunde knappast ha uttryckt det bättre själv. Keep up the good work!
Tänkte nog att du skulle gilla den. Fast kanske du behöver lyssna några gånger till? För ”dagens värld”, menade du väl egentligen – även om det slank in ett litet ”muslimsk” där i mellan?
Frågor om dogmatisk tänkande är nog rätt oundvikligt här – så såklart kommer även jag att komma tillbaks i frågan. 🙂
mohammad, ditt nick förvillar och det är riktigt kul. Stort ”I” i islamhat, var extra kul i sin ”subtilitet”… (
Cecilia är inte obekväm med att mohammad definierar Lars som en islamhatare. Hon finner det däremot väldigt lustigt att bokstaven i kan variera i storlek.
Förresten vem älskar egentligen Islam frivilligt?
CeDe,
Stort ”I” kan man även skriva t ex ironi med. (glad)
Svaret kom lite till livs i Lars text; Man finner sig,
man MÅSTE finna sig. Det finns invändningar, men du tvingas till lydnad. Det är kärnan i religionen Islam.
Och den som inte tål höra den sanningen har ännu en bra bit att vandra.
CeDe,
Varifrån kommer citatet du börjar med? Är nyfiken på det anonyma – kan du sätta in det i sitt sammanhang?
CeDe,
PS. Ingen ifrågasätter väl egentligen kritik av det med lydnad i alla dess dogmatiska former… (blinkis)
Kära Cecilia, all kritik av Islam ifrågasätts. Wake up,
lady.
CeDe,
Angående citatet du inte ha gett mer upplysning om, och fortsättningen – ”Lars text” – så tror jag nog att du också har läst att din ”husgud” (kul att du har en dito!) Lars inte ser islam som något hot i sig. Så vad är det du egentligen vill säga?
Citatet är min egen fundering nedskriven kl 19:39 på Lars Vilks kommentarsfält.
Med hänvisande till Lars text menas den senaste med nummer 1521.
God natt!