1496: Konstnärligt lidande

Ett känslomässigt lidande, som ej helt och hållet kan nonchaleras, för den framgångsrike konstnären framkom (Artforum Diary) när The Center for Curatorial Studies firade sin 20-årsdag i New York. Liam Gillick (97) fick frågan om han hade besökt Documenta. Även denna till synes oskyldiga fråga måste ha tagit emot eftersom han svarade: “It’s hard for an artist to go to Documenta if you’re not in it,” he replied. “Because people keep asking you where your work is, and that feels terrible.”

 

Man skulle kanske kunna få för sig att Gillick, som är känd för sin ingående kritik av den neoliberala kapitalismen och konst som politisk aktivism, skulle vara ointresserad av sin kursnotering i konstvärlden. Men alltså inte. Måhända är det något som man skall ta vederbörlig hänsyn till, det konstnärliga lidandet av att inte få vara med där man tycker att man borde ha blivit vald.

 

I bordssamtalen framkommer också några tidstypiska fraser: Hur långt kan den konstnärliga radikalismen gå? ”Anti-Establishment is post–institutional critique”, sagt av curatorn Joanna Burton som dessutom oroade sig för att hennes show hade ”too much pleasure”.

 

 

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

1 svar på 1496: Konstnärligt lidande

  1. CeDe skriver:

    Apropå konstnärligt lidande. Vadan denna konsttorka på
    konstvilks. Får Lars Vilks inte längre ställa ut där?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.