1466: Offentlig konst, aktivism

Något domslut angående den fällda granens företagsbot blev det inte idag. Tingsrätten vill fundera på saken i ytterligare två veckor tills den 22 maj.

 

Under två dagar har jag deltagit på det seminarium om offentlig konst som arrangerats av Kalmar Konstmuseum och Ölands Konstskola. Jag skall återkomma till detta. Idag nöjer jag mig med att nämna en konstnär, Hiwa K som presenterades av Agneta Szylak från det polska konstinstitutet Wyspa. Hiwa K kommer från Irak, baserad i Tyskland. Han är konstnärlig aktivist. Som det påtalades på seminariet bör man inte utan vidare tala om aktivism som en publik konst eftersom aktivismen (om den inte ingår i en biennal eller liknande) inte har någon given publik. Dock, vilket inte nämndes, anländer konstpubliken när dokumentationen av aktivismen skall visas upp i en eller annan form. Någonstans måste konsten knytas till aktivismen för att det alls skall ha någon mening att tala om konstaktivism. Hiwa K använder sig av traditionell dokumentation och det går naturligtvis utmärkt. Vad som präglar hans verk är hans ovanliga infallsvinklar som inte stannar vid de vanliga moralkakorna. Hiwa K är ännu inte särskilt känd men han medverkade i Manifesta redan 2008 och är också med i den pågående Paristriennalen. Det kan vara värt att se hur han intervenerar i en demonstration mot nynazisterna där han försöker få demonstranterna att inta en mera positiv attityd mot sitt demonstrationsobjekt.

[youtube]A3pSaNf2tjU[/youtube]

 

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

2 svar på 1466: Offentlig konst, aktivism

 1. CeDe skriver:

  Man får nog anta att Hiwa K är en ickemuslimsk irakier,
  vilket väl inte heller gör honom helt representativ för irakisk samtidskonst.

 2. Cecilia skriver:

  CeDe,

  ”… inte heller gör honom…”
  Lite tunnel i detta kanske…?

  Men han har säkert inget emot att du ser honom som:
  ”inte heller gör honom helt representativ för irakisk samtidskonst”. (lite kul är det väl ändå…?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.