1427: Professor Galtungs kristallkula

Professorn, freds- och konfliktforskaren, Johan Galtung, fortsätter med att lansera sin sensationella spådom om att USA går under 2020 (han lade fram den 2004). Galtung menade 1980 att Sovjets fall var nära förestående vilket visade sig vara riktigt. I fallet med USA får man räkna in att det är ett önsketänkande. Galtung är känd för att ha försvarat den kinesiska kommunismen under Mao och han är förtjust i Kuba. Men en sak är när diktaturer faller. Sådana lever ständigt under svår tidspress eftersom friktionen mot den fria världen är ett ständigt bekymmer. Galtung kryddar sin anrättning med ytterligare spådom: Först kommer USA att övertas av en fascistisk diktatur. Han ser detta i en grasserande högerpopulism i Europa, en trend som han tror kommer att dominera västvärlden. Underlaget till denna konklusion, som han, åtminstone i delar, inte är ensam om, torde vara Anders Breivik, att Ungern har ett populistiskt parti som inte har någon möjlighet att nå majoritet, att populismen har fått inflytande i Nederländerna. Och kanske att Norge har sitt Fremskrittsparti sedan snart 40 år utan att det har lyckats åstadkomma särskilt mycket. En artikel i Aftonbladet begrundar vällustigt Galtungs spådomar.

 

Jag tror snarare på att den politiska utvecklingen följer en betydligt starkare trend, vägen mot lagom och kompromiss. Den tiden när politiskt radikala partier, vare sig på vänster eller på högersidan, kunde göra något mera omfattande är förbi. Den bistra verkligheten befinner sig utom räckhåll för politikerna. Kapitalet styr och det är ytterst svårt att finna några länder som inte vill vara med i leken.

 

Det här inlägget postades i debatt, Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

10 svar på 1427: Professor Galtungs kristallkula

 1. Hemkär skriver:

  Aldrig mera krig! Förtvivlans röster efter Första världskriget ville ha fred. För att en generation senare dra igång ännu ett storkrig i Europa med 50 miljoner döda som resultat. Läxan blev svår, men två generationer senare står vi nu där och vad händer? Europa behöver mer mat och energi än någonsin. Sedelpressarna spinner loss. Ekonomierna med 10-tals miljoner arbetslösa går inte att balansera. De demokratiska systemen klarar inte av medborgarnas krav. Populism, fanatism för att inte tala om egoism kan komma att få fatala följder. En ny, typ Hitler, är ingen omöjlighet. Det blir strider om energi, läs olja, och en eller några borttappade atomvapen, gör inte situationen lättare.
  Vi är nu sårbarare än någonsin. Tyvärr Lars, du är alltför godtrogen men så lever du också i en konstlad världsordning.

 2. CeDe skriver:

  Hemkär: Tyvärr Lars, du är alltför godtrogen men så lever du också i en konstlad världsordning.

  Tror knappast det, Hemkär. Lars är en smart krumelur och genomskådar det mesta. Men han kanske inte tar så
  snabba ställningstaganden, just därför att han har insikt.

 3. R Berg skriver:

  Hemkär skriver: ”En ny, typ Hitler, är ingen omöjlighet”. Men H:s makt låg ju i det faktum att han/partiet kunde ta över staten som då var synonym med makten över kapitalet. Ingen stat kan i dag ta makten över kapitalet inom sitt eget område – för det är kapitalet för flyktigt. Kanske skapades i själva verket en ny ”typ Hitler” genom ekonomins ”liberala gränslöshet”. I så fall kan den liberala frihets- och kränkningsdebatten (som hotar att dränka oss idag) ses som det skuggspel som projeceras på våra cellväggar. Därmed definieras också den kontemporära konstens roll: att vara dekorativ!

 4. CeDe skriver:

  Hej från mig, nu lämnar jag det här skeppat, simma lugnt. Har tröttnat på att prata med mig själv. Ciao!

 5. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Hej från mig, nu lämnar jag det här skeppat, simma lugnt. Har tröttnat på att prata med mig själv. Ciao!

  ?

 6. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Hej från mig, nu lämnar jag det här skeppat, simma lugnt. Har tröttnat på att prata med mig själv. Ciao!

  PS. Tålamod är en dygd. (blinkar långsamt och… tålmodigt)

 7. Steve skriver:

  40% av USA:s federala utgifter ska idag ”betalas” med lån… (Av barn och barnbarn, alltså…)
  – Den federala statsskulden gick vid årsskiftet över 100% av bruttonationalprodukten, f.f.g. sedan världskriget. Var 56% Clinton’s sista år, 2000; 64% 2006; sedan fick Dems kontroll över kongressen: 69% 2008, 84% 2009, 93% 2010. Och nu i januari 2012 blev den 103%…
  – Obama tycker det här är fullt ok. Något år med ”plus” är inte inplanerat.
  – Parentetiskt: Sveriges nationalskuld är 32% av BNP. ”Den som är satt i skuld är icke fri”, som någon visst sade…

 8. Sader skriver:

  När ska herr Vilks våga kritisera ”förintelse maskineriet” eller omskärelsen av spädbarn? Ni måste vara objektiv i er kritik och konst! Muslimerna får sin skit dagligen, men judarna?

 9. ryggrad skriver:

  ”förintelse maskineriet” finns det inget som heter. Är det Silvia som frågar eller Sader som presenterar ett svarsexempel?

 10. Cecilia skriver:

  Sader,

  Hej Sader
  Tror att judarna fortfarande har skit så det räcker, från alla de håll; dvs vi är nog inte riktigt ”där” ännu – på lika villkor. Ungefär?
  Som väl är vad du menar, om jag förstår dig rätt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.