Del 1390: Den samtida konstupplevelsen

Konstupplevelsen var en gång i tiden en stor sak. Ända till långt in på 1980-talet var den i praktiken identisk med den estetiska upplevelsen. Vad som gör en upplevelse estetisk har det spillts många ord på men den frågan väcker numera föga intresse. Någon upplevelse skall det förstås till och Fredrik Svensk visar (Aftonbladet) en ny väg för hur den socialkritiska upplevelsen kan formuleras. Efter det han hade sett Offer och martyrer på Göteborgs konsthall.

 

”Kanske utställning behövt mer klegg och fler historiska verk för att verkligen tvinga fram nya tankar och känslor inför vad offer och martyrer kan vara, men när jag stiger ut på Götaplatsen känner jag mig ändå upprymd över att ha sett en hårt tematiserad grupp¬utställning.”

 

”Upprymd” är alltså ordet som kan beskrivas konstälskarens känslor inför hårt tematiserad samtidskonst. Ett verk i utställningen som han dock direkt fäller med sågklingan är Conrad Botes Communist & Socialist.

 

Jo, jag håller med, den bildjämförelsen haltar betänkligt. Hade han satt in profetens nuna, antingen flankerad av bin Laden eller Jesus hade det blivit lite mer av det ”klegg” som Svensk efterlyser. Men det är naturligtvis omöjligt. En sådan bild får inte visas på Göteborgs konsthall. En alternativ möjlighet, lika omöjlig fast av helt andra skäl, är Lars Norrmans Flickorna går i ringen som distribuerades av IKEA 1972. Kan man föreställa sig att IKEA kommer med en ny upplaga som 40-årsjubileum?

 

Det här inlägget postades i Konstkritik, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

7 svar på Del 1390: Den samtida konstupplevelsen

 1. CeDe skriver:

  Lars Norrmans rumpor – likt stora pumpor, kanske kör Ikea en
  repris – men grattis mo-ham till ett gratis spis.

 2. fsdfsdf skriver:

  alert(’Bajs’);

 3. Christina skriver:

  Jag skulle adlig vilja avbilda dessa två, men den del gör tydligen vad som helst i konstens namn. Den ene finns det tillräckligt med bilder av och den andre var ett kräk.

 4. mohammad skriver:

  Man kan tydligt se hur samtidskonstens kravlöshet eroderat konstnärernas tekniska förmåga.

  När kan jag sådär i smyg få känna mästarens anslag på den släta linneduken.

  Ack ack – världen är orättvis…

 5. Sanne skriver:

  Hej, jag kommer ihåg detta motiv från min barndom. Blev mycket nostalgisk…är tavlan till salu?

 6. 1+1=2 skriver:

  @Sanne

  Det är en diptyk. Du måste vara beredd att köpa jesus samtidigt.

 7. Mats Yxérius skriver:

  Flickorna går i ringen som distribuerades av IKEA 1972.
  Hittade jag på väggen i garaget i ett hus jag förvärvat. Tänkte ta ner den och slänga skiten på återvinningen. Så kommer det en arbetskollega och ser den och blir helt förskräckt att jag har en sån i garaget. Nu hänger den i salongen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.