Del 1370: Trädfallet

Fallet med trädfällningen utvecklas till en allt intressantare del i Nimisprojektets långa historia. En artikel i Helsingborgs Dagblad vet att berätta om förundersökningen. Eftersom spaningsledningen har upptäckt spår av ytterligare fällda träd kan det bli tal om åtal för flera fällningar. Möjligen får några av objekten avskrivas då de förmodligen har blivit för gamla för rättslig uppmärksamhet. Virkestagandet har på denna plats ägt rum sedan mitten av 1980-talet. Totalt sett torde det röra sig om ett antal av 50 – 60 objekt vilket ger ett genomsnitt av ca 2 per år. Av konstteoretiskt intresse är miljöåklagarens fundering:

 

”Miljöåklagaren funderar på att utfärda företagsbot mot Lars Vilks. Men hur det blir är ännu inte bestämt.

Han har ingen egen firma, men föreläser och säljer konstverk. Gärningen kan bedömas som att den är begången under utförande av näringsverksamheten i hans projekt Nimis, säger Gertrud Green.”

 

Processkonstverk är inte lätta att avgränsa. Miljöåklagaren kan driva den konstteoretiska linjen att Nimisprojektet omfattar allt som jag ägnar mig åt – emedan det just är ett processverk. Som följd därav utgör även den kommande rättegången en del av min näringsverksamhet vilket torde medföra att de kostnader som uppstår blir avdragsgilla. Dessutom har jag sedan länge och på ett markant sätt inkluderat polis- och domstolsarbete i mina konstprojekt. Emedan jag t ex har sålt mina böter och ställt ut t ex tingsrätt och hovrätt (såväl live som performance som i dokumenterande utställningar) råder det ingen som helst tvekan om att näringen omfattar rättsprocessen. I ett snävare perspektiv är frågan om det är möjligt att styrka en mera påtaglig förbindelse mellan Nimisprojektet och min näringsverksamhet. När jag t ex säljer rondellhundsbilder skall den försäljningen kopplas samman med trädfällning som en del av marknadsföringen? Många spännande frågor torde alltså kunna ventileras framöver. Och de är inte bara av enskilt intresse utan kommer också att beröra om en konstnärlig verksamhet alltid består av en enda konstprocess och om denna är en enda näringsverksamhet. En av omständigheterna skulle kunna vara huruvida det överhuvudtaget är möjligt för en konstnär att utföra ett ideellt konstnärligt projekt som inte ingår i dennes näringsverksamhet.

 

Den senaste stormen har nedlagt flera träd på den aktuella brottsplatsen. Här ses ett sådant exempel.

 

Det här inlägget postades i Nimis, Projekt. Bokmärk permalänken.

3 svar på Del 1370: Trädfallet

 1. CeDe skriver:

  In the name of Art.

 2. Gurun Gudrun skriver:

  På skogspromenad;
  Man ser inte konsten för alla konstnärer.

 3. Krister skriver:

  Man undrar hur SÄPO kan ägna sig åt att anmäla den de ska beskydda för obegripliga struntsaker som trädfällning när mordhoten är så verkliga.

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1586248/Atal-for-mordplaner-mot-Vilks.html

  Tur att SÄPO verkade ha tid över till arbetet att förhindra mord den här gången.
  Hoppas dessa ”projektdeltagare” får stränga straff.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.