Del 1317: Det ouppklarade mordfallet på biennalen

Göteborgsbiennalen har fått ett välvilligt mottagande av kritikerna. Långt ifrån helt och hållet men sådant är knappast längre möjligt för en biennal. Och som biennal finns det inte heller något att anmärka på, det är en biennal gjord efter konstens alla regler. Johannes Björk har t ex gjort en fördjupad och läsvärd granskning på Kunstkritikk. Biennalens titel Pandemonium – Art in a Time of Creativity Fever avser, i samtidskonsten är man inte rädd för de verkligt stora greppen, tillståndet i världen. Och i detta väjer man inte för att låta konstens komma till undsättning. Men titeln kunde måhända inskränkas till tillståndet i konsten eftersom den internationella konsten har blivit ett monster vars uppstickande blinkfyrar utgörs av biennalerna. En central aspekt i biennalen är ”The Educational Turn”, alltså att kunskapsproduktionen (och gärna i kollektiv anda) skall vara svaret på vad konsten skall ägna sig åt. Det monstruösa i det kontemporära har utvecklats genom att det är relativt lätt att lära sig hur man gör biennalrelaterade konstprojekt och hur denna standardmodell har fått ett enormt genomslag. Genom det curatoriska arbetet placeras sedan produkterna i enklare modeller med relevanta socialkritiska teman. Det är självklart att hela denna operationsmodell som är helt institutionaliserad och officiellt understödd, inte kan åstadkomma någon egentlig kritik av något som helst.

 

Det hot som riktades mot Röda Sten och som förde med sig att lokalerna utrymdes verkade till en början positivt för biennalen. Det kunde vara riktat mot konsten, som Sinziana Ravini skriver (DN): ”Men här kom upproret inte från konstens sida, utan mot själva kons¬ten. För varför väljer man annars en konstbiennal som måltavla?”

 

De fyra herrar, varav tre nu är häktade, har dock inte den profil som gör detta troligt. Om det förekommer angrepp på konsten är det praktiskt taget alltid från högerextremt håll. De förberedelser till mord (som anklagelsen lyder) verkar inte kunna ha någonting med biennalkonsten att göra. Vem som skulle mördas är fortfarande höljt i dunkel men GP uppger att ”Enligt källor till GP ska mordplanerna dock ha varit riktade mot en utpekad person, en man som lever under beskydd från Säpo.”

 

Vi får hoppas att detta inte avser ”skandalkonstnären Vilks” (som Kim West rubricerar på Kunstkritikk) för då drabbas den stackars biennalen av en uppseendeväckande men oren handling.

 

Mårten Arndtzén, som i vanlig ordning inte alltför mycket låter sig imponeras av Göteborgsbiennalen (SR) kastar fram tanken att ”Det hade kanske inte varit så dumt om det där terrorhotet var en performance, ändå.”

 

Åtminstone det kan dock anses vara förverkligat. Involveringen i mitt Rondellhundsprojekt är tillräcklig för att ge händelsen en sådan plats.

 

 

Det här inlägget postades i Biennaler, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

43 svar på Del 1317: Det ouppklarade mordfallet på biennalen

 1. CeDe skriver:

  Håll i era rondellhundar. Värdet kan nog eskalera nu när rondellprojektet oförskyllt kastats in i den högra konstsfären.

 2. Sniff skriver:

  Ingvar Persson på Aftonbladet skriver ”Terror ska bekämpas, men inte till priset av rättssäkerhet eller att en hel grupp känner sig utpekad.”

  Undrar vilken grupp han syftar på, de fyra männen eller någon annan grupp? Det är ju hyggligt av Persson att han ändå medger att terror (=mord) får bekämpas. Vi kan alla känna oss trygga.

 3. Humanist skriver:

  Medias svala intresse för händelsen samt åklagarens åtal som förändrades från terroristbrott till planering av mord tyder på att det var något stort på gång – möjligen riktat mot Vilks, dessvärre – enligt tesen om ”hunden som inte skällde” med Sherlock Holms.

 4. Indicator skriver:

  Jag gissade inledningsvis på att Traditionella Akvarellmålares Förbund (TAF) låg bakom. Har ännu inte helt släppt den misstanken. Det finns ju något som heter ”agera genom bulvan”.

  Man få vänta och se.

 5. Hmm här ligger en hund begraven…

 6. CeDe skriver:

  Ann Helena Rudberg. Ja, men vi får väl vara tacksamma
  att det stannade vid det.

 7. CeDe skriver:

  Nu börjar det röras om i grytorna. Säpo har slagit till mot en moské i Göteborg för att ev ha koppling till det ev planerade terrorbrottet mot Röde Sten.

 8. Tyra skriver:

  Har alla muslimer som brukar gå till den moskén koppling till terrorbrottet mot Röda Sten menar du? Vaför ska en massa oskyldiga människor få skulden för vad några få idioter gör.

 9. Janne skriver:

  En gång fans det en intressant och spännande konstnär som jag gillade mycket. Men så en dag tycktes det inte räcka med att människor som jag gillade honom. Likt Linda Rosing var han törstig på kändiskapet. Så han funderade nog länge och sökte säkert till reality såpor. Till slut hörde han om en karikatyr tecknare i Danmark som blivit jättekänd!
  Om han kan, kan säkert jag också vara med i massa tidningar. Så han gjorde samma sak fast på eget sätt. Många blev arga men konstnären blev nästan lika känd som karikatyrtecknaren, iallafall i Sverige.
  För min del saknar jag den spännande, intressante konstnären men nu är han lite känd och inte särskilt spännande längre.

 10. CeDe skriver:

  Tyra. Vad som sagts på nyheterna är att Säpo med
  hjälp av polis beslagtagit en dator på ett kontor
  tillhörigt en namngiven moske´ för koll av ev samröre med de tre häktade. Dina egna slutsatser av detta får stå för dig.

 11. Humanist skriver:

  Tyra: Har alla muslimer som brukar gå till den moskén koppling till terrorbrottet mot Röda Sten menar du? Vaför ska en massa oskyldiga människor få skulden för vad några få idioter gör.

  Din anklagelse mot CeDe är så långsökt att jag misstänker att du egentligen menar att hon inte skulle ha upplyst om detta förhållande alls för att inte ”stigmatisera” en svag grupp. Men för att vända på frågeställningen undrar jag om du anser att polisen inte ska få slå till mot moskeer för att inte misstänkliggöra alla muslimer?

 12. CeDe skriver:

  Janne, håll dig du till Linda Rosing, det sällskapet
  passar dig nog bättre.

 13. Tyra skriver:

  Jag tycker meningen var klumpigt skriven ja, som att alla i moskén hade med det att göra och den var jag hade synpunkt på. Vill man inte bli missförstådd får man utrycka sig tydligt.

 14. Tyra skriver:

  Hon hade tex kunnat skriva: polisen slog till mot de som misstänks ha koppling terrorplaner mot Röda Sten och de befann sig i en moské.
  Skriver man: polisen slog till mot en moské i Göteborg som ev har koppling till terrorplaner så är faktiskt innebörden i meningen att hela moskén är inblandad. Klumpigt skrivet som sagt.

 15. CeDe skriver:

  Tyra, Det vore ganska vanskligt att uttrycka att de
  misstänkta för terrorplaner befann sig i moskeén
  eftersom de då redan var anhållna. Du får försöka ha
  lite koll på nyheterna själv.
  Dessutom refererar du mig inte korrekt.

 16. Humanist skriver:

  Tyra: Hon hade tex kunnat skriva: polisen slog till mot de som misstänks ha koppling terrorplaner mot Röda Sten och de befann sig i en moské.Skriver man: polisen slog till mot en moské i Göteborg som ev har koppling till terrorplaner så är faktiskt innebörden i meningen att hela moskén är inblandad. Klumpigt skrivet som sagt.

  Cede har endast refererat de fakta som framkommer i media. Varken mer eller mindre. Men innebörden av dina egna åsikter leder ofelbart till att sådana uppgifter måste censureras i media för att inte stöta sig med muslimernas religiösa övertygelse, islam.

  Men du borde snarare ställa dig frågan varför forskare kommer fram till att just moskeer utgör den främsta rekryteringsbasen för terrorism. Den tyska polisen stängde nyligen en moske i Hamburg av samma orsak. Men när man i sann kulturrelativistisk anda förhindras att söka orsakerna till terrorism i religiösa sammanhang saknas en förutsättningslös tillnärmning av problemet vilket motverkar de relevanta metoder och insikter som krävs för att förstå och lösa problemet.

  Man tittar på arv och miljö för att förstå kriminella beteenden. Men när miljö – i form av kulturella och religiösa faktorer – utesluts som förklaringsmodell återstår endast arv – i form av genetisk härkomst – som problemlösningsmetod.

  De kulturrelativistiska godhetsapostlarna skapar i själva verket den rasism som florerar i samhället eftersom det enda alternativet som återstår är att applicera arv som förklaringsmodell på hela gruppen av araber och somalier som begår och planerar terrordåd där kriminaliteten sålunda förutsätts ligga i generna.

 17. CeDe skriver:

  Du trogne Humanist, kommer alltid till undsättning.
  Tack!

 18. Tyra skriver:

  DeDe, du menar att jag inte refererar korrekt för att jag glömde citattecken, men du förstår naturligtvis vad jag menar, spela inte dum.

  Det som irriterar mig med det du och Humanist skriver är att det luktar mobbning om det och precis som mobbarna gör hittar ni en syndabock (alla muslimer) för att må lite bättre själva. Det ni skriver är också mycket fördomsfullt och ni buntar ihop en massa människor och tillskriver dom gemensamma drag fast dom alla är olika. Allvarligt talat, känner ni ens en enda muslim? Jag tvivlar på det. Du, humanist, får det att verka som om det står terroristrekryterare i foajen på varje moskeé och delar ut terrorpropaganda till alla som kommer dit för att be.

  Det blåser främlingsfientliga vindar genom europa just nu och därför stängdes moskén i Hamburg, rasism är vad det är och inget annat, men förhoppningsvis blir det bättre med sånt efter dådet i Norge, för då ser man att det inte är så enkelt. Hade det varit en muslim som hade gjort det där hade nog moskeér satts i brand istället för att stängas men nu ser folk att kriminalitet ligger i norrbaggarnas gener också.

 19. CeDe skriver:

  Skriv en roman Tyra, din fantasi kommer att räcka långt.

 20. Humanist skriver:

  Tyra,

  Den enda som helt grundlöst har tillskrivit någon negativa egenskaper och värderingar är du själv när du kallar CeDe och mig för fördomsfulla mobbare endast för att vi motsäger din egen övertygelse genom att förhålla oss till fakta. Sådana som du sänker den intellektuella nivån på det offentliga samtalet dramatiskt när du svarar med grundlösa invektiv på underbyggda resonemang.

  Om det överhuvudtaget existerar strukturell rasism i Sverige och västvärlden så beror det uteslutande på att etniska svenskar är förbjudna att delta i den allmänna debatten om invandrings- och integrationspolitiken eftersom vi anses rasistiska till vår natur. Vi västerlänningar som en gång uppfann begreppet mänskliga rättigheter och individuell frihet betraktas idag som förtryckare.

  Men eftersom du själv inte verkar intresserad att ta reda på fakta i förhållande till vissa radikaliseringsmiljöer vid svenska moskeer så tar jag mig friheten att länka till ett par undersökningar här: http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/12/vad-jag-s-g-i-mosk-n-vid-medborgarplatsen-skr-mmer-mig och här: http://www.newsmill.se/node/1713

 21. mohammad skriver:

  Hej Tyra,

  Jag skulle vilja säga att din profil av CeDe och Humanist är helt korrekt – typ småmobbare när tillfället ges…

 22. Maggie skriver:

  Janne,

  Janne! Jag tror du är ute på villospår..Det är ju ingen annan än Vilks själv som alltjämt tvingas ta konsekvenserna (på gott och ont) av hans egna ställningstagande, så länge han nu är beredd att göra det, vilket du bör respektera, oavsett om det faller dig på läppen eller inte.

  Det handlar nämligen inte om ditt eget ”skinn”. Och jag tror väl inte heller att din privata besvikelse på honom är av en sådan allvarlig art att det är värt att ställas i proportion till den process Vilks går igenom.
  Om så är, bör du nog söka dig till en ny hjälte du kan beundra. Men tänk på att folk är inte luriga bara för att de inte infinner sig där man satt dem.

 23. Tyra skriver:

  Tack, mohammad, du tycker som jag att mobbning är onödigt och leder inte till något gott.
  Humanist, bara för att man länkar till vad någon skrivit på Newsmill har man inte bevisat något. Det är ungefär som om jag skulle länka till Joanna Rytels artikel när Anna Odellkalabaliken var som värst. Newsmill är ungefär som kommentatorsfälten här, alla möjliga personer skriver och det bästa man kan göra är att tänka själv. Jag tycker också det är åt helvete att Lars Vilks är dödshotad och att någon ville döda honom på Röda Sten. Men att som ni göra alla muslimer till potentiella terrorister är lika mycket åt helvete. Nu drar jag mig ur diskussionen för jag vet att vi inte kommer längre, ha en bra dag!

 24. CeDe skriver:

  Vem mobbar vem?

 25. Tyra skriver:

  Det är inte ett dugg synd om dig.

 26. CeDe skriver:

  Tyra förfäras över dödshoten mot Lars Vilks, men hon
  vill inte ifrågasätta orsaken till dessa.

 27. Maggie skriver:

  Jag tyckte nog att Tyra förklarade sitt missförstånd och att CeDe också förklarade sig. Men Humanist slutsatsledning av det Tyra ville säga, både utifrån det hon missförstod och den senare dialogen, är också övertolkningar.

  Exempelvis detta: ”Men innebörden av dina egna åsikter leder ofelbart till att sådana uppgifter måste censureras i media för att inte stöta sig med muslimernas religiösa övertygelse, islam.”
  Likaså detta: ”misstänker att du egentligen menar att hon inte skulle ha upplyst om detta förhållande alls för att inte ”stigmatisera” en svag grupp.” Citat Humanist

  Tyra talade faktiskt aldrig om Islam, inte heller om cencur utan om människor och en formulering som faktiskt kunde tolkas på olika sätt, oavsett om det nu gavs för att vara fakta eller kommer från media.

  Om vi vänder på steken så kanske du själv hör hur det låter: ”polisen slog till mot en kyrka i Göteborg som ev har koppling till terrorplaner.”
  (en moské, likaväl som en kyrka, är ju inte bara en byggnad eller en helgedom, utan också en församling).

  Men ”en dator på ett kontor tillhörigt en namngiven Moske´”, gav däremot ett annat perspektiv.

 28. CeDe skriver:

  Maggie. ”säpo har slagit till mot en moské i Göteborg”
  var den exakta texten från en nyhetsrubrik som jag
  citerade. Jag kan väl knappast belastas för folks
  reaktioner på nyhetsflödet. Därefter servade jag ytterligare, för förtydligande, med citatet om beslag
  av en dator. Själv har jag inte yppat någon egen åsikt
  i detta, enbart refererat till då aktuella nyheter.
  Jag har tidigare skrivit om väderrapporter, ska
  jag stå till svars för det också?

 29. CeDe skriver:

  Nu regnar det, – dumma CeDe!

 30. Maggie skriver:

  CeDe! Jag såg att jag felciterade för sent. Nä jag tycker inte att du skall ta detta personligt. Antar att Tyra såg något som förekommer ibland i samhällsdebatten. Det är så lätt att både övertolka och missförstå..när man enbart är hänvisad åt texter, det gör även jag ibland.

 31. Humanist skriver:

  Maggie,

  Det är intressant att du ifrågasätter mina egna slutsatser men avstår ifrån att kritisera Tyras personangrepp där CeDe och jag tillskrivs epitet som fördomsfulla mobbare samt betraktar alla muslimer som potentiella terrorister? Det är hårklyveri från din sida och Tyra har fortfarande en hel del att förklara. Men det kanske bara är så enkelt att ni betraktar all kritik mot er religiösa och ideologiska övertygelse som fördomsfull mobbing eftersom det möjligen är lättare än att följa argumenten dit de bär?

  Sedan skriver du: ”Om vi vänder på steken så kanske du själv hör hur det låter: ”polisen slog till mot en kyrka i Göteborg som ev har koppling till terrorplaner.” Men det är inte att vända på steken utan att jämföra äpplen med päron eftersom kristendomen inte har en militär gren på global basis. Vi hör bara talas om islams heliga krigare som dödar och lemlästar människor varje dag. Däremot hade det varit mer relevant om du hade skrivit att polisen slog till mot en kyrka för att de gömmer illegala flyktingar. Både kristendomen och islam har ju en tendens att ibland åsidosätta den världsliga och demokratiska lagen när den kommer i konflikt med religiösa dogmer och trossatser.

  Och att SÄPO har gjort en husrannsakan mot ett kontor tillhörande Bellevuemosken i Göteborg är faktiskt direkt komprometterande eftersom det antyder att en eller flera som är verksam där, och eventuellt predikar en viss tolkning av islam eller på annat sätt styr och administrerar mosken, kan vara inblandad i terrorverksamhet. Men du kanske ägnar dig åt samma konspirationsteorier som Tyra och vill bortförklara det med en rasistisk säkerhetspolis?

 32. Maggie skriver:

  Humanist,

  Det som irriterar en person är ju inget man kan diskutera och påstå är rätt eller fel, det är ju den personens känslor. ”Det ni skriver är också mycket fördomsfullt” skrivet Tyra. Här ger hon inget som helst belägg för det hon påstår, så vad ska man säga om det? Det är väl din sak att begära förklaring på det hon riktar sig till dig som är oklart. Vi väljer väl själva vad vi vill bemöta eller vad vi inte finner anledning att bemöta. Man kan ju inte förebrå folk för det man inte är villig att inlåta sig i. Det tillhör den personliga friheten.

 33. Humanist skriver:

  Maggie,

  Den personliga friheten inbegriper också ett personligt ansvar men en del människor anser att de kan klistra etiketter på andra utan att motivera det. Godhetsapostlarna tar sig friheten att omdefinera vad som är rätt eller fel utan att själva förhålla sig till några dygder såsom konsekvens, intellektuell hederlighet och principfasthet. De opererar sålunda med dubbla måttstockar med sin egendefinierade rättsuppfattning.

  Med samma tro på sin egen förträfflighet hävdar de en moralisk rätt att skapa den nya människan som med sin altruistiska världsbild förväntas underkasta sig andras normer och värderingar och gränslöst dela med sig av sitt kapital och välstånd. I deras drömsamhälle, som är på god väg att bli verklig, existerar knappast någon personlig frihet. Där handlar det inte längre om att tänka fritt, utan ”rätt”.

 34. Maggie skriver:

  Humanist! Nu förstår jag inte dig..kan du ge ett rakt besked om vad du förväntar dig av mig. Du ställde tre frågor som egentligen var påståenden och du tilltalar mig med De, Ni och Er och ”En del människor”, godhetsapostlar etc. På vad sätt ska jag tolka detta volkabulär som riktat till mig?

 35. Humanist skriver:

  Maggie,

  Jag trodde att vi diskuterade Tyra? Förövrigt tror jag att du förstod mitt inlägg alldeles utmärkt.

 36. Maggie skriver:

  Humanist,

  Just det! Jag trodde också att det var detta vi diskuterade om och det har jag bemött, så vad du mumlar om i ditt förra inlägg här och tidigare ”er religiösa och ideologiska övertygelse” tex, som du inte vet något om vad beträffar mig, så förstod jag inte i sammanhanget.

 37. Humanist skriver:

  Maggie,

  Om du inte klarar av att sätta saker och ting i sitt rätta sammanhang beror det helt säkert på att du tolkar ett konstaterande som tre frågor ovan samtidigt som du själv tar orden ur sitt rätta sammanhang och gör om en öppen fråga till ett konstaterande i ditt sista inlägg när jag ursprungligen skrev detta: ”Men det kanske bara är så enkelt att ni betraktar all kritik mot er religiösa och ideologiska övertygelse som fördomsfull mobbing eftersom det möjligen är lättare än att följa argumenten dit de bär?”

  Du har det gemensamt med Tyra och mohammad att inte förhålla dig till fakta och vara intellektuellt hederlig. Det skapar helt ointressanta kvasidebatter som ingen orkar höra på.

 38. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Du trogne Humanist, kommer alltid till undsättning.
  Tack!

  Intresanta grupperingar här. 😉
  Fast… vart tog det intressanta utbytet av tankar vägen?
  Nä, nu var jag dum!

 39. Cecilia skriver:

  PS.
  Stavar som en kråka, och ser inte att jag använder samma ”epitet” två gånger på rad…
  Har säkert läst fel en massa gånger på vägen också. Och har nog fel i det mesta. Erkänner mig skyldig. Var gör man avbön förresten?

 40. Tyra skriver:

  Humanist, du förutsätter att alla orkar höra på dig och CeDe som verkar häcka i den här bloggen dagarna i ända. Mitt förlag till er är att ni går ut i verklighen och upplever den istället för att ge er skeva bild av samhället näring här.

 41. CeDe skriver:

  Jag anar Tyra att vi upplevt verkligheten lite längre
  än du. Då blir man mer nyanserad och ser inte tillvaron i bara svart eller vitt.

 42. Humanist skriver:

  Tyra: Humanist, du förutsätter att alla orkar höra på dig och CeDe som verkar häcka i den här bloggen dagarna i ända. Mitt förlag till er är att ni går ut i verklighen och upplever den istället för att ge er skeva bild av samhället näring här.

  Jag utgår ifrån att vi lever i verkligheten allihop så vad du egentligen säger är att du önskar att vi såg världen genom dina ögon och bearbetar intrycket med ditt intellekt. Jag avstår vänligt men bestämt från det.

 43. CeDe skriver:

  Tyra, bloggen är mitt andra hem, det är därför jag
  häckar där. Men jag har inte lagt något ägg ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.