Del 1313: Konsthöstens resurspresentation

Konsthösten laddar verkligen upp. Den 10 september öppnar Göteborgsbiennalen och den är på alla sätt en riktig biennal. T ex återfinner vi där Isaac Julien, en av de moderna biennalveteranerna vars specialitet är postkolonial video i poetisk dräkt. Som sig bör skall det också vara plats för en markant installation och sydafrikanen Wim Botha fixar den. Liam Gillick gör en undersökning av Uddevallamodellen (som skulle göra arbetarna delaktiga i den kreativa processen). Utgången av den undersökningen blir säkert en fortsättning på den kritik som Gillick bedriver mot den neoliberalistiska kapitalismen. Curatorn Sarat Maharaj är synnerligen kvalificerad och temat är angeläget: Vad skall uppstå ur det kontemporäras febrila aktiviteter? Ja, ett säkert svar är: Ännu en biennal. Mycket bättre än så kan det inte bli och det får vi vara nöjda med. Jag skall själv med största intresse besöka evenemanget.

 

Moderna Museet drar igång en serie föreläsningar om estetik, alla förankrade i museets samlingar. Ingen tvekan om att konstvärlden kan visa upp att det finns resurser man. Men hur det nu än är kan man säga detsamma om såväl estetiken som samtidskonsten, något nytt på gång?

 

Tensta Konsthall möter upp med en serie hemma hos-reportage. Hur arbetar olika konstinstitutioner? Naturligtvis på en mycket hög nivå där man särskilt framhåller att man vill erbjuda något annat än konst som underhållning. Konsten skall istället ut i samhället och förmodligen göra något slags nytta där.

 

För att belysa maktsituationen i konstvärlden har jag gjort en teckning. Det torde inte möta några svårigheter att igenkänna den kontemporära dominanten som pressat de tidigare makthavarna expressionismen och formalismen ut i marginalen. I detta flöde av händelser och energi dyker det upp många enskildheter. Som i den förra teckningen kan man med en skärpt blick återfinna ett och annat ansikte, tre mänskliga gestalter och dessutom en inte alldeles lättfångad häst. 10 sådana objekt bör man kunna komma upp till. Var de finns kommer att publiceras under morgondagen.

Här är de mest markanta utmärkta:

 

 

 

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, Biennaler, konstteori, om utställningar m m, Teckningar. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 1313: Konsthöstens resurspresentation

  1. CeDe skriver:

    Möjligtvis kan en selad häst skymtas nere i det högra
    hörnet, lastad med en hålögd ryttare.

  2. Pingback: Muslimer anhållna för förberedelse till terroristbrott i Göteborg | Realisten

  3. Pingback: Stor ovisshet för konsthallen efter terroringripandet | Nyheterna Dalarna - Tidningar på nätet

  4. Pingback: Somaliere i Norden radikaliseres « Hodjanernes Blog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.