Del 1234: Förståelse och fördjupning

Artikelflödet kring bin Laden är imponerande. Och han möter faktiskt rätt mycket förståelse. USA:s popularitet är inte särskilt framträdande och åtskilliga skribenter finner att bin Laden är en naturlig
följd av stormaktens politik. Med andra ord är det USA som bär den stora skulden. Så kan man resonera och faktiskt uppnå förbluffande resultat. Men det slags förståelse är förrädiskt. Varför blev USA egenmäktig världspolis? Detta land hamnade i det kalla kriget då det var två stormakter som härjade för att vinna mark. Och sedan blev det bara en. Och att USA hamnade i kalla kriget beror på
att landet blandade sig i andra världskriget. Andra världskriget kan skyllas på Hitler men man kan förstå Hitler om man tänker på hur första världskriget och hotet från kommunismen utvecklade sig. Första världskriget utlöstes av det politiskt instabila Balkan men framför allt av att Bismarck skapat ett starkt och enat Tyskland. Det hade han inte behövt göra. Hade han istället odlat sin
trädgård hade vi alltså inte haft dagens al-Qaida terrorister. Det är Bismarcks fel.

Artikelpolitiken blir sålunda en estetisk verksamhet som visserligen är politiskt orienterad. Varje artikelförfattare har emellertid en illa dold agenda och den som har följt debattörerna kan lätt se att de inte har något nytt att bjuda på.

Dagens politik är främst estetisk med förhoppningen att formen skall åstadkomma ett ideologiskt genombrott. President Obama kunde glädja sig åt att spela huvudrollen i dramat om den onde terroristens undergång men det var inget riktigt bra tevedrama. Den rollen var vikt åt Bush. Hade han i bästa Texasstil lyckats med att knäppa bin Laden när världen ännu var i chock hade det säkert gått hem. Men inte tio år senare och med en snäll advokat som ansvarig exekutör.
Långt mer framgångsrik har bin Laden varit. Som kontinuerlig bad guy har han en gång för alla gett terrorismen ett ansikte. Han föll också vid rätt tidpunkt när firman under en längre tid varit mer eller mindre konkursmässig. Som reality show kan världen inte önska sig något bättre.

Konstens skiljer sig från politiken genom att den är estetisk. Men, som Thierry de Duve skriver i Kant efter Duchamp, har denna estetik ett politiskt syfte, nämligen att förlösa den slumrande kreativiteten hos människan som inte har förstått konstens estetiska välsignelse. Lite snedbelastning har tillkommit i detta modernistiska program eftersom den kontemporära konsten markerar sig som mer
politisk än estetisk. Tanken är att detta tillbakafall kan kompenseras av ”en unikt fördjupad politisk analys” något som är svårförståeligt även för den invigde. Den fördjupade analysen skall sålunda väcka den slumrande möjligheten till en fördjupad analys hos de andra utanför konstvärlden.

Till min djupt kända förtvivlan är det enda uns av konstdebatt som den svenska konstvärlden förmår en hopplös match mellan Birgitta Rubin (DN) och Johan Lundberg (Axess). Rubin vill i vanlig ordning ha mer genus och Lundberg vill, i vanlig ordning, ha mindre och dessutom evolutionär konstteori.

Mitt eget senaste bidrag till konsten är att förenkla konsthistorien till en mening:

”Ett bad i fontänen”.

 

Det här inlägget postades i debatt, Kommentarer nästan varje dag, konstteori. Bokmärk permalänken.

51 svar på Del 1234: Förståelse och fördjupning

 1. *.morr skriver:

  Lars. Jag tror att attityden mot USA även har en del att göra med deras inblandning i situationen gällande Israel – Palestina. Det är väl tämligen erkänt att USA har stöttat den Israeliska regimen i en del tveksamma operationer.

  Som det kan förstås har attityden från Amerikanskt håll varit ingalunda neutral. Även om jag vill erkänna båda sidor på kartan står det tämligen klart att det behövs utbildning för dagens generationer för att erhålla en stabil dagordning. Utöver politiska beslut. Som alla kan ströva omkring i. Förutom Usama, det är aningen för sent för honom.

  Att ironiskt hänvisa till Bismarck och inte erkänna palestinakonflikten ( som en del av dagens politiska kaka) är nog att förenkla & sönderkomprimera syretanken. Aningen för hårt.

 2. Cecilia skriver:

  *morr:
  För Israel gäller ”västerländsk” moral och fördömande – för ”motståndaren”… förståelse för att de inte är lika… upphöjda? 🙂
  Dvs olika spelregler – som handikapp-systemet i golf kanske?
  Lars:
  Stackars USA ville ju inte bli inblandade i 2:a världskriget, som jag förstått det. De var väl mer en ”rik kusin från Amerika”, som förbarmade sig över sina gamla släktingar… dessutom har väl konstscenen i Wien på 20-talet, en hel del ansvar den också? Var det någon som sade helt nyss. Vete attans vem.

 3. Kenneth Karlsson skriver:

  En underbart rolig, och träffsäker, analys av hur man kan resonera. Men börjar det verkligen med Bismarck?

  Morr försöker lägga skulden på Palestina/Israel-konflikten, men utan första världskrigets brittiska förhävelser i kolonialt tänkande, och inte minst, utan Hitlers extravaganser, så hade troligtvis inte Israel bildats. Längre tillbaka i tiden: utvandringen från de afrikanska savannerna, över till det som vi sedan lärde känna som Kaanans land. Fan i helvete. Varför gjorde de oss detta!?

 4. Krister skriver:

  Kenneth Karlsson: Men börjar det verkligen med Bismarck?

  Orsak och verkan i en oändlig kedja bakåt till skapelsen eller vart det nu slutar, om det nu har ett slut – vilket det inte har om det är oändligt.
  Eller är det bara en apriori tankekategori i våra subjektiva hjärnor och inget orsakar en verkan egentligen?
  Flummerier enligt Kant.

 5. lars vilks skriver:

  morr. Usa och Israel/palestina räcker inte långt. I begynnelsen var det en del av det kalla kriget och sedan blev usa kvar utan sin motpart. etc.

 6. *.morr skriver:

  visst. 6dagar osv. dock yttrar herrn en av sjalevaste punkterna ensam utan naemnvaerd anstraengning. utan sin motpart, riktas skulden mot just den kanon som skjuter.

 7. Miranda skriver:

  Usa suger… Sverige suger……. Bin Ladin äger!

 8. Cecilia skriver:

  Till Lars:
  Och före begynnelsen fanns t ex Mustafa Kemal.
  http://www.dagensforetag.se/?tid=9624
  Riktigt spännande kille faktiskt – they don’t make them today anymore…
  Har förresten funderat över det att USA blev kvar utan motpart – i… tja 22 år är det väl nu? Har kommit fram till att inte heller ”USA” finns längre. Även om det som är USA som land, envisas lite med att finnas, vilket ju är rätt naturligt.

 9. Cecilia skriver:

  Glömde ju ”like that”. Ledsen för det, med det var väl uppenbart ändå?

 10. Cecilia skriver:

  Till *morr:
  http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1460740/Levande-historia.html
  Hannah Arendt är dessutom intressant att läsa, om man vill ”fördjupa sig”. Har fascinerats av att hon skrev som hon gjorde ”redan då” – på 60-talet… Är väl fortfarande lika högkontroversiellt?

 11. Miranda skriver:

  Cecilia,

  ja…jag vet att han äger! I loved him!

 12. Krister skriver:

  Varför gjorde inte USA så här direkt efter 9/11, dvs. spåra upp och eliminera förövarna och enbart förövarna rent polisiärt – istället för att starta två krig och orsaka 10-100 fallt fler oskyldiga människors död än vad terroristerna åstadkom.
  Al Qaida och Bin Laden är de stora segrarna efter 10 års krig mot terrorismen p.g.a. den totalt inkompetente presidenten George W Bush.
  9/11 blev katalysatorn och startskottet för slutet på det amerikanska imperiet och hegemonin. En starkare ställning hade aldrig tidigare skådats av en stormakt och aldrig tidigare har fallet varit så dramatiskt.
  Om något/några decennier kommer vi att ha en helt annan världskarta och maktbalans.

 13. CeDe skriver:

  Gåtan Miranda. Akta dig för att åka till Sverige eller
  USA, länder med demokrati, god ekonomi och bra skolor
  och sjukvård till alla. Nej det är tur för dig att du
  bor i Pakistan där du har nära till al-Qaida och Ladins
  efterföljare. Jag är faktiskt lite avundsjuk på dig som har det så trivsamt.

 14. CeDe skriver:

  Ja Krister det var verkligen idiotiskt gjort av USA.
  Det hade ju bara varit att hämta honom och ställa honom
  inför rätta. Klantskallar!

 15. Cecilia skriver:

  Miranda:
  Läste du artikeln? Att tjäna pengar på t ex droger, är väl ingen höjdare?
  Och ”äger”, kan man ju göra på olika sätt. Tycker att han verkar vara bra på ”äga”, på det ”gamla klassiska” sättet?
  Så för mig – som i och för sig är oupplyst – så tycks mig detta ändå rätt krasst, typ nedvärderande lurendrejeri av de som man ”värvat”…?

  Kanske kan detta då vara intressant läsning för dig?
  http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article1458372/Kulor-biter-inte-pa-myter.html

 16. Cecilia skriver:

  Krister:

  9/11 blev katalysatorn och startskottet för slutet på det amerikanska imperiet och hegemonin.

  Inte startskottet. Bekräftelsen.
  Får jag igen sjunga långsamhetens lov…

  Om nu någon missat det – det som är allmän praxis idag, även inom den mest konservativa högern (i Europa i alla fall…) – gällande att sociala skyddsnät inte längre är den enskildes ansvar, utan ombesörjs av staten – skulle för inte så många decennier sedan, ha betraktats som högst kommunistiskt.
  Kanske har välståndet/pengar till alla – för att nu tala ett språk som alla har kläm på – gjort en skillnad?

  Sen undrar jag lite över alla statsskulder – vem är det egentligen som är långivarna? Det verkar som om det sitter några och näst intill äger ”hela världen”? Eller är det så att vi alla äger varandra i ett nätverk, som ingen har riktigt koll på?
  Lite spännande är det, i alla fall hur man nu ska reda ut det. Tycker jag. För visst är det på G? Mitt i det att vi tycks snurra in oss allt värre, där ingen vet vad som är vad mer…

 17. Cecilia skriver:

  PS. Och alla spekulerar i vinster – likt ett stort lotteri. Fast nu ju handlar det ju inte bara om ”vanliga” lotter mer – utan om företag, statsekonomi, etc. Och den som spelar bäst, vinner…
  Absurt.
  Rom, någon?

 18. Krister skriver:

  CeDe,

  Klantskallar är ordet CeDe. En polisiär aktion direkt efter 9/11 ala team six för att sätta dit massmördarna istället för att förklara krig mot två länder och bli ännu värre massmördare – oavsett om det hade tagit tio år att fånga dem/honom.
  Nu har USA förlorat sitt anseende och respekt och världsherravälde snabbast i historien för en stormakt.

 19. Krister skriver:

  Cecilia: Inte startskottet. Bekräftelsen.
  Får jag igen sjunga långsamhetens lov…

  Cecilia jag citerar det jag förstår av ditt inlägg och jag håller med. Kanske inte startskottet men definitivt en katalysator och acceleration i imperiets fall har konstellationen Bush/Bin Laden spelat.

 20. CeDe skriver:

  Cecilia, gå och lägg en slant på en galoppör som sen tar
  bakvägen ut genom startboxen. Ta sedan din spelbong till
  en utbetalningslucka och kräv din del av vinstpengarna.
  Det tycker jag skulle vara absurt. Tyvärr måste man på
  något sätt prestera för att bli belönad.

 21. Cecilia skriver:

  Krister: Cecilia jag citerar det jag förstår av ditt inlägg och jag håller med. Kanske inte startskottet men definitivt en katalysator och acceleration i imperiets fall har konstellationen Bush/Bin Laden spelat.

  Envisas med ”bekräftelse”. För jag tror det är något som ”redan hänt”, men det har inte nått ut till ett allmänt medvetande för än med ”detta”.
  Precis som att vi lever med en världsbild baserad på naturvetenskapliga rön som ligger flera decennier tillbaks, eller kanske t o m något århundrade?
  Trögheten oavsett världsbild, naturvetenskapligt eller ”politisk”, är dock som jag ser det, ett skydd mot – på gott och ont – eufori/att vara lite för snabb och skena iväg. Ibland vore det ju säkert på gott, men lika ofta kanske förhastat?
  Så att verkligheten tar det lite lugnt allt som oftast, är kanske rätt tryggt ändå? 🙂
  Time to think, time to pay. Sade någon försiktig människa…

  Sen är jag ju själv lite för försiktig, för att vara en sådan som för saker framåt. Men det är ju en helt annan sak.

 22. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Cecilia, gå och lägg en slant på en galoppör som sen tar
  bakvägen ut genom startboxen. Ta sedan din spelbong till
  en utbetalningslucka och kräv din del av vinstpengarna.
  Det tycker jag skulle vara absurt. Tyvärr måste man på
  något sätt prestera för att bli belönad.

  Tack för tipset, CeDe. Men jag presterar ju. Inbillar jag mig.
  Åtminstone så sliter jag med det!
  Även om jag kan tyckas vara lite lam ibland…;-)

 23. Cecilia skriver:

  Till Miranda:
  Även om du inte läste länken – så är väl följande citat rätt intressant:
  ”Döden kan i många fall helt enkelt vara en nödvändig förutsättning för ikonisering. Levande helgon kan ju få för sig att hitta på vad som helst men döda hjältar kan förbli de hjältar eftervärlden vill göra dem till.
  Det var först den döde Che Guevara som genomgick förvandlingen från misslyckad överårig upprorsentreprenör till revolutionsikon med rockstjärnestatus.”

 24. CeDe skriver:

  Cecilia, det var inte tänkt som riktat direkt till dig personligen. Men du bor väl nära Jägersro så försöka
  kan ju duga. Själv,som boende nära Täby Galopp, har
  jag gjort ett och annat utspel med mer eller mindre lyckade resultat. Kan vara roligt tidsfördriv ibland.

 25. Krister skriver:

  Cecilia: Envisas med ”bekräftelse”. För jag tror det är något som ”redan hänt”, men det har inte nått ut till ett allmänt medvetande för än med ”detta”.

  Det är ok eller kanske hårklyveri – bekräftelse, startskott, katalysator, hursomhelst är det som du säger något som var på gång redan innan ’detta’ men timingen var perfekt 9/11 för de krafter som ville påskynda ’det’.
  För övrigt undrar jag om min svårighet att förstå det du skriver beror på att jag läser dåligt eller att du kanske är lite för snabb och skenar iväg och ligger lite före?

 26. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Cecilia, det var inte tänkt som riktat direkt till dig personligen. Men du bor väl nära Jägersro så försöka
  kan ju duga. Själv,som boende nära Täby Galopp, har
  jag gjort ett och annat utspel med mer eller mindre lyckade resultat. Kan vara roligt tidsfördriv ibland.

  Har flera mil till Jägersro. Och har faktiskt aldrig varit där. Men jag borde kanske ta mig dit… 🙂

 27. Cecilia skriver:

  Krister: Det är ok eller kanske hårklyveri – bekräftelse, startskott, katalysator, hursomhelst är det som du säger något som var på gång redan innan ‘detta’ men timingen var perfekt 9/11 för de krafter som ville påskynda ‘det’.
  För övrigt undrar jag om min svårighet att förstå det du skriver beror på att jag läser dåligt eller att du kanske är lite för snabb och skenar iväg och ligger lite före?

  Äh, det är väl inte så viktigt om du förstår det jag skriver/tänker. Vi är ju inte politiker. 😉

 28. Miranda skriver:

  CeDe: #

  Gåtan Miranda. Akta dig för att åka till Sverige eller
  USA, länder med demokrati, god ekonomi och bra skolor
  och sjukvård till alla. Nej det är tur för dig att du
  bor i Pakistan där du har nära till al-Qaida och Ladins
  efterföljare. Jag är faktiskt lite avundsjuk på dig som har det så trivsamt

  Jag bor redan i Sverige -.- Fett nice att bo nära al-Qaida 😀
  Inte kul när den blir självmordsbombare men om dom gör i Sverige. DET LÅTER BRA DE!
  Beror på om dom e pakistanier. Om dom e ska dom inte dö. Men andra t.ex. svensk… Då låter det bra!

 29. Miranda skriver:

  svenskar som tar självmordsbombare HAHA BÄSTA XD

 30. Miranda skriver:

  Cecilia,

  JO det E! Han var bäst! Jag läste en rad sen tog bort…

 31. 242 skriver:

  Miranda

  Jag diggar han också. Jag menar; vara 60, lite halvful skäggtomte och ha flera 20-åriga frugor.

  Inte illa. Ungefär i klass med R Jeremy. 😉

 32. Cecilia skriver:

  Intressant kollision av medvetande/livssituation:
  http://www.sydsvenskan.se/lund/article1464475/Demonstration-mot-slavauktionen.html
  Visst har ju ”bägge” rätt? Eller vad tycker du, ”Miranda”? 😉

 33. Cecilia skriver:

  Undrar förresten var mohammad är?
  Saknar även Romeo sedan lång tid. Han är väl inte bannlyst…?

 34. Cecilia skriver:

  Äh, jag skämtar bara förstås! 🙂

 35. mohammad skriver:

  Cecilia: Undrar förresten var mohammad är?

  Roger, Mohammad här!

  Over…

 36. Cecilia skriver:

  Hej,hej! 🙂

 37. Josef K. skriver:

  Jag måste erkänna att jag står förbluffad inför dessa två meningar i huvudinlägget:

  ”Dagens politik är främst estetisk med förhoppningen att formen skall åstadkomma ett ideologiskt genombrott.”

  ”Konstens skiljer sig från politiken genom att den är estetisk.”

  Missar jag något uppenbart?

 38. Lars Vilks skriver:

  Jodå, det borde ha blivit tydliggjort, skillnaden mellan politiskt och konstnärlig estetik. I det politiska är estetiken instrumentell och utan någon avancerad diskurs som understöd. Konstens estetik är däremot ett värde i sig själv och får idag sägas ingå i en metaestetik som omfattar både det som anbelangar form men även dess socialkritiska innehåll. Självfallet kan politiken inte medvetet estetisera sin ideologi – eller numera snarast sina slogans – politiken eftersträvar inte konstens otydlighet.

 39. Josef K. skriver:

  Tack för förtydligandet. En helt igenom galant post för övrigt.

 40. Krister skriver:

  mohammad,

  Roger Mohammad?
  Jag trodde du var Kalles Kaviar Mohammad!

 41. mohammad skriver:

  Krister,

  Klister Krister…hehe!

 42. Miranda skriver:

  Asså snällllla skicka inte en nyheter blabla till mig. Om jag ser texten jag kmr ändå att ta bort. Hellre dör jag än att läsa

 43. Rafa skriver:

  Bin Ladens död kommer västvärlden få betala tusenfallt för. Ni har dödat en muslim som lätt ersätts med en annan, och ni får betala med flera tusen liv för detta.

  Snart står det 1000 – 1 till oss igen.

  Vi är enade och kommer enat slå tillbaks mot judarna och de vita grisarna.

 44. Humanist skriver:

  Rafa,

  Av samma skäl kommer du snart att få uppleva ett ny förintelse av fega terrorister i Europa och Palestina.

 45. CeDe skriver:

  Rafa. Nollor är alltid lätt utbytbara.

 46. Humanist skriver:

  CeDe: Rafa. Nollor är alltid lätt utbytbara.

  🙂

 47. CeDe skriver:

  Till Rafa och alla ni andra rädda och komplexfyllda muslimer, som inte har mod att leva era egna liv.

  Ni har inte förmåga att äta, klä er eller överhuvud taget tänka självständigt. Ni springer omkring i ett
  ekorrhjul alla åt samma håll följande en tidstypisk illusion.

  Där finns inget konstruktivt, innovativt eller efterlevnadsvärt.

  När världen för övrigt söker lösningar och framtid, trampar ni avundsjukt omkring i er gamla skit och er
  ända förmåga att hävda er är att döda och hota dom
  som är er överlägsna.

  Lär er och se över horisonten, där finns det människor
  som inser att dom är en produkt av evolutionen och att
  livet fortsätter att utvecklas under oöverblicklig tid

  Lär er också att älska istället för att hata så snart
  någon ifrågasätter er masspsykos.

 48. Cecilia skriver:

  Miranda:
  svenskar som tar självmordsbombare HAHA BÄSTA XD

  Miranda:
  Det blir lättare att läsa och förstå vad du skriver, om du inte skriver på tonårs- FB-språk… 😉

 49. Kenneth Karlsson skriver:

  CeDe,

  En fantastisk bra analys.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.