Del 1227: Humorbefriat

Studenterna på Hallands Nation fick se sitt upptåg om negerslaveriet bli en fråga av riksintresse: ”De skrattar åt att flera miljoner av mina förfäder kidnappades, våldtogs och dödades. Det är fruktansvärt
osmakligt, jag kan inte med ord beskriva hur kränkt jag känner mig, säger Jallow Momodou, Afrosvenskarnas riksförbund.” (SDS)

Men det är inte troligt att det rörde sig om en medveten rasism, alltså att hånskratta åt slaveriet. Snarare är det ett smaklöst studentskämt och i den genren brukar skämten ofta vara smaklösa. Skall smaklösa skämt vara förbjudna? Naturligtvis kan man tänka sig situationer där det
handlar om att förnedra, att utspelet rör sig om en medveten och politisk rasism. Men om det inte är fallet skall det då förbjudas?

 

Gatukonstnären Dan Park har följt upp saken genom att sätta upp affischer med texten ”Vår
negerslav är bortsprungen” och en bild av Jallow Momodou i bojor. (Expressen)

 

Saknar Momodou humor? För man skämta om vad som helst? Får man skämta om Förintelsen? Eller om profeten Muhammed? Eller om bögar? Eller är det bästa att knipa åt yttrandefriheten?

 

Vid uppföljningen av alla som är kränkta undviker man sorgfälligt att bestämma vilken kontext som
föreligger. Vad har man rimligtvis menat? Istället utgår man från den omöjliga idén att man kan se vad det handlar om.

 

Allt är inte skämt. Kulturhusets inställda dansföreställning, censurerad eftersom den innehöll en
vers ur Koranen, skall återuppföras. Dock är det känsliga avsnittet borttaget. Koreografens namn har dessutom tagits bort. (SvD)

 

De kränktas kör
sjunger numera både i tid och otid.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

47 svar på Del 1227: Humorbefriat

 1. Kenneth Karlsson skriver:

  Det som är tråkigt att märka att detta studentikosa spex nu plötsligt hos rätt många ses som ett tecken på ökad rasism i samhället. Även normalt sett avkylade hjärnor blir nu småkränkta. Så djupt har kränkningskulturen sjunkigt ner i vårt samhälle.

  När jag var liten spelade vi en sedvanlig skolpjäs av tveksam kvalitet – några av oss fick klä oss i bastkjolar och smeta in oss med svart färg och springa omkring på scenen och utstöta hotfulla ljud samtidigt som vi hytte med spjut och utförde en aggressiv ringdans runt några stackars vita som förirrat sig in i den imaginära djungeln. I dag hade vi blivit anmälda till DO, och rektorn hade fått schavottera i media för att fördöma tilltaget, och så hade vi fått oss en extra lektion i historia som förklarat för oss det felaktiga med västerländsk imperialism, kanske hade vi också tvingats sjunga We Shall Overcome.

 2. CeDe skriver:

  Vi gör alla försök för att kunna enas, komma överens,
  finna den ultimata lösningen. Men jag tror det är en
  chimär. Det finns ingen ultimat lösning. Ska inte heller
  finnas, för då stannar hjulen. Det är i kampen som
  evolutionen tar sin näring
  Hade grottafolken suttit lyckliga i sina grottor, så
  skulle de sitta där än idag.

  Glad Påskfortsättning önskar CeDe!

 3. mohammad skriver:

  Jag noterar med tillfredsställelse att du är upprörd Lars…

 4. Humanist skriver:

  Människor som Jallow Momodou i Afrosvenskarnas riksförbund som ser en rasist bakom varje skämt får mig att tänka på Ayatollah Khomeini när han sade: ”Det finns ingen humor i islam. Det finns inget roligt i islam. Det kan inte finnas något roligt och glädjefullt i det som är allvarligt.”

 5. CeDe skriver:

  Kanske finns det trots allt en aning hopp för Islam.
  Då och då, visserligen i tvivelaktiga sammanhang – men dock,
  så dyker det upp lite lustifikationer från den sidan.

 6. CeDe skriver:

  Å andra sidan (Cecilias devis) sagt av en stor vis man.
  ”Den som finner tillvaron komisk uträttar inga storverk.

 7. CeDe skriver:

  Sen återstår frågan – är det stordåd eller humor vi behöver.

 8. Gurun Gudrun skriver:

  Ett gott skratt förlänger livet.
  Passa på, för man lever ju bara en halv gång – som en av mina gudsförnekande vänner så självinsiktsfullt sade vid ett ovanligt lösssläppt och spirituellt tillfälle.
  Jag ler också, ty jag tillhör evigheten.
  Man kan ju för övrigt inte annat än småskratta, när man läser den här bloggen.

 9. Humanist skriver:

  Gurun Gudrun,

  Jag är också glad för att du har accepterat Gud som din frälsare och blivit införstådd med hans eviga sanningar. Svaga och förvirrade själar behöver tron på en högre auktoritet mer än andra för att må bra.

 10. mohammad skriver:

  Humanist: Svaga och förvirrade själar behöver tron på en högre auktoritet mer än andra för att må bra.

  Vissa dito sätter förvisso sin tilltro till den lägre auktoriteten av marginaliserade undergångsprofeter med uttalad hybris.

  Du är en av dessa vissa och Lars Vilks (saw) är föremålet för din dyrkan.

 11. mohammad skriver:

  Gurun Gudrun: Man kan ju för övrigt inte annat än småskratta, när man läser den här bloggen.

  Man kan ju inte annat än att hålla med…hehe!

 12. Humanist skriver:

  mohammad: Vissa dito sätter förvisso sin tilltro till den lägre auktoriteten av marginaliserade undergångsprofeter med uttalad hybris.Du är en av dessa vissa och Lars Vilks (saw) är föremålet för din dyrkan.

  Auktoritetstro är din gebit. Personligen betraktar jag Lars Vilks snarare som en själsfrände även om vi kan vara oeniga ibland. Själv följer du dock Guds påbud helt okritiskt i alla lägen. Men det är roligt att du inte känner dig lika ensam nu när du äntligen har fått en låtsaskompis i form av Gurun Gudrun.:-)

 13. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad,

  Sådana äro Mo SKINKA-människorna:

  De älska sin överhöghet, inga förnuftiga skäl kan få dessa att ifrågasätta den Store Guden, som i detta fall heter Allah, profeterad av ökenriddaren vars namn de också dyrkar. Dock har Mo SKINKA-människorna förstått att när de vistas i fientligt land – det vill säga, i ett land som inte fullhjärtat dyrkar den Store Guden, i ett land som tycks bestå av häcklare och syndare och förtappade – så måste dyrkarna av ökenriddaren och den Store Guden förställa sig, dölja sitt ansikte, maskera sin fullkomliga tro, så att de otrogna inte ska skrämmas bort från den rätta vägen, den väg som är en väg kantad av taggar och offer.

  Problem uppstår emellertid då Mo SKINKA-människan måste diskutera vad man kallar mänskliga och demokratiska principer. Då har masken en tendens att rämna, och bakom den sminkade fernissan stiger då ett annat ångande ansikte fram, ett ansikte som utlovar något helt annat än den predikade ”förståelsen”, ”kärleken”, och ”toleransen”.

  Mo SKINKA-människan är i så motto en förförare. Svaga människor har en tendens att dras till förförare; dras till det dunkla, inte bara till det dunkla i förförarens ögon, utan också till dennes dunkla tankar och stundvis verserade uppenbarelse. Dunkelheten upplevs av den svaga människan som en Mystisk Klokhet, och den svaga människan är därför beredd att sticka sin tunga in mellan de delar som utgör Mo SKINKA-människans rätta ansikte, för att få ta del av denna till synes extraordinära utsöndring.

  De som på detta sätt önskar slicka i sig av grumligheten kan ha namn som Cecilia, eller för den delen också CeDe eller Gurun Gudrun; det gemensamma är emellertid denna längtan efter att med sin tunga vara i närheten av Mo SKINKA-människans rätta ansikte. Och Mo SKINKA-människan ler då med sitt andra ansikte, ty detta är precis den ställning han bäst tycker om.

 14. Humanist skriver:

  Kenneth Karlsson: ”Dunkelheten upplevs av den svaga människan som en Mystisk Klokhet.”

  Det får mig att tänka på Esaias Tegnérs berömda uttalande: ”Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.”

 15. mohammad skriver:

  Kenneth Karlsson,

  Mänskliga och demokratiska principer…white boy?

  http://www.levandehistoria.se/files/slaverietdaochnu.pdf

 16. mohammad skriver:

  Humanist: Lars Vilks snarare som en själsfrände även om vi kan vara oeniga ibland

  Nu förstorar du din betydelse igen, det förhåller sig nämnligen på det sättet att det är Lars som opponerar mot dig, aldrig tvärtom.

  Enighet är som bekant inte Lars styrka, om han inte genom denna har något att vinna på det själv vill säga, då är en kameleont.

  Lars Zelig…

  http://www.youtube.com/watch?v=h-IpdevalF8

 17. CeDe skriver:

  Kenneth Karlsson. Det är en rysare att läsa dina inlägg.
  Du beskriver rått och målande din sanning, och den är
  inte oäven. Dramatiken känns i hårrötterna och din förmåga att se och klä av är beundransvärd. Du får tycka
  vad du vill om mig, själv vet jag vem jag är och var jag
  står men har inte behovet av att hävda det distinkt.
  Gillar dock hur som helst det du skriver och du får väl dela förstaplatsen med Humanist.

 18. mohammad skriver:

  Humanist: Men det är roligt att du inte känner dig lika ensam nu när du äntligen har fått en låtsaskompis i form av Gurun Gudrun.:-)

  Det är Lars Vilks som skriver Gurun Gudruns kommentarer, det är jag övertygad om.

 19. Kenneth Karlsson skriver:

  CeDe: Kenneth Karlsson. Det är en rysare att läsa dina inlägg.Du beskriver rått och målande din sanning, och den ärinte oäven. Dramatiken känns i hårrötterna och din förmåga att se och klä av är beundransvärd. Du får tyckavad du vill om mig, själv vet jag vem jag är och var jagstår men har inte behovet av att hävda det distinkt.Gillar dock hur som helst det du skriver och du får väl dela förstaplatsen med Humanist.

  Varje människa måste bevisa sin position.

 20. Kenneth Karlsson skriver:

  CeDe: Kenneth Karlsson. Det är en rysare att läsa dina inlägg.Du beskriver rått och målande din sanning, och den ärinte oäven. Dramatiken känns i hårrötterna och din förmåga att se och klä av är beundransvärd. Du får tyckavad du vill om mig, själv vet jag vem jag är och var jagstår men har inte behovet av att hävda det distinkt.Gillar dock hur som helst det du skriver och du får väl dela förstaplatsen med Humanist.

  Och den har du inte bevisat. Av den anledningen förhåller jag mig rätten att tycka vad jag vill om dig.

 21. Humanist skriver:

  CeDe,
  ”Gillar dock hur som helst det du skriver och du får väl dela förstaplatsen med Humanist.”

  På vilket sätt känner du dig kränkt av mig, eller är det bara en dunkel känsla du har? Jag tror att Lars Vilks snart får göra ett nytt konstverk om de kränktas kör:-)

 22. Kenneth Karlsson skriver:

  Humanist,

  De kränkta rondellhundarna…

 23. Humanist skriver:

  CeDe,

  Beklagar mitt förra inlägg eftersom jag kanske missförstod dig..

 24. CeDe skriver:

  K K, Det finns inga måsten, var och en väljer själv
  rondören på sina hörn.

 25. Humanist skriver:

  Kenneth Karlsson: Humanist, De kränkta rondellhundarna…

  Du har en poäng där eftersom ingen frågar hur rondellhunden mår efter all uppståndelse runt sin existens:-)

 26. mohammad skriver:

  Kenneth Karlsson: Det gemensamma är emellertid denna längtan efter att med sin tunga vara i närheten av Mo SKINKA-människans rätta ansikte.

  Det är att ha lagt sig till med mohammads påtalade verserade expressivitet och för detta får du en lätt men välförtjänt slick av en imponerad mohammads torra kluvna tunga.

  Du överträffar dig själv med råge här KK men borde ta mer vara på din skrivartalang än att öda den på mig.

  Jag noterar dock att du i den citerade slutklämmen missar att sätta själva knorren, det ökända mellanrummet hade fulländat anekdoten.

  Trots detta beklagliga förbiseende ger jag den aktuella kommentaren en tia av tio möjliga.

  Frågan är om du fortsättningsvis mäktar med att upprätthålla och försvara akelapositionen.

  Det kostar nämnligen mer än du tror att ligga på topp.

 27. mohammad skriver:

  Humanist: Beklagar mitt förra inlägg eftersom jag kanske missförstod dig..

  Ett förfluget ord liksom en kastad sten kan inte tas tillbaka.

  /Arabiskt ordspråk

 28. mohammad skriver:

  Humanist,

  Lova mig dock en sak min vän – offra bara inte din själ.

 29. CeDe skriver:

  Humanist. Ja du missförstod. Det var snarare ett
  erkännande.
  JAG ÄR dessutom inte kränkt av Kenneth. Egentligen så tror jag inte att kränkning kan betraktas som något
  fristående fenomen. Kränkning uppstår ju först när någon känner sig kränkt. Om någon kränker mig och jag inte känner mig kränkt, är det då ändå att betraktas som en kränkning. Är det inte som betraktandet av ett
  konstverk, det sitter i betraktarens ögon. Du kan ju
  inte skylla konstnären för hur du relaterar till hans
  konst.

 30. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad,

  Har inga förpliktelser inför förespråkare av The religion of Hate.

 31. mohammad skriver:

  CeDe: Om någon kränker mig och jag inte känner mig kränkt, är det då ändå att betraktas som en kränkning.

  Nej, det är att betrakta som en tautologi.

 32. CeDe skriver:

  mohammad, knappast.

 33. Gurun Gudrun skriver:

  Humanist:
  Gurun Gudrun,

  Jag är också glad för att du har accepterat Gud som din frälsare och blivit införstådd med hans eviga sanningar. Svaga och förvirrade själar behöver tron på en högre auktoritet mer än andra för att må bra.

  Tack min vän, för dina uppskattande ord; Jag har nog underskattat övermänniskan.
  Sanningen är att det är starkt att erkänna sin mänskliga svaghet. Och tvärtom.

 34. Gurun Gudrun skriver:

  mohammad: Det är Lars Vilks som skriver Gurun Gudruns kommentarer, det är jag övertygad om.

  Detta påstående måste jag tyvärr vänligt men bestämt dementera. Jag kan inte tänka mig att det är herr Vilks själ som mirakulöst, fritt svävande över jorden, i form av den Helige Ande kommer över mig och inspirerar till spridda spiritiualitetsbesmyckade utsagor.
  Sagda själ är nog alltför tung för en sådan manöver.

 35. mohammad skriver:

  Webbmaster!

  Två av mina kommentarer sitter i spammen, släpp fångarna loss det är yttrandefrihet på bloggen!

  God damn..!

 36. mohammad skriver:

  Oh Gurun Gudrun: Detta påstående måste jag tyvärr vänligt men bestämt dementera.

  Vilken lättnad!

  I eftertankens kranka sken – tror du han kör med voodoo?

  Bäst att hänga på sig syrrans hamsa.

 37. mohammad skriver:

  Gurun Gudrun: Sagda själ är nog alltför tung

  Tunga själar tar säkrast hissen ner.

 38. Gurun Gudrun skriver:

  När man läser Kenneth ”Ku Klux” Karlssons episodiska försök till roligheter kan man bara hålla med CeDe – man ryser med håret på ända.
  Tur att jag som skydd har min egentillverkade vitlöksscarf, tätstickad och fin. (Finns i flera färger och rekommenderas mot alla slags blodsugare)

 39. Gurun Gudrun skriver:

  Humanist:
  Gurun Gudrun,

  Jag är också glad för att du har accepterat Gud som din frälsare och blivit införstådd med hans eviga sanningar. Svaga och förvirrade själar behöver tron på en högre auktoritet mer än andra för att må bra.

  Tack min vän, för dina uppskattande ord; Jag har nog underskattat övermänniskan.?Sanningen är att det är starkt att erkänna sin mänskliga svaghet. Och tvärtom.

 40. Kenneth Karlsson skriver:

  Gurun Gudrun: När man läser Kenneth ”Ku Klux” Karlssons episodiska försök till roligheter kan man bara hålla med CeDe – man ryser med håret på ända.Tur att jag som skydd har min egentillverkade vitlöksscarf, tätstickad och fin. (Finns i flera färger och rekommenderas mot alla slags blodsugare)

  Jag skulle fördra att du inte ger mig sådana ”smeknamn”, för de är orättvisa. Skärpning alltså. Civilisera dig, bli inte en av mobben, var hård och tydlig, men var inte oförskämd.

 41. mohammad skriver:

  Kenneth ”Ku Klux” Karlsson,

  Knäböjande i sin vita kåpa, med dumstruten nerdragen över ansiktet och de små röda grisögonen stirrande ut genom de uppklippta hålen, bönfaller KK den upplyste om nåd.

  Tillintetgjord och förnedrad krälar ”The Big Bully” i stoftet framför mästaren.

  – Oh Gurun Gudrun! Given mig icke sådana smeknamn, ty de äro orättvisa.

  Häxmästarens akilleshäl är blottad!

  Schas! Tillbaka med dig i rangordningen, jag sa ju att det kostar att ligga på topp.

  hehe

 42. Gurun Gudrun skriver:

  Det är fullbordat; Mitt metafysiska projekt inom den fundamentalistiska klanen ledd av Mästaren Vilks ligger utlagt i ett förklarat ljus.
  Lärljungen K.K.K. (Kenneth ”Killen” Karlsson) höll så med ens upp en gyllene nyckel i sina skälvande händer:

  ”Jag skulle fördra att du inte ger mig sådana ”smeknamn”, för de är orättvisa. Skärpning alltså. Civilisera dig, bli inte en av mobben, var hård och tydlig, men var inte oförskämd.”

  Detta uttalande av en själv uttalat oförskämd efterföljare, reverserar, nullifierar hela debatten som följt publiceringen av en rolig men oförskämd teckning.
  En teckning, som varande ytterst provinsiell, absurt nog blivit internationellt slagträ och livsluft för maktmissbrukare i andnöd, vilka själva felaktigt i Guds namn trycker ner sitt folk.
  Svinhugg går igen – som alla svenskar visste då de odlade sin usla mark för hundra år sedan; Samtidigt som väst påbörjade sin aggressiva exploatering av bland annat Afghanistan.
  Idag är bara bonnigheten kvar av det svenska bondförnuftet, i frihetens heliga namn, men de flesta i Afghanistan ser fortfarande väst som en översittare.
  Så använd den gyllene nyckeln; Låt den inte bli hängandes på sin rostiga krok vid odlingslotten.

  Ps. Till mohammad: för säkerhets skull skickar jag en av min vitlöksscarfs (grön), även om jag tror att den inte kommer att behövas. Gud är stor. Ds.

 43. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad,

  Riktigt dåligt skrivet. Jag är ingen Bully, jag avslöjar bara falska och odemokratiska människor, och sådana som faller för sådant.

 44. CeDe skriver:

  mohammad. Visst finns det likheter, långa dok neddragna
  över ansiktet, urklippta för bara förvirrade ögon att
  visa sig, och vad var det Esaias sa, ”det dunkelt tänkta det dunkelt visade” eller nå´t, – vitt eller svart, svart eller vitt. Det dunkla finner alltid sin
  gömma.

 45. Kenneth Karlsson skriver:

  Gurun Gudrun,

  Jag protesterar med rätta mot smeknamn som är helt felaktiga. Ku Klux Klan är en rasistisk organisation som jag föraktar av hela mitt hjärta. En Bully är någon som mobbar. Jag mobbar inte, men jag slår tillbaka.

  För en människa som har konstig uppfattning om de mänskliga rättigheterna och tydligen har svajig ryggrad när det gäller moral och etik kan det säkert verka barnsligt att protestera mot ett smeknamn. Men jag är inte sådan. Svajar inte, och kräver att språk och angrepp ska bygga på en verklighet, och inte på ren och skär ondsinthet.

 46. CeDe skriver:

  Lars, hoppas det går fortsatt bra med skrivandet på ett av dina livsverk och att dubbarna höll över vårpremiären.

 47. mohammad skriver:

  Oh Gurun Gudrun,

  Kuckeli Ku – nu gäller det bara att att locka fram tuppen ur den snåriga dungen bakom utedasset.

  ”Hundarna skäller men karavanen drar vidare.”

  ps tänk att våra själar skulle mötas på den Vilkska herrgården och i detta ljuvliga solsken ds

  /mohammad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.