Del 1215: Med Nalin Pekgul på rasisthumör

Är man verksam i konsten kan man inte komma ifrån Baudelaires mening:

”Att vara uppriktig utan att vara löjlig”.

Hur skall man göra med sin åsikt och i vilken form kan den presenteras? Den som uppriktigt vill ge uttryck åt något, hur skall det gå till? Och är den värd att framföras som uppriktig? Vems är den? I konsten har man varit klok nog att i görligaste mån hålla sig till frågor och att bädda in dem i lager av form samt ytterligar frågor. Något kan man lära av Baudelaire och konsten, nämligen att se komplikationerna i vad som skall yttras och vilken form som skall väljas – när uppriktigheten skall släppas lös.

För huspastor Jones skulle man kunna rekommendera följande. Om han nu känner sig nödtvungen att förgöra en Koran vore ett bättre alternativ än uppeldning att kompostera objektet eller, ännu hellre, lämna den till återvinning. Den gröna vägen kunde ha räddat världen från konflikt. Min artikel om pastorn kan läsas på SvT Debatt.

Ohejdbar är Nalin Pekgul. Jag blir alltmer osäker på vad hon representerar. Hon är politiker men jag har svårt att tro att hon vinner särskilt många röster till socialdemokraterna. Emellertid är hon säkert uppriktig men i sitt känslosvall långt snabbare än (möjligen) sin tanke. Förmodligen utan att närmare reflektera framträder hon alltmer som repeterande minimalist, att ta samma sak om och om igen utan några väsentliga tillägg. Formen är inte heller övertygande. Hennes historier brukar vara en berättelse som börjar med hennes gamla mammas åsikter för att sedan fortsätta med att fördöma all kritik som skulle kunna missuppfattas och drabba de svaga grupper som hon ser överallt. Kanske är det ändå en viss förändring att hon har gått över till att betrakta ideologiska grupper som särskilda raser. Igår fick hon ur sig detta (Newsmill) när hon, sent omsider, kritiserar den danske journalisten Mikael Jalving:

”Han [Jalving] påstår att han är förvånad över att en person som låtsas vara så modern och har kommit så högt upp i det socialdemokratiska partiet ändå kan bli så kränkt av en teckning att hon inte respekterar yttrandefriheten. Hur än jag försöker förklara att det inte är teckningarna i sig som upprörde mig utan Lars Vilks rasistiska synsätt när han i programmet säger att han ska uppfostra muslimer i demokrati och yttrandefrihet. Vem är Lars Vilks att uppfostra mina föräldrar som riskerade sina liv för demokrati och yttrandefrihet? Men Jalving visar inte något som helst intresse för Lars Vilks rasism och det går äntligen upp för mig att hela syftet med intervjun har varit att ge ytterligare ett bidrag till karikatyrerna av muslimen som en galning som inte klarar av att leva í demokratiska samhällen med yttrandefrihet”.

Det är nu fullt möjligt att få höra följande uttalas: ”Absolut, fokusera rasisten”. Kan även sjungas som sextett (Donizetti, Lucia di Lammermoor)

 

Nalin Pekgul med sin rasist

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, konstteori, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

38 svar på Del 1215: Med Nalin Pekgul på rasisthumör

 1. Krister skriver:

  Oj vilken timing, precis innan du la upp det här inlägget kommenterade jag ditt tidigare med samma slutsats:
  ”Antagligen är den enda lösningen att elda upp fler koraner. Inflation skapar utmattning”, ditt citat.

  Kränkningarna kommer till slut att hjälpa muslimerna på vägen en bit att ta sig ur religionens klor.

 2. CeDe skriver:

  Angående M.Jalvings intervju av Nalin Pekgul;

  M.Jalving visade upp en pamflett för Nalin som hade hittats i Stockholmsmosken och som tydligen innehöll
  uttalat kvinnoförakt.
  Detta avfärdade Nalin, trots hennes starka
  kvinnoengagemang, som något en idiot skrivit, och inget som hon tog ansvar för, punkt slut.
  En sådan bagatellisering hade väl med fördel kunnat
  användas i kritiken av Rondellhunden.
  Men då var vi över på andra sidan, och då stämdes fiolen om.

 3. mohammad skriver:

  Krister,

  Försöker du sälja in Lars som världsfrälsaren nu…han är ju redan domedagsprofet.

 4. Lars Vilks skriver:

  Jaja, det går utför. Förr hade kandidaterna som världsfrälsare åtminstone kors och änglar, nu kommer de dragande med tecknade rondellhundar.

 5. Krister skriver:

  mohammad,

  En arme bestående av 1000 muhammedkarikatörer, 1000 rondellhundstecknare och 1000 koranbrännare spridda över västvärlden kommer att ge en sån inflation i kränkningar att kränkningarna inte kommer att kännas som kränkningar längre och vi och ’de andra’ kan lämna det här bakom oss och gå vidare till nästa fas i kulturkrockarna.
  Hallelulja!

 6. mohammad skriver:

  Krister,

  Halleluja! Frälsaren har återvänt med rondellhunden under armen.

  Domedagen är nära….

 7. mohammad skriver:

  Aha! Charles Baudelaire, jag anade att det var knark inblandat i den här Mo-Doggie såpan…!

  ”Club des Hashischins, var ett parisiskt sällskap tillägnat utforskning av droginducerade erfarenheter genom experiment, särskilt med hasch.

  Det var aktiv på 1840-talet och räknar bland sina medlemmar några av de mest lysande begåvningar i Frankrike och Europa på den tiden.

  Dessa inkluderade världsberömda författare och poeter som Théophile Gautier, Charles Baudelaire, Gérard de Nerval, Eugene Delacroix, Victor Hugo och Alexandre Dumas.”

  Tänder Lasse på…?

 8. Humanist skriver:

  mohammad,
  (eller Doctor_Mabuse som du kallar dig på SvT Debatt)

  Vilks är en världsfrälsare av stora mått. Med sin förlöjligande kritik av den stora auktoritetet Muhammed har han bevisat att det endast var ett luftslott, och därmed sporrat miljontals människor i den muslimska vägen till att revoltera mot sina egna auktoriteter. Dock är jag rädd för att du själv är det som på internetspråk kallas för ett troll:-)

 9. Humanist skriver:

  Ps. Menade förstås den ”muslimska världen” och inte ”muslimska vägen” Ds.

 10. Christina skriver:

  Nalin Pekgul är fast i sitt spår och religionen hjälper henne inte att gå vidare.

 11. CeDe skriver:

  Eller ”Nessun dorma” (Puccini).

 12. vAlter Ego skriver:

  Vilks är uppriktig, men tyvärr löjlig;
  En skånsk Don Quijote som bara får hatets väderkvarnar att snurra allt fortare med sitt fåfängt ironiska fäktande, understödd av mediatrossen.
  Samma gäller givetvis vissa fanatiska Floridanska pastorer.
  Konsten och Kärleken är upphöjd över allt detta – livlinor i vårt cyniska träsk till värld som man hoppas även Vilks kan få tag om…

 13. CeDe skriver:

  Vilks är söt, Pekgul är ful.
  Det yttre klär det inre.

 14. Lars Vilks skriver:

  CeDe. Precis vad jag alltid har sagt.

 15. CeDe skriver:

  HAHA!

 16. Wolfenstein skriver:

  Så… ska vi bränna en koran var och lägga upp på youtube 11 september i år då?

 17. Humanist skriver:

  Wolfenstein: Så… ska vi bränna en koran var och lägga upp på youtube 11 september i år då?

  Om vi går ihop och inhandlar böckerna tillsammans kanske vi får mängdrabatt?

 18. Humanist,

  Köp ingen Koran, ladda ner en bild på Koranens framsida, klista på din skolbok i Kristendomskunskap och bränn upp skräpet. Det finns risk att koranen trycks i SaudiArabien, och vill väl inte skicka pengar dit?

  Videofilma och lägg upp på nätet den 11 september.

  ”Everybody burn ten Koran day, Sept 11, 2011”

 19. Lars Vilks skriver:

  Det eldas rätt många Koraner redan, men problemet är medierna som väljer ett intressant fall som sedan får symbolfunktion och kan exporteras till en lämplig fundamentalistmobb. Lyckas man få till en inflation förlorar handlingen nyhetsvärde och då försvinner också sensationsvärdet.

 20. Humanist skriver:

  Lars Vilks,

  Du har rätt. Vi går ihop och bränner en koran åt gången med jämna tidsintervall istället.

 21. mohammad skriver:

  Humanist,

  Doctor Mabuse…?

  hahaha

 22. CeDe skriver:

  Kanske är Vilks Blogg ett olämpligt forum att planera detta på. Det kan ju finnas risk för att en viss person
  själv kommer att få bära ”hundhuvudet” för tilltaget.

 23. mohammad skriver:

  Humanist,

  Doctor Mabuse…?

 24. mohammad skriver:

  Humanist,

  Konstnären Pål Hollender på SVTDebatt svarar om koranbränningar:

  ”Vilks har förstört svenskarnas goda rykte i Afghanistan.”

  ”Medan rapporteringen om Pastor Terry Jones planerade koranbränning i CNNs utsändningar i USA och Europa snabbt mattades av, så var den mer livlig än någonsin i CNN Asia, som täcker regioner som Saudiarabien, Afghanistan, Iran, Irak och Pakistan.

  Där pumpades dessa bilder ut dygnet om och bilderna av dess konsekvenser fyllde tevetiden mycket längre än i resten av världen.

  Jag var ju inte där denna gång, men det är inte säkert att den mediala utmattning som Lars Vilks säkert upplever här i Sverige har någon motsvarighet i de regioner där reaktionerna uppstår och drabbar riktiga människor.”

  http://svtdebatt.se/2011/04/vilks-har-forstort-svenskarnas-goda-rykte-i-afghanistan/

 25. Lars Vilks skriver:

  Tack Mohammad för länk och citat. Hollender tycks tro att inflation är något som sker över en natt. I Sverige har vi ännu inte nått någon utmattning. Här är det hett som i grillen ännu en tid…

 26. Wolfenstein skriver:

  Att en man påstås förstöra ett helt lands rykte i ett Afganistan säger ganska mycket om hur lite afganer förstår utav individualism… Enligt Pål Hollender i alla fall…

 27. Per Ericsson skriver:

  ”Att vara uppriktig utan att vara löjlig”.

  Vad är det nu för fel på att vara löjlig!
  Jag har inga problem med löjliga människor.
  Är själv en.

 28. CeDe skriver:

  Förlösande kommentar, Per Ericsson.

 29. Humanist skriver:

  mohammad,

  Ser du inte inkonsekvensen i att använda en dokumenterad opportunist som Pål Hollender för att bevisa din egen tes om Vilks opportunism? Eller opererar du endast som vanligt med dubbla värdeskalor?

 30. mohammad skriver:

  Humanist,

  Jag ser ingen inkonsekvens i att uppmärksamma sakinnehållet i Pål Hollenders artikel, hans påstådda dokumenterade opportunism känner jag tyvärr inte till så väl som Vilks, upplys mig gärna.

  Du tycks dock mer och mer avfjärma dig den vetenskapfilosofiska stringens som du tidigare visat upp i kommentarsfältet.

  Kritik gömmer inte alltid elak spel.

 31. mohammad skriver:

  Per Ericsson: Vad är det nu för fel på att vara löjlig!
  Jag har inga problem med löjliga människor.
  Är själv en.

  ”Bara den löjlige bejakar sin löjlighet”.

  Den gamla visdomen inrymmer ju faktiskt en viss rationalitet så helt kört är det ju inte.

 32. danpark skriver:

  Nisse på Manpower,

  Jag bränner en Koran redan på valborg eftersom jag är Svensk och inte Amerikan.

 33. Humanist skriver:

  mohammad,
  ”Hans påstådda dokumenterade opportunism känner jag tyvärr inte till så väl som Vilks, upplys mig gärna.”

  Varsågod!
  http://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5l_Hollender

 34. Krister skriver:

  vAlter Ego: Konsten och Kärleken är upphöjd över allt detta – livlinor i vårt cyniska träsk till värld som man hoppas även Vilks kan få tag om…

  Jag tror inte kärleken mår bra av att till varje pris undvika konflikter.
  Om nu hund och katt måste lära sig att leva tillsammans i det mångkulturella samhället så måste några av de oacceptabla skillnaderna i värderingar komma upp till ytan och bearbetas annars stiger trycket i kokaren och vi står där med clash of civilizations.

 35. vAlter Ego skriver:

  Krister,
  Jo visst, men tyvärr har vi väl redan nått dit – hundslagsmålet. Då vet väl varenda byracka, i rondell eller ej, att någon måste lägga sig på rygg och visa buken för att det skall ta slut någon gång.
  Är inte ödmjukhet i längden ett starkare vapen än hat? Jag vill tro det.

 36. Krister skriver:

  vAlter Ego,

  Nej det är inte bearbetat än på ett tag. Om synen på yttrandefrihet, religionsfriheter och andra fri och rättigheter är så olika bland kulturer som tvingas leva tillsammans så är det en tickande tryckokare som främst behöver tydliga regler, lagar och förhållningssätt för att inte explodera.
  I brist på det (för här finns det brister) så kan en inflation i vad som betraktas som religionskränkningar eller försvar för yttrandefriheten, beroende på betraktare, bli en säkerhetsventil paradoxalt nog där ilskan kan pysa ut lite i taget över tiden.

 37. vAlter Ego skriver:

  Krister,

  Yttrandefrihet (och religionsfrihet) är de facto lagar som i västvärlden reglerar förhållandet mellan medborgare och stat, inte medborgare emellan. Människor emellan måste det då också till andra lagar, som moral och etik, för att få samhället att fungera i dessa frågor.
  För övrigt är det en naiv tro att desperata terrorister i t.ex. Afghanistan skall följa våra lagar…

 38. mohammad skriver:

  Krister,

  Inom gruppen av svenska vita infödingar finns en påtaglig diskrepans när det gäller att förhålla sig till lagstiftningen, även vad gäller yttrandefriheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.