Del 1214: Eldfängt

Idag fick jag erbjudandet att skriva en artikel för SvT Debatt om pastor Terry Jones och Koranbränningen. Ingångsidén från redaktionen var om man möjligen kunde se Koranen som ett konstverk och att uppeldandet därmed kunde betraktas som förstörelse av konst. Nja, det blir inte så mycket av en sådan tanke. Enligt den institutionella konstteorin, både i Dickies tappning och i min utvidgade version, är Koranen visserligen ett konstverk av hygglig kvalitet. Om man vill kan man läsa, åtminstone delar av den som en diktares verk. Men identiteten kantrar helt över på den religiösa användningen. Dessutom är det naturligtvis så att vilken god litteratur som helst kan eldas upp utan några större konsekvenser. Den tryckta upplagan är inte konstverket. Även om det finns fall som handlar om förstörelse av konstverk är det enbart en handling för den enskildes samvete. Kanske någon minns hur Churchill hedrades med en gåva från staten, ett hyllat porträtt utfört av den välkände Graham Sutherland. Churchill, som hade en konservativ smak, förstörde målningen 1956.

Nej, mycket kan man last den beramade pastorn för men någon konstförstörare är han inte. Hans handling ligger på låg nivå och endast yttrandefriheten räddar hela saken från total katastrof. Han har trots allt rätt att göra så om han känner för det. Så borde världen gäspa och låta pastorn grilla koraner efter behag. De förfördelades svar borde vara det numera klassiska: ”Vi har fler”.

Det här inlägget postades i institutionell teori, Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

30 svar på Del 1214: Eldfängt

 1. zebski skriver:

  hej får börja så här. muhamed hundar . mmm är helt ok för mig mm . gör vad ni tänker helt ok fast koran bränning tycker jag ärligt har gått för långt det är en handlig som inte är konst. det är att förstöra o att skapa rubriker fel sätt tycker jag.

 2. Kenneth Karlsson skriver:

  zebski,

  Det får du tycka. Vassego.

 3. Att gå efter Terry Jones og hans kumpan, som de skuldiga till massakren i Afghanistan, som många – båda stora och små – gör, är ju direkt farligt. Det ger ju mördare, våldsmänd, religiöse psykopater överallt på klotet rätten att random mörda och plundra varje gång de känner sig kränkte!

  Jag sitter här med en påsa med Fläsksvål – det borda ju kunna utlösa ett par vasterlänningars död i Indonesien till exempel!

  Den dag vi accepterar detta vanvidet kan vi lika gärna släcka respiratoren!

 4. Christina skriver:

  Det var väl ändå en Talibangrupp som tog på sig dådet i Afghanistan? Dom har lyckats eldat upp massan som säker får betalt för att protestera. Världen får eld upp Bibeln, Koranen m.m. allt som anses heligt. I fria länder får man göra det utan repressalier och den friheten är vi rädda om precis som yttrande friheten. Bär jag en stark tro så spelar det ingen roll vad andra gör.

 5. Daniel skriver:

  Att hävda ”vi har fler” vore helt klart vägen att gå. Orka bli upprörd liksom.

 6. Humanist skriver:

  Och som vanligt mörkar media hur FN-svensken dog genom halshuggning. Men de vill väl som vanligt inte ”hetsa” mot en svag grupp? http://ekstrabladet.dk/nyheder/krigogkatastrofer/article1530378.ece

 7. Humanist skriver:

  ”FN-sändebudet Staffan de Mistura anser inte att de afghanska demonstranterna är skyldiga till morden.
  I stället lägger han skulden på pastor Terry Jones.
  – Jag anser inte att vi ska lägga skulden på någon afghan. Vi borde lägga skulden på den person som skapade nyheterna – den som brände Koranen. Yttrandefrihet innebär inte att man har rätt att förolämpa kulturer, religioner eller traditioner, säger han till BBC.” http://www.expressen.se/1.2389303

  Så bra, då vet vi det också!Diskrimineringsombudsmannen hade uppenbarligen fel när han frikände Lars Vilks:-)

 8. mohammad skriver:

  Humanist,

  DO…?

 9. danpark skriver:

  Terry Jones hade väl skaffat koranen själv och har då all rätt i världen att göra vad han vill med sin egendom.
  Koranen är dött material (papper) och ingen levande varelse så ingen blir ju skadad.

 10. Krister skriver:

  Jag tror faktiskt att fler rondellmohammedar, mohammedkarikatyrer och Koranbränningar (utan inbördes värdering) till slut kommer att resultera i att båda sidor kommer att tröttna och inte bry sig till slut. Det blir uttjatat.
  Äsch låt dom hålla på med sina hotelser respektive yttrandefrihet, kommer man att tänka på båda sidor.

  Ponera att det vore så, har vi då lärt oss något nytt. Kommer rondellhunden vara ett mikrobidrag i den muslimska evolutionen mot mer frihet och sekularisering, kommer vi i väst att ha lärt oss något nytt av ’den andre’?

 11. Kenneth Karlsson skriver:

  danpark,

  Just precis. Roar med med att ställa upp följande resonemang, för så enkel är frågan:

  Har Terry Jones rätt enligt lagen att bränna en bok som kallas Koranen och som han lagligen inskaffat och bränner under säkra förhållanden? Svar: Ja.

  Har Lars Vilks rätt enligt lagen att teckna en teckning som han sedan kallar Muhammed som rondellhund? Svar: Ja

  Är Terry Jones Koranbränning en bra provokation? Svar: Därom tvistar de lärde.

  Är Lars Vilks Rondellhund en bra provokation? Svar: Därom tvistar de lärde.

  Bör man provocera genom att bränna Koranen? Svar: Vissa säger si andra sägar så.

  Bör man provocera genom att rita en teckning kallad Muhammed som rondellhund? Svar: Vissa säger si andra säger så.

  Har man rätt enligt lagen att döda människor därför att en pastor Terry Jones bränt ett exemplar av en bok kallad Koranen? Svar: Nej.

  Har man rätt enligt lagen att mordhota, attackera och försöka mordbränna Lars Vilks därför att han tecknat en teckning kallad Muhammed som rondellhund? Svar: Nej.

 12. Cecilia skriver:

  Jisses Kenneth – bara så begåvat!
  Jag visst att du hade det inom dig. .-)

 13. Cecilia skriver:

  Krister:
  Jag tror faktiskt att fler rondellmohammedar, mohammedkarikatyrer och Koranbränningar (utan inbördes värdering) till slut kommer att resultera i att båda sidor kommer att tröttna och inte bry sig till slut. Det blir uttjatat.
  Äsch låt dom hålla på med sina hotelser respektive yttrandefrihet, kommer man att tänka på båda sidor.

  Ponera att det vore så, har vi då lärt oss något nytt. Kommer rondellhunden vara ett mikrobidrag i den muslimska evolutionen mot mer frihet och sekularisering, kommer vi i väst att ha lärt oss något nytt av ‘den andre’?

  Inte att förglömma 1:a världskriget – mindre än 100 år sedan vi var helknäppa även ”här hemmavid” i ”väst”…

 14. mohammad skriver:

  Krister,

  Visst Krister, som att börja döda varandra och hoppas att några överelever…

 15. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad,

  Just i den här frågan är det än så länge enbart en sida som dödar. Men det vill inte Mo HAM tala öppet om.

 16. Lennart S. skriver:

  Jag förstår inte varför Lars Vilks anser att Terry Jones handling att bränna Koranen ”ligger på en låg nivå” samtidigt som han säger att ”endast yttrandefriheten räddar hela saken från total katastrof”.
  Är det så kanske att vi har en yttrandefrihet som är bättre än en annan ?
  Kan man gradera yttrandefriheten?

 17. Lars Vilks skriver:

  Yttrandefriheten som princip skall man inte gradera. Men det finns naturligtvis bättre eller sämre projekt. Jones avvisande av Islam är ett uttryck för hans fundamentalistiska syn: Att en absolut sanning skall vara bättre än en annan. Hans synpunkter har inga nyanser eller komplikationer, det är inte precis någon intellektuell gigant som agerar. Att kristendomen, med sin betänkliga historia och med sina betänkliga bibeltexter, inte skulle ha samma problem som Islam och de flesta andra gamla religioner är långt ifrån hans begränsade värld. Religiösa sekter som kritiserar andra religiösa sekter har inte några goda förutsättningar att skapa intressanta projekt om yttrandefriheten.

 18. Kenneth Karlsson skriver:

  Lars Vilks,

  Om jag måste välja mellan Jones provokation och Lars Vilks provokation, så väljer jag Vilks därför att det är en i mina ögon smartare=mer humoristisk provokation är Jones, Jones provokation kan också lätt tolkas som ett skyttegravskrig mellan två trossystem, och dessutom verkar Lars Vilks vara en smartare person också.

  Men nu behöver man ju inte utesluta någon av provokationerna. De finns där. Och skyddas av våra demokratiska rättigheter. Att Jones tillhör en kristen sekt behöver heller inte betyda att han är emot det demokratiska projektet.

 19. Lars Vilks skriver:

  Om man skall fördjupa bedömningen av Jones projekt bör man också uppmärksamma att det inte enbart handlade om Koranbränning. Han protesterade t ex också mot att en homosexuell borgmästare hade blivit vald i Gainesville.

 20. Kenneth Karlsson skriver:

  Lars Vilks,

  Vilket han väl har rätt att göra om han vill det. Frågan är om han vill skrota det demokratiska systemet och införa ett annat, där finns en kärnpunkt.

 21. bosse skriver:

  Hej Lars!
  Jag tycker du lägger för mycket krut på att reta muslimer nu för tiden. När du strävade med ditt Nemesis-bygge tycker jag du var en festligt provokativ konstnär. Visst inser jag att världen inte går under om en stollig Amerikansk pastor tuttar på ett ex. av koranen.

  Emellertid gör han samma taffliga gärning som människor i fundamentalistiska länder. Där har ju flaggbränning sedan länge varit ett omtyckt folknöje. Jag tycker vettiga människor skulle konna avstå från detta sätt att visa sin avsky för en inbillad motpart.

  Här kommer du Lars Vilks in i bilden. Jag tycker du gott kan avstå att hälla bensin på den främlingsfientliga brasan. Det finns gunås många besynnerliga företeelser i vår egen del av världen som du gott kunde gissla med roliga teckningar osv.

  Jag tror dock att du hyllar principen att fundamentalister av alla de slag skall hållas kort, men vila gärna Mohammed ett tag.

 22. Lars Vilks skriver:

  Bosse. Mitt senaste bidrag i Mohammedsaken, vilket också var det första, ägde rum 2007. Sedan dess är det den mediala världen som tar hand om saken. Jag kan inte göra mycket åt det. Men du har kanske något bra förslag?

 23. CeDe skriver:

  Bosse såg något som också jag såg, men vila även dig
  själv ett tag, Lars.

 24. mohammad skriver:

  Lars Vilks,

  Här på bloggen har du visat upp ett flertal teckningar av samma schablon, vem försöker du lära.

  Dig själv…?

 25. mohammad skriver:

  mohammad,

  vem försöker du lura, förstås…inte lära.

 26. Kenneth Karlsson skriver:

  Sluta leka dadda för Lars Vilks. Han gör väl vad fan han vill. Du Bosse skulle säkert också ha det bra med att ”vila” från någonting, men inte försöker jag mästra dig för det.

 27. Lars Vilks skriver:

  De bidrag som har gjorts efter 2007 har varit interna och inte lagt något väsentligt till saken. Det är för övrigt ett bra exempel för alla dem som tror att första bästa profethund för med sig medierusning. Här på bloggen råder en annan verklighet. Mina stilövningar har inte fört med sig några konsekvenser att tala om.

 28. mohammad skriver:

  Lars Vilks,

  Det finns givetvis ett nätverksorganiserat informationsflöde som motkraft till ditt project, dina tecknngar efter 2007 samlar fn förvisso damm på diverse tidningsredaktioner i muslimska länder världen över, men de finns där att beskåda för intresserade.

  Inget kan längre sägas vara internt…

 29. Lars Vilks skriver:

  Ja Mohammad. På Internet finns allting men det är ändå få saker som får betydelse. Därför kan det publiceras hur mycket nidbilder av profeten som helst utan att det får några konsekvenser. Men de finns där att beskåda för den intresserade…

 30. Evilius skriver:

  Provocera svensken också.
  Gör en serietidning eller ännu bättre en dokusåpa där ett gäng överrepresentativa blåniggrer i 20-25-årsåldern, s.k. ensamkommande barn, överfallsvåldtar blonda och sexiga 11 till 83-åringar i Stockholm, Göteborg och Malmö som tidsfördriv på helgerna. Visa hur de kräver allt gratis och hur de förlåts och ursäktas av media och politiker och får fina livsstilspaket, bostadsrätt, bil, hemmabio, musikstudio, VIP-kort på Stureplan och förbetalt Visa Guldkort som kompensation för att de blivit utmålade som våldtäktsmän när de egentligen är i förtid åldrade flyktingbarn.

  P.S. Vinnaren får starta egetpaket med 1 kg kokain, skjutvapen och 10 skriftliga amnestier för framtida domar. Provocera mera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.