Del 1193: Bernd Behr i Malmö, konstens utgrävningar

Idag förflyttade jag mig till Cirkulationscentralen i Malmö där konstnären Bernd Behr gjorde en presentation. Bernd (som uttalas på engelska) är tysk men är utbildad och verksam i London. Som jag misstänkte var han en intressant konstnär och man kan bara beklaga att inte fler kontemporärt engagerade hade tagit tillfället i akt. Nå, det kontemporära är, åtminstone i sina avancerade former, inte någon kioskvältare. Likafullt var hans projekt inte svårtillgängliga och då jag, tillfälligtvis, hade med mig representanter från världen utanför det kontemporära fick jag tillfälle att fråga hur denne hade uppfattat utställning och presentation. Jodå, han hade funnit det intressant och fascinerande men tillade att ”Jag skulle inte kalla det konst.”

Ett gott betyg och onekligen fungerar Behrs projekt också för en större publik – om man lyckas förmedla den nödvändiga informationen. Ett litet fotografi av en cementklädd stol (som kan skymtas på bilden nedan) ingick i utställningen tillsammans med en videoprojektion Weimar Villa (unreconstructed) 2010. Videon visar (baklänges) hur ett bostadsområde i närheten av Shanghai byggs upp i modernistisk Weimarstil. Arkitekten är Albert Speer d. y., alltså den famöses son. Utan förklaringar säger det naturligtvis inte så mycket. Behr arbetar med projekt och han har några grundidéer: Arkitektur som ett avtryck av en tid, som ett fotografi vilket man fysiskt kan röra sig i. I videon ser Behr byggandet närmast som en utgrävning av Bauhausarkitekturen. Det som uppförs är något som kan liknas vid arkeologi. Inget är nytt utan det rör sig om en rekonstruktion av modernistisk arkitektur, av Weimar, av tysk klassisk kultur. Tydligen har kineserna velat stärka sitt förhållande till Volkswagen som är verksamma där.

Samtidskonstnärer kan göra presentationer men Behr var en ovanligt bra föredragshållare. På min fråga hur han såg på presentationen svarade han att han betraktade den som en del av projekten. Ett annat arbete House Without a Door (2006) handlar om ett hus som uppfördes av arkitekten Erich Mendelsohn tillsammans med Hollywood studio. Huset skulle se ut som typiskt tyskt och användes för att testa brandbomber.

Ett motiv för mitt besök var att träffa en medlem av stammen Kontemporära. Bernd Behr föreföll mig kunna uppfylla mina krav på en sådan representant, en uppåtgående konstnär som arbetar med alldeles aktuell inriktning. Jag blev inte besviken och jag berättade också om detta för Behr som var mycket medveten om den konsensus som existerar i konstvärlden. Är han bra, kanske någon undrar? Jo, han är nog det. Fortfarande återstår en del arbete innan han kan räkna med att få den nödvändiga och mer omfattande bekräftelsen. Men det råder ingen tvekan om att hans intelligenta och fantasieggande projekt är relevanta och utan vidare passar in i biennalsystemet.

 

Bernd Behr: House Without a Door (2006) video, stillbild

 

Bernd och jag med hans fotografi

Bernd föreläser

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, konstteori, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

44 svar på Del 1193: Bernd Behr i Malmö, konstens utgrävningar

 1. CeDe skriver:

  Snygga pojkar, du och Bernie, som klädde varandra väl.

 2. joanna skriver:

  Om människor i en demokrati röstar för ett politiskt parti som vill avskaffa just folkstyre, är detta det enda tillfälle då demokratin inte ska lyssna på folkets röst.

  Eller kan demokrati också vara avskaffande av densamma?

 3. Robert Andersson skriver:

  joanna,

  Vad är egentligen kopplingen mellan din kommentar och Lars Vilks text?

 4. Krister skriver:

  Intressant debattartikel i Newsmill av Per Bauhn och Dilsa Demirbag-Sten idag till försvar för bl.a. rondellhundars existensberättigande:
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/03/04/h-r-g-r-gr-nsen-f-r-respekt-f-r-religi-sa-grupper

 5. CeDe skriver:

  Intressant artikel, kanske…Men som de flesta inlägg i
  den debatten så vänder man sig till redan frälsta.
  En troende muslim formar ju inte sitt liv efter eget
  huvud. Han formar sitt liv efter koranen. Så därför blir
  ett möte mellan en troende ock en icketroende en ganska
  haltande procedur då den ene parten fungerar som en
  kopiator. Trots allt så hoppas många på en förändring,
  men som Lars uttryckte det; det kommer att ta sin tid.

 6. Krister skriver:

  CeDe,

  Nja, vi har ju alla ofrälsta postkoloniala kulturrelativister som daltar med de religiösa fundamentalisterna. Men kanske är de också bortom påverkan formade av sin toleransfundamentalism som öppnar upp för förtryckande krafter.
  Antifascism blir till fascism.

 7. Cecilia skriver:

  Lars:
  Du gav dagens hälsobringande skratt:
  ”Tydligen har kineserna velat stärka sitt förhållande till Volkswagen som är verksamma där.”

 8. Cecilia skriver:

  Krister:
  CeDe,
  Nja, vi har ju alla ofrälsta postkoloniala kulturrelativister som daltar med de religiösa fundamentalisterna. Men kanske är de också bortom påverkan formade av sin toleransfundamentalism som öppnar upp för förtryckande krafter.
  Antifascism blir till fascism.

  Krister:
  Det är nog bara tidens marknadsföring, som alltid.
  Grupptryck hette det förr.

  Kommer nog alltid att finnas, det är nog en överlevnadsmekanism – märkligt nog?
  Vete attans varför, men har nog med trögheten att göra ändå.

 9. CG skriver:

  Angående din förra dagboksanteckning om ”liberalismdebatten”. Vem tror du att du egentligen lurar när det finns så många vittnen. Vi som har sett dig hånfullt fotografera äldre muslimska kvinnor i publiken under dina föreställningar, i syfte att provocera och misstänkliggöra, köper inte dina lögner. Även om jag inte skulle kalla dig för fascist trots att du beter dig som en, så är du fantastiskt ociviliserad och har en skrämmande människosyn.

 10. Lars Vilks skriver:

  CG. Jag skulle gärna vilja veta vad det är för ”äldre muslimska kvinnor i publiken” som jag skulle ha fotograferat. Jag har som vana att fotografera publiken när jag föreläser men jag har såvitt jag vet inga bilder på äldre muslimska kvinnor. Det har naturligtvis hänt att någon muslimsk kvinna har funnits i publiken men jag har aldrig haft något intresse av det. Men eftersom du tycks sitta inne med mer information kan du kanske förklara dig. Och menar du att jag har en skrämmande människosyn för att jag har tecknat en profet som rondellhund? Eller är du bara ilsken och okontrollerad?

 11. mohammad skriver:

  CG,

  Jag måste hålla med dig CG.

  Undergångsprofetens (UP) uppvisade beteende ligger stundtals inte långt från de fascistiska idealen.

  Utan vanlig hederlig respekt för andra människors livsrum, i kännetecknande psykopatiskt enfald, hävdar denne individens självklara rätt att provocera och förnedra (läs: mobba Islam och muslimer).

  ”Hög diskurs” låter han dessutom kalla förfarandet.

  För övrigt, vad gäller UP:s (o)vana att fotografera publiken under ”föreställningarna”, finns det anledning att påminna att lagen uppställer krav på givande av samtycke i de fall bilderna skall komma att användas i kränkande syfte, vilket inte är helt osannolikt.

 12. Lars Vilks skriver:

  Mohammad. Är du i ditt depressiva tillstånd? Annars har jag svårt att förstå på vilket sätt jag skulle befinna mig i närheten av de fascistiska idealen. Men det kanske du kan förklara? Och hur skulle jag kränka med hjälp av publikbilder? Och vilken lag åberopar du för användning av publikbilder?

 13. Kenneth Karlsson skriver:

  Appropå CG, och inte minst Mo HAM: Depressivt tillstånd var orden. Nån sjukt är det i alla fall.

 14. Kenneth Karlsson skriver:

  Appropå CG, och inte minst Mo HAM: Depressivt tillstånd var orden. Nåt sjukt är det i alla fall.

 15. Humanist skriver:

  mohammad,

  Om någon skriver det minsta negativt om Lars så kommer din kritik mot honom som ett brev på posten. Sedan spelar det ingen roll om det bygger på rena konspirationsteorier. Eller tror du möjligen att Vilks fångar människors själar i sin kamera när han fotograferar dem för att sedan omvända dem till ateister 🙂

 16. Krister skriver:

  Humanist,

  He he, Lars Ghostbuster Vilks!

 17. Christina skriver:

  Mohammad Du kan inte ha det så lätt, tänk så lätt religionen får dig att fantisera i din egen värld. Jag önskar att alla människor skulle få uppleva sig att vara fria från religionens makt. Och lära sig tänka självständigt de enda regler vi människor kan behöva är FN:s konventionen om mänskliga rättigheter. Finns att läsa och lära,bara att Googla på. Lycka till!

 18. Michael Stark skriver:

  Är det någon som vet var man kan få tag på konst av Lars Vilks, är främst intresserad av målningar.

 19. Lars Vilks skriver:

  Jag kan själv svara på det. Målningar finns inte i lager men kan produceras vid beställningar. Var god uppge motiv och färgval samt eventuellt stilart.

 20. CeDe skriver:

  You are simply the best, better than all the rest.

 21. Cecilia skriver:

  mohammad:
  CG,
  Jag måste hålla med dig CG.Undergångsprofetens (UP) uppvisade beteende ligger stundtals inte långt från de fascistiska idealen.Utan vanlig hederlig respekt för andra människors livsrum, i kännetecknande psykopatiskt enfald, hävdar denne individens självklara rätt att provocera och förnedra (läs: mobba Islam och muslimer).”Hög diskurs” låter han dessutom kalla förfarandet.För övrigt, vad gäller UP:s (o)vana att fotografera publiken under ”föreställningarna”, finns det anledning att påminna att lagen uppställer krav på givande av samtycke i de fall bilderna skall komma att användas i kränkande syfte, vilket inte är helt osannolikt.

  Mohammad: Tack för dagen skratt – UP – det var riktigt kul! 🙂

 22. mohammad skriver:

  Cecilia,

  Cessan…tack själv för gårdagens skratt:

  ”Tydligen har kineserna velat stärka sitt förhållande till Volkswagen som är verksamma där.”

  Hahaha!!!

 23. mohammad skriver:

  Krister: Lars Ghostbuster Vilks

  Grym association Krister!

 24. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad,

  När ska ni knulla varandra, på riktigt? Så svårt ska det väl inte vara, utbyt adresser, ta en buss och ett tåg, och tvätta din amputerade kuk Mo HAM, och go for it!

 25. Cecilia skriver:

  Kenneth:
  Tror du kanske fått det hela lite om bakfoten?
  Kanske dina egna hormoner spökar lite, och gör det svårt för dig att skilja på äpplen och päron…?

  PS. För övrigt är väl detta lite trist?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Manlig_omskärelse
  Förr utöver det, så att jag är en lycklig tant. Med ålderns rätt kommer helt andra böjelser – härligt! 😉

 26. Cecilia skriver:

  mohammad:
  Cecilia,
  Cessan…tack själv för gårdagens skratt:”Tydligen har kineserna velat stärka sitt förhållande till Volkswagen som är verksamma där.”Hahaha!!!

  🙂
  Antagligen skrattade vi inte av samma anledning.
  Men så är det ju för det mesta. T o m man själv, i jämförelse med sig själv, bara för ett litet tag tillbaks. Om man har tur, och har varit flitig i sin egen förkovran.

 27. Kenneth Karlsson skriver:

  Cecilia,

  Fråga Mo HAM hur trist det är att ha en kuk som är karvad i. Fast det är förstås inte hans fel. Hans fel uppstår först när han kommer att karva i ert barns könsorgan.

 28. Cecilia skriver:

  Kenneth Karlsson:
  Cecilia,
  Fråga Mo HAM hur trist det är att ha en kuk som är karvad i. Fast det är förstås inte hans fel. Hans fel uppstår först när han kommer att karva i ert barns könsorgan.

  Du läser som en kråka.
  Men å andra sidan – varför frågar du inte själv?

 29. Cecilia skriver:

  PS. Till min länk från DI om Libyen.
  Man kan ju undra över hur de är så snabba ”på det”?
  Libyen ligger ju lågt efter Egypten, enligt svensk media… men de verkar ha mer kläm på modern marknadsföring, om än med politiska förtecken. Tror ni att detta kommer att hurras åt? Kanske ska man lägga ett bud på Betson?

 30. Kenneth Karlsson skriver:

  Cecilia,

  Det är inte jag som suger på den.

 31. Cecilia skriver:

  Kenneth:
  Jag börjar bli lite orolig för dig. Din läsförmåga tycks vara eftersatt.

 32. Kenneth Karlsson skriver:

  Cecilia,

  Vad du börjar bli orolig för är för mig ointressant.

 33. Maggie skriver:

  ”Det enda som är gemensamt för respektlösa handlingar är att de utgör en invasion av någon annans privata sfär.” Vad sysslar Kenneth med här?
  Jo, könsbaserade förolämpningar och stötande kommentarer. Man kan kalla det för sexuella trakasserier..

 34. Kenneth Karlsson skriver:

  Maggie,

  Menar du att Mo HAM inte har en kuk som är karvad i? Att jag har fel där?

 35. CeDe skriver:

  Kenneth, beskriv din egen som omväxling.

 36. Kenneth Karlsson skriver:

  CeDe,

  Den är snygg, med alla delar intakta.

 37. Maggie skriver:

  Kenneth! Men frågan är hur pass intakt det är med de andra funktionerna(?)..Att beröra illa medelst invaderande kladd, att reducera andra till genitalier, att söka skapa genans för att avväpna ett försvar och att göra det till skämt, det som ögonblicket innan var ett våldsamt hatiskt angrepp, ja du..Kenneth, tölpen!

 38. mohammad skriver:

  Kenneth Karlsson: Den är snygg

  hahaha!

 39. Kenneth Karlsson skriver:

  Maggie,

  Jag tar hela ditt inlägg som en komplimang.

 40. Cecilia skriver:

  Kenneth:
  Då du läser som en kråka – dvs låter dig snällt förledas av mohammads policy av att ”adoptera” mig; eventuellt specialdesignat för bl a ”dig” – så tycks det mig, som om du eventuellt ingå i samma skrivarkollektiv? 🙂

 41. Kenneth Karlsson skriver:

  Cecilia,

  Vad som tycks dig är mig totalt likgiltigt.

 42. Cecilia skriver:

  Ändå kul att du svarar, tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.