Del 1179: Blomningstid

Dagen började med att Morgonteve intervjuade Ardalan Shekarabi om Socialdemokraternas nya giv. Shekarabi lyckades med att slå rekord i största antal ”fokusera” på kortast möjliga tid (”fokusera på jobben, ha mer fokus” etc. Ingen tvekan om att vi har ett nytt parti på gång ”Fokusatiska partiet”. Därefter kom nyheterna som inleddes med en medicinsk nyhet. Varje gång det sker vet man att nyhetstorkan efter den jublande Egyptentiden har infunnit sig. Så inleddes dagen. Redan har jag skrivit en sida på min bok, spikat på Nimis samt sett mig om bland de svenska konstreportagen. Som nummer ett på listan över läsvärda kulturredaktioner, sätter jag tveklöst Helsingborgs Dagblad. Redaktionens hysteriker har gett vitala prov på sin förmåga. Gunnar Bergdahl har, likt en hund framför ett blodigt köttben, kastat sig över Åsa-Nisse. Hans rasistiska neuros skapar med frenesi ett inre drama som inte är olikt det han skriver om.

Men det finns mer att hämta. Linda Fagerström, också hon har satt tänderna i den blodiga biffen, och hennes feministiska hejdlöshet utlöser sig, i en recension av Picassoutställningen på Louisiana, till en utskällning där intet blir stående kvar förutom ett upprop till kvinnligt uppror.

Efter dessa två självporträtt förefaller Eva Ströms (SDS)entusiastiska behandling av samma Picassoutställning som en stillsam hyllning. Jag fäste mig dock vid hennes uttalande om Picassos Algerkvinnor (som fullständigt slaktades av Fagerström): ”av närmast explosiv skönhet”. En participform skulle lyfta de orden, trots allt är det modernistisk standardvara, nog ställer ”av närmast exploderande skönhet” saker på plats.

Rondellhundsprojektet har framskridit med relativt lugn. Idag försökte en muslim övertala mig att beakta de fasor som den otrogne möter vid livets slut. Som bevis framhöll han att det varje år vid profetens födelsedag, som, om jag inte är felunderrättad inträffar idag, flyger ett gäng änglar över Mecka. Tyvärr fick jag inget svar på huruvida detta intressanta fenomen är tillgängligt på YouTube. På min FB förekommer ytterligare händelser. Danny och Mohamed diskuterar möjligheten av att drabba samman i slagsmål på Möllevångstorget, vilket jag antar är det i Malmö belägna. Ett religionskrig i miniatyr men jag tror ändå inte de kommer till skott. Därmed skulle FB-diplomatin kunna fira ännu en framgång.

Det här inlägget postades i Konstkritik, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

10 svar på Del 1179: Blomningstid

 1. Anna Akyurek skriver:

  Hörru… Vilken hejdundrande skrift!!! Känner att du kan ge upp tecknandet för att bara fortsätta skriva.. neee… menar bara att skrift är ett bättre forum för att förstå dig… tycks att du verkligen vil bli förstådd fastän du krånglar så i in helvete

 2. Custodian Andersson skriver:

  ” Efter dessa självporträtt…” hahaha, tårarna faller.

 3. CeDe skriver:

  Vem som helst hade väl kastat den stackars misshandlade
  växten, men inte herr Lars. Att först ha fått den att överleva, och sedan med varlig hand driva den till
  blomning, det berör hjärtat på en dotter till en botanist.
  Det måste nog läggas till på din konstnärsbana att du
  även är en stor levnadskonstnär.
  Ser också med avundsjuka ut genom ditt fönster att det
  verkar vara snöfritt. Här omkring huvudstaden får vi
  fortfarande dras med meterhöga snödrivor. usch!
  CeDe.

 4. GG skriver:

  ”Idag försökte en muslim övertala mig att beakta de fasor som den otrogne möter vid livets slut. Som bevis framhöll han att det varje år vid profetens födelsedag, som, om jag inte är felunderrättad inträffar idag, flyger ett gäng änglar över Mecka.”

  Sök på YouTube på tex ”änglar i mecka” så finns det flera filmklipp på detta flygande fenomen. Verkar vara den muslimska värdens motsvarighet till UFO-observationer. För en psykologisk vinkling på dessa fenomen kan man tex läsa Jungs ”Flying Saucers, A modern myth of things seen in the skies.”

 5. Lars Vilks skriver:

  CeDe. Visserligen snöfritt, men om du observerar tyget som ligger mellan växten och fönstret har det placerats där för att isolera mot den isande vinden som har stått på i flera dagar. 4 lager tröjor inomhus.

 6. Maggie skriver:

  Fick mig ett gott skratt i sen timma, ..Håller med Anna i ”Hejdundrande skrift”..

 7. CeDe skriver:

  Lars. Jag noterade faktiskt tyget men trodde att det
  kanske var någon form av installation. Synd att du
  fryser, men om du har någon form av eldstad inne så
  kan du ju inte lida brist på ved i alla fall.

 8. Cecilia skriver:

  Bara tre tröjor här. Utan fönstertrasa.
  Välbyggt gammalt skånskt hus här hos mig!

 9. CeDe skriver:

  Tipsa mig om ett hus för 2 tröjor, jag flyttar gärna
  ner i myllan.

 10. tia skriver:

  Hej Lars!

  Tänkte du kunde var intresserad av att läsa The Psychopathology of Terrorism: A Cultural V-Spot
  av Joan Lachkar. Går att googla fram.
  En högtflygande, intressant, rent av ”breathtaking” analys, tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.