Del 1109: Från Linköping till Berlin

En liten tid har jag varit på resande fot. Från Utrikespolitiska Föreningens arrangemang om yttrandefrihet for jag vidare till Berlin för att guida om konst.

I Linköping debatterade jag med min motståndare från 2007, Erik Berggren. Mötet blev vänligt. Han är klok nog att förstå att jag inte är den fiende som jag i vida kretsar uppmålas som.

Berlin bjöd på Carsten Höllers renar i Hamburger Bahnhof som jag tidigare nämnt. Utställningen behöver inte besökas, den framgår utmärkt genom texter och videoupptagningar. Renar är dock alltid skojiga att se på. Mössen var inte publikvänliga. På Alte Nationalgalerie visades Tino Sehgals This Is Propaganda. En sångare som utställningsfunktionär utbrast med jämna mellanrum i sången ”You know, this is propaganda, this is a work by Tino Sehgal”. En utställning som också motsvarade mina förväntningar var ”Barriere (Frei)” i ratskeller – Galerie för zeitgenössische Kunst. Curaterad av Sabine Winkler visades arbeten av 13 konstnärer. Man kan kalla den en utställning typisk för vår tid. För den som kan läsa tyska kan hela projektet ses föredömligt presenterat på galleriets hemsida.

De svenska konstkritikerna fegade som väntat ut från att skriva om Birnbaums invigningsfest. Men recensionen hamnade i Artforum.

 

Med Erik Berggren i Linköping

 

Stillbild från Sandra Schäfer & Eife Brandenburgers video The Making of a Demonstration (2004). En rekonstruktion av en demonstration av talibankvinnor som protesterar mot införandet av talibanlagar som förbjuder dem att arbeta.

Det här inlägget postades i debatt, Föreläsningar, Muhammedsaken, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

5 svar på Del 1109: Från Linköping till Berlin

 1. TJ skriver:

  Stramt och tyglat galareportage från Artforum. Vernissagepublik är sig lik, var än den dyker upp, går att förnumstigt konstatera för den som inte var där.

 2. Chaan skriver:

  Tycker du ser lite rundare ut. Någonting tycks öka välmåendet.

 3. Vad betyder talibankvinnor ?

 4. Kenneth Karlsson skriver:

  Erik verkar spänd, om man vill tolka kroppspråket i denna ögonblicksbild. Vilket jag vill.

 5. Lars Vilks skriver:

  kurdisk muslimsk tjej. Talibankvinnor är detsamma som talibanska kvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.