Del 1088: Birnbaums ridåer

Den kommande storchefen på Moderna Daniel Birnbaum har fallit på Art Reviews lista över mest inflytelserika i konstvärlden. Från 4 till 63. Men det är helt i sin ordning. I fjor förestod han Venedigbiennalen. Bice Curiger från Schweiz som håller i Venedig för 2011 har ryckt upp till 6:e plats.

Birnbaum är intervjuad i DN av Birigtta Rubin som gläds åt att det är många kvinnor som kommer att bli uppmärksammade i kommande utställningar. Han nämner bland anat Jutta Koether (724) som har varit med ett tag och som han har aktuell från Frankfurt, Eja-Liisa Ahtila som han har skrivit en bok om, Eva Löfdahl, från den tid då han mötte konsten i Sverige. Men det är svårt att undvika kvinnliga konstnärer om man skulle få för sig det. Ser vi på topp 7-listan över svenska internationella konstnärer får vi den här översikten:

Nathalie Djurberg 523

Johanna Billing 527

Ann-Sofie Siden 625

Henrik Håkansson 660

Annika Larsson 858

Annika von Hausswolff 948

Miriam Bäckström 1028

I detta snedvridna genusperspektiv noterar vi att Djurberg har passerat Billing. En förväntad händelse och därmed har Sverige fått en ny drottning. Billing har nog gjort sitt och kommer sannolikt att långsamt börja tappa placeringar.

Efter att ha gjort sig populär med genusutspelet drar Birnbaum fram ett par av sina gamla favoriter, Tony Conrad och den för honom oundviklige Wolfgang Tillmans. Slipad är han, den nye museichefen. Efter att önskemuseet för kvinnliga konstnärer på Moderna har etablerats ser han fram emot nästa jämlikhetsprojekt, konst från länder utanför västvärlden. Och då kan han inte hålla sig:

”Det är speciellt viktigt nu med ett främlingsfientligt parti i riksdagen.”

Eller så är det en medveten strategi. Med ett sådant motiv, gångbart i allra högsta grad i regeringskretsar, kan det vankas extraslantar till Moderna.

Nåväl, vi får hoppas att den nye direktören kommer att lyckas med sitt uppdrag. Han har dock att kämpa med samma motlut som andra institutioner. Intet i sikte som kan rubba cirklarna.

Min teckning nr 2 (Mon dessin numéro 2, ja, ni kanske känner till citatet från Saint-Exupérys Le Petit Prince), för min tänkta medverkan på Modernautställningen är den här:

 

Direktör Birnbaum (blyerts och kol), 2010

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden. Bokmärk permalänken.

3 svar på Del 1088: Birnbaums ridåer

 1. Chaan skriver:

  Väldigt intressant teckning.

 2. John B skriver:

  Hej Lars,

  jag fick just en inbjudan till den här festen. Det är ju en fest ÅT den nya chefen, inte AV honom. På sätt och vis är det ju en upprepning av New Reality Mix, som Hauswolffarna och Holmqvist gjorde med Rirkrit T för nästan 20 år sen. Kort och gott ska man nog inte dra för stora växlar på detta. Jag frågade några kompisar på Moderna och de sa att man helt enkelt ville ha en fest och utnyttjade att Rirkrit är i stan (en hel vecka) för att göra nåt kul. PS Anna Odell är bjuden, sa dom.

 3. Lars Vilks skriver:

  Tack John B. för klarläggandet. Dock ändå intressant vart inbjudningar har gått. Eller vem blev inte bjuden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.