Del 1071: Konst kostar

En del gnällande har hörts från olika håll angående kostnaden för Uppsalaevenemanget. Närmare 800 000. Beloppet kan verka stort men stora konstinstallationer i stadsmiljö är alltid kostnadskrävande. Detta inslag i Rondellhundsprojektet bär namnet En gång till i Uppsala. Installationen var i hög grad interaktiv (liksom den förra En gång i Uppsala) och ingen kan förneka att de citrongula polisvästarna lyste upp universitetsområdet på ett överväldigande sätt. Installationen saknade inte heller ett kontroversiellt innehåll. Med tanke på alla stipendier som konstnär Vilks inte får och det faktum att han inte kan genomföra sitt projekt i utställningsform på några anständiga konstvärldsinstitutioner är det klart att han måste söka finansieringsstöd på annat sätt.

Blott kan man tänka på den nu pågående och uppmärksammade Modernautställningen. 54 konstnärer, 3 curatorer och lång planering. Den lär nog kosta betydligt mer än mitt Uppsalaverk.

På ett sätt kan man utan vidare påstå att mitt bidrag till samtidskonsten uppfyller ett krav som kritikerna enstämmigt har fört fram i sina recensioner av Modernautställningen: Det ”störande”, ”farliga”, ”provokationen” – som man saknar på Moderna.. Om detta är tillräckligt för att överträffa Moderna är något för tidigt att uttala sig om. De tre curatorerna för Modernautställningen var Fredrik Liew, Gertrud Sandqvist och Lisa Rosendahl. Min utställning curaterades av SÄPO och lokal assistans. Vad jag kan förstå utgör de ett helt nytt namn inom konstvärldens curatorsfär. Utan att bli partisk vill jag mena att grupperingarna av poliser, polisbilar, väktare och inte minst avspärrningarna var utförda på ett både omsorgsfullt och estetiskt tilltalande sätt. Inte minst beundrade jag viljan att införa långsamhetens estetik, så central i konstvärlden, när föreläsningspubliken skulle passera genom säkerhetskontrollen. Det gav publiken en god möjlighet att bekanta sig med det stadiga ösregnet som svepte fram över Uppsala. En ytterst sinnlig upplevelse. Just det kroppsliga framhävs ständigt i konstvärlden. Den nyss förlidna Liverpoolbiennalen hade t ex detta som tema

För min egen del imponerades jag av hur jag själv dirigerades till lokalen. Efter omfattande irrfärder i Uppsala togs jag in genom en dörr som ledde direkt till salen. Jag såg ingen annan möjlighet än att så fort som möjligt sätta igång med föreläsandet. Vilket jag också gjorde. Efter ett par minuter öppnades den ordinarie dörren och där steg Rikard Ekholm in för att avbryta mig och påbörja sin inledning. Inte förrän något senare förstod jag att mitt bråda inträde var ett sätt att föra fram Heideggers tes om människan som inkastad i tillvaron. Plötsligt är man där och det är bara att sätta igång.

Till Modernautställningen skall jag snart återkomma med några reflektioner.

 

Glittrande poliser från baksätet av den skottsäkra transportbilen (Från installationen En gång till i Uppsala, 2010)

Det här inlägget postades i Muhammedsaken, om utställningar m m, Projekt. Bokmärk permalänken.

33 svar på Del 1071: Konst kostar

 1. amatullah skriver:

  Utmaning !

  Eftersom Vilks tycker om att spela martyr för yttrandefrihet och konstfrihet ,samt hans vänner , då ger jag er en idee där ni kan utvecklas lite bättre

  rita en karikatyr och håna mc-gäng bandidos i Sverige eller hells Angels mc Sweden .

  Kommer att vänta tålamodigt på denna konstverk

  amatullah

 2. Romeo Patrick skriver:

  amatullah: Utmaning !
  Eftersom Vilks tycker om att spelamartyr för yttrandefrihet och konstfrihet ,samt hans vänner, då ger jag er en idee där ni kan utvecklas lite bättrerita en karikatyr och håna mc-gäng bandidos i Sverige eller hells Angels mc Sweden .
  Kommer att vänta tålamodigt på denna konstverk amatullah    

  Du vet om att du är muslimernas sämsta representant? En åsna , en hund eller t om en apa hade nog varit lämpligare.

  Du jämförde precis muslimer med kriminella gäng som är olagliga och ”tar vad dem vill ha med våld och olagligheter”.

  Ja du, du verkar vara bäst på att måla upp Islam. Bravo, du visade precis vad för sorts religion du tillhör. Intelligens när den är som bäst.

  En till sak, jag tror nog dem skulle skratta åt karikatyren, inte vilja starta krig mot en enda människa för att man blivit ”hånad” och kränkt för att man målat upp en karikatyrisk fiktionssnubbe.

  Jag tror att t om HA och Bandidos har tillräckligt med intelligens för att kunna skratta åt något som inte faller dem i smaken till skillnad från många andra som tar våld, hotar och vill döda EN människa för att han gjort något som kränker dem. Varje dag spottar man på muslimer , islam och även kristendom. Kränks man inte där?

  Gör oss alla en tjänst, åk någonstans där du känner dig hemma och kasta lite sten.

 3. amatullah skriver:

  Jag jämförde inte Muslimer med mc gäng utan jag menade att om yttrandefrihet ska testas på de svaga så den ska testas också på de starka .

  Hur skulle mc gäng reagera det vet vi inte så därför utmaningen att reta upp de ordentligt med vilks ” konst”

  Islam är fin och fri från mina misstag

 4. Arvid Bengtsson skriver:

  Tiderna förändras och befolkningen med dem. Ingemar Hedenius kunde skriva många eleka böcker om kyrkan och svenska präster, och hålla många religionskritiska anföranden utan att någon kastade den minsta lilla sten.

 5. Lars Vilks skriver:

  Kära Amatullah, Sedan 2007 är vi djupt förbundna med varandra – intill döden, som du ofta talar om. Självklart skall jag hörsamma din önskan om en karikatyr av kriminella motorcykelgäng. Den kommer med all säkerhet inte att intressera dessa men kommer kanske att glädja dig. Kan jag sprida lite glädje i din mörka värld skall jag göra vad jag kan.

 6. Romeo Patrick skriver:

  amatullah: Jag jämförde inte Muslimer med mc gäng utan jag menade att om yttrandefrihet ska testas på de svaga så den ska testas också på de starka .Hur skulle mc gäng reagera det vet vi inte så därför utmaningen att reta upp de ordentligt med vilks ” konst”
  Islam är fin och fri från mina misstag    

  Så du menar att muslimer är svaga? Testas på de svaga? Vilks gjorde något han ansåg vara lämpligt, TESTADE han det menar du ? Så han använde er som experiment?

  Alltså ursäkta men jag har svårt att se att en religion är fin när det ständigt kommer människor som dig som hotar och önskar någon annan dess död. Jag hatar en hel del människor men att dem ska dö, behöver jag seriöst engagera mig så djävla mycket? Om dem gör MIG direkt någonting sure, men om dem ”kränker” min religion. Det är deras åsikt och får stå för dem. Vad ska jag göra åt det liksom?

  Jag är kristen och tror på Gud och Jesus. Den som vill göra dem till hmosexuella t ex, be my guest, gör va fan du vill, varför ska JAG behöva vilja ha dem döda?

  Seriöst, är det verkligen så svårt att ha en sån intelligens? Min iq är säkert under 120 t om, så jag kan inte direkt anses som smart, men likförbaskat är jag tillräckligt smart för att kunna se skillnad på någon som kränker mig direkt som person och någon som ”kränker” min religion. Låt han kränka på bäst fan han vill, hans problem, hans huvudvärk.

  Han sitter säkert hemma med en kopp the och skrattar, du sitter hemma med Koranen i högsta hugg och kniven i andra.

  Vem är det egentligen som behöver en sinnesundersökning?

  Vinnaren får en rondellhund.

  Kom igen amatueyre, visa vad du går för.

 7. Chaan skriver:

  Billigt. Uppsalabor har orsakat mig problem för många miljoner. Jag skulle inte besöka det i sällskap med 130 poliser.

 8. Chaan skriver:

  amatullah: Jag jämförde inte Muslimer med mc gäng utan jag menade att om yttrandefrihet ska testas på de svaga så den ska testas också på de starka .Hur skulle mc gäng reagera det vet vi inte så därför utmaningen att reta upp de ordentligt med vilks ” konst”
  Islam är fin och fri från mina misstag    

  Jag har inga som helst problem med att skämta om kriminella MC-gäng – i går gjorde jag det på nätet två gånger faktiskt (på dn.se och på ett stort svenskt internetforum). Det brukar vara kul att skämta om kriminalitet av alla sorter. Thomas Quick (Sveriges ökändaste person) har jag ett stående ”skämt” om på min hemsida. En teckning föreställande honom som vision. Jag planerar att trycka t-shirts (om kvaliteten på trycket blir ok) av teckningen (med röda blodstänk på) och dela ut som bevis på extraordinärt mod (till Vilks och några till). Jag har inte haft några problem att skriva artiklar om seriemördare i allmänhet, Quick i synnerhet, yrkesmördare osv på Wikipedia. Men religiösa fanatiker som tror de blir belönade efter döden om de självmordsbombar fienderna – där går gränsen! Jag gjorde en fin teckning till Vilks i våras som jag inte vågar visa och då är den ändå klart förmildrande jämfört med hans rondellmohammed eftersom min teckning bakar ihop Barack Obama, Usama bin Laden, och Mohammed (och en apa, och en onämnbar person jag ogillar) till en figur.

 9. CeDe skriver:

  Ajatullah,

  Islamister och MC-gäng är nog båda lika svaga arter, då
  våldsbenägenhet alltid har betraktats som ett svaghetstecken.

 10. CeDe skriver:

  Love You Lars!

  Du är som den som tog den första stenen ur Berlinmuren,
  sen rasar det bara vidare.

 11. Chaan skriver:

  CeDe: Love You Lars!Du är som den som tog den första stenen ur Berlinmuren,sen rasar det bara vidare.  (Citera)  (Svara)

  Inte egentligen. Det finns inte en jävel som vågar göra det han gör utom Westergaard som säger att han blivit deprimerad på kuppen. Den som kommit närmast är tjejen som hade Everybody draw Mohammed day. Hon ångrade sig när hon såg reaktionerna.

 12. Cecilia skriver:

  Lite inspirerande läsning kanske, för de som är intresserade.
  Temanummer om konst och berättande ur genetiskt perspektiv.
  http://www.axess.se/magasin/default.aspx?journal=62

 13. Romeo Patrick skriver:

  Cecilia, är inte du den Cecilia som jobbat på A* förlag?

  Ditt skrivsätt påminner mig om en speciell Cecilia så tänkte om det va du.

 14. Cecilia skriver:

  Jag har inte jobbat på Axess, om det är det du menar?
  Dock med andra tidningar, för länge sedan.

 15. Romeo Patrick skriver:

  Allers, ville inte skriva ut ifall du inte vill ha det med =) Om dt är du så vet jag ju t om hur du ser ut, världen är bra liten då 🙂

 16. Cecilia skriver:

  Jo, det är jag. 🙂
  Känner inte igen dig… har vi jobbat ihop…?

 17. Cecilia skriver:

  PS. Å andra sidan så är jag väl inte den enda Cecilia som jobbat där. Det kan ju vara någon annan du tänker på ändå.

 18. CeDe skriver:

  A man has to do what he has to do, what so ever.

  That´s my man.

 19. Khattab skriver:

  amatullah: Utmaning ! Eftersom Vilks tycker om att spela martyr för yttrandefrihet och konstfrihet ,samt hans vänner , då ger jag er en idee där ni kan utvecklas lite bättre rita en karikatyr och håna mc-gäng bandidos i Sverige eller hells Angels mc Sweden . Kommer att vänta tålamodigt på denna konstverk amatullah  (Citera)  (Svara)

  Det är ju intressant hur lika kriminella MC-gäng och islamister fungerar. Det räcker ofta med att hot framförs på något sätt för att få folk att falla till föga. Om ett par killar med HA-västar ringer på dörren eller om islamister framför ett hot via en kommentar på en blogg kan fungera ungefär på samma sätt. Alla vet att de kan sätta allvar bakom sina hot. Det är ju inte så konstigt att dessa islamister gör islam till föremål för åtlöje och hat världen över.

 20. Romeo Patrick skriver:

  Ah okey =) Då ber jag om ursäkt Cec, den jag kände har fjärde bokstaven Z i efteranmnet och jag har för mig hon jobbade för tillfället på TP i malmö.

  Du var bara så lik henne i skriften, hon är aktiv med kommentarer i sydsvenskan och jag analyserade din skrift med hennes och tyckte den var lika.

  Nåväl, din dubbelgångare =)

 21. Muslim Id El-Fatr skriver:

  Snälla behandla inte Amatullah som muslim. Det är hon inte. Islam i sin rätta form är fred, försoning, gästvänlighet och pragmatism. Amatullah är en människa som fått sin världsbild presenterad i den skeva form. Liskom hon fått Islam förklarat för sig. Även om 9999 av 10000 muslimer tänker som hon så har 9999 fel. Ursprunget i Islam och profetens (pbbuh) läror är förståelse och öppet bemötande. Islam reformeras, och behöva reformas. Amatullah är representant för den mest extrema, inskränkta form av Islam som finns. Amatullah, jag och mina muslimska bröder och systrar skäms för dig! Inshallah du ska se ljuset och skapa dig en framtid i den här landet och du ska göra det som en RIKTIG muslim! Inte som en extrimist!

 22. Timo Nour skriver:

  Lars du är så jävla cool visste du om det?! Du är lika cool som 50 cent eller coolare om man skall vara helt ärlig mot dig (: *NOOTT* ….

 23. markus skriver:

  Genialiskt, Lars!

 24. Lars Vilks skriver:

  Muslim Id El-Fatr, väl rutet. Jag är helt enig med dig, Islam behöver inte vara en statisk religion utan kan reformeras för att anpassas till en annan tids normer.

 25. Chaan skriver:

  Muslim Id El-Fatr: Snälla behandla inte Amatullah som muslim. Det är hon inte. Islam i sin rätta form är fred, försoning, gästvänlighet och pragmatism. Amatullah är en människa som fått sin världsbild presenterad i den skeva form. Liskom hon fått Islam förklarat för sig. Även om 9999 av 10000 muslimer tänker som hon så har 9999 fel. Ursprunget i Islam och profetens (pbbuh) läror är förståelse och öppet bemötande. Islam reformeras, och behöva reformas. Amatullah är representant för den mest extrema, inskränkta form av Islam som finns. Amatullah, jag och mina muslimska bröder och systrar skäms för dig! Inshallah du ska se ljuset och skapa dig en framtid i den här landet och du ska göra det som en RIKTIG muslim! Inte som en extrimist!    

  Eftersom hon inte är muslism och eftersom 9999 av 10000 tänker som hon så finns det nästan inga muslimer enligt dig. Så hur är det egentligen då? Har ni Jesus i ert bröst? Och i så fall – varför rycker ni inte slöjan av dom som beter sig psycho??? I den här tiden med så mycket media som finns nu är det lättare att komma undan med vad som helst som muslimsk kvinna än som muslimsk man på grund av att de tillåts maskera sig.

 26. Peter Frisk skriver:

  Muslim Id El-Fatr ska inget annat än apploderas. Med sådan insikt finns det ju en chans för att islam kommer att kunna likställas med all annan religion i vårat land.

  Problemet i frågan verkar ju vara att få de muslimer som känner sig kränkta att förstå att vi har ett statsskikt där religion inte har någon bestämmanderätt. Religion är religion, punkt. Ingen nämnd ingen glömd. I Sverige skämtar vi med vilken religion vi vill. Oavsett om du är kristen, hindu, jude eller muslim. Att religionen skulle få rollen som den styrande makten i vårat statskick kommer ju inte på frågan.

  Det är ju tydligt att Amatullah inte vill leva i harmoni i och med Sverige. Det hon gör späder ju bara på rasismen och medborgarnas misstänksamhet mot just Islam. I Sverige kan vi inte förstå beteenden likt Amatullahs. Kontentan blir att hon skärmar av Islam från resten av det Svenska samhället. Men det är kanske det som är hennes målsättning.

 27. Cecilia skriver:

  Romeo Patrick:
  Du är för kul! Inte är jag så värst hemlig – på Lars FB-sida finns ju både foto och efternamn, där jag gjort inlägg.
  Sen är jag imponerad av att du lusläser Sydsvenskan så – för sådär väldigt aktiv har jag ju inte varit där, milt sagt?

  Så till en mer intressant fråga – vem är du??

  PS. För övrigt så heter jag egentligen Eva Nilsson, men det låter så trist. Man försvinner liksom i mängden då…

 28. Cecilia skriver:

  Peter Frisk: I Sverige skämtar vi med vilken religion vi vill.    

  Ja, ”vi” skämtar väl då inte bara om olikheter i religion, utan väl om olikheter överhuvudtaget?
  Att kunna skämta om olikheter, betyder väl egentligen kanske att vi har gett oss själva friheten att förändras – och att kunna se på vår egen eventuella framtida förändring med nyfikenhet?

  PS. Blanda inte ihop skämt och hån nu bara… 🙂

 29. Peter Frisk skriver:

  I Sverige hånas det en hel del. Kanske mest vanligt är det på den politiska scenen. Ämnen som det är helt ok att håna, även från den i denna här frågan så konservativa vänstern, är t.ex. USA, borgare (alltså Alliansen), judar och konservativa kristna. Speciellt är det alltså vänstern som helt öppet och med aldrig trytande fantasi berdiver denna så kallade oppinionsbildning. Då handlar det mest om en frihet och demokratisk rättigheter att få göra så. Typ exemplet är ju Jan Guillio. Att denna man inte förbrukat sitt förtroendekapital som seriös journalist är för mig en gåta. Karln har ju inte ett rätt. Raljerar och ljuger som en borstbindare.

 30. Lars Vilks:
  Jag anar en viss ironi i ditt inlägg. Kan det möjligen vara så att du tycker att samtidskonsten (institutionskonsten)blivit lite urvattnad och konventionell?

 31. Lars Vilks skriver:

  C-G. Visst jag är lite ironisk. Det blir för mycket av samma sort. Och med den ambitionsnivån…

 32. Cecilia skriver:

  Det är väl ”inne” att vara udda idag, och att till synes vara kritisk.
  Ja, man kan kanske t o m kalla det för ett allmänt modernt förhållningssätt?
  Och det är väl en positiv utveckling.

  Substansen av kritiken ökar ju inte därmed, utan håller sig nog på samma nivå som den alltid gjort? Och det är väl på tur ändå – när saker går för fort, så vet man aldrig var det slutar… Eufori i all ära, men den gör sig nog ändå bäst som rent personlig.

 33. Peter skriver:

  Vilks rondellhund var betet, som lurade ut dessa ruttna extremister i ljuset. Tyvärr blev en hel religion nedsolkad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.