Del 1064: Valet som konstnärligt material

Valet utvecklade sig till ett samtidskonstprojekt, en performance inom ramen för social kritik. Det mest hatade tog sig genom dörröppningen och många är de röster som manar till allvar eller som läxar upp folket som inte valt som det var anvisat. ”Rasism” och ”rasist” faller nu i hagelskurar. Dock är detta inte så farligt eftersom vi redan vet att alla är rasister sedan det framlagts att ingen utanför rasistobjektet kommer undan den strukturella rasismen. De flesta är dessutom rasister i allmänhet sedan tröskeln för inträde i denna förening sjunkit till golvnivå.

Hur skall det gå med kulturen, undrar Karin Olsson upprört i Expressen: ”Partiet vill till exempel stoppa bidragen till ’de kulturyttringar vars primära syfte är att chockera, uppröra och provocera’ och endast gynna den konst som förskönar. Hm, jag har vid otaliga tillfällen fått ilskna förslag att jag istället för att ”chockera, uppröra och provocera” borde göra något – som förskönar. Och inte var det SD-folk som kom med det förslaget.

Låter trots allt förhoppningsingivande för alla dem som har klagat på alla profetpåhopp. Inga bidrag där inte. För övrigt praktiseras redan denna regel. Idag fick jag veta att jag ej heller i år har fått något stipendium av Konstnärsnämnden. Självfallet förstår jag att det hade blivit ett ramaskri om något sådant tillfallit mig.

Eljest kan man lugna dem som tror att SD:s inträde skall få någon som helst betydelse. Våra övriga riksdagspartier, vilka enhälligt morrar ”rasister” har förklarat att de skall ta Ansvar. Jag antar att detta ansvar innebär att man som huvudsak ser till att SD inte får något inflytande och att man först i andra hand ägnar sig åt sina hjärtefrågor. Enklast löser man problemet med att acceptera regeringens politik genom att oppositionen lägger ner sina röster. Landsfader Fredrik får naturligtvis inte komma med våldsamt radikala förslag men eftersom Nya Arbetarpartiet i det stora hela liknar Landsmoder Monas Gamla Arbetarparti kan detta inte vara någon svår nöt att knäcka. Såvida det inte ligger till så att Ansvaret tillhörde valkampanjens retorik. I alla fall kan vi se fram emot att våra ytterligt seriösa politiker kommer att sättas på ett elementärt prov.

Och hur blir det när SD-folket går upp i talarstolen? Kommer resten att gå ut som man gjorde när kommunisterna äntrade högsätet för ett halvsekel sedan? Hur kommer Ohly att agera när Åkesson visar sig? Går han ut direkt?

Äntligen kan politiken bjuda på lite underhållning!

För att på ett enkelt sätt skilja på rasister och icke-rasister bör rasisterna ha sina huvud rakade. Den som har klen hårväxt bäre toupé.

Självporträtt som rasist.

Finns nu på Facebook som Laurentius Vilks. Välkommen till omstarten.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Projekt. Bokmärk permalänken.

13 svar på Del 1064: Valet som konstnärligt material

 1. Arvid Bengtsson skriver:

  Underbar analys. Bugar och tackar. Men räcker allmän tunnhårighet och växande flint för att kvalificera som rasist? Eller måste jag vänta tills jag når riktigt hög ålder?

 2. CeDe skriver:

  Laurentius,

  Härlig text, as usual, men din uppsyn i självporträttet
  skrämmer litet. Blir lite ledsen när jag ser det.
  Hoppas du får lugn och ro nån gång, om du själv vill
  förstås. Man är väl mest kreativ under stress, men i
  alla fall. Det finns ett drag av Picasso också tycker
  jag.
  Tack för upplevelsen.

 3. Chaan skriver:

  De flesta vill ha en partner av samma ras, detta gäller såvitt jag vet ALLA raser. Detta med preferenser i val av partner brukar inte ens räknas till rasism, och knappast ens talas om, i alla fall inte nu längre. När jag pluggade i Uppsala och Göteborg för 10-15 år sedan var det inget problem att pratat om sådant, Uppsala hade för övrigt världens första rasbiologiska institution, men Karolinska Institutet låg dem i bakhasorna. Lästips från den perioden; Utrota varenda jävel /Sven Lindqvist.

  Toleransen för rasism har ju sjunkit väldigt mycket sista årtiondet. Själv har jag rest i fattiga trakter i både Afrika och Kina, för övrigt är ett av de starkaste rasistiska fästena Kina, kineser avskyr svarta.

  Oj ja, det var ett stenhårt uttryck i självporträttet.

 4. Chaan skriver:

  Planerar du en utställning eller något sådant med de nya mer nyanserade teckningarna? Är du inbjuden att delta någonstans eller du räknar med att bli eftersom du är ett stort namn nu..

 5. joanna skriver:

  När Lars Ohly vägrar att gå in i samma studio som Jimmie Åkesson förstår han inte att han precis då blir en del av SDs ytterligare framgång.

  Inte helt olika situationen då alla de som sprattlar emot och vägrar vara en del i Vilks konstverk, förädlar detsamma.

  För övrigt är manifestationerna mot, och demoniserandet av SD enbart kontraproduktiva.

  Gulla istället med partiet och tala med dem – de starkaste och mest hållbara argumenten är de som vinner till slut.

  Mänskligheten har inget medfött ont.

  Ett förslag på en lite lugnare invandring renderar med automatik i rasistinvektiv, men inget av de etablerade partierna är beredda att öppna våra gränser helt.

  Alltså skulle då alla partier som vill reglera invandringen vara rasister, låt vara i olika grad.

 6. Chaan skriver:

  Förresten! Vilks.net är en mycket inflytelserik blogg. Endast 2,4% av svenska bloggar är mer inflytelserika.

  http://www.inflytande.se/blog/vilks.net

 7. Jag tror vi alla har lagt märke till din nya stil. Vad skall vi kalla den? Klassiskt figurativ? Eventuell nazism-koppling har vi redan utrett i kulturdebatten. Men du kanske försöker med rasism?

 8. joanna skriver:

  Om Reinfeldt vägrar tala med SD får Åkesson mer stöd, och om Reinfeldt tar några av SDs frågor på allvar får SD ett erkännande och betalt för det i form av fler röster.

  Vad Reinfeldt än gör så växer SD, vilken fälla vår statsminister hamnat i.

  Här krävs intelektuell spänst.

 9. Lars Vilks skriver:

  Först skall jag beklaga att det tar lite tid att godkänna kommentarer. Det beror på hackningen och det säkerhetsläge som nu finns på vilks.net. Jag kan inte komma in hur som helst.

  Anna. Jag tror jag fortsätter med beteckningen ”rasistisk stil”. Figurationer hamnar, när kritikerna tar för sig, lätt där.

 10. Cecilia skriver:

  Joanna:
  Nu är SD etablerade. Läget är annat än innan. Som du ju helt följdriktigt beskriver, när du nu också ”tar med” dem i diskussionen. Dax att byta fokus då kanske?
  Krävs nog alltså mer än intellektuell spänst till det… den intellektuella spänsten kan nog vara mest stärkande för motparten, även om den är välvillig.

 11. Chaan skriver:

  Skulle också nämna att associationerna till Uppsala handlade om när jag läste filosofi där – det var nämligen rätt inne med rakat huvud där (på filosofiska institutionen eller möjligen hela UU) och då.

 12. Jag läste nyligen tisdagsnumret av The Times,där man rapporterar och kommenterar om det svenska valet. Sverigedemokraternas intåg i riksdagen uppmärks både på ledar- och nyhetsplats. Kolumnisten Roger Boyes avslutar sin analys så här:
  ” There is no mistaking the dull throb of anxiety among Europes major parties as they realise that they do not have the arguments to counter the claims of the far-rignt”.
  Tål att tänka på. Menar Boyes att vi inte har några argument mot Sverigedemokraterna m.fl? Eller inga argument som är tillräckligt tydliga för att de ska slå igenom i debatt och opinion?

 13. Cecilia skriver:

  Tydliga. Var nog huvudet på spiken det.
  Och man måste nog leta fram orden ibland, för att beskriva vad man menar.
  För de har väl saknats. Orden. Och tankarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.