Del 1063: Ali Hackspett och Trondheim

Jaha, här var det hackat och klart igen. Under min färd till Trondheim dök han upp igen, Uppsalahackaren, eller för att ge honom ett passande namn, Ali Hackspett, dök upp igen efter en längre tid av passivitet. Tills vidare är det antagligen så att sidan kommer att åka lite upp och ner. I varje fall kan man konstatera att Ali Hackspett har ett genuint intresse av mina bloggfunderingar och fortsätter sin uppvaktning. Jag är inte beroende av honom men han är beroende av mig. Herr Hackspett inledde sitt projekt omedelbart efter kalabaliken i Uppsala.

Facebook förfogar jag tills vidare inte över. Det verkar hänga samman eftersom inaktiveringen skedde samtidigt som hackningen. Det enda jag har uppnått med den saken är att Facebookteamet har meddelat att de skall se på saken.

I Trondheim blev det ett seminarium, välbesökt, som handlade om samtidskonst, kvalitet och karriär. Som seminariepartner hade Jean Matthee (lärare på konsthögskolan i Trondheim) som ursprungligen kommer från Sydafrika. Hon är utbildad på Slade och Royal College och doktorerade 1994. Hennes utgångspunkt om konsten baseras på Lacan och ”desire”. Matthees insikt i teori är imponerande. En av hennes grundteser är att konstens drivkraft är konstnärens begär och att detta begär skapar kvalitet och skillnad.

Min moteld var att även tennisspelaren drivs av begär men att konstteoretikerna visar obetydligt intresse för begäret utanför konsten. Men jag förstår att man kan tänka i banorna att ett speciellt och starkt begär kan skapa kvalitet. Idealistiskt betraktat skulle en sådan teori sikta på att den konst som står sig är den som hämtar sin styrka från ett särdeles djupt och genuint begär. Dock blir det svårt att visa att så är fallet eftersom konstvärlden kommer att stå i vägen. Konsten som blir kvar i konsthistorien bygger säkert på begär men hur skulle det vara möjligt att specificera detta? Och dessutom har konstvärlden alltid rätt: Det som konstvärlden betraktar som kvalitet är kvalitet. Om någon enskild menar sig veta bättre hamnar vi bara i hybris.

Vi kom emellertid bra överens, Jean Matthee och jag. Hon har alltid varit underground och hållit en låg profil. Men hon är välkänd i Londons konstkretsar och den kombinationen är förutsättningen för att kunna fungera som underground. Hon är inte förtjust i YBA/Sensations artists som dominerade Londonscenen under 90-talet. En av hennes idéer är att hon vill lära sig konstens språk, inte minst dess teori, för att sedan ta sig förbi detta. Kanske kommer hon efter hand något upp från sin underground. Hon arbetar med text, installationer och inte minst film. En liten glimt från en av hennes utställningar finns här. Det självbiografiska inslaget är en del av hennes utställning 2011-12 i São Paulo

En förhoppning att Ali Hackspett läser bloggen innan han hackar igång. Ett gryende konstintresse kan kanske väckas. Han kan t ex fundera på det begär som driver honom.

 

Välfylld seminariesal

 

Jean Matthee föreläser

Det här inlägget postades i Föreläsningar, konstteori, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

10 svar på Del 1063: Ali Hackspett och Trondheim

 1. Chaan skriver:

  Den där formen av hackare har nog inget djupare begär än den skruvade uppmärksamhet folk får, som anonymt klottrar på husväggar. Utom att ja, i det här fallet är hävdelsebehovet tyvärr blandat med religiös fanatism.

  Jag blev suddad på Facebook, på grund av att jag addade folk jag inte kände. Så du vet varför jag hastigt försvann. Jag har flera år varit mycket skeptisk till Facebook och detta var droppen som fick mig att ta ställning emot dem. I en liknelse med filmen Matrix är de definitivt agenterna.

 2. Cecilia skriver:

  Chaan: Agenter för vad? ”Du sköna nya värld”…?

  Facebook är väl en nutida drog, och varje kultur har de droger som den har ”förtjänat”. Kanske.

 3. Är den nya profil som skapats på Fb din, Lars? Om den är det skulle jag be dig skriva här vilket förnamn du använt.

  🙂

  Det finns folk som skapar falska profiler på FB och stället till djävulskap med andra människor. Måste kolla om din profil där är den äkta.

  /T

 4. Chaan skriver:

  Facebook är agenter för äkta fulhet – kapitalism. Inte någon skönhet där. De har sålt personuppgifterna skrupellöst vidare. Till saken hör att de som tog över Facebook efter grundaren Mark Zuckerberg och gänget, hade – eller möjligen har fortfarande – faktiska kopplingar både till CIA och Pentagon. Funkar kanske moraliskt om man ser världen enbart geografiskt, västvärlden mot kommunister och muslimer, vi mot dom, knappast annars. För mig är inte CIA bättre än KGB, SÄPO, STASI, eller ens muslimerna. I vilket fall har Facebook utvecklats mer i den otrevliga agent-riktningen sedan jag gick med för ett par år sedan, dragit till sig otrevliga typer, nästan alla profiler är hemliga bara för att börja i någon ände. Jag tror Facebook är borta om 3 år – när världen kommit upp i varv kommer den vara politiskt omöjlig.

 5. Lars Vilks skriver:

  Torbjörn. Jag använder mitt gamla artistnamn från 70-talets början, Laurentius. Så det är helt i ordning – eftersom jag har blivit – av okänd anledning – avstängd från facebook.

 6. Chaan skriver:

  Lars V – det är ju ett företag. Allt som förefaller olönsamt tas bort utan förvarning eller förklaring. Så funkar det på svenska internetklubbar också, som drivs av företag (trots att det rör småföretag i de fallen så funkar det likadant). Dessa svenska internetcommunities som drivs av företag har uttryckligen policyn att vad som helst suddas när som. Facebook kan jag tänka mig har det också men kanske finstilt. De äger ju allt innehåll som laddas upp (inklusive personuppgifter). Sidan Everybody draw Mohammed Day togs ju bort så du kan räkna med att de tyckte du också var olönsam…

 7. Lars Vilks skriver:

  Chaan. Det är möjligt att du har rätt. Lite märkligt dock att det skedde ungefär samtidigt som min blogg blev hackad.

 8. Chaan skriver:

  Tja det kan ju vara ett helt nätverk som bestämmer sig för att göra gemensam hemlig aktion, som vi ju sett att muslimerna är bra på. Till exempel att de anmält din sida samtidigt, kanske 30 olika personer på Facebook. Fridsstörare vill ju inte företag ha – det är ju därför jag blev blockerad också. Har sett samma tendenser på de svenska communities som jag pratade om, men ännu värre har det faktiskt varit på de siter som INTE drivs företagsmässigt, utan istället ideologiskt. Där är yttrandefrihet ännu mindre värt. Tilläggas att 2008 var jag med och faktiskt införde hög grad av yttrandefrihet på ett kapitalistiskt svenskt internetforum, är övertygad om att det var det största på sin tid att ha det. Hur det forumet utvecklades sen är dock en avmätt historia.

 9. Lars Vilks skriver:

  Chaan. Vet du om ett facebookkonto inaktiveras utan något som helst meddelande?

 10. Chaan skriver:

  Jag tror inte Facebook bryr sig om att skicka ut meddelanden till de som blir avstängda. Det gjorde de inte till mig. Jag får detta felmeddelande när jag slår in rätt epost och lösen:

  ”Kontot är inaktiverat
  Ditt konto har inaktiverats. Om du har frågor kan du besöka vår sida med Vanliga frågor här.”

  Detta är ju inte samma som om man slår in fel epostadress.

  Däremot så vet jag varför jag blev avstängd eftersom jag fick först automatiska meddelanden om att mina vänförfrågningar fick avslag – men jag var tillräckligt avog till Facebook för att fortsätta provocera…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.