Del 1053: Kalmarföreläsningen

Föreläsningen i Kalmar på onsdagskvällen blev tredje gången gillt. Det gick att genomföra en föreläsning om den konstnärliga yttrandefriheten. Alldeles okontroversiellt var det inte vilket man inte heller kan förvänta sig. Publikens sammansättning var en helt annan än i Uppsala. En muslimsk kvinna protesterade stillsamt när hon gav sig iväg sägande ”Tänk på oss som älskar Muhammed nästa gång du kränker” eller något i den stilen. Det finns en artikel i Barometern som har publicerat mer material i sin pappersupplaga.

Tidningen Östran var däremot fientligt inställd och gjorde sitt bästa för att insinuera kring konstnär Vilks begränsningar. Artikelförfattaren Bengt Roos var nog inte riktigt inläst när han påstår att ”landshövdingen Sven Lindgren och tillika ordförande i konstmuseet som för två år sedan stoppade Vilks planerade utställning innehållande iranska gaypar med muhammedmasker.”

Han lyckas alltså med att tillskriva mig Soorah Heras video och dessutom påstå att den skulle ingå i den planerade utställningen 2009. Den utställningen skulle för övrigt inte innehålla något som tillkommit efter 2006.

Några i publiken blev visiterade av polisen vilket gav upphov till en diskussion om polisen hade handlat rätt eller om de har uppträtt kränkande.

Idag, torsdag, när jag talade om samtidskonst för gymnasieelever fick jag frågan om det var riktigt att jag hade placerat en hundvalp i en varm bil. Denna historia, som har omskrivits tidigare, lever uppenbarligen sitt eget liv.

Det här inlägget postades i Muhammedsaken, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

17 svar på Del 1053: Kalmarföreläsningen

 1. Chaan skriver:

  Underhållande! På tal om underhållning har jag gjort tre olika teckningar på temat Vilks i år. Av dem blev det den senaste som fick officiell premiär först. Den heter ”Vilks à commencer son Nimis sur la plage gris” vilket betyder Vilks har påbörjat sin Nimis på den grå stranden. Här kan den skådas
  http://chaan.se/kultur/drawings.html

  Tanken är alltså att du precis börjat bygga Nimis – 30 år sedan.

  Det celebra sällskapet är – i förekommande ordning – en seriemördare, en fotomodell, och den kärvaste personen jag vet.

 2. Mohammad skriver:

  Lars,

  Det är inte lätt att vara en super-kändis, en miljon femhundra tusen (1 500 000) träffar på Google.

  Grattis…

 3. Torbjörn skriver:

  Hunden i bilen lever ännu. Vad fan…

  Killen som driver satirtidningen på nätet menade nog inget illa men det är lite sorgligt att se hur den historien sprids av en massa människor som inte kollar sina källor.

  Alltför få människor bryr sig om att kolla källorna innan de öppnar munnen.

  Suck!

 4. Yvonne Undin skriver:

  Faktum är att jag inte förstod någonting av vad den muslimska kvinnan sade, förutom det sista som var något i stil med ”Tänk på att muslimer också har yttrandefrihet”. Mina enda tankar där var ”Sedan när har någon sagt att de inte har det?” och ”Sedan när blev mordhot något som tillhör yttrandefriheten?”.
  Synnerligen förvirrande. Jag tyckte du var mycket klar och tydlig i ditt resonemang angående alltihop.

 5. Mohammad skriver:

  Yvonne,

  ”- Sedan när blev mordhot något som tillhör yttrandefriheten?”.

  Mina enda tankar här är:

  ”- Sedan när har någon sagt att det är det?”

  Synnerligen förvirrande…

 6. Christina skriver:

  Lars Vilks är mycket kunnig det vet många som lyssnat på hans föredrag och läst artiklar och böcker han skrivit. Jag vill fortfarande kämpa för att alla religioner ska vara en privat sak, och inte påverka samhället i övrigt. Det behövs inga ”sagor” för att vi människor ska kunna leva tillsammans, det räcker att vi lär oss att respektera varandra. Tro vad du vill men lämna andra ifred för din tro, den är bara din.

 7. Gray skriver:

  Mohammad: Uppenbart är ju att kvinnan syftade på den senaste tidens upptåg riktade mot Vilks, utförda av enskilda muslimer. Vad skulle hon annars syfta på?

 8. Cecilia skriver:

  Christina – jag tror att ”Lars Vilks” lämnar alla ifred, men att andra inte lämnar honom ifred?

 9. Kenneth Karlsson skriver:

  Mo Ham: Ingen har påstått att nån har sagt det. Men mordhotet är reellt.

 10. Christina skriver:

  Cecilia-det var inte skrivet för honom utan för andra som är här och läser, var det svårt att förstå?

 11. Kåta Gudrun skriver:

  Fi som i stim!

  Jag vet inte varför jag tänker på Stig Malm varje gång jag ser och hör Gudrun Schyman!

 12. Kåta Gudrun skriver:

  NUCKORNAS DIKTATUR

  Tips om en schysst blogg ( inget för lättkränkta!):
  Sverige är inte en demokrati. Sverige styrs idag av nuckor och deras kujoner. Läs mer på
  http://demokratbloggen.wordpress.com/2010/08/22/katbockar-aker-fast/
  en mycket, både ur konstnärligt och litterärt perspektiv skarp, informativ och underhållande blogg!

 13. Cecilia skriver:

  Christina – jag var otydlig. Ledsen för det!
  Det du skrev var mycket klart, enkelt och tydligt.
  Jag håller helt med dig – det handlar ju om något så enkelt som om ”live and let live”.
  Jag ville alltså bara spinna vidare på det du skrev.

  Mohammed skrev:
  ”- Sedan när blev mordhot något som tillhör yttrandefriheten?”.
  Mina enda tankar här är:
  ”- Sedan när har någon sagt att det är det?”

  Du har så rätt. Mordhot tillhör inte yttrandefriheten, utan förekommer i de kretsar – stora som små – som är totalitära på ett eller annat sätt.
  Ibland smyger mordhoten pga åsikter sig in, även i de samhällen som följer ett demokratiskt system, där yttrandefriheten har sin ”hemvist” – och där är det då brottsligt att mordhota.
  Stora skillnaderna är det alltså på är det olika ställen i världen – väl värt att tänka på kanske? Speciellt när man sitter på ett tryggt ett… 😉

 14. Cecilia: ”Speciellt när man sitter på ett tryggt ett…”

  Det är i alla fall inte tryggt i trafiken. Varje dag brinner bilar upp endast för att muslimer tolkar alla hundar i rondellerna som att de har företräde i trafiken och orsakar bilolyckor. Och nästan varje dag kastas det sten på polis, brandkår och ambulans eftersom de saknar islam-certificering och halal-märkning.

  Vilks måste omedelbart komplettera sin rondellhund med varningstexter och en tydlig användarmanual för att förhindra anarki.:-)

 15. Cecilia skriver:

  Christer: 🙂

  Kåta Gudrun: Jag som var näst intill att påstå att du ev. hade ett alter ego här – så dyker du plötsligt upp som dig själv!

  Föresten – känner du Susz? Bara en stilla undran.
  Ja, mina vänner säger alltid att jag både är för misstänksam, och även ofta kryptiskt. Helt OK – inget jag ”dör av”. Att fela är mänskligt.

 16. Kåta Gudrun... skriver:

  Cecilia,

  Du är en skön ande!
  Jag kan förnimma de sköna vibbarna via cyberrymden kavlugnt krusa sig ut för att sprida stillhet och harmoni.

  PS Den sista bokstaven i Susz makes my skin prickle!

 17. Chaan skriver:

  Ja det är alltså ingen som postat tillbaka SR’s givande artikel om det hela. Den är intressant både till form och innehåll. Här kan man alltså läsa innantill medan man lyssnar till i princip samma text uppläst i radio, gick fortfarande att spela ljudklippet igår när jag provade, och som sagt går att läsa alla fakta istället om det går fortare.

  Även innehållet är intressant. Dels får man veta att Barometern hade Vilks på löpet, dels får man se och veta lite om Vilks 70-talskonst, tidigare ej visad! Rariteter med andra ord! Därutöver får man veta lite mer om övrig svensk konceptkonst.

  Detta är ju underbart: ”LG Lundberg har gjort ett svindlande litet verk, en låda med en stämpeldyna och stämpel där det står ”Härmed intygas att detta är LG Lundberg”. Lådan finns i 25 numrerade exemplar och stämplar man på, så har man snart löst upp gränsen mellan original och kopia, mellan konst och konstnär och konsument.” Min egen tolkning: Det är som att gå runt i cirklar och komma tillbaka till utgångsläget för andra gången och ändå inte känna igen sig. Som om en schizofren skulle drabbas av schizofreni. En mardröm i en ond dröm. Alltså – hur fan kommer man på idén?

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=3991319

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.