Del 1038: Nimis 30 år den 31 juli

I morgon den 31 juli är det 30 år sedan Nimisprojektet inleddes. Det var alltså 1980. 1982 inleddes de omfattande rättsprocesserna som pågick under 20 år. Nimis är fortfarande illegalt men för att få bort det måste en rättsprocess genomföras med ägaren sedan 1986, Christo. Christo är bosatt i New York vilket i praktiken gör det omöjligt för myndigheterna att komma någonvart.

Uppskattningsvis mer än 40 000 besökare kommer till platsen varje år och de flesta är entusiastiska. Men det är fortfarande ett kontroversiellt konstprojekt vilket man t ex kan se om man läser i kommentarerna i DN.

30-årsdagen kommer att firas med ett tal av konstnär Vilks. Ladonien, den fria stat som bildades 1996, kommer att genomföra en folkomröstning angående om Sverige skall anslutas till landet. Alla kan rösta oavsett nationalitet. Röstning kan ske antingen på plats eller HÄR. Ladoniens Minister of Art & Jump kommer att göra ett av sina protesthopp. Det blir också flagghissning och nationalsång. Projektet kommer att fortgå till 2030.

Det här inlägget postades i Nimis, Projekt. Bokmärk permalänken.

7 svar på Del 1038: Nimis 30 år den 31 juli

 1. Christina skriver:

  Grattis till detta fantastiska projekt som du lyckats genomföra!

 2. Pingback: Kunstavisen » Blog Archive » Nimis 30 år

 3. Kåta Gudrun skriver:

  PROVOKATION SOM FÖRMILDRANDE OMSTÄNDIGHET?!

  En före detta polis som blev dömd för mord på sin fru ”har erkänt att han dödat kvinnan, men hävdar att han blev PROVOCERAD och vill att gärningen rubriceras som dråp”.
  http://www.kristianstadsbladet.se/inrikes/article1191205/Foumlre-detta-polis-doumlmd-foumlr-mord.html

  Att åberopa PROVOKATION som en förmildrande omständighet blir allt vanligare inom det svenska rättsväsendet. Konsekvensen av detta blir att allvarliga våldsbrott kan komma att bestraffas ännu mildare än vad det gör idag.

 4. Jag såg Nimis och Arx i verkligheten förra sommaren. Det var en klätting nedför branten som var värd besväret. Och jag hade många medvandrare i olika åldrar.
  Det är ju lite fascinerande med alla de här byråkratiska förvecklingarna. Men jag undrar om inte de allra flesta av oss uppskattar de stora träkonstruktionerna för deras rent visuella egenskaper…Säg ”estetiska uppleveser” eller ”häftigt” eller något annat på det språk man själv känner sig hemma i…..

 5. Lukas skriver:

  Frihetstornen!

 6. Chaan skriver:

  Brutalt skulle jag vilja kalla Nimis. Den musikaliska motsvarigheten är grindcore. Brutalt, disorganiserat, hårt, naket och ogästvänligt. Jag förstår de byråkrater som vill ha tillbaka den vackra naturen som ligger begravd därunder (”hindrar framkomligheten” är det officiella klagomålet) och det är just det som är skönheten i projektet. Platsen hade bara vart känd som det fina naturreservatets undanskymda baksida. Nu är just den lilla otillgängliga platsen (som ses bäst från vattnet dessutom!) världsberömd istället. Värdet på stenarna som bär upp Nimis har ökat hundra gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.