Del 1038: Komikerns tolerans och vänstermannens fraser

Komikern Russell Brand lyckas få till det i en intervju i Expressen. Han har provat Koranskämt men sedan han har blivit bekant med att dödshot kan bli följden har han valt en annan filosofisk linje:

”Samtidigt tror jag att det är viktigt att vi inte glömmer att en avgörande del av att vara tolerant är att tolerera andra människors tro och även deras intolerans. Det är underligt, men du måste tolerera att alla inte är toleranta annars är du inte tolerant.”

Såtillvida har han rätt att den tolerante bör kunna tolerera intolerans – så länge det inte har några offentliga eller annars direkta effekter. När man kommer till dödshotsläget är det definitivt slut med den sortens tolerans. I Iran och på en del andra platser hänger (eller eventuellt stenar) homosexuella eller dem som har varit otrogna. För att då visa hur tolerant man är bör man….

Den stereotype vänstermannen/kvinnan är ett alltmer påtagligt fenomen. När ett sådant exemplar kommer in på rondellhunden rafsar han/hon samman några i dessa kretsar cirkulerande fraser och uttrycker sin motvilja. Här är det skribenten Mats Parner:

”Men givetvis förekommer verkliga kränkningar i levande livet. Konstnären Lars Vilks svarade för en sådan med sin obehagliga teckning av profeten Muhammed som rondellhund, enligt LV:s utsago gjord för att testa yttrandefrihetens gränser. Ingen har dock ifrågasatt Vilks rätt att frambringa usla konstverk eller, än mindre, hans yttrandefrihet; den är vi beredda att slå vakt om med näbbar och klor.

Men det innebär inte att vi behöver se på Vilks hundgalenskaper med välvilja eller sympati. Hans rondellexperiment är enbart destruktivt och kränker muslimer utan att på något sätt kritisera deras tro i ordrätt mening. Följden blir att positionerna låses fast än ytterligare och att Sverigedemokrater och likställda kan håva in billiga poäng.

Det är för övrigt nedslående att yttrandefrihetens gränser ideligen måste ’testas’ på just muslimer.”

Parner skriver detta utifrån några texter av Ann Heberlein. Heberleins uppfattning i rondellärendet är att det inte är fråga om dålig konst utan om dålig moral. Hon delar professorn Seyla Benhabibs uppfattning om hur yttrandefriheten skall användas:

”Yttrandefrihet är en moralregel med avsikt att möjliggöra ett öppet och kreativt samtal inom och mellan grupper.”

Det låter tjusigt med att yttrandefriheten ”används”. Yttrandefriheten är fullständigt ointressant om den utnyttjas för att säga något som alla håller med om eller åtminstone att det sagda framförs med alla tillgängliga reservationer för att inte någon skall kunna bli kränkt. Det jag kan förstå med tesen ovan är att en väg att skapa förbindelser och öppningar är den diplomatiska, när man inte använder yttrandefriheten utan istället kohandlar med sina uppfattningar, kanske i bästa syfte.

Det här inlägget postades i debatt, Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

3 svar på Del 1038: Komikerns tolerans och vänstermannens fraser

 1. Kåta Gudrun skriver:

  MASSAGE ÄR VÅLDTÄKT?!
  Sexköpstanten Beatrice Ask vill likställa ”köp av sexuella tjänster” med ”våldtäkt”!
  Och vad ingår i begreppet ”sexuella tjänster”? Massage, kanske? Vem vet, att vi inom en snar framtid kanske får se människor i Sverige dömas för våldtäkt till långa fängelsestraff endast för att de har unnat sig en stunds avkoppling på ”Axelssons gymnastiska institut” eller någon thaimassageklinik!

  ——————————
  Tidigare Instick
  ——————————
  – Beatrice Ask, också känd som tant Gredelin, smyganpassar den svenska lagstiftningen till muhammedanismen, 2010, 25 juli kl 20:26
  – Grälla kuvert till tant Beatrice ”sexköp” Ask, alias tant Gredelin
  Vem fan vill köpa sex av tanten?, 2010, 26 juli kl 17:27
  – Varför skulle jag göra det gratis när jag kan få betalt för det?, 2010, 28 juli kl 19:38
  – Tant Beatrice, förekommer det sexköp i familjen?, 2010, 21 juli kl 19:01
  ……. Ropen skalla ………Gratis sex åt alla ……, 2010, juli 25 kl 09:25

 2. Chaan skriver:

  Balansgång sa Bill. På lina sa Bull. Du vet ju att jag ritade en teckning på rondellhundstemat för att ge moraliskt stöd – och att jag inte vågar visa den hur som helst. Det är ju inte att acceptera. Det är att hantera. Jag är väldigt bestämd med att jag får rita vad jag vill men måste hantera potentiella attentatsmakare. Förmodligen kommer det gå att visa sådana här teckningar offentligt inom inte alltför lång tid, men det beror på att fundamentalister får annat att tänka på. Konstnärer i västvärlden kommer förmodligen gå fria inom något år eftersom muslimerna fått upp ögonen för att Sverige (med flera så klart) krigar i Afghanistan. Symbolvärdet i konst kommer väga väldigt lätt i jämförelse. Tills vidare får vi tecknare dock dras med den här huvudvärken.

 3. Kåta Gudrun skriver:

  GAYPARAD I MECKA, KAN DET NÅGONSIN VARA MÖJLIGT?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.