Del 1010: Alla dem som skapar ”Vilks”

Betraktaren skapar verket. Ja, den har vi hört många gånger men ibland träffar den prick och Rondellhundsprojektet bär syn för sägen. I gårdagens Kulturnyheterna inkallades bland andra en Islamolog, Jonas Otterbeck, och Sydsvenska Dagbladets Rakel Chukri för att förklara Vilks.

Kulturnyheternas reporter och Otterbeck kommer fram till att Vilks ”på sistone har inriktat sig på Islam”. Och vad är det för inriktning? Skall man vara en smula balanserad får man snarast se att Islam på sistone har inriktat sig på Vilks. Jihad Jane och den irländska ligan satte åter igång konstprojektet.

Medierna visade som bekant denna händelse stor uppmärksamhet. Föreläsningen i Uppsala handlade inte om Islam utan, den stund den hann pågå, visade exempel på en rad konstnärers problem med yttrandefriheten. Ett enda exempel berörde (men innehöll ett antal olika referenser) Islam. Kalabaliken i Uppsala följdes av mordbrännarna vilka så när hade tillfört projektet alltför mycket verklighet, men konsten klarade sig och kan fortsatt vara den fiktionshinna som är nödvändig för att den känslige observatören skall kunna förnimma avståndet till sakinnehållet.

Under 2009 byggde jag en skulptur i Helsingborg, genomförde ett projekt med 90 konstnärer vars verk var fejkade till en Ladoniabiennal. Rondellhundsteckningen visades under några dagar på Galleri Granen i Sundsvall, då jag till slut fick en möjlighet att redovisa åtminstone ett fragment av processverket, dock utan att det väckte något större intresse. 2010 har jag ägnat mig åt att göra en serie videoperformance samt åt att bygga ett monument i trä i Holland. Var finns ”inriktningen på Islam”? Jo, i betraktarnas överhettade sinnen.

Rakel Chukri har svårigheter med att ”Vilks uttrycker sig luddigt” och att hans ”religionskritik är oerhört svepande” och att ”det finns mörka krafter som stöder honom”.

Nå, konstprojektet är inte så svårt att överblicka om man önskar. Det är allt det som uppstår genom de meningar som betraktarna sätter i rörelse, ofta i kombination med att man sedan påstår att det man tänkt är konstnärens intention eller hans bristfälliga intention. Inslaget i Kulturnyheterna är ett gott exempel på en readymade performance där deltagarna förgäves söker efter en övertygande mening.

För hur det nu än är fixerar sig dessa betraktare på rondellhundsteckningen från 2007 som under de senaste månaderna har presenterats som vore den nyproducerad provokationskonst.

Ett nytt inslag i konstprojektet är min krukväxt som skadades tämligen svårt under brandattentatet. Dels fick den brandskador men också fallskador sedan krukan slungats ned på köksgolvet och krossats. Jag har nu planterat växten, som jag döpt till ”Helig Eld”, i min komposthög. Den verkar ha överlevt attentatet. (Bild kommer snart upp)

http://svtplay.se/v/2020837/kulturnyheterna/28_5_19_00

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

5 svar på Del 1010: Alla dem som skapar ”Vilks”

 1. Anon skriver:

  Om Vilks kan man inte prata, för att prata innebär bara att konstverket prolifererar. Varje form av meningsavvikelse får stå skam inför verket. Detta är den tragiska, cyniska, resultatet av Vilks metod.

  PS.Ekonomer har känt till och studerat och dokumenterat denna metod under lång tid. Inga konstigheter. Men lika cyniskt.

 2. TJ skriver:

  Lars Vilks får åtminstone det erkännandet i kulturnyheterna att hans budskap är skumt (inte mer än) emellanåt.

 3. Christer Fredriksson skriver:

  Det har inte gått mer än några veckor sedan du riskerade att bli misshandlad till döds av en muslimsk mobb på en öppen föreläsning vid ett av våra universitet, om inte Säpo och polisen lyckats få dig i säkerhet.

  Så nära inpå en så allvarlig händelse tycker SVT tydligen att det är viktigare att återigen ta parti för kränkta muslimer i vårt sekulära land.

  Hur mycket mediatid och belysning ägnade SVT åt överfallet och det muslimska upploppet på Uppsala Universitet?

  Preterio senseo att dom behåller Mona Sahlin i Kurdistan för gott!

 4. Christer Fredriksson skriver:

  Litet tillägg till ovanstående; ser verkligen fram emot Kulturnyheternas första rapport från Monas nya liv i Kurdistan!

 5. Christer Eriksson skriver:

  Rakel Chukri: ”Han är ingen sociolog, han är ingen religionsvetare.”

  Intressant. Då kan man alltså inte göra politisk konst heller utan att vara politiker och statsvetare?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.