Del 1004: Den grafiska upplagan och Vitruviusmannen

Rondellhundsteckningen har haft en besvärlig resa och än är den inte avklarad. Inledningsvis var det inte så illa eftersom utställningsarrangörerna i Tällerud och i Gerlesborg inte hade några anmärkningar mot den konstnärliga halten. Men när den fick sin innehållsbelastning fördömdes den till ”dålig teckning”. Men teckningen blev, trots detta omdöme, berömd i vida kretsar och fick även många försvarare. Efter tre år ser det betydligt bättre ut. Sträng taget påminner det en del om Nimis som också fick en motsträvig inledning, ”skräp”.

Idag vänds ytterligare ett litet blad (bokstavligen) i Rondellhundsteckningens historia. Den grafiska upplagan har blivit tryckt. Initiativet kommer från det danska tryckfrihetssällskapet som även tryckte upp Kurt Westergaards teckning. Westergaards teckning bjöd visst motstånd att överföras till grafik eftersom den gjordes på en servett. Rondellhundsteckningen har däremot inte haft några problem att överföras till A3 format.

Upplagan är på 1 000 exemplar, signerad och numrerad. Pris 2 000 DK (2 580 SEK). Jag är nu strängt sysselsatt med signeringen. Den som är intresserad kan beställa den HÄR.


Här har den envist kämpande teckningen fått besök av da Vincis Den Vitruvianske Mannen. Kopplingen mellan da Vinci och Rondellhunden skapades av Jan Guillou i debattprogrammet Agenda den 15 mars. Guillous avsikt var dock på intet sätt att upphöjda min teckning utan alldeles tvärtom att försöka visa att yttrandefriheten inte berör de stora konstnärliga prestationerna.

Det här inlägget postades i Muhammedsaken, Projekt. Bokmärk permalänken.

7 svar på Del 1004: Den grafiska upplagan och Vitruviusmannen

 1. josef skriver:

  Det är en brist på djärvhet. Lars Vilks sysslar med någonting som kallas för konceptuell konst. Att vi just nu ingår i själva konstverket där vi står. Det är själva dynamiken kring den ursprungliga provokationen som gör att det här konstverket lever vidare. Det är en intressant teori. Den är naturligtvis till fördel som den inte kan teckna och göra konventionell konst. Men det blir ändå politik ytterst när man väljer politik i avsikt att reta upp den mest lättretade minoritet vi har och där man också får Dagens Nyheter på sin sida. Så det är ett riskfritt projekt på det sättet.

  – Ja, det är det kanske! Svarade du Vilks på Guillous svar.

  Man kan säga att du blev riktigt ägd där. För vilken yttrandefrihet kämpar du?

  Ska man få hålla på med att kritisera Islam så ska man väl kunna rita Ben Guiron påsatt av en rondellhund. Något för dig Vilks? Ser fram emot den dagen.

 2. TJ skriver:

  …jättefin idé Josef, och sedan ser vi fram emot den dagen som Carl-Johan de Geer skriver ”kuken” på en israelisk flagga…det ska man väl kunna rita…

 3. Lars skriver:

  Josef, är du naiv när du drar till med Israelkritik? Den ligger i det politiskt korrekta perspektivet och är precis vad konstvärlden vill ha.

  Mitt projekt är inte riskfritt eftersom konstvärlden intar en synnerligen avvaktande hållning. Att det sedan i debatten uppstår olika uppfattningar är helt i sin ordning. Du skriver att jag har DN på min sida. Har du läst t ex Dan Jönsson?

 4. Hobbydebattör skriver:

  Josef: ”… i avsikt att reta upp den mest lättretade minoritet vi har”!

  – ”MINORITET”?!
  Vilks har lyckats med det osannolika att med några enkla streck reta upp hela 57 stater (medlemmar i den islamiska konferensen) och uppemot ett par miljarder primater, både här och där.
  De kan knappast kallas ”MINORITET”.

 5. Hobbydebattör skriver:

  Signaturen Josef: ”… i avsikt att reta upp den mest lättretade minoritet vi har”!

  – ”MINORITET”?!
  Vilks har lyckats med det osannolika att med några enkla streck reta upp hela 57 stater (medlemmar i den islamiska konferensen) och uppemot ett par miljarder primater, både här och där (inklusive signaturen Josef)!
  De kan knappast kallas ”MINORITET”.

 6. Lizen skriver:

  Hej Lars Vilks

  Det var jag som hade ett projektarbete om diskusionen i tidningar under mars månad.

  Jag undrar om du kommer hem snart för jag skulle behöva ställa mina frågor nu, innan dedlinen.

  Så jag tänkte jag kanske kunde ställa de här och om du kunde kanske du skulle kunna svara på dem via mejl.

  Jag är verkligen jätte tacksam om du ville ta dig tid och svara så tydligen som möjligt 🙂

  Frågor:

  – Tycker du att det, så här i efter hand var värt att teckna Muhammed kalkylerna, du har ju blivit portat vid många utställningar?

  – Varför tror du att pressen väljer att försvara muslimer och inte exempelvis kristna vid Elisabeth Olsson wallins ecce homo utställningar- väljer pressen sina ”fiender”?

  – Har pressen förstorat hela den här ”jihad jane” saken eller har du känt dig hotat/ rädd vid ngra tillfällen?

  Tack så jätte mycket för att du tar dig tid!!

  MVH Lizen Johansson

 7. tania skriver:

  jag tycker att det är ju bara rasistisk av dig att skriva något om islam, LÅT VI VARA. vi vill inte att en som dig uttala namnet på vår idol. till alla som skriver låt lars skriva om vad han vill , vi vill ju låta honom skriva om vad han tycker fast han ska inte skriva om reta oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.