Del 993: Stopp stoppi-stopp-stopp

Jag lärde mig två saker idag. Först, under debatten om segregering och arkitektur på Malmö Stadsbibliotek, att det förfärliga (och på den här sidan strängt förbjudna) ordet ”dialog” har en synonym. Förr hette det ”kohandel”. Det insåg jag denna afton.

Det andra är att yttrandefrihet inte är någon självklarhet, inte ens i självklara sammanhang. Det aviserade evenemanget för Utrikespolitiska Föreningen vid Högskolan i Jönköping där jag skulle ha talat om yttrandefriheten har ställts in. Troligaste förklaringen är att de muslimska studenterna har protesterat. Under flera dagar har det varit en upprörd debatt och det fördes en diskussion med mig om jag skulle visa någon bild av rondellhunden.

Debatten om yttrandefriheten blev sålunda censurerad förmodligen genom de muslimska studenterna som med andra ord bestämmer vad som får yttras i Jönköpings Högskola

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

15 svar på Del 993: Stopp stoppi-stopp-stopp

 1. joanna skriver:

  Du är en av riktigt få publika ambassadörer för yttrandefriheten, den som nästan ingen annan vågar eller förmår visualisera, pröva eller kämpa för.

  Varken kulturdepartementet, U2, fiskhandlaren på hörnet, kulturkoftorna, Mikael Wiehe, finansministern, Svenska Kyrkan, prinsessan Madeleine, Naturhistoriska riksmuseet, Landstinget, Flygvapnet, Nyamko Sabuni eller extremt resurstarka och penningstinna Apple tar på sig bevakningen av yttrandefrihetens gränsland, eller gör särskilt mycket för att garanterar den.

  De allra flesta väljer en mer ängslig väg.

  Av den skatt jag betalar så går inte en krona till arbetet för yttrandefrihet, däremot går en del till prinsessan Madeleines shoppingturer i New York och hennes hus i Torekov.

  Du slåss i många avseenden helt själv, får betalt i dödshot, exkluderingar, mobilterror och inställda evenemang.

  Sannolikt finns det för dig ingen väg tillbaka, inget alternativ där du ger upp dina strävanden eller backar för brister du ser – du kommer att ”göra jobbet” oavsett eventuell ersättning.

  Men ett rättmätigt, frivilligt och oreglerat apanage ska du naturligtvis ha. Kan du på ett intressant sätt få in ditt Plusgirokonto i konstprojektet, så kan jag och många andra bli en tacksam del av strävan?

  Och för den som inte har en slant över kan ett utträde ur Svenska kyrkan ”växlas” in mot ett deltagande i den viktigare frågan; när rätten att yttra sig blir fri?

  Jag vill välja ombud också i mer angelägna frågor.

 2. Kohandeln var inom politiken mest. Och någon yttrandefrihet har aldrig funnits i något land om inte människor har tagit sig den. Vi ingår alla i sammanhang, där det inte är särskilt comme il faut att säga vissa saker. Men detta ändrar sig naturligtvis över tiden.

  Och där den mesta upprördheten befinner sig, där finns också de mest förstelnade dogmerna om vad som är mest korrekt och riktigt. Där har människor gripits av något och är i fångenskap hos sina egna föreställningar.

 3. mirakelpojken skriver:

  Skånepartiet anmält för valaffischer med naken Muhammed

  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=209904

  Märkligt med ”hets mot folkgrupp”.

 4. Håkan Fleischer skriver:

  Någon stor debatt har här inte varit. Jag jobbar på Högskolan i Jönköping och har inte hört ett ljud, så i det stora sammanhanget är det nog en storm i ett vattenglas.

  Eftersom jag inte har hört talas om eventet, kan jag inte uttala mig om orsaken till att det ställs in, men jag blir lite nyfiken hur det kommer sig att du drar just den slutsatsen om orsaken? Vilka indikationer har du Lars?

  Hur som, trist att det inte blev av!

 5. Håkan Fleischer skriver:

  Jag läste just sidan du refererar till; ingenstans står där att det är våra studenter som protesterar. Däremot finns ett tydligt skäl angivet: säkerheten.

 6. markus skriver:

  Håkan,
  av vilken anledning är yttrandefrihet så farligt att diskutera att en öppen debatt ställs in med hänvisning till ”säkerheten”? Vem eller vilka kan tänkas utgöra ett hot mot ”säkerheten”?

  Din undran ”hur det kommer sig att du drar just den slutsatsen om orsaken” har liksom redan besvarats i o m ordet ”säkerheten”.

 7. Lars skriver:

  Det har debatterasts på den facebooksida som tidigare fanns om arrangemanget. Där uttalade sig flera muslimska studenter mot hela saken.

  Jag tror inte att säkerheten är det avgörande. Det är en rent polisiär historia och inget talar för att polisen skulle ha ingripit. ”Säkerhet” är ofta ett skäl som anges som klumpsumma. I och för sig är även detta djupt beklagligt i ett demokratiskt samhälle.

  Det finns klara indikationer på att muslimska studenters protester har haft effekt. Arrangemanget kommer att framstå som politiskt inkorrekt och att man inte tar hänsyn till de muslimska intressena.

 8. JihadJoe skriver:

  Du har fått stöd från South Park:
  http://www.youtube.com/watch?v=Vp9bYLa5gaA
  (4:23)

  Klippet är från 12/4, men kan inte se att det nämnts här tidigare, trots att South Park diskuterades i kommentarerna 16/4

 9. sa skriver:

  Lars Vilks konstnären konceptualisten målaren skulptören zionisten pedofilen kuksugaren

 10. Lennart skriver:

  Till signatur ”sa” skulle jag vilja fråga om du tror att profeten Muhammed gillar sådana hatiska uttalanden som du framför mot om Vilks? För min del tror jag att det innebär att man inte kan komma till paradiset även om man skulle vilja bli en martyr.

 11. JohannaV skriver:

  Till signaturen ”sa”,

  Om Vilks är pedofil så hamnar han nog i gott sällskap hos din profet.

  Huruvida Mohammed också var zionist, kuksugare, konstnär, konceptualist och skulptör låter jag vara osagt.

 12. Christer Fredriksson skriver:

  Så har då yttrandefrihetsdebatt uppenbarligen blivit en så stor ”säkerhetsfråga” för våra högskolor att man väljer att avstå från att ta upp så kontroversiella ämnen!

  Hur länge till ska de som hotar högst och mest få bestämma agendan?

  Signaturen Håkan Fleischer som arbetar på Högskolan ifråga kan kanske forska lite närmare i frågan.

  Det vore högst intressant att veta vem eller vilka som ställt in debatten med Lars Vilks och av vilket eller vilka skäl.

  Har Lars Vilks felaktigt uppfattat det som om protester från muslimska studenter är den egentliga orsaken?

  Enligt Fleischer nämns denna anledning ju inte alls på den sida han referar till.

  Finns ingen sådan anledning eller väljer man att mörka fakta av politisk korrekthet?

  Eller rent av av rädsla?

 13. Saxat från Håkan Fleischers hemsida (hans företag):

  ”Med 15 år underhållare i tankeläsningsbranschen har jag alltid ett förbryllande ess i rockärmen.”

 14. Lasse skriver:

  @Christer Fredriksson, tyvärr är det så att de saktmodiga icke alls kommer att besitta jorden. Det är istället de som hotar mest och högst. Så har det varit och så skall det förbliva. Sedan må Bibeln säga vad den vill.

 15. Anonymous skriver:

  1. Freedom of SPEECH is NOT an option for Högskolan in Jönköping.

  Defend Lars Vilks!!!
  Defend Freedom of Speech!!!
  Defend the West!!!

  2. http://www.thereligionofpeace.com/, http://barenakedislam.wordpress.com/, http://atlasshrugs2000.typepad.com/, and http://www.jihadwatch.org/ have an in-depth analyse of Islam´s THREAT towards US and the West 24/7/365, and its APOLOGETICAL surrender to Islam, and Sharia, i.e. Islamic law 24/7/365.

  3. Islam and Environmentalism are the NEW left.

  Say No To Both!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.