Del 974: Brinn, flagga brinn!

Flaggan brinner igen. Denna gång i Malaysia. Sällsam är upprepningens logik. För tre år sedan brann flaggan i Pakistan. Flaggan var dock färgmässigt missuppfattad och det blev aldrig klarlagt hur stor protestgruppen egentligen var. Inte verkade det vara särskilt många som hade utkommenderats. I Malaysa var det inte heller någon större demonstration. Några hundra. För att inte göra om samma misstag som i Pakistan 2007 valde man en säker strategi för flaggbränningen. Man tog ambassadens flagga. Även en från Wikipedia utskriven bild av konstnären ingick i brandpaketet. Statsminister Reinfeldt har protesterat, sannolikt på grund av att svensk egendom har blivit förstörd på ett miljövidrigt sätt. Kanske är det dags att än en gång lyssna på stora kränkarvisan på YouTube.

Barnteckningarna som tydligtvis vann en betydande populär i läsekretsen har fått sin förklaring. Ett följebrev anlände igår. Tecknarna är fjärdeklassare i Elineborgsskolan i Tensta. Lärarna Karin och Roger skriver att det var resultatet av ”en lång diskussion man hade i skolan om vad man får göra med bilder konst och annat. Hur långt får man gå utan att kränka någon?” ”Barnen hade många tankar och flera av dem kände sig djupt kränkta av det du gjort.”

Initiativet blev lyckat på flera sätt. Inte minst firar den ungdomliga kreativiteten stora framgångar med sinnrika idéer om vad som kan vara kränkande. När man skall kränka tillbaka är det inte alltid så lätt att få till det. Men bra kan det bli ändå.

Här finns ytterligare tre intressanta teckningar.

barnandra1mind.JPG
Konstnären som bi

barnandra2mind.JPG
Konversation och grisar

barn-andra-3mind.JPG
Vattendrickning med gris

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

7 svar på Del 974: Brinn, flagga brinn!

 1. LenaGerner skriver:

  På Bella & Tyra show som går på ”nyheter24” så kan man maila in och be Blondinbella och Tyra titta på ens blogg och sen ger dom förslag på hur man ska förbättra den. Jag tycker att du ska maila in din blogg till dom, så kanske dom tar upp den i nästa program.

 2. Christer Eriksson skriver:

  Nu har islamisterna bränt den svenska flaggan flera gånger, samt bilder av både dig och Reinfeldt. Men din teckning av Muhammed som rondellhund vågar de tydligen inte ge sig på. Det kan bara betyda att din rondellhund betraktas som helig i den muslimska världen och har uppnått kultstatus.

 3. Petra Privalov skriver:

  Tänka sig, det var precis som jag trodde.
  ”Tecknarna är fjärdeklassare i Elineborgsskolan i Tensta.”

  Såhär skrev jag för 3 dagar sedan.
  https://www.vilks.net/?p=2149#comments
  ”Jag undrar om det är barnen själva som har tagit initiativ eller om det kan vara t.ex. en dagisfröken som har tyckt att detta var en skojig ide.

  Det gör viss skillnad.”

 4. Nellie skriver:

  Shabana Rehman är en superhäftig norsk stand up komedian. Ni borde göra en show tillsammans, tycker jag.

  http://www.youtube.com/watch?v=s6UwiQVwOd4

 5. Nellie skriver:

  Det är oändligt beklämmande och borde vara förbjudet att indoktrinera barn på det där sättet…

  PK har liksom gått lite för långt.
  Det är kanske svårt för oss att förstå riktigt hur puckat islam faktiskt är, men det är ändå viktigt att på nåt sätt reagera. Att blunda och tänka på annat hjälper inte de unga.
  Islam funkar INTE i väst. Never will…
  Och är farligt. Är man ”nazistofob” om man tycker att nazisterna inte uppförde sig direkt sympatiskt?
  Det är än mer beklämmande att journalister inte inser att de faktiskt har ett ansvar.( Är begreppet ”ansvar” kanske för borgerligt för dem?? Okänd mark, perhaps?)
  Journalister har som sin yrkesuppgift att ”tycka till”, informera, värdera, få oss att förstå…
  De förväntas att som ”upplysta” personer i västvärlden ha den bildning som behövs för att kunna göra detta. Så är det uppenbarligen inte.
  Vår journalistkår kastar sig in i en orgie av ”plus minus noll” och fegt, undanglidande bladder. De saknar förmågan att se intressant material att diskutera när det serveras åt dem. De borde skämmas.

 6. Christer Fredriksson skriver:

  Wow!
  Vilken underbar humoristisk och modig kvinna denna Shabana Rehman!

  ”Så lyfter du en Mullah” borde visas i alla fria medier medier världen runt!
  När får vi se den på SVT?

 7. Stefan skriver:

  Jag hoppas innerligen att det var angreppet mot äganderätten som fick herr statsministern att reagera, för att låta sig provoceras av flaggbränningen som symbolhandling är nämligen synnerligen osvenskt. Hoppas ingen missat youtubeklippet där Johan Glans briljerar angående just detta: http://www.youtube.com/watch?v=mxVTsV8HvTM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.