Del 965: Oundvikligt är att inte löpa nisse i näsan

Repriser, repriser så är det i debatten. Rondellhundsäventyret går sitt andra varv och för den observante är mycket detsamma. I dagens DN framlägger Kajsa Ekis Ekman sin lilla fråga som hon själv besvarar:

”Var inte målet med Vilks teckningar just att muslimer skulle bli arga? Någon annan poäng är svår att se – ingen annan är intresserad vare sig av Muhammed eller av något tabu om hundar.”

Som ni ser hjälper det inte att konstnären själv har delgivit sina intentioner och hur noggrant han har förklarat det osannolika i den stora spridningseffekten. Hon har dessutom fel i sin bedömning om vem som blir arg. Minst lika arga som vissa muslimer har ett oöverblickbart antal debattörer blivit. Ekman tycks själv vara både intresserad och arg. Artikeln behöver nog inte kommenteras mer än så. Men hon borde läsa på lite mer om hur provokationen fungerar i konsten. Det finns ett antal möjligheter att krångla till sina resonemang för att få bort den besvärliga yttrandefriheten.

cornell-mind.JPG
Peter Cornell som känslig flanör

Konstvärlden har varit något vänligare inställd den här gången. En av dem som inte är det finner man i Peter Cornell som gnisslar i Expressen. Ja, det är en gammal goding som vi har hört från många håll otaliga gånger:

”så är Vilks teckning en väl kalkylerad provokation som förolämpar vad många muslimer håller för heligt. I Europa har de redan en utsatt minoritetsposition.”

Väl kalkylerad var den inte. Vilks var inte så smart som man tror. Men det är inte en förolämpning enbart för vad många muslimer håller för heligt utan minst lika mycket vad många konstkritiker håller för heligt. Då rör det sig inte om objektet utan att det sägs och kan drabba den svaga gruppen vilket är det välbekanta motivet hämtat från vänsterns partibok.

Efter en halsbrytande parallell samlar sig Cornell till en slutlig värdering. Den annars så adjektivrike och Proustrefererande Cornell (se hans artikel om den goda konsten, Håkan Rehnberg) får bara fram ett enkelt substantiv: Dumhet.

Nå, jag skall inte klaga, det här är vad jag har tjatat om hela tiden. Vad du må och icke må uti samtidskonstens rike.

Nu kommer den oemotståndliga muntrationen, uppdaterat musikalinslag:

THIS is a work by Mats Falk

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, konstteori, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

18 svar på Del 965: Oundvikligt är att inte löpa nisse i näsan

 1. Mattias skriver:

  Det är intressant att det är media själva som samtidigt kritiserar och hyllar. Utan medias nyhetsvärdering och inbyggda logik hade det knappast blivit en ”skandal” från början. Att ge sig på teckningen kan ses som att skylla ifrån sig. Man bjuder in till debatt, man skriver och man diskuterar precis som att man själva är objektiva oberoende observatörer. Detta säger jag dock med reservation för att missat väsentliga delar av debatten.

 2. Lars skriver:

  Mattias. Du har alldeles rätt. Jag har t ex större glädje av att Cornell är negativ än om han skulle vara idel full av beröm. Negationer skapar betydligt mer än berömmande bekräftelser.

 3. Roland X skriver:

  Peter Cornell:
  ”så är Vilks teckning en väl kalkylerad provokation som förolämpar vad många muslimer håller för heligt.”

  Jag svarar:
  ”så är X teckning en väl kalkylerad provokation som förolämpar vad många inom konstvärlden håller för heligt.”

  eller
  ”så är X teckning en väl kalkylerad provokation som förolämpar vad många inom kultureliten håller för heligt.”

  eller
  ”så är X teckning en väl kalkylerad provokation som förolämpar vad många socialdemokrater håller för heligt.”

 4. Christer Fredriksson skriver:

  Kul låt,Lars, lite synd bara att du inte engagerat också Nalin Pekgul i den mera musikaliska aspekten av detta intressanta konstprojekt.
  Som kontrast till lättsam musik av typen ”Jihad Jane” skulle säkerligen en mer dramatisk och tung aria av Pekgul, eller varför inte en tenorstämma specialskriven för Jan Guillou vara något att tänka på.
  Det behövs faktiskt lite mer tyngd i den här debatten.
  Man kan faktiskt inte hålla på och driva med folks känslor så här lättsinnigt.

  Det går inte an!

 5. Christina skriver:

  Jag brukar vaknar till ”Tankar för dagen” som går i P1 kl: 6.50 (kan rekommenderas). I dag var det även där tal om rondellhunden, det som sades var bra. Det går att lyssna på genom SvT hemsida.

 6. Christina skriver:

  Menar förstås http://www.sr.se hamsida!

 7. Nellie skriver:

  Kajsa ”Ekis” Ekman avslöjar att hon automatiskt böjer på huvudet och identifierar sig med känslan av att bli ”trampad på”. Väldigt socialdemokratiskt.
  Har hon någonsin hört ordet ”utmaning”?
  Hon är uppenbarligen så väck vad gäller sociala talanger att hon inte förstår att för att skapa en debatt alternativt ett samtal, så kan en provokation vara en ganska bra idé. Den som provocerar behöver inte ens tycka det han/hon provocerar med, det handlar om att skapa en reaktion. Och gärna någon slags känsla. Sen så kan man börja ”snacka”..

  Och det är just DET som vi behöver.
  Jag kallar inte en miljard muslimer för en minoritet.
  De är fullständigt hjärntvättade av en så kallad ”religion” som helt enkelt inte funkar i väst.
  Våra politiker Kan Ingen Teologi.
  Det är ganska allvarligt i det här läget.
  Ordet ”religionsfrihet” är väldigt vackert och för tankarna till Amerikas första pilgrimer mm…
  Men man kan (tyvärr) inte anta att ordet ”religion” nödvändigtvis handlar om ”det goda” eller något som är ”heligt”. I det här fallet handlar det om att följa så många regler att man totalt förlorar sig själv och sin egen eventuella tanke/individualitet.
  Och skulle ”Ekis” kunna göra sitt jobb, alternativt vara konstruktiv om hon förmodades säga till Allah att ”du är störst, jag är ingenting” inte mindre än fem gånger om dagen?? Jag bara undrar.

  Visserligen förstår jag att detta synsätt har en del gemensamt med jantelagen, men jantelagen funkar inte den heller i ”det nya Europa”. Sorry. Inget gehör där.

  Cornell är och förblir en fjant. Inget annat.
  En feg fjant dessutom. Som uppenbarligen är ganska obildad. Sorgligt. Den konflikträdsla som svenska män är mer eller mindre synonyma med (Vilks excluded), funkar inte heller i ”det nya Europa”.
  Tro mig.

 8. devadatta skriver:

  Kan tilläggs att Kajsa Ekis Ekman fick Jan Myrdal-sällskapets lilla pris ”Robespierrepriset” (till skillnad från deras stora ”Leninpris”).

  Kan också tilläggas att Jan Guillou verkar kritisera teckningens fula gestaltning (har tyvärr inte sett programmet). Isf hamnar han på andra sidan Åsa Linderborg m.fl. som argumenterat om att ”fin föreställande konst” är nazistisk.

 9. Nellie skriver:

  Läste en underlig artikel av Qaisar Mahmood (Expressen) med rubriken ”Se individen!”
  Ja, det är ju en bra idé, men när jag fortsätter att läsa så uppstår viss förvirring…
  Kalla mig paranoid, men i Koranen så står det att man ska ”använda lögnen som ett verktyg”.

  Det är något som man som västerlänning tydligt lägger märke till ifall man befinner sig i ett muslimskt land. En försäljare i Marrakech inleder med att begära ett astronomiskt pris för det han försöker att sälja. Sen så måste man pruta. Visst, visst…
  De försöker vara bedragare från början kan man säga,
  det blir ju så med ett västerländskt perspektiv.

  Men det är mycket större än så…
  I texten av Mahmood så försöker han att ”bullshitta” på ett tämligen automatiskt sätt, frågan är om han är medveten om det själv? Det är obehagligt.
  Han vill stryka ”alla” medhårs utan att ta ställning.

  Och så det där att muslimer skulle vara en ”utsatt” grupp. Det är ett populärt ord. Jag tycker att vi mest är snälla. Visst, det var nån moské i Malmö som brann. Inte bra. Lite överdrivet.
  Men den negativa effekt som muslimer orsakat i Sverige ÄR rätt maxad. Det är tyvärr ett faktum.
  Men det får man inte säga högt. Det är inte PK.

  Går det att diskutera på ett ”direkt” sätt med de här människorna? Inte om båda parter försöker att ”sopa allt under mattan” av olika anledningar.
  Regeringen är som de tre små aporna: en som inte ser,
  en som inte hör, och en som inte vågar tala.

 10. Nellie skriver:

  devadatta,

  Vad jag tycker om Jan Myrdal ska man kanske inte gå in på… Maken till självgod fjant finns inte.
  En kille som på ett minst sagt infantilt sätt skrev en ”hatbok” om sina föräldrar. Hans politiska förflutna är minst sagt oändligt pinsamt. (Hujedamej.)
  Men ”Ekis” är ju onekligen snygg.
  Vore kul om hon kunde tänka också.
  Gick hon kanske en ”skrivarlinje” á två terminer på nån Folkhögskola för att sen kalla sig ”journalist”, månne?
  Hjälp.

 11. Christer Eriksson skriver:

  Efter Ulrika Knutssons klavertramp på Fokus.se är det idag dags för hennes medarbetare, Anders Billing, att göra samma groda. http://www.fokus.se/2010/03/terrorkedja-med-svaga-lankar/

 12. Kenneth Karlsson skriver:

  Christer: tycker dock att Billings artikel är intressant och äger sin giltighet. Det är ju viktigt att få reda på så mycket som möjligt över den faktiska hotbilden; det kan ju visa sig att mycket är överdrivet.

  Nu får du inte missförstå mig. Bevisligen har Lars Vilks också nyligen blivit mordhotat, vilket förstås ska tas på största allvar.

 13. Christer Eriksson skriver:

  Kenneth
  Jag är enig i ditt resonemang om att det är viktigt att kunna överblicka den faktiska hotbilden. Men det är inte det jag uppfattar som hans primära budskap.
  Jag lämnade en kritisk kommentar till hans artikel som fortfarande inväntar granskning och för att slippa skriva det på nytt kopierar jag in min kommentar till hans artikel här:

  ”Jag förstår inte helt vad Anders Billing vill uppnå med den här artikeln. Blir hotbilden mot Vilks mindre endast för att amerikanska myndigheter inte vill offentliggöra alla uppgifter för att inte försvåra undersökningen. Och är den svenska pressens försvar av yttrandefriheten betingat av att samma myndigheter släpper hela sitt undersökningsmaterial?

  ”Anders Billing gör sig till domare över hela världens media när han så ifrågasätter den samlade världspressens publicering av mordkomplotten och deras försvar av yttrandefriheten. Möjligen anser Anders Billing att det inte är ”riktiga” nyheter att publicera ett material som kan verka stötande för en ”svag grupp”, muslimerna?

  Anders Billing har däremot i en tidigare artikel: ”Var tog Afghanistan vägen?” efterlyst var Sveriges krigföring i Afhanistan tog vägen och man får förmoda att Anders Billing är mer intresserad av ”nyheter” som beskriver hur elaka svenskarna är mot de stackars muslimska talibanerna.”

 14. Nellie skriver:

  Oops, måste snart sluta med att uttrycka mig å Lars Vilks hemsida, men jag kan inte låta bli…
  Jag borde inte ha kallat herr Cornell för obildad, han kan visst en del om Konst.
  Men snälla, inte Proust, han är och kommer alltid att förbli BORING. Zola och Maupassant är bättre på att skriva en ”story” eller varför inte Gary?

  Man måste vara väldigt blodfattig för att identifiera sig med Proust. Tror jag visst.
  Måste man som Ulrika Knutsson inte bara härstamma från koblajornas närhet utan även vara en koblaja mentalt för att få skriva nånting i tidningen Fokus?
  They just don’t catch on, do they?

  Fredrik Lindström skrev nåt träffande om att svenskar är individer på bekostnad av gemenskap och intimitet. Och med denna ”individualitet” och de flesta singelhushållen i världen, så följer ändå alla med den så kallade ”strömmen” i en i princip total omfattning utan att verka kunna kritisera något eller att eventuellt tänka själv. Why?? Oohh…why??

 15. Kenneth Karlsson skriver:

  Christer: bra skrivet och tänkt.

 16. Christer Eriksson skriver:

  Tack Kenneth!

 17. joanna skriver:

  Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.