Del 959: I afton dans intill döden

telefon.JPG

I morgon den 10 mars medverkar jag i tv4 i programmet ”Efter 10”. Jag kommer att diskutera Maja Lundgrens senaste bok ”Mäktig tussilago” i den del av programmet som heter Malous bokklubb. Maja Lundgren skapade en omfattande litteraturdebatt 2007 med boken ”Myggor och tigrar” där hon med en blandning av fakta och verklighet skrev (mindre fördelaktigt) om personer i sin litterära omgivning. Jag minns det här väl eftersom den debatten sammanföll med rondellhundsdebatten och i flera program där jag medverkade avverkade man båda diskussionerna i samma program. Boken kommer ut den 16 mars.

Det ovan skrev jag under den tidiga eftermiddagen. Senare, när jag återkom efter att ha inköpt en förpackning gräddbullar samt en kött bit på 21 kr på extrapris samt löst ut ett rekommenderat brev från en brasilianare som vill bli adlig i Ladonia. Köttbiten fick vänta 45 minuter på att göra förflyttningen från handelspåsen till frysboxen.

Som alla andra fick jag veta om tillslaget mot de konspirerande sju genom medierna. Helt uppenbart var nyheten eftersom jag under timme efter timme befann mig i ett medietryck som var minst lika stort som 2007 års höjdpunkter. Jag har alltså fiender i södra Irland. Jag fick tillfälle att framföra mitt tack till den irländska polisen genom de uppringande irländska tidningarna.

Men som sagt vet jag ännu inte särskilt mycket. Säpo har försökt att ringa mig men telefonerna har varit ogenomträngliga. På kvällen blev jag uppsökt av en utsänd patrull. Givetvis är allt höjt i ett stort dunkel och lär så förbi.

Vare det hur som helst med den saken det som återstår som ett mindre framgångsrikt faktum är att mitt symbolvärde som storkränkare har ökat markant. Ränder som aldrig går ur får jag nu säga. —Det tar tid att få det här skrivet, jag har just medverkat i danska nyheter tillsammans med Westergaard. Och sedan BBC och därefter osv. Jag vet fortfarande hur allvarligt jag skall se på saken, om den är nyhetsöverdriven. Emellertid ser jag med intresse fram emot hur saken skall behandlas av debattörerna. Här följer resten av det jag skrev tidigare (och så kan det nämnas att Lundgren nämner rondellhunden i sin bok…

Boken handlar om en mjuk man med två barn och sambo, Oscar Riktelius, som lever politiskt riktigt och som därför blir en hopplös figur. Sambon får ett stycke regnskog i födelsedagspresent och julklappen blir en get i ett u-land. Hon vill förstås ha en ”riktig” man och överger Oscar som blir ensam om att ta hand om en fest för sina vänner. Under denna fest som demonstrerar hur man för diskussioner i den borgerliga kulturkretsen blir Oscar galen, en galenskap som avsätter spår genom hela boken då författaren kan skapa dunkel poesi av de inre röster som huvudpersonen drabbas av. Maja Lundgren har personlig erfarenhet av sådana röster. Tydligen är det inte helt ovanligt och de flesta fall lämnas utan kliniska åtgärder. Den vid 23 års ålder lobotomerade presidentsystern Rosemary Kennedy dyker också upp på hexameter i skriften. Enligt god expressiv symbolik strömmar floden Acheron genom boken (smärtans flod i dödsriket).

För den som möjligen inte fattat galoppen kan följande sammanfattas:

Du skall framträda politiskt korrekt men denna korrekthet skall under inga omständigheter utövas i praktiken (för så vitt du icke är fanatiker vilka är en särskild kategori).

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

111 svar på Del 959: I afton dans intill döden

 1. Klu Klux Konst skriver:

  Visst är det förunderligt, det här med konst och moralfilosofi. Sticker man ut hakan så får man räkna med att någon vill slå in den…

 2. Marius skriver:

  @Johan
  Jeg synes det er usmageligt, at du forsøger at gøre spørgsmålet om kunsten og ytringsfriheden til et partipolitisk spørgsmål.
  Din demagogiske anvendelse af relativisering af problemet samt et påstået trusselsbillede fra andre grupperinger forekommer aldeles uvedkommende.
  Hvis du mener, at der er andre kunstneriske projekter som bør udføres – så gør det dog selv.

 3. johan skriver:

  @Marius

  Rondellhundsprojektet är nog att betrakta som ett relationellt konstverk vilket gör att både du och jag nu är delaktiga i det. Jag var inte heller ute efter att göra partipolitik utan ville bara nyansera bilden av hoten mot konsten och yttrandefriheten. Hoten mot Vilks som person tror jag dock inte kommer från någon annan än muslimska fundamentalister, åtminstone inte just nu. Eftersom rondellhunden sägs ha varit avsedd att illustrera konstens gränser och Vilks år 2007 följde upp den med flera andra teckningar som jag nämnde ovan så tycker jag ändå att det är synd att han kommit att fokusera så hårt på muslimerna. Hoten mot yttrandefriheten och konsten kommer från många håll, och fundamentalistisk Islam är bara ett sådant hot. Utöver mina tidigare exempel ovan så har också påven, hindunationalister, irländska katoliker och många andra religiösa (och sekulära) grupper visat sig vara hot mot konstens frihet, hot som kan ta sig uttryck i juridiska processer eller rena handgripligheter och mordförsök.
  /Johan

 4. Marius skriver:

  @Johan
  Tak for forklaringen – set i lyset at din delagtighed til Rondellhunden forstår jeg nu bedre meningen med påstanden om, at kunsten og ytringsfriheden også er truet af påven, hindunationalister, irländska katoliker och många andra religiösa (och sekulära) grupper. Jeg er dog uenig i at Vilks fokuserar så hårt på muslimerna – det er snarere min oplevelse, at det er muslimerne, der fokuserer hårt på Vilks (og en række andre levende som døde kulturpersoner og politikere). Med udgangspunkt i din idé om truslernes nuancering og egalitet, vil det måske således være enklere for alle, at få påvan til at gribe til økse, end at få muslimske terrorister til at lægge den fra sig.

 5. Christer Eriksson skriver:

  På tal om påven och andra har han dock ännu inte utlyst en fatwa över karikatyrtecknaren för ”påvens nya hatt”. http://www.timesonline.co.uk/multimedia/archive/00505/Cartoon_505242a.jpg

 6. Vera skriver:

  Lars Vilks! Din blogg ser ut som skrutt i min webbläsare (Safari) sedan ett par dar tillbaka. Har den kapats av någon extrem typ med digital kroksabel?
  För övrigt: Stå på dig! Det vet vi att du gör och det är många av oss uppriktigt tacksamma för.

 7. Romeo Patrick skriver:

  @ Ali: du säger att han är så dålig på rita. Du säger jag citerar ”Du kan inte förnedra min profet genom att rita något sååååååååååååå fult”.

  Det var ju ”din” profet han ritade av. klart den blir ful då? Lite intelligens måste det finnas. Du säger att ingen muslim vill röra honom. Men du, vi kristna invandrnare kommer kyssa hans röv. För ni får bara vad ni förtjänar. Och det bästa av allt är att detta bara är början.

 8. Omar Hund skriver:

  Hej
  Lars Vilks kan du maila mig?
  Angående Muhammedbilder!?
  mvh Omar

 9. Christer Fredriksson skriver:

  Tack Christer Eriksson för ”Påvens nya hatt”!
  En riktig pärla!
  Men sånt finns ju inte enligt Guillou?

  Det är ju ingen som vågar!

  Det är ju bara det helt ofarliga Islam konstnärer som Vilks och andra vågar driva med,påstår ju Guillou.

  Enligt Guillous sätt att resonera så bör alltså Fatworna och mordhoten börja trilla in det ena efter det andra, mot denne riktig modige konstnär som vågar utmana något så farligt som Påven och kristendomen!

  Man kan ibland verkligen undra var Guillou får alla alla värdefulla insikter ifrån?
  Har han möjligen fortfarande tillgång till sina initierade källor inom KGB?

 10. Jette skriver:

  Hej Lars, hvad skal jeg sige??? Jeg ELSKER dig! Og jeg håber alt godt for dig!

 11. Lassekolja skriver:

  Jag beundrar Ditt hjältemod, när Du står upp för vår tryck- och yttrandefrihet, som så många bara säger sig göra men kröker rygg så fort det handlar om islam!
  Jag väntar fortfarande på ex.-vis Elisabet Olssons ”utställning” om Muhammed i ”homomiljö”. Hon fegar men det gör inte Du!!!
  Du Lars är en av få, som förstått att tryck- och yttrandefrihet per definition inte kan begränsas, antingen så har vi dom fullt ut eller så har vi dom inte, konstigare än så är det inte, som Per Oscarsson förmodligen skulle ha sagt och som han sa i Hyland´s Hörna!!!
  KÄMPA PÅ Lars!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.