Del 923: Tino Sehgal och hans bildförbud

Tino Sehgal skall nu visa upp sig på Guggenheim i New York från den 29 januari. Konstnären är känd för sina immateriella performanceliknande verk. Alltsedan hans genombrott på Venedigbiennalen med ”This is so contemporary” har han intagit en stark position i konstvärlden och generellt fått god kritik. För den som inte minns Venedig 2005: Några personer klädda som utställningsfunktionärer börjar dansa omkring bland publiken och avslutar med att ropa ”This is so contemporary, contemporary, contemporary”. Sehgals verk kan köpas men det sker utan kontrakt och dokument, enbart genom handslag. Köparen får rätten till verket och kan uppföra det men inte dokumentera. Och det är den intressanta saken. Hans verk får inte fotograferas eller filmas. Sådant är svårt att undvika och åtskilliga bilder har slunkit genom. Men konstnären eller i praktiken hans gallerist jagar envetet överträdare av detta bildförbud. Idag fick jag påhälsning:

”Dear Sir,

On behalf of Tino Sehgal, we kindly ask you to take down the photographic documentation that you have of Tino Sehgal’s work. It is part of his artistic practice, and we respectfully ask you to take down any images you have on your account.

Mr Sehgal is very keen upon this point.

Please let us know when the image has been taken down as soon as possible.

Best,
Helen Brown
Director
JOHNEN GALERIE
Marienstrasse 10
10117 Berlin-Mitte, Germany“

Se objektet HÄR.

Jag har funderat lite på det här men fattat beslutet att ta det med en klackspark. Mest tycks det vara en del av hans konstnärliga image. Se t ex den intressanta artikeln i ämnet av Ben Davis på artnet. Davis fick besked att han inte fick reproducera ett foto av miljöskäl. Varvid han replikerade att han skrev för en nättidning. Då ombads han att respektera konstnärens önskan.

Kanske är det ett konstprojekt och i så fall blir det intressanta ju fler bilder som publiceras vilket i sin tur kommer att betydligt öka galleristens arbetsbörda. Men då allt kan uppfattas som ett immateriellt konstverk är det inget att bekymra sig över. Om det händelsevis inte skulle vara tänkt som ett projekt hoppar jag själv in med mitt nya immateriella projekt:

This is so Tino Sehgal, Tino Sehgal, Tino Sehgal

german-gray2.jpg
Tyska paviljongen, Venedig 2005.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 923: Tino Sehgal och hans bildförbud

 1. joanna skriver:

  Norske författaren Severin Meiland har JK-anmält Magnus Uggla och Idrottsgalan för hets mot folkgrupp.

  Meiland har humor och lider ”definitivt inte” av snarstuckenhet eller lillebrorskomplex, enligt honom själv.

  Svenska JK ska bestämma om det är satir eller inte.
  _____________

  Kan JK avgöra det, och i så fall till vilken nytta?

 2. Omar Kalb skriver:

  Är det inte dags för några muhammedgrisar?
  Publicerade i Scans tidning!?

 3. Lars skriver:

  Joanna. En väsentlig uppgift för JK. Är norrmännen inte en ”svag grupp”?

 4. Lars skriver:

  Omar Kalb. Det är inte tid att producera några muhammedgrisar. Sådana finns det redan alltför många.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.