Del 893: Dog Still Standing

På lördag, den 12 december, öppnar min utställning på Galleri Granen i Sundsvall: Dog Still Standing.

Tyvärr kan jag inte själv närvara under öppningen eftersom andra plikter kallar mig söderut. Men jag kommer att finnas på galleriet under fredagen då Rondellhunden skall komma upp som väggfast bild.

En svensk premiär efter ett antal försök. Som säkert en och annan minns inträffade den premiär som aldrig blev på Tälleruds hembygdsgård i Värmland. Det var i slutet av juli 2007. Faktiskt hade teckningarna hängts upp men blev nedtagna under pressvisningen. Därefter blev det ett herrans liv och ännu mera av den varan när de inte heller blev utställda på Gerlesborgsskolan i augusti. Jag gjorde då ett försök med Moderna Museet som inte heller var benägna, ”provocerande konst är inget för oss”.

Så var de officiella dörrarna stängda och jag fick istället visa upp dem på olika platser när jag föreläste eller debatterade. Inalles tre platser: Solgården i Lerberget, Tryckfrihetssällskapet i Köpenhamn samt Berwaldhallen i Stockholm.

Därefter följde projektet med hela rondellhundsförloppet som musikal, Dogs. En musikgrupp gjorde musiken men saken blev för känslig och det återstod då att på egen hand skapa en musikal genom postproduktivt arbete: ett antal videor. Musikalen skulle först ha visats på Charlottenborg i Köpenhamn men Bo Nilsson ilsknade till och ändrade sig. Efter det var allting klart att gå av stapeln i en fabrikslokal i Dalby. I sista stund stoppade fastighetsägaren evenemanget. Sundsvall kom in i bilden genom att en kulturförening erbjöd sig att visa videomusikalen. Allt verkade bra där men plötsligt fick jag inte längre några svar på mina e-postbrev. En del av videorna visades på ABF-huset i Stockholm för ett år sedan o samband med en debatt, ett arrangemang av Ex-muslimerna och Humanisterna.

Under detta år, 2008, blev teckningarna till slut utställda på Kunsthalle i Luzern. Som jag har berättat tidigare: Närslutna i en pärm och med varningstext på väggen.

Genom en av mina kontakter (som har bidragit med ett musikstycke till Dogs) i Sundsvall kom (som det verkar) Sverigepremiären att äga rum i december 2009, alltså efter 2 ½ år.

Jag väntar mig inte något annat än en lugn final på teckningens irrvägar. Nu borde en profetkränkning i rondellhundshamn i förlängningen ha förlorat sin sensationella karaktär. Det som hände med början 2007 skedde genom den mediala uppmärksamheten vilken omedelbart lockade de olika debattintressenterna att visa upp sina politiska positioneringar. Det var nog den väsentligaste lärdomen som jag fick av projektet: En sådan händelse blir något som är brukbart för de politiska åsiktsmaskinerna.

Två videor kommer också att ingå. En av dessa finns nu tillgänglig, The Choir of the Offended med ett avsnitt ur musiken som skrevs och spelades in av den musikgrupp som inte kan nämnas. I tidens stil spelar postproduktion och referenser en betydande roll. Den ilskne, som man nog tror, muslimen, som dyker upp i en animerad teckning, är faktiskt en bild av en ytterst välkänd målare.

Det här inlägget postades i Muhammedsaken, om utställningar m m, Projekt. Bokmärk permalänken.

5 svar på Del 893: Dog Still Standing

 1. Pontus Raud skriver:

  Det var väl inte så tokigt!
  lite som laibach…..från Slovenien…

 2. patrik skriver:

  du måste ju ha så himla mycket bra material från det där projektet. varför inte göra en video som tar mer än femton minuter att sätta ihop? och som inte känns som ett dåligt skämt..

 3. Pingback: Kunstavisen » Blog Archive » Dog Still Standing

 4. Lars skriver:

  ”Ett dåligt skämt” är en bra sammanfattning av reaktionerna i det här projektet. På utställningen i Sundsvall visas en längre video. Den du har sett är helt ägnat åt kränkningens natur i form av en musikvideo för det anonyma bandets bidragsspår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.