Del 873: Trendnisse som global revolutionär

Det enda som saknas i konstvärlden är alternativ eller en kraftfull ny konstriktning. Bortsett från det arbetar konstproduktionen för högtryck. Recessionen tycks inte heller bli vad man fruktade (eller hoppades). Oktoberförsäljningarna i London för Christie’s och Sotheby’s gick bättre än väntat och redan i morgon kan vi förvänta nya auktionsresultat från New York.

Man får nog ändå mena att lågkonjunkturen har fått fart på förhoppningar om förändringar. Eftersom det inte finns något annat än den sociala kritiken att ty sig till får konsten söka efter möjligheter till politiskt kannstöperi. Vi noterade detta i den charmfulla Istanbulbiennalen som på det hela taget blev ett lyckat konstevenemang.

Artforum är förmodligen den plats i konsten där trendkänsligheten är som störst. Genom att tidskriften drar fram möjliga tendenser är den i högsta grad också medskapare av sådana. I de två senaste numren har man satsat stort på Michael Hardts och Antonio Negris sista del av deras trilogi om världens eländiga tillstånd, Commonwealth. Valda delar har publicerats och verket har kommenterats och kommentarerna har kommenterats av författarna. De båda skribenterna ger sig på välkända teman som anatema mot familjen, företagen och nationerna. Henry Kissingers gamla favoritfilosof Spinoza får ersätta Marx i deras nygamla försök att blåsa nytt liv i revolutionen. Den skall komma genom en global sammanslutning av de missnöjda och förtryckta.

Nåväl, det här är möjligen något som kan bli intressant för den produktiva konstvärlden. Modevinden blåser alltså mot lite neomarxism under senhösten och vintern. Kanske. För konstvärlden har som bekant problem med den egna handlingsdiskursen. Alla filosofer tycks förbrukade och igen konstateras att avantgardet har försvunnit: Avantgardet var nyligen föremål för en debatt (refererad i norska Kunstkritikk) där huvudtalarna var Nicolas Bourriaud och den danske teoretikern Mikkel Bolt. De var båda överens om det vi redan visste om avantgardet.

Skall det verkligen vara så svårt att få igång ett nytt avantgarde? Skulle det inte vara en rätt enkel operation? Avantgardet har alltid haft enbart en intern betydelse i konsten, sysslat med intressanta uppror mot den för tillfället rådande regimen (och mullrat om att förbinda sig med revolutionsmakarna ute i världen dock utan att det haft någon som helst betydelse). Men jag förstår problemet. Den rådande regimen definierar sig i praktiken som det permanenta avantgardet. Den internationella samtidskonsten är radikal och revolutionär, vilket vi lätt kan förstå genom att studera de senaste utgåvorna av Artforum. Ve den som revolterar mot de styrande revoltörerna! Allt nytt är sålunda förbjudet enligt föreställningen om att det skulle representera kontrarevolutionen.

hardt-negri-commonwealth.jpg
Senhöstens trendnisse: Commonwealth

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m, Tillståndet i konsten 2009. Bokmärk permalänken.

3 svar på Del 873: Trendnisse som global revolutionär

 1. LH skriver:

  Går nog, tror jag.

 2. Per Grunditz skriver:

  Ligger det inte en viss problematik i att efterfråga ett avantgarde?

  ”Den rådande regimen definierar sig i praktiken som det permanenta avantgardet. Den internationella samtidskonsten är radikal och revolutionär, vilket vi lätt kan förstå genom att studera de senaste utgåvorna av Artforum.”

  Man ber om förändring inom de parametrar som redan angetts. Jag har svårt att se vad som är ’avant’ med att sälla sig till redan uppgjorda ramverk. Vad man bör efterfråga är i så fall stagnation, medhårskonstnärer och tradition. Då kommer avantgardet som ett brev på posten.

 3. Lars skriver:

  Ja, man frågar inte efter det utan försöker analysera varför det har försvunnit. Men man kommer inte fram till det intressanta svaret att man faktiskt själv definierar sig som det permanenta och ofelbara avantgardet som är så framsynt att det inte ens behöver vara avantgard.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.