Del 789: Husmor på plinten och flygande ambassader

Även under sommaren finns det en och annan händelse att rapportera i konstlivet. I morgon är det dags för One and Other på Trafalgar Square. Antony Gormley vann ju tävlingen om att besätta den fjärde plinten. Under 100 dagar framöver kommer anmälda personer att under en timme stå på plinten. Först ut är en hemmafru. Gormley berättar själv på YouTube. Man lägger märke till att han är mån om att framhålla att han är skulptör och att han vanligen arbetar med sina händer. Det är inget dåligt projekt, det speglar tiden. Kanske inte så mycket av det som Gormley säger sig vilja visa, hur England ter sig idag, utan snarare vad som är kvalitet i det offentliga konstprojektet.

Héctor Zamora arbetar också publikt. Hans zeppelinare på Venedigbiennalen fick ett hyggligt mottagande. De animationer och installationer som han visar är inte så upphetsande men många har fängslats av den fullskaliga zeppelinaren som han har pressat ner mellan två hus vid Arsenalen. Självfallet gör han ett ännu intressantare projekt i Ladoniabiennalen.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Projekt, Venedig 09. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 789: Husmor på plinten och flygande ambassader

 1. pontus raud skriver:

  Hej Lars,

  jag var med i en paneldebbat om jämställdhet i bildkonsten i Almedalen. Vi pratade utifrån Vanja Hermeles bok ,Konsten – så funkar det (inte).
  I hennes bok resonerar hon utifrån att många institutioner i sina val av konstnärer/elever sätter kvaliten framför att välja utifrån ett jämställdhetsperspektiv.Hon menar att det förmedlas genom en dikotomi: antingen kvalitet eller jämställdhet.
  Citat ur boken.
  ” Synsättet ger uttryck åt tanken att riktade jämställdhetsreformer hotar konstens kvaliteter – istället för att öka dem. Det är en bortskämd inställning, långt borta från en demokratisk förståelse av konst och representation: att jämställdhet är en förutsättning för varje kvalitetsdiskussion värd namnet.”

  Många ser konsten som ett demokrati projekt men jag har svårt att se demokrati i konsten.

  Vad tycker du – Kvalite eller Jämställdhet?

  MVh Pontus

 2. vettlös skriver:

  Hej Pontus!

  Bäst måste väl vara en konst som är fylld av jämställd kvalite, helt gränslöst!

 3. efraim alexander skriver:

  INGEN KONST – BARA VERKLIGHET – BITTER VERKLIGHET

  Frederique al-Dhimmi, president de EU

  http://tinyurl.com/n8843j

 4. BA AB skriver:

  Plankan

  Det går framåt, för socialkritisk konstverksamhet i dessa tider. Nu utförs performence på plintar, höjdarkonst. Bara konsten så att säga slipper att gå på plankan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.