Del 771: Dags för kritik och biennal

Nu är det dags för konstkritiken. Den 4 juni inleds pressdagarna i Venedig. Jag skall själv ta mig dit för att beskåda konstvärldens stormöte och vad som där kommer att skapas. Paletten kommer också ut med ett nytt nummer om konstkritik. Redaktör Allgårdh berättar för oss om hur konstkritiken är:

”Mycket är briljant, annat håller kanske en mer ojämn nivå.”

Med ett sådant löfte har vi alla att se fram emot kritikernas rapporter från Venedig med högt ställda förväntningar.

Hur skall det gå för Birnbaum? Curatorer och kritiker befinner sig i samma konsensuslandskap, det man kan kritisera är antingen avvikelser från konsensus (oftast leder detta till negativ kritik) eller hur ett konsensusmaterial curateras. Venedigbiennalen 2007 blev inte någon kritikerframgång för Robert Storr. Hans konservativa hållning och oförmåga att fånga upp samtidskonsten skapade av förklarliga skäl inte någon större entusiasm. Samma gällde för Documenta och Roger M. Buergel, ett lite lamt försök att få estetiken tillbaka. Birnbaum är klokare men vad finns att spela ut i en tid med avvaktande stiltje? Problemet med ”Worldmaking” kommer säkert att betonas av kritikerna: Nästan alla samtidskonstnärer kan inkluderas. Kommer några av de deltagande att överraska mer än man kan förvänta sig?

Men Birnbaums utställning är bara en del i ett gigantiskt spektakel och med så mycket igång blir det omöjligt att inte finna något som kan tilldelas extra kritikerbonus.

mir-alexandra.jpg
Aleksandra Mirs vykort, hennes bidrag i Worldmaking, som distribueras gratis, är redan klart. Bättre än så blev det inte.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Venedig 09. Bokmärk permalänken.

7 svar på Del 771: Dags för kritik och biennal

 1. Christer Eriksson skriver:

  Hoppas du får några fina dagar i Venedig, har själv varit där en gång och vet hur vackert det är. Ibland undrar jag om inte konstnärer reser mer än mig till trots för mitt omkringflackande liv?

 2. http://www.newsweek.com/id/199147 skriver:
 3. Peppe skriver:

  ang. vykortet.
  Driver du med mig?

 4. Rasmus skriver:

  Om det är någon som är i Berlin istället för Venedig så är det öppningsfest på projektraum/kunstraum Bethanien – lördag kl 19.00..

 5. Rasmus F skriver:

  Lars, det vore trevligt att se dig på vår fest på SALE ikväll, http://www.sale-docks.org/
  Vi lovar att hålla igång längre än ryssarna.

 6. klas eriksson skriver:

  Hej Lars,

  jag hade drag & elm scoutandes i min ateljé förra året ang. biennalen, presenterade en del grejer, bla Ton & Gainer (worldmaking…). Nu finns deras ”world” på youtube.com för den som är intresserad, ta gärna en titt, 12 episoder and more to come. Kommentera gärna projektet Lars, eller ta upp det på din eminenta blogg om tillfälle ges :-). Övrigt så tilltalades jag av Hector Zamoras inklämda zeppelinareoch Lygia Papes guldtrådar….missar tyvärr årets biennal pga ”krisen”.

  ha det fint.

  klas

 7. Gudrun Avskyrman skriver:

  Benny Andersson måste ha fått nippran!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.