Del 762: Ekologisk, ekologiskare, ekologiskast

Årets Wanåsutställning blev en ekologisk manifestation. Skall det vara konstekologi är Tea Mäkipää (8.121) oundviklig. Tillsammans med Halldór Ulfarsson (54.341) visar hon ett rött hus som ligger på sned i slottsdammen. Vi skall därav lära oss att vi snart sjunker på grund av den globala uppvärmningen. Fattar man inte det kan man ta del av Mäkipääs 10 budord om hur vi skall leva ekologiskt. Det första budet är ”Du skall icke flyga”. Konst som illustration och propaganda har aldrig fungerat och inte ens den moderiktiga gröna linjen kan ändra på den saken. Som det berättas på konsten.net har ett engelskt konstnärspar startat en kampanj där de erbjuder konstnärer att vägra flyga till utställningar. Det lär inte bli någon större succé.

Tron på att konsten kan gå i spetsen för en förändrad livsstil hos folket har inte mycket för sig. Man kan lugnt säga att den inte ens fungerar som ett komplement. I konstvärlden kan det betraktas som tidsmässigt korrekt men känner man konstvärlden vet man att de snart kommer att tröttna.

Emellertid kan man vända och vrida på temat. I september skall Kungliga Konsthögskolan ta sig ner till Wanås utan att begagna sig av utsläppsmaskiner. Människor och djur räknas inte som utsläppare.

Ett stjärnskott i konstvärlden är också med i utställningen. Tomas Saraceno (1.041) från Argentina och Frankfurt deltar med en av sina svävande konstruktioner. Han har blivit mycket eftersökt, en arkitekt som i stor utsträckning hamnat på konstnärsbanan. Vi kommer också att möta honom i Venedigbiennalen. Dansken Tue Greenfort (2049) är ytterligare en av grönprofilerna i konsten. Kanske minns någon honom från Münster 2007 där hans vattenkastande lastbil handlade om nedsmutsning av vattendragen. På Wanås återanvänder han värmen från korna. Riktigt bra är inte ens det eftersom ”du skall icke äta kött”.

Henrik Håkansson (584) dokumenterar djurlivet i Wanås skogspartier.

Att Wanås gör den här utställningen är nog så förståeligt eftersom de bedriver ekologiskt jordbruk. Men annars har jag svårt att se fördelen med att konsten skall ta på sig duktigheten och det korrekta beteendets mantel. En marginell och överskridande verksamhet har ingen större glädje av självpåtagna begränsningar.

Mer om utställningen i Kristianstadsbladet och Helsingborgs Dagblad.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

1 svar på Del 762: Ekologisk, ekologiskare, ekologiskast

  1. JOEL SVENSSON skriver:

    Wanås kommer aldrig upp i samma klass, som när det hängde konstverk av Rembrandt på slottets väggar ( Sparreska samlingen ) !!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.