Del 739: Driftbetingat

Ordningen är återställd i den svenska kritiken av Havannabiennalen. Efter Dan Jönsson oväntat svaga insats kom Sinziana Ravini med en betydligt bättre recension i Aftonbladet. Den ger en helt annan bild. I sin artikel nämner hon vidare att den välkände konstteoretikern Boris Groys bidrag var svagt och undrar om han driver med konstvärlden. Jag tror inte det. Han har gripits av alltmer högtflygande ambitioner att framträda som konstnär och han har bland mycket annat visat sina videor på Apexart. Han ställde ut där strax efter att jag deltagit i en utställning och det var inte på skoj. Jo, han tror nog på sin mission som artist och faller i en mycket vanlig fälla: När konstfilosofen får för sig att praktisera som konstnär är katastrofen aldrig långt borta. Den tesen kan man lita på. En bra filosof blir en dålig konstnär. För Groys är en utmärkt teoretiker och borde hålla sig till det.

Omarföljetongen går vidare i Aftonbladet. Han lämnar nu svenska PEN för att det är en sionistisk organisation. Inte mycket att säga om det annat än att hans konsekventa inställning fortsätter i ett hinderlopp där han river i varje språng. Men jag har inte svårt att förstå den som är fundamental fanatiker och följer de klara anvisningar som finns i det lägret.

Däremot förundras jag djupt över att Anders Johansson (jag har skrivit om honom tidigare och fortsätter att undra varför han inte kunde bruka sin begåvning bättre?) går in i ett sällsamt försvar av Omar. Jo, han kommer med några uddlösa reservationer men sedan får han fart på pennan och angriper de liberala kultursidorna som velat klappa Omar på huvudet för att han som ”företrädare [för den palestinska saken] anpassar sin hållning till en svensk mysliberalistisk sturmarkhumanism.”

Vänsterbanden kan i sin fanatiska fröjd tänjas långt ut i förintelseförnekarnas läger när ett kopiöst USA-hat underblåser ett debattsuget sinne.

I den ovannämnda artikeln av Sinziana Ravini nämner hon också mitt namn när hon talar om att Groys kanske driver med konstvärlden – som Vilks gör. Men gör han det? Mitt biennalprojekt vad kommer det att driva med? Att jag inte gör konstnärerna rättvisa? Eller att jag lägger fram konkurrensen mellan biennaler och curatorer i öppen dager? Jag tror inte det går att driva med konstvärlden om det inte handlar om uppenbar parodi. Konstvärlden är, också när den är som bäst, en drift med sig själv. Det kan inte vara på annat sätt. Uppgiften och allvaret är för stort i förhållande till vad man förfogar över.

Ladoniabiennalen rullar vidare och man kan följa de senaste nyheterna här.

0rockyfrom-ladonia-mind.JPG
Rockyland Weather Island – ett biennalobjekt

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Projekt. Bokmärk permalänken.

21 svar på Del 739: Driftbetingat

 1. Min Moders Enda Dotter skriver:

  Christus Eriksson: ”Det blir säkert lättare att förstå om du bara skiljer mellan trostillhörighet och folktillhörighet”.

  – Bra, Christus, låt oss nu gå rakt på sak med konkreta exempel.
  Vi kan börja med några folkgrupper: Sikher, Liberalister, Judar, Muslimer, Zigenare, Bandidos och Hjulbenta.
  I vilka av fallen ovan handlar det om ”trostillhörighet” respektive ”folktillhörighet”?
  Vilka av de ovannämnda folkgrupperna får respektive inte får kritiseras, enligt din variant av liberalismen??

 2. Yngve Rådberg skriver:

  ”Uppgiften och allvaret är för stort i förhållande till vad man förfogar över.”

  Det kallas proportionalitet.

 3. Min Moders Enda Dotter! skriver:

  Christus Eriksson: ”Det blir säkert lättare att förstå om du bara skiljer mellan trostillhörighet och folktillhörighet”.

  – Gott, Christus, låt oss nu gå från teori till verklighet.
  Vi kan börja med några folkgrupper: sikher, liberalister, judar, muslimer, sverigedemokrater, zigenare, bandidos, och rödhåriga,
  i vilka av fallen ovan handlar det om ”trostillhörighet” respektive ”folktillhörighet”?
  vilka av de ovannämnda grupperna får respektive inte får kritiseras enligt din variant av liberalismen?

 4. MMED skriver:

  Christus Eriksson: ”Det blir säkert lättare att förstå om du bara skiljer mellan trostillhörighet och folktillhörighet”.

  – Gott, Christus, låt oss nu gå från teori till verklighet.
  Vi kan börja med några folkgrupper: sikher, liberalister, judar, sverigedemokrater, muslimer, zigenare, bandidos, och rödhåriga,
  i vilka av fallen ovan handlar det om ”trostillhörighet” respektive ”folktillhörighet”?
  vilka av de ovannämnda grupperna får respektive inte får kritiseras enligt din variant av liberalismen??!

 5. TV4 censurerar SD-reklam skriver:

  http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2009/04/25/ingen-politisk-reklam-for-sd-i-tv4-som-ljuger-om-motiveringen/

  ”Ingen politisk reklam för SD i TV4 – som ljuger om motiveringen
  april 25, 2009
  Sverigedemokraterna vill köpa reklam i TV4 inför EU-valet i juni. Men TV4 säger nej redan innan en formell ansökan kommit in.
  Motiveringen är att Sverigedemokraterna inte är ett riksdagsparti”!

 6. pontus raud skriver:

  Hallå,

  Tania Brugueras performance är riktigt bra. Jag tittar fascinerat på youtube och inser att hon startar något riktigt fantastiskt med sin talarstol. Jag ,som varit konststudent i London på 90-talet, tyckte att speakers corner i Hyde park var en otroligt rolig grej men insåg inte då dess värde. När jag ser denna perfomance känner jag av den närvaro av stark myndighet som genomsyrar vardag.
  Den närvaron är ju aldrig påtalad när man är på plats utan finns tyst i bakgrunden. Det är först när man kommer hem eller till ett ”Demokratiskt” land som man vågar käfta emot. Det krävs verkligen styrka att vara ”frispråkig” i ett toppstyrt samhälle.
  Bravo Tania Brugueras!

 7. Christer Eriksson skriver:

  Med moders envisa dotter
  ”Vi kan börja med några folkgrupper: sikher, liberalister, judar, sverigedemokrater, muslimer, zigenare, bandidos, och rödhåriga,”

  Glömde du inte vänsterhänta och nudister nu? Men Sikher, Judar och zigenare räcker nog här.

 8. Christer Eriksson skriver:

  Vid närmare eftertanke så är också Sikher en trostillhörighet och inte en folktillhörighet.

 9. Min Moders Enda Dotter skriver:

  Christus Eriksson,

  Din velighet vad gäller sikher avslöjar att du inte har begrundat frågan så noga tidigare och att du bara skjuter från höften och inte har någon klar grund för ditt ställningstagande.
  Det skulle vara ytterst intressant att höra vilka kriterier du hade som grund när du bestämde dig för att undanta judar och zigenare från kritik men inte muslimer och bandidos?!

  MMED väntar ivrigt på svar!

 10. Min Moders Enda Dotter... skriver:

  Christus Eriksson,

  Din velighet vad gäller sikher avslöjar att du inte har begrundat frågan så noga tidigare och att du bara skjuter från höften och inte har någon klar grund för ditt ställningstagande.
  Det skulle vara ytterst intressant att höra vilka kriterier du hade som grund när du bestämde dig för att undanta judar och zigenare från kritik men inte muslimer och bandidos?!
  MMED väntar ivrigt på svar!

  PS Den tekniska censuren (spamfiltret) är liksom den folkpartistiska censuren nyckfull och oberäknelig. Den ställer till vissa kommunikationssvårigheter; om än det inte är blogginnehavarens avsikt, förstås. Hoppas vi kan fortsätta diskutera ändå).

 11. Christer Eriksson skriver:

  Min moders desperata dotter..

  Du har helt rätt i att Sikher inte intresserar mig. De existerar bara ytterst marginellt i Sverige och jag har aldrig träffat någon. Varför tycker du att alla andra ska rätta sig efter dina egna udda intressen?

  Men du gör mig besviken igen när du fortfarande inte förstår skillnaden mellan folkgrupper och trostillhörighet?

 12. Min Moders Enda Dotter... skriver:

  Christus Eriksson: ”du gör mig besviken igen när du fortfarande inte förstår skillnaden mellan folkgrupper och trostillhörighet?”

  – Du har ännu inte förklarat vilka kriterier du går efter när du definierar judar och zigenare som ”folkgrupper” men muslimer och bandidos som ”trostillhörigheter”, så att jag och andra förstår?!

 13. Christer Eriksson skriver:

  Min Moders Desperata dotter

  Det är bara du som inte förstår, inga andra, och därför är det omöjligt för dig att vara en autonom tänkare utan att hämta kraft ifrån andra ideologier.

  Frågan kvarstår därför var du har dina egna ideologiska övertygelse, eller skäms du över att säga det?

  Jag undrar också om ditt ifrågasättande av folkgrupper i själva verket döljer en större xenofob än islamofob?

 14. Min Moders Enda Dotter... skriver:

  Christus Eriksson,

  Mönstret går igen.
  När Christus Eriksson känner sig trängd i en diskussion då tar han, (som så många andra i den här världen), till skällsord av olika slag; islamofob och xenofob, var det den här gången, i ett tarvligt försök att rädda ansiktet.
  Christus,
  Du gör bara bort dig när du försöker smita från frågan.
  Om du vill ha en fortsatt vettig diskussion här så får först svara på frågan:
  På vilka grunder definierar du judar och zigenare som “folkgrupper” men muslimer och bandidos som “trostillhörigheter”?!

 15. Christer Eriksson skriver:

  Min Moders Envisa Dotter…

  Om du vill sätta lite fart på den här debatten så får du lov att avslöja dina egna ideologiska övertygelser, om de är rumsrena förstås. Dina patetiska försök att skuldbelägga andra med barnsliga ordstrider och definitioner som en 13-åring vet svaret på imponerar knappast på någon i det här forumet.

 16. Min Moders Enda Dotter... skriver:

  Christus Eriksson: ”…definitioner som en 13-åring vet svaret på”!

  – OK!
  Ponera då att en 12-åring ställer frågan till dig. Hur skulle du som är en ”upplyst klok vuxen man” förklara för 12-åringen på ett lugnt, sansat och logiskt sätt varför du definierar judar och zigenare som ”folkgrupper” men muslimer och bandidos som ”trostillhörigheter”?

 17. Christer Eriksson skriver:

  Min Moders Envisa Dotter

  Din jämförelse är irrelevant eftersom en 12-åring knappast utger sig för att vara en ideologisk fritänkare som i så fall borde veta svaret själv, även om det förstås finns några som förståndsmässigt alltid kommer att befinna sig på en 12-årings nivå.

  Men kom igen nu min olydiga dotter och berätta för oss om dina ideologiska övertygelser?

 18. Min Moders Enda Dotter... skriver:

  Christus Eriksson,

  Du är upprörd. Vad var det i frågan jag ställde som gjorde dig så altererad.
  Du skämmer ut både dig själv, Folkpartiet och hela upplysningstiden med dina pinsamma känsloutbrott här.
  Lugna ner dig, pusta ut och svara på frågan:
  På vilka grunder definierar du judar och zigenare som “folkgrupper” men muslimer och bandidos som “trostillhörigheter”?!

 19. Min Moders Enda Dotter.. skriver:

  Christus Eriksson,

  Du är upprörd. Vad var det i frågan jag ställde som gjorde dig så altererad.
  Du skämmer ut både dig själv, folkpartiet och hela upplysningstiden med dina pinsamma känsloutbrott här.
  Lugna ner dig, pusta ut och svara på frågan:
  På vilka grunder definierar du judar och zigenare som “folkgrupper” men muslimer och bandidos som “trostillhörigheter”?!!

 20. MMED skriver:

  Christus Eriksson,

  Du är upprörd. Vad var det i frågan jag ställde som gjorde dig så altererad.
  Du skämmer ut både dig själv, folkpartiet och hela upplysningstiden med dina pinsamma känsloutbrott här!
  Lugna ner dig, pusta ut och svara på frågan nedan:
  På vilka grunder definierar du judar och zigenare som “folkgrupper” men muslimer och bandidos som ”trostillhörigheter”???

 21. Christer Eriksson skriver:

  ”Och med ”väst” menar jag inte det gamla Europa, som jag har stor respekt för, utan den nya liberala och sekulära kulturen.

  Mohamed Omar, författare och islamist”

  Det måste i så fall innebära samma kultur som de islamska länderna ännu inte har nått i sin egen utveckling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.