Del 718: Sharjahbiennalen

”En ovanligt stark biennal” är Dan Jönssons, något sentimentala betyg på Sharjahbiennalen 6. Antagligen är det så att det går att åstadkomma en ”stark” biennal om man anstränger sig. I Sharjah är det en balansgång eftersom förutsättningarna är sämre än vad som normalt gäller för biennaler. Ingen utmanande kritik. Sådant har funnits tidigare då bland andra konstnärer som Santiago Sierra och Solokov har trampat i censurfältet. Den här gången är urvalet omsorgsfullt planerat och kritiken ersatt av mera subtila varianter som inte direkt framstår som olämpliga. Porträttet av Shejken Sultan bin Mohammed Al Qasimi med kassaskåpsdörren bakom av Halil Altindere går för sig. ÄvenNikolaj Bendis Skym Larsen (Danmark) video om gästarbetare i Förenade Arabemiraten med bilder av deras familjer hemma i Indien pekar ut en social historia om det strikta klassamhället men utan att ställa till något. Ett udrag kan ses här.

Curatorerna har sina retoriska knep för att få biennalen på andra banor än de politiska. Isabel Carlos (stationerad i Portugal, tidigare ansvarig för Sydneybiennalen 2004) får till en exemplarisk plattityd:

”The project will be focused on artists working with concepts like immigration, travel, narrative, fiction, memory and history, escape and exile, but also producing works with a tactile and physical dimension, works of passage from one side to the other, of crossing”

Övervikten av kvinnliga konstnärer är naturligtvis en fjäder i hatten, 36 av 62. Men här var det Carlos som gick in och korrigerade. Den här biennalen byggde på inkomna förslag och när de behandlats såg det inte alls bra ut. Carlos beslöt då att bjuda in kvinnliga konstnärer för att få en mera korrekt fördelning.

Jack Persekian, permanent curator, drar många dunkla varv i sin nästan ogenomträngliga text med mycket abstraktion och lite konkretisering, t ex:

”The Biennial in this case can redefine its raison d’être from that of a surveyor of themes, topics and theses to that of an interlocutor, mapping from a vantage point the narratives artists articulate, the archaeology they surface, and the propositions they propagate.”

Att man går in för regionala konstnärer är naturligtvis helt i sin ordning. Det vore emellertid intressant att få veta hur de andra hamnat där. Antagligen är det mer eller mindre tillfälligt. Carlos tar med sig ett par konstnärer från Brasilien (hon kommer därifrån) och Portugal. En del andra konstnärer har varit verksamma i Mellanöstern eller är tidigare deltagare i Sharjahbiennalen.

Gaza kan man självklart inte komma ifrån. Biennalens officiella hållning är diplomatisk, man tillägnar biennalen barnen i Gaza vilket är ett humanistisk val som det inte är mycket mer att säga om.

Sharjahbiennalen är omsorgsfullt balanserad och kan summeras som en biennal som gör det mesta rätt. Inga stora stjärnor, istället främst mindre kända konstnärer vilket är ett grepp som använts några gånger på andra biennaler. Med andra ord har det varit möjligt att genomföra en biennal som lever upp till den standard som man förväntar sig av internationella biennaler. Eller åtminstone nästan. Det som framstår som mest positivt är det pedagogiska projektet. Att skapa ett utrymme för internationell samtidskonst i Mellanöstern. Onekligen ett nyhetsvärde.

shar-altinderemind.JPG
Halil Altinderes porträtt av shejken med kassaskåp

sh-favaretto.jpg
Lara Favarettos installation med borstar för biltvätt

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

25 svar på Del 718: Sharjahbiennalen

 1. david 30 malmoe skriver:

  Just när man tyckte att Malmö började bli lite segt, så får man reda på att det händer saker här: http://www.youtube.com/watch?v=HaPz7p-1-bk

 2. Allah skriver:

  ???? ????

  Tack david 30 malmoe för tipset
  http://www.youtube.com/watch?v=HaPz7p-1-bk
  Ett vederhäftigt, klarsynt och omdömesgillt reportage från CBN News

  ???? ????

 3. Allah skriver:

  ???? ????

  Tack david 30 malmoe för tipset
  http://www.youtube.com/watch?v=HaPz7p-1-bk
  Ett vederhäftigt, klarsynt och omdömesgillt reportage från CBN News

  ???? ????

 4. bengt skriver:

  CBN=christian broadcasting network.
  det är läskigt när man ser hur effektivt
  man kan förvränga verkligheten i media.
  cbn är ute på korståg och populistiska
  partier som sverigedemokraterna bidrar
  gärna för att få lite uppmärksamhet.
  att de överhuvudtaget intervjuar pojk-
  snoppar som ted ekeroth säger en del
  om reportagets trovärdighet..

 5. david 30 malmoe skriver:

  Hrmm…tack för uppskattningen Allah, men jag är inte benägen att hålla med dig.

 6. Lars skriver:

  Bengt. Du har alldeles rätt. CBN och objektivitet går inte så bra ihop. Frågan är var man kan finna de vederhäftigaste framställningarna. CBN kan man alltså räkna bort.

 7. david 30 malmoe skriver:

  Nyhetsrapporteringen här: http://www.democracynow.org/ är definitivt mer sansad. om vi snackar USA alltså…

 8. – Vilks konstnärskap håller inte den konstnärliga höjd som passar museet, säger Sven Lindgren till TT.

 9. Allah skriver:

  ???? ????

  bengt (westerberg),
  Undrar vem det är som ”förvränger verkligheten”; egentligen?!
  CBN intervjuar inte bara ”pojksnoppar”. I reportaget intervjuas även ”vitskäggiga gamla gubbar”.
  .. och vem har, förrresten, sagt att ”pojksnoppar” inte kunde vara mycker mer klarsynta och kloka än många åderförkalkade gubbar och kärringar?!

  ???? ????

 10. Allah skriver:

  ???? ????

  david 30 malmoe,
  Det är sorgligt att du har gått på sk ”Democracy now”s propaganda.
  ”Democracy now”s agenda går ut på att förvilla begreppen för okunniga och lättlurade personer som du och urvattna innebörden av ordet ”Democracy”. En människa med normalbegåvning kan lätt genomskåda deras budskap. Det råder ingen tvekan om vilken sida de håller på i konflikten mellan det demokratiska landet Israel och terrororganisationen Hamas. De sticker inte under stol med det. I pauserna (i de TV-sända programmen på ”Öppna kanalen”) spelar de oförblommerat upp Hamasrörelsens Jihadsånger (på arabiska förstås).
  PS Kom inte och säg att du inte förstår arabiska; en ganska vanlig ursäkt nuförtiden. Det godtages ej!

  ???? ????

 11. Christer Eriksson skriver:

  Allah
  Öppna kanalen är ändå bara en lokal TV-kanal som finansieras med kommunala medel, med ytterst få tittarsiffror, i Göteborg och som distribueras via kabel-tv från Com Hem. Jag kan tala av egen erfarenhet, eftersom jag själv har varit engagerad av bägge parter, både producent och distributör, för många år sedan när det byggdes upp.

  Jag är helt enig med dig att detta multikulturella projekt, som skapades för att öka förståelsen mellan olika kulturer, efterhand har saknat en objektiv journalistisk infallsvinkel och urartat till ren propagandaverksamhet,

  Men CBS reportage om Malmö möter samma brist på professionalitet när de bara ger uttryck för den egna sidan av problemet, även om det faktamässigt var helt riktigt.

 12. Allah skriver:

  ???? ????

  Christer Eriksson: ”Men CBS reportage om Malmö möter samma brist på professionalitet när de bara ger uttryck för den egna sidan av problemet, även om det faktamässigt var helt riktigt”.

  – Kan du med konkreta exempel förklara vad du menar?!
  – Här är det många som har uttryckt ogillande åsikter om CBN´s reportage men ingen har pekat ut något faktafel där!
  – Apropå faktafel: Et faktafel i ditt inlägg är att det heter CBN, inte CBS!
  – Kom alltid ihåg: Allah är inte intresserad av åsikter. Allah är endast intresserad av fakta!

  ???? ????

 13. Christer Eriksson skriver:

  Allah
  Mitt enda faktafel bestod nog i att jag skrev CBS istället för CBN.
  Men ett TV-reportage om problemen i Rosengård måste kunna återspegla bägge sidor för att det ska bli trovärdigt.

  Det innebär knappast att jag försvarar upplopp och eldpåsättelse i Rosengård, eller stenkastning mot poliser, brandmän och ambulanspersonal.

  Det jag diskuterar här handlar endast om den brist på pressetik som CBN visade prov på när de inte gav en allsidig bild av problemet, och där TV-tittarna har rätt att ta del av argumenten från alla parter. CBN gjorde därmed ett mycket stort misstag när de framträdande intervjuobjekten kom ifrån marginella främlingsfientliga krafter i det svenska samhället.

 14. Allah skriver:

  ???? ????

  Christer Eriksson: ”CBN gjorde därmed ett mycket stort misstag när de framträdande intervjuobjekten kom ifrån marginella främlingsfientliga krafter i det svenska samhället”.

  – Just det!
  Det är där skon klämmer för Folkpartifantasten Christer Eriksson; att CBN, för omväxlings skull, har valt att intervjua Sverigedemokrater och inte Folkpartister (eller andra representanter för det svenska etablissemanget).
  – Christer Eriksson klagar över att “bägge sidor” inte återspeglas i reportaget:
  Vilken är den sida som inte återspeglas i reportaget? Hamas? AFA, kanske?
  – Christer Eriksson talar on Pressetik:
  Är det god pressetik, Christer Eriksson, att alltid använda något nedsättande prefix som främlingsfientlig och dyl varje gång man nämner Sverigedemokraterna?
  – Christer Eriksson förespråkar Allsidighet:
  Har Christer Eriksson någonsin i allsidighetens namn klagat över att Sverigedemokraterna inte får komma till tals och försvara sig när de blir utsatta för kritik i media eller när ämnen som berör deras kärnfråga debatteras?!
  – Tycker Christer Eriksson att Sverigedemokrater överhuvudtaget har rätt att få uttrycka sin mening i det offentliga rummet?
  – Är det demokratiskt att Folkpartiet med Vänstern, Miljöpartiet och resten av det svenska etablissemanget som härskar över de största medierna i Sverige stigmatiserar människor som inte håller med dem om att islamisk kultur är bra för Sverige och utmålar dessa människor som inhumana och rasistiska?!
  – Var har du fått det ifrån, förrsten, att Sverigedemokrater är främlingsfientliga?
  Är det för att de vill debattera invandringsfrågan öppet och inte hålla på att smussla som en del andra?
  Är det för att de inte vill hyckla med sin syn på islam, som Folkpartiet och resten av etablissemanget gör?
  Är man främlingsfientlig om man vill stoppa islamiseringen av Sverige?

  ???? ????

 15. Christer Eriksson skriver:

  Allah

  Frågan är väl snarare vad Sverigedemokraterna har emot alla andra när man läser på er egen hemsida?

  ”Sedan mänsklighetens begynnelse, och i så gott som alla samhällen, har kärnfamiljen varit den grundläggande enhet varpå samhället baserats. Det kärleksfulla förhållandet mellan man och kvinna, och deras barn, är den nödvändiga förutsättningen för harmoniska samhällsförhållanden. Familjen är samhällets innersta kärna och själva förutsättningen för den mänskliga fortplantningen. Familjens funktion som bas för samhället är en förutsättning för en positiv samhällsutveckling. Den goda familjen skänker oss lycka och trygghet, den lär oss ansvar och moral, den förmedlar kultur och traditioner, ger oss identitet och tillhörighet och skapar kärlek och respekt mellan generationerna.

  Sverigedemokraterna menar att den traditionella kärnfamiljen är en djupt rotad och naturlig gemenskap som inte kan ersättas av några konstruerade kollektiv. Bevarandet av kärnfamiljens roll som samhällets bas är såväl önskvärd som nödvändig och ingen uppgift kan vara så viktig som att värna och stärka denna.

  De övergripande målen med Sverigedemokraternas familjepolitik är således att försvara och förstärka familjens ställning, att skapa ett barnvänligt och tryggt samhällsklimat som alltid ser till barnens bästa och uppmuntrar till ökat barnafödande, samt att ge varje barn en kärleksfull och harmonisk uppväxtmiljö.”

  http://www.sverigedemokraterna.se/

 16. Christer Eriksson skriver:

  Allah

  Gör Sverigedemokraterna överhuvudtaget några distinktioner mellan nyttig arbetskraftsinvandring och asylinvandring med ert invandringspolitiska program, eller är det bara utseendet som räknas?

  ”Sverigedemokraterna betraktar nationalitetspolitik, biståndspolitik, flyktingpolitik och invandringspolitik som en helhet. Inom detta område finner vi att en alltför stor invandring på ett allvarligt sätt har kommit att hota den svenska nationella identiteten och sammanhållningen i landet. Dessutom har den omfattande invandringen fört med sig sociala problem i form av utanförskap, gruppmotsättningar och kriminalitet, samt stora ekonomiska kostnader, som ofrånkomligen haft en negativ inverkan på svensk ekonomi och som därmed satt det generella välfärdssystemet på svåra prov.

  Det primära målet med Sverigedemokraternas politik är att återupprätta en gemensam nationell identitet och därmed också en stark inre solidaritet i det svenska samhället. Partiet tar avstånd från mångkulturalism, rasism och läror där det etniska ursprunget räknas som det enda eller avgörande kriteriet för nationstillhörighet.”

  http://www.sverigedemokraterna.se/

 17. Allah skriver:

  ???? ????

  Christer Eriksson,
  * Sverigedemokraternas syn på familjen är förlegad. Den skiljer sig inte mycket från Kd´s, som Folkpartiet är allierat med. Men det är inte det som vi diskuterar här. Försök inte att smita från ämnet. Det är dålig stil.
  * Du skriver: ”…när man läser på er egen hemsida”:
  – Vi (Allah) har ingen hemsida!
  * Du har ännu inte svarat på någon av mina frågor!

  ???? ????

 18. Christer Eriksson skriver:

  Allah

  Jag kan bara konstatera att Sverigedemokraternas programförklaring har liberaliserats betydligt jämfört med för ett år sedan men det är väl antagligen bara valfläsk inför riksdagsvalet 2010?

 19. Christer Eriksson skriver:

  Allah

  Bara för att åskådliggöra skillnaden mellan Sverigedemokraternas hemsida idag, och för ett år sedan, ska jag visa vad det stod då:

  “Svenska Kyrkan och dess aktiviteter är en omistlig del av den svenska traditionen. Svenska Kyrkan ska därför ges möjlighet att verka i samarbete med skolorna, på det sätt den alltid har gjort i vårt land. Övriga religiösa samfund hänvisas till att bedriva sin verksamhet utanför det svenska skolsystemets ramar.”

  “Vi förespråkar en moralisk upprustning, vi värnar västerlandets kristna etik, och vi vill stärka nationalkänslan, för att på så sätt skapa en större trygghet och gemenskap inom det svenska samhället.”

  “Då det finns en överhängande risk för att religiösa friskolor, med en religiös inriktning utan koppling till den svenska historien och kulturen, ökar segregationen och motverkar assimilering, skall statligt och kommunalt stöd endast utgå till religiösa friskolor som vilar på judeo-kristen grund och som följer angivna regler.”

  “Sverigedemokraterna ser med oro på de senaste decenniernas samhällsutveckling där den traditionella familjens betydelse och familjelivets värden i allt högre utsträckning har kommit att ifrågasättas och nedvärderas av destruktiva krafter inom samhället.”

 20. Allah skriver:

  ???? ????

  Christer Eriksson,
  Sverigedemokraterna är liksom allt annat i den här världen (med undantag för Islam!) underkastade evolutionens gång. Partiet har vuxit och fått ett betydande antal medlemmar som är invandrare; fakta som förtigs i de härskande svenska medierna. Viktigt att notera är att partiets syn på ”svenskhet” har förändrats.
  På din fråga om: ”Gör Sverigedemokraterna överhuvudtaget några distinktioner mellan nyttig arbetskraftsinvandring och asylinvandring?”
  – Att döma av vad som står i partiets programförklaring, som du delvis citerat, och i partiets organ så är svaret: Ja!
  Du kan exempelvis titta i SD-Kuriren specialnumret från januari 2009, där står en artikel på sidan 9 om och av: ”En av många invandrare i Sverigedemokraterna”.

  ???? ????

 21. Christer Eriksson skriver:

  Allah

  Då undrar jag bara vad det är för skillnad på ett samhälle som grundas på kristna värderingar eller muslimska värderingar? Eftersom SD nu förespråkar ett teokratiskt samhälle, framför vårt eget sekulära samhälle, så hotas ju samma värden och friheter?

 22. Allah skriver:

  ???? ????

  Åh, herre Gudrun,
  Ge mig styrka!
  I vilken ände ska man börja?
  Hans okunskap är bottenlös!

  ???? ????

 23. Allah skriver:

  ???? ????

  Bara ett litet kunskapstest för Christer Eriksson:
  I vilket samhälle/ vilken kultur blir man bestraffad med spöstraff om man ertappas med att dricka vatten under en viss månad?

  ???? ????

 24. Christer Eriksson skriver:

  Allah

  Om du vill att Sverigedemokraterna ska uppfattas som ett seriöst alternativ i svensk politik så kan du börja med att ändra dig själv. Din sarkastiska och hånfulla debattstil ger dig visserligen några billiga poänger, men inte mer än så. Du kräver att andra ska respektera dig och Sverigedemokraterna, men du visar ingen respekt tillbaka.

 25. Christer Eriksson skriver:

  Allah
  Egentligen tror jag att vi i grunden delar samma värderingar. Vi har säkert samma syn på att religionskritik ska omfatta även Islam. Men när engagemanget tar överhanden så är det lätt att man blandar ihop kritik av idesystem och dess utövare, eller hela folkgruppen av araber, och då har man klivit över gränsen för vad som är legitim kritik.

  Religionskritiken är ett fantastiskt verktyg för att stävja reaktionära och människofientliga krafter men när du exempelvis kommenterar: ”Vart tog den iranska åsnan Karim vägen?” Då uppfattas det inte längre som kritik av Islam utan som kritik av ett folk. De som känner sig träffade blir naturligt nog rädda för sitt eget skinn och det ökar istället polariseringen.

  När man i ren iver kliver över den gränsen då har man också svikit sina forna ideal där man har gått ifrån att befria människor till att istället förtrycka dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.