Del 716: Klara Lidén i New York

Vad är det som gäller, vad har gällt och vad kommer att gälla? I konsten är det inte alltför svårt att svara på de två första delarna av den frågan. Den tredje är inte heller alldeles omöjlig. När det händer något har det alltid redan hänt. Medan vi väntar på att konsten skall komma med något nytt utspel kan man vara övertygad om att det redan finns. Förändringar är av två slag, de utomordentliga långsamma och de relativt snabba. I sin tur kan detta knytas till två slags förändringar, de som utvecklas kontinuerligt eller genom traditionsbrott.

Problemet med förändringar som det ser ut idag är att det knappast rör sig om hur något ser ut. Det är hur det skall beskrivas och teoretiseras som är den avgörande saken. Vi har länge haft den socialkritiska eran vilket innebär att vad som än dyker upp kommer det att beskrivas i de termerna.

I Norge skall man diskutera huruvida Norge befinner sig i en nyromantisk våg. Antagligen en helt onödig debatt. Vad är det som gäller? Inte ens i Norge är det någon nyromantik som gäller eller som kommer att gälla. Säkert kan det på lägre nivåer finnas ett designorienterat intresse för romantik. Om romantiken skall in i samtidsdiskursen kommer den ofelbart att bli ett projekt om romantik vilket blev fallet när nyromantiken senast gjorde en visit i konsten under 1980-talet.

Socialkritiken som ivrig världsförbättrare och aktivistisk deltagare i hållbar utveckling har sett sina bästa dagar. Ett bra exempel på vad som är aktuellt nu är Klara Lidéns utställning på Moma i New York. En snabb blick ger intryck av expressivitet och institutionell kritik. Hon har byggt en vit kub i den vita kub där hon installerar. Den vita kuben har ovansidan full av hopvikta papplådor. Hon har tagit bort väggpanelen på ena sidan i rummet vilket gör det möjligt att se ut i staden genom fönstren. På golvet finns en video som visar hur hon kastar diverse saker i East River. Detta till musik av Stockholmsgruppen Tvillingarna (vilka de nu kan vara, vet någon?)

Nå, det blir varken institutionell kritik eller äkta expressivitet. Inte heller passar det in i den vanliga ramen för socialkritiken. En social läsning är ändå det som görs, men då full av osäkerhet. På en gång är det både mera intimt och generellt. Förmodligen är det sådant vi får se mer av framöver. Lidén klättrar mot den internationella toppen men hon har ännu en bra bit kvar. Hon har fått en berömmande recension i New York Times. Utställningen pågår till den 8 juni.

Här en kort videopresentation av Klara Lidén.

liden-opening.jpg
Från öppningen

liden_moma_video_near.jpg
Utsikt och video

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m, Tillståndet i konsten 2009. Bokmärk permalänken.

15 svar på Del 716: Klara Lidén i New York

 1. Till Lars Vilks skriver:

  Du kommer att bli angripen av Andreas Malm i hans nya bok ”Hatet mot muslimer”.

 2. Lars skriver:

  Jo, jag vet redan att den gode Andreas är på hugget. Han borde inte ha tagit med kritiken mot mig. Ett svaghetstecken. Men antagligen vill han ge igen. Nu blir det för mig att visa ännu mer skulpturomsorg.

 3. Christer Eriksson skriver:

  Ja, ett svaghetstecken för lilla Andreas, men en bekräftelse av dig själv, när han tydligen endast kan uttrycka sina meningar i opposition mot dina egna.

  Förövrigt så skrev han en debattartikel i Expressen igår med rubriken: ”Hata muslimer nya folksporten.” som har mött vissa reaktioner.
  http://www.expressen.se/1.1507745

 4. Lars skriver:

  Christer. Jag har läst Malms artikel och eventuellt kommer det ett svar på den. Men saken är den att Malm skulle inte bevärdigat sig med att nämna mig och rondellhunden. Nu drar han igång lyckohjulet igen och jag tror inte han får någon högvinst. Han kunde troligen inte stå ut med min transformationsvideo och där den uppmärksamme ser mitt milt ironiska inslag om hans intresse för svickelfält.

 5. Christer Eriksson skriver:

  Lars. förlåt mig min okunnighet men kan du förklara ordet svickelfält, och gärna länka till den video som du åsyftar även om jag kanske har sett den tidigare.

 6. Allah skriver:

  ???? ????

  Kamelknullaren Andreas Malm´s amour för muslimer förblir obesvarad och hans kärleksbetygelser kommer att betraktas med skepsis av dem så länge han inte fullbordar sin mission och konverterar till islam.
  KK Andreas Malm är dömd att förbli olycklig!

  ???? ????

 7. Anticimex skriver:

  Skadedjuren härjar vilt ikväll i Rosengård!

 8. Lars skriver:

  Christer. Svickelfält är de områden som finns i en kupols nedre del när den får kontakt med väggytan, avsmalnande fält där det blir plats för att göra en freskmålning eller dylikt. Du kan se exempel i videon.

  http://www.youtube.com/watch?v=cbO248eQjco

 9. Christer Eriksson skriver:

  Tack Lars för ditt förtydligande. Man lär sig uppenbarligen något nytt varje dag.

 10. Lars skriver:

  Första recensionsdagen för Malms nya bok har satts till den 2 april. Man undvek på så sätt det mer naturliga 1 april.

 11. Christer Eriksson skriver:

  Hehe..tror nog oavsett att Malm är ett enda stort aprilskämt.:)

 12. Yngve Rådberg skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=cbO248eQjco
  Allusionen är suggestiv. Gillade du Inland Empire?

 13. Lars skriver:

  Jag har bara sett utdrag ur Inland Empire. Jag har faktiskt DVD:n men den vill inte spelas upp i någon av mina datorer. Men det jag har sett och vet om den ger ett gott intryck.

 14. Yngve Rådberg skriver:

  Rekommenderas till alla gamla Grenawaydiggare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.