Del 669: Konstteorins elände och Hamas

Ingela Lind skriver om konst i DN när hon recenserar Ernst Billgrens bok Vad är konst?. Konstteori har ingen storhetstid och att hantera estetiska problem tycks det inte vara många som behärskar. Skriver jag igen.

Se här:

”Vad är konst? Det är egentligen en onödig fråga. Vilken teater-, musik- eller litteraturkritiker har behövt älta ”Vad är teater?”, ”Vad är musik?” eller ”Vad är litteratur?”

NEJ, FRÅGAN ’Vad är konst?’ blockerar, eftersom begreppet konst är oklart och bygger på dubbelhet och ’värdeglidningar.’ ”

Redan i första meningen trampar Lind fel. Teater, musik och litteratur är naturligtvis inte konst, men frågeställningen finns också där genom att vissa delar av teatern, musiken och litteraturen är konst. Det råkar bara vara så att ”konst” har blivit synonymt med ”bild” men bortsett från denna glidning är förhållande delvis de samma: Alla bilder är inte konst, faktiskt bara en obetydlig del.

Som jag nu blivit en ropandes röst i öknen måste jag ändå ge Ingela Lind rätt: Konst är oklart men beroende på att konstvärlden anser detta. Lind är inte ensam och när konstvärlden gemensamt ropar i skogen kommer samma svar: Konsten är institutionell, en social konstruktion, men samtidigt är den ändå inte det utan något som finns i sig, något oklart och mystiskt.

Vi får vänta länge än innan konstvärlden samlar sig till en konstteoretisk uppryckning. Konstvärlden har som bekant mycket att göra med alla nya projekt och utställningar.

För fullständighetens skull tar jag också om en sak som Ingela Lind tydligen inte har fått riktigt klart för sig: Just bildkonsten har blivit en konst i allmänhet och kan inte längre definieras som ett specifikt medium. Där skiljer den sig från teater, musik och litteratur.

Till en delvis annan händelse. I Gazakriget kan man konstatera att Hamas har haft stora framgångar. De har hittills överlägset vunnit striden om opinionen. Ju fler dödsoffer desto starkare blir Hamas. Israel skjuter och bombar och vinner enbart framgångar för regeringen i inrikespolitiken. Hamas stigande popularitet bör föranledda organisationen att förnya sitt musikvideoförråd. Jag har på egen hand gjort en liten sondering i ämnet och därvid kunnat lämna ett, som jag tror, underhållande och tänkvärt bidrag. Hamas är ändå bäst som balett.

MUSIKVIDEO.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, konstteori. Bokmärk permalänken.

23 svar på Del 669: Konstteorins elände och Hamas

 1. TJ skriver:

  Kan tipsa om att Hamas gör bra barnprogram också.

 2. Rasmus skriver:

  Konstteorin, är den verkligen så långt borta? Beror kanske på tidens relativitet, men som jag tänker mig behövs det ett sammanbrott för uppryckning. Kanske har jag helt fel.

 3. Danmark skriver:

  ”De (Hamas) har hittills överlägset vunnit striden om opinionen.”

  Det kommer nok an på, hvem du spørger.

  I Danmark er opinionen anderledes indstillet end i Sverige. De fleste anerkender Israels ret til at forsvare sig.

  I øvrigt har wonder boy Barack Obama klart givet udtryk for Israels ret til at forsvare sig.

  Den holdning bliver snart Obamas første skridt på vejen mod et fald fra tinderne.

 4. general bussig skriver:

  Kanske beror det på att under ytan av dansk rödfnasig jovialisk gemyt rymmer ett aggressivt alko?
  För ingen har väl problem med Israels rätt att försvara sig, det är den proportionella aspekten som är den springande punkten.

 5. Lars skriver:

  General Bussig har rätt. Vad som är märkligt är att Israel fortsätter att genomföra en så omfattande och allt mer impopulär aktion. Jag kan förstå att den israeliska regeringen vill öka sina dåliga opinionssiffror i inrikespolitiken men priset är sannerligen högt.

 6. Christer Eriksson skriver:

  general bussig
  Det var inte snällt sagt om vårt broderfolk i väster. Ett konsekvent hävdande av den proportionella aspekten skulle bara resultera i att Israel sände kassam-raketer tillbaka mot Gazas civilbefolkning. Ett krig mellan två armeer är säkert att föredra.

 7. Robert Andersson skriver:

  Hamas måste kapitulera. Jag säger inte att Israel gör rätt, men Hamas lär ju knappast kunna vinna militärt. Det har funnits stunder då fönstret för kompromiss har varit öppet. Hamas har alltid varit underlägsna, men har ändå haft option på ä mer än noll. Som det ser ut nu vill Likud sätta punkt. Hamas måste sträcka vapen, be om nåd för sitt folk. Alla palestinier måste därefter bli israeler och svära lojalitet mot israel. Det krävs en medeltida lösning i en medeltida situation.

 8. Lars skriver:

  Hoppsan Robert. Du har tydligen fallit ner från ett annat universum. Hamas kan lugnt säga detta: ”Härliga tider, strålande tider!”

 9. stefan peterson skriver:

  Hej Lars, det var ett tag sedan sist, men kunde inte undahålla dig denna intressanta nyhet
  från konstmetropolen i Västra Götaland.
  Pontus Hammarén och Konsthallen i Alingsås fortsätter att försöka provocera Alingsåsarna
  genom att åter igen visa utställning med ”Åldersgräns” denna gång visserligen 12 år men ändå

  http://www.alingsastidning.se/nyhet_visa.asp?id=3486&sidnamn=ALINGS%C3%85S
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=765&a=470294

  Vad säger ”konstnären” om detta, INGENTING ??
  Det ingick väl i förutsättningarna för att få lov att visa sina foton. ?
  Men OM nu några intresserade 11-12 åringar visar intresse för HBT frågan ?
  Förövrigt är väl den ”konstnärliga” kvalitén tveksamt om bilderna inte kan beses av alla
  utan att man tar ”skada” av dom.
  Pontus Hammaréns tilltag med åldersgräns är väl en del i ”intresseskapandet- marknadsföringen”
  det fungerade ju bra förra året, så varför inte fortsätta på den inslagna vägen.
  Häng upp några ointressanta bilder på väggen täck dessa med svarta skynken, på stå att bilderna
  föreställer Konunga huset eller regeringen i olika sexuella aktivitet.
  så väcker det säkert lika stort medialt intresse som dessa ”HBT foton”

 10. TJ skriver:

  Det här är inte riktigt ämne för denna blogg men eftersom Vilks svarar på General bussig och håller med svarar också jag.
  Ett. Det finns visst de som har problem med att Israel försvarar sig. Exempelvis Andreas Malm; DN-skribent, vilksskulptur och bra illustration till att att Hamas verkligen vunnit propagandakriget. (lustigt nog – trots att de är emot giftermål för homosexuella, emot kvinnors sexuella frigörelse, emot fritt konstnärligt uttryck, emot fildelning etc…) Malm hålles i Sverige för någon som det är värt att lyssna till.
  Två. Pratet om proportionalitet i krigföring är prat på sandlådenivå. Ska Israel beställa kassamraketer av Hamas och ska båda parter därefter skjuta av lika många? Vore det proportionellt? Sanningen är naturligtvis att desto fler hamassoldater som dör för varje israelisk soldat desto bättre är det för Israel.
  Tragedin och det höga priset för Israel består i andelen civila som oundvikligt smyger sig in i siffrorna.

 11. Danmark skriver:

  @general bussig

  Proportionalitet?

  Der var næppe heller proportionalitet, da nazisterne blev besejret ved 2. verdenskrigs afslutning. Din fremstilling finder jeg forsimplet.

  Hvad mener du, Israel bør gøre, når landet hver dag beskydes med raketter af en fremmed magt?

 12. Danmark skriver:

  ”Kanske beror det på att under ytan av dansk rödfnasig jovialisk gemyt rymmer ett aggressivt alko?”

  Nogen er også aggressive i Sverige. Det kan I bare ikke læse om i de svenske aviser:

  ”Voldtægt i Sverige 2008

  Vores gæt fra sidste år var par hundrede for forsigtigt:

  Våldtäkt inkl. grov 5.379 – en øgning på 14% fra 4.750 i 2007.

  Det er en fordobling siden 2004 (2.630). Dertil kommer 209 mord og 84.302 tilfælde af “grov misshandel”.

  Statistik över anmälda brott 2008. Statistikken ses ikke omtalt i svenske medierog bliver næppe heller nogen kioskbasker. Vi besøgte selv BRÅ.SE.”

  http://snaphanen.dk/2009/01/15/globalizing-gaza/

 13. general bussig skriver:

  Apropå proportionalitet så avser jag – och, antar jag, även Lars – Amnestys definition. Det handlar inte om att jämna ut oddsen. Bara för att 280 palestinier och en israel dödats sen 28 december menar jag inte att a) 279 palestinier ska odödas b) 279 israeler ska dödas. Vitsen är att våldet anses oproportionerligt och bör avslutas snarast möjligt. Och Hamas – bra eller anus? Det är inte viktigaste frågan, just i denna stund.

  Intressant förstås, att om man stryker dansken mothårs blir han grinig och börjar veva. Bombningen av Dresden i andra världskrigets slutskede blir i dennes dimmige blick en helt rimlig handling. Ett genidrag. Något fint att bygga på. Hoppla.

 14. Lars skriver:

  TJ. Vad som är ämne för denna blogg. Eftersom det nu har blivit så att konsten omfattar allting och att den kan utföras med vad som helst hela tiden finns det praktiskt taget inga begränsningar. Möjligen kan man påpeka att saker kan vara mer eller mindre aktuella. Och nog rör ditt inlägg ett ömmande problem.

 15. Lars skriver:

  Stefan. Tack för Alingsåstipset! Konsthallschefen gör nog rätt i att ha en åldersgräns. Det är en vedertagen åtgärd att inte utsätta minderåriga för visst bildmaterial. Det är har naturligtvis inget med kvalitet att göra. Och som du säger, en barnförbjuden utställning är intressantare.

  Som ett dygdemönster efter rekommendationerna som utfärdades i min och Martin Schiblis bok Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar! – SEX, VÅLD samt det han ännu inte har provat: SKADADE DJUR. Sedan finns det de stora inkorrekta sensationerna som jag inte tror han ger sig på. Säkert är det inte aktuellt att bjuda in mig som utställare.

 16. Frl skriver:

  TJ: I vilket sammanhang har Hamas uttalat sig om fildelning? Tror du lurar oss aprillo. De skjuter små barn i Gaza, fildelningens vara eller ickevara kommer förmodligen ganska långt ner på prioritetslistan.

 17. Cecilia skriver:

  PS.
  Såg idag bilder från Gaza – tänkte på alla de bilder jag inte sett i tidningarna när det begav sig…
  Från väst-Afrika t ex. Kuwait var vad som gällde då.
  Eller varför inte Sudan – som iofs var lite poppis ett tag, men verkar vara glömt nu. Märkligt.
  Eller hur?

 18. Christer Eriksson skriver:

  Cecilia
  Det kanske fungerar på samma sätt i nyhetsvärlden som i konstvärlden:
  På samma sätt som konstvärlden bestämmer vad som är god konst så bestämmer nyhetsvärlden vad som är goda nyheter.:)

 19. Cecilia skriver:

  Hej Christer

  Kul att se dig igen!

  Ja, du har nog rätt. Hade glömt bort den vanliga verkligheten, för jag har bara ägnat mig åt min egen ett tag…

  Ha det gott.

 20. Cecilia skriver:

  Hej Christer!

  Kul att prata igen.
  Fast jag har lite problem med att skriva här – provar ny variant…

  Jovisst, det är nog inte så stor skillnad på människor och människor – oavsett vad de bestämt sig för att syssla med. 🙂

 21. Christer Eriksson skriver:

  Tack detsamma Cecilia.
  Jag saknar också dina vassa och avslöjande kommentarer på den här bloggen.

 22. naantali skriver:

  General Bussig svarar för en typiskt svenskt självgod och nedlåtande kommentar. Ibland är ni svenskar så uppblåsta. Hoppas att ni inte spricker till slut.

 23. Danmark skriver:

  @general bussig

  Du skriver: ”Och Hamas – bra eller anus? Det är inte viktigaste frågan, just i denna stund.”

  Hamas er problemet. Hamas er religiøse fascister.

  Om Hamas:

  ”Hamas’ Charter: “Allah er dets mål… Koranen forfatningen, Jihad er vejen…”

  Siden Israel besluttede sig for, at nok var nok, og aktivt konfrontere Hamas, er der næsten hver dag blevet demonstreret for ‘fred’. Mediernes eksperter fortæller igen og igen, at det ikke handler om religion, men til demonstrationerne er det mere reglen end undtagelsen, at der råbes Allahu akbar (Gud er stor/større), ligesom der ofte ses flag for Hizbollah (Guds Parti) og Hamas (Den Muslimske Modstandsbevægelse; flag påskrevet trosbekendelsen).

  Medierne forsøger ligeledes at skjule det religiøse skisma, men det går galt, hver eneste gang de drister sig til at spørge demonstranter der ikke er tilknyttet en dansk organisation. Den 2. januar blev en palæstinenser eksempelvis interviewet til TV2 Østjylland, og han var meget oprørt, fordi som han sagde: “Det kan ikke passe jeg hver eneste dag skal høre i aviserne, at der er en muslim der er død”. Islam før Palæstina, Muslimen før Mennesket.”

  http://www.uriasposten.net/?p=6479#comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.