Del 665: Bojkottförslag

Skall det bli någon kulturbojkott mot Israel? Man kan tycka att det är onödigt eftersom konstvärlden sedan länge är klar med sitt ställningstagande. Karin Willén, ordförande för KRO, säger i dagens DN, att det inte är aktuellt för organisationen att göra något. .

Tanken är i varje fall fascinerande. Bojkott mot Israel är sedan länge införd för Sharjahbiennalen (som går igång i mars) i Förenade Arabemiratet.

Och om man tänker sig den lockande tanken att bojkotta enskilda konstnärer för att de kommer från Israel skulle intressanta situationer kunna uppstå. Guy Ben-Ner som är känd för sina performancevideor från IKEA.butiker världen över skulle stoppas. Liksom Yael Bartana (som deltog på senaste Documenta med en video där israeler och palestinier gemensamt bygger upp en förstörd by). Dror Feiler får väl också räknas som ett möjligt bojkottobjekt.

Ett av problemen med kriget är att inledningen ”Detta har hänt” är så komplicerad att den aldrig kan utredas. Under tiden vinner den israeliska regeringen befolkningens stöd och tar sig ur sina dåliga opinionssiffror. Hamas har ingen orsak att gå med på någon vapenvila. Ju längre Israel framhärdar med sitt skjutande desto större sympatier kan man räkna med från allmänheten. Men ingen kan naturligtvis vinna. Utgången blir med all sannolikhet densamma som alltid. Det kommer en överenskommelse om eld upphör – som så småningom kommer att brytas.

nes-adi.jpg
Möjligt bojkottobjekt: Adi Nes (artfacts 1542) Utan titel 1999

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

6 svar på Del 665: Bojkottförslag

 1. Christer Eriksson skriver:

  Lars, verkar det inte lite orimligt att bojkotta ett land på det kulturella stadiet som på det intellektuella statiet ligger över alla andra muslimska länder?

 2. Lars skriver:

  Att ett land som är överlägset kulturellt och intellektuellt behöver inte betyda att dess moral befinner sig på samma stadium.

 3. Christer Eriksson skriver:

  Nej, det är inte alltid samma sak. men för det mesta går intellekt och humanism hand i hand. Det finns några som påstår att helvetet är den plats på jorden där förnuftet förlorat.

 4. TJ skriver:

  Över 1000 konstnärer med Dror Feiler i spetsen i ett upprop mot ”massakern” i Gaza enligt Dagens Dumheter. Över 1000 opportunister skulle man också kunna säga.

 5. Bojkott mot Ladonia skriver:

  Tidningar plockar bort islamkritiska Twingly-länkar

  Svensk mediecensur er en gammel, gammel historie, men det er altid rart at se den dokumenteret. Og trøstefuldt at den endelig har fået modstand i cyberspace. Folk vil informeres, ikke opdrages:

  Helsingborgs Dagblad har plockat länkar som kritiserat islam i samband med artiklar om konflikten i Palestina och upploppen i Rosengård. “Att ha länkar som går till innehåll som vi aldrig skulle publicera hos oss känns inte bra”, säger chefredaktören Sören Karlsson.

  DN.se plockar bort blogglänkar om Lars Vilks : När debatten om Lars Vilks rondellhundar rasade som hårdast valde Dn.se att plocka bort Twingly-länkar som innehöll orden Lars Vilks.

  http://snaphanen.dk/2009/01/09/tidningar-plockar-bort-islamkritiska-twingly-lankar/#more-18154

 6. LN skriver:

  […]
  Hade framtiden råkat vara nutid, det är inte mycket som skiljer, hade såväl Kurt Westergaard som Lars Vilks suttit bakom galler på bröd och vatten för resten av sina liv – om de nu inte hade mist sina huvuden. Strålande tider, härliga tider.

  http://mordhotadmuslima.blogspot.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.