Del 661: Råd om mångfald

Dagens goda råd kommer från Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Tyst teater, se DN. Enligt hennes uppfattning klarar inte Sverige av mångfaldsfrågor vilket Storbritannien skall vara mycket bättre på. Svensk teater påstås vara ”den sista bastionen för en gammeldags, svensk identitet”. Jag har lite svårt att följa med i den svängen. Gammeldags, svensk identitet finns det åtskilliga bastioner som försvarar och nog med större framgång än vad Svensk teater kan bjuda på.

Med förödande kraft slår Josette Bushell-Mingo in öppna dörrar: ”Vad skulle hända om svarta skådespelare spelade ”Tre systrar”? Eller om Hedda Gabler var svart?”

På dessa frågor finns redan svar. Det händer inget särskilt när man gör sådana uppsättningar. Problemet är närmast att de blir så utstuderade exempel på korrekt mångfaldstänkande.

Man kan fråga sig om det är naivitet eller ren dumhet som får Bushell-Mingo att önska sig att politikerna skall ta hand om konsten:

”I England styr politikerna ¬direkt. Ser man att det behövs fler minoritetsskådespelare, då riktar man pengarna dit. Ser man att de stora teatrarna bara anställer en viss sorts skådespelare, då ingriper man och satsar på utveckling av nya regissörer och dramatiker. Det vågar man inte i Sverige. Och det är synd, för det gör att förändringarna sker så fruktansvärt långsamt.”

I England, jaja.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

7 svar på Del 661: Råd om mångfald

 1. cn skriver:

  varfor anvander du inte ’ nar redan inom ett citat ett citat, har lagt marke till bortvalet av mojligheten tidigar men inte sagt ngt eftersom det verkar sa smaaktigt eller liknande, att papeka en sadan sak, da ju alla forstar din mening anda, men nu sager jag det i alla fall och skams. att politiker styr direkt sker ju i kina, och har sker forandringar snabbt, sa logiken kanske ar korrekt, jag vet inte, forstar varken politik eller teater, var mest intresserad av ditt forhallande till citationstecknen, om du stoder dig pa ngn for mig okand vana. onskar dig ett lyckligt kons ar, som kommer sen i slutet av januari!

 2. Lars skriver:

  Du har naturligtvis rätt cn. Citat inom citat bör alltid markeras med ’. I bloggandet kan korrekturläsningen vara bristfällig emellanåt.

 3. Christer Eriksson skriver:

  ”I England styr politikerna ¬direkt”

  Ja, det kan man säga. Nyligen tog Storbritannien bort ”Holocaust” från skolornas läroplan eftersom det var stötande för den muslimska befolkningen som påstår att detta inte har hänt.

 4. Lars skriver:

  Christer, tro inte på allt du hör. Holocaust har inte tagits bort från någon engelsk skolplan. Det är ett falskt rykte som spridits över världen.

 5. Christer Eriksson skriver:

  Nej. Det är viktigt med källgranskning. Efter att ha googlat på Dailymail, som är en stor och seriös tidning, fann jag att det inte är borttaget från läroplanen men att en studie beställd av regeringen visade att vissa skolor och lärare undvek både ”Holocaust” och korstågen under medeltiden för att inte stöta sig med sina muslimska elever.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-445979/Teachers-drop-Holocaust-avoid-offending-Muslims.html

 6. Mikael Wiehe og Hamas skriver:

  Nyårsfirande med palestinasjalar

  Johan Lundberg funderar över varför SVT firade in det nya året med sympatiyttringar för Hamas : Jag har ägnat kvällen åt att googla runt bland olika tv-stationer för att se vilka andra tv-kanaler än SVT som firade in det nya året med underhållare iförda Palestina-sjalar, men har faktiskt inte ens på arabsidan kunnat hitta den sortens oförblommerade hyllningar till Hamas som kom till uttryck i Mikael Wiehes framträdande tio minuter i tolv samt i den underdåniga intervjun i samband med uppträdandet. Är därför tacksam om någon bloggläsare hittar länkar till andra nyårsprogram med palestinasjalar. Ja jag är tacksam även om någon hittar länk till SVT:s program, för det hade varit intressant med en transkriberad version av Sverker Olovssons intervju med Wiehe. Axess , SVT Tolvsslaget kan downloades med Bittorrent her.

  http://snaphanen.dk/2009/01/03/den-moderate-enhj%c3%b8rning-stadig-en-illusion/comment-page-1/#comment-65451

 7. TJ skriver:

  Också i det gamla DDR, för att ta ett exempel i högen, var politikerna duktiga på att direktstyra medel till konsten – men det kanske inte räknas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.