Vid mörkrets hjärta

Christer Eriksson m fl är bekymrade över den begränsning av yttrandefriheten som Norge är på väg emot: Att stryka blasfemiparagrafen och istället skärpta lagstiftningen om yttrandefriheten, dvs. att förhindra rasistiska uttalanden. Frågan är om det är något bekymmer. Först när vi får ta ställning till hur denna eventuella paragraf kommer att tillämpas går det att säga något förnuftigt.

I mitt senaste videoarbete har jag uppmärksammat två konstnärer som även är målare i Lukasgillet. Ronny Hård underhåller konstnärerna med sin musikutrustning och Lihamnsmålare Tage Nilsson (har har varit med sedan 1918) tar några danssteg.

Se och lyssna till detta verk här.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

3 svar på Vid mörkrets hjärta

 1. Christer Eriksson skriver:

  I justitiedepartementets betänkande om lagen reagerade jag främst på den sista sättningen:

  ”Departementet vil i stedet, i forbindelse med den kommende ikraftsettingsproposisjonen, fremme forslag om å utvide § 185 om hatefulle ytringer slik at denne bestemmelsen varetar behovet for et strafferettslig vern mot kvalifiserte angrep på trossetninger og livssyn.”

  På samma sätt som JK Göran Lambertz skrev att en kränkning måste ha ett syfte för att vara legitim och som du mycket riktigt påpekade att: ”En handling som saknar syfte är otänkbar.”, så blir det ju samma gränsdragningsproblem här för vad som är ”kvalifiserte angrepp” om det är syftet med kränkningen som är avgörande, ett syfte som alltså är svår att avgöra.

  Sedan ger de uttryck för att också andra ”livssyn” behöver ett förstärkt skydd vilket lämnar utrymme för att även omfatta andra ideologier utanför den religiösa kontexten. En sådan lagstiftning kommer snart att visa sig helt absurd och direkt kontraproduktiv när de mest extrema rasisterna hänvisar till sin egen okränkbara ”livssyn” för att rättfärdiggöra angrepp på minoriteter och andra etniska folkslag

 2. Christer Eriksson skriver:

  God Jul och Gott Nytt år till alla konstälskare och demokratiförkämpar.

  Mvh/ Christer

 3. jul skriver:

  Hoppas att du får en möjlighet att försona allt oförstånd du åstadkommit, och skräck du har spridit genom din dristighet och totala avsaknad av ”liability of thought, honesty of intention and clarity of vision” din räv : )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.