Del 645: Videoarbete och yttrandefrihet

Den vackra vändning som mitt alltmer omfattande konstprojekt tog genom glidningarna i Kalmar har fört med sig lite extraarbete. Men den första versionen finns nu till beskådande: The Governor, mixed media, 2008. Den kan kontempleras här.

Kalmaraffären får nog inte några ytterligare kommentarer från konstvärlden utöver Kulturnyheternas utmärkta inlägg. Jag kan inte räkna med något större stöd från medlemmarna efter alla mina etikettsbrott. Annars brukar man hålla samman när det drar ihop sig. När Bosse Nilsson fick sparken från Charlottenborg fick han en hel del stöd från konstvärlden. Jag menar det är riktigt. Även jag stödjer Nilsson, att han på ett otrevligt sätt avvisade mig från att visa Dogs på Charlottenborg, är inget jag hänger upp mig på. Sedan kan man förstås undra om hans sätt att hantera ekonomin är försvarbart. Jag vet faktiskt inte vad som är rimligt när det handlar om att upprätta en ny ordning för ett museum.

Yttrandefrihet är på den officiella tapeten genom dagens möte med Roberto Saviano och Salman Rushdie i Akademien. Jag erinrar mig en snabb ordväxling när jag lämnade lokalen efter uppförandet av Dogs i Stockholm. En kvinna, affekterad, rusade fram och ropade upphetsat: ”Skall du inte rita Anna Lindh som rondellhund?” Jag svarade genast: ”Du menar på grund av utvisningen av egyptierna?” Hon menade inte alls så men fick svar på tal.

Så är det ju. Yttrandefriheten bör rimligtvis utnyttjas där det finns motiv. I mitt fall kan jag inte se några problem. En religiös symbol kan inte undantas på grund av att den skulle vara särskilt helig. Och om det utfärdats ett förbud mot att på något sätt kränka Anna Lindh hade detta också varit ett motiv nog.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Projekt. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 645: Videoarbete och yttrandefrihet

 1. stefan peterson skriver:

  FN infiltrerat av Isalmistiska fundamentalister ?
  Nu lägger även FN band på din (och min) yttrandefrihet.

  http://europenews.dk/en/node/16503

  varför finns inget att läsa, se eller höra om detta i Svenska medier ??
  du kan lungt räkna med att Sverige blir ett av de Första länderna som inför
  ny lagstifning enligt detta FN beslut. (Vi skall ju alltid visa oss bäst i klassen)
  Var fanns debatten i Sverige och Danmark INNAN frågan kom upp i FN ?
  Om jag förstår rätt, så är detta en mycket alvarligare inskränkning i den personliga
  integriteten och yttrandefriheten än både FRA och Ipred lagen.
  och Kul-tur ministern är som vanligt döv och stum.

 2. cn skriver:

  ????tv8humanisterna??????????????????????????????????????????????????????????

 3. Race trumfer køn skriver:

  »Alle svenskere er bøsser«

  Vi beskrev for nogle måneder siden det voldelige, forhånende og racistiske overfald på to svenske bøsser under homoparaden i Stockholm. Nu er der faldet dom, og et referat af rettergangen er interessant. Hvem er nu mest offer ? En homoseksuel der bliver røvet og umotiveret får en kniv stukket i maven, millimeter fra kropspulsåren, eller tre indvandrere – i dette tilfælde Siyabent Gülen, Alem Mohammad, Zahed Rezai ? Et tricky spørgsmål for nomenklaturaen, men rolig – “race” trumfer køn igen, også selvom man tilhører det i Sverige mere begunstigede køn, det homoseksuelle.

  http://snaphanen.dk/2008/11/27/%c2%bballe-svenskere-er-b%c3%b8sser%c2%ab/#more-14548

 4. cn skriver:

  ??????????????????????????????????????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.