Del 599: Rondellhundsprojektet 1 år

Det är nu mer än ett år sedan som rondellhunden kördes iväg från Tälleruds hembygdsgård. Verksamheten fortsätter i Tällerud, i år är temat ”bevingat”. Den händelsekedja som där inleddes har ännu ej nått sin slutpunkt, om den någonsin gör det. Ett och annat litet bidrag till den utdragna debatten dyker alltjämt upp. T ex skrev Anna Bjurström i Norra Skåne för några dagar sedan:

”När konstnären Lars Vilks (med all rätt) demonstrerar yttrandefriheten med sina Mohammed-teckningar så ägnar han sig samtidigt åt en medveten provokation som väl aldrig kan kallas konstruktiv. Kilen slås in djupare. Fler drivs till fundamentalism.”

Det finns många bud på vad som skulle kunna vara fel. Det vore intressant att veta hur Bjurström har fått sina faktauppgifter om ett ökat antal fundamentalister efter Vilks Muhammedteckningar. Det går att hävda lite av varje, t ex att debatten har lett till större öppenhet och att ingen egentligen blivit förfördelad.

Men huvudtanken som Bjurström kastar fram är vanlig: Det gäller att vara taktisk. Reta dem inte, de är så primitiva och outvecklade att man bör vara försiktig och förstående. Man bör behandla dem som barn kombinerat med att behandla några smärre grupper som vilddjur vilka man inte skall oroa.

Debattera mera, det gäller ännu. En muslim på YouTube är villig att acceptera kritik av Islam om den är intellektuell. Denne muslim gör i varje fall en ansats till att visa sig liberal men har ett gott stycke kvar till att själv framstå som intellektuell. Han tycks inte vara medveten om hur han grovt tillskansar sig ett absolut tolkningsföreträde angående om hur kritik kan framföras och hur den skall tolkas.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 599: Rondellhundsprojektet 1 år

 1. TJ skriver:

  Grattis på ettårs-dagen och än en gång tack för att du visat att konst kan handla om väsentliga saker och fortfarande beröra människor.

 2. Christer Eriksson skriver:

  Hej Lars. Gratulerar på ettårs-dagen och att du alltjämt skriver intelligenta och reflekterande inlägg!

 3. js skriver:

  Jag hittade ett talande uttryck på bloggen: http://www.samtiden.com/node/201

  ”Tryck ner en Bibel i en toalett och du har skapat ett konstverk, gör samma sak med Koranen och du riskerar att bli åtalad för hets mot folkgrupp. Så pervers är den mångkulturella logiken. ”

  Det säger en hel del om hur stor skillnad som samhället gör mellan en religion och en annan religion.

 4. Muhammed skriver:

  Tillykke.

  Det har været et flot år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.