Del 530: Hotets makt

Ja, vad kan man förvänta sig att den svenska konstvärlden skall säga om den danska gruppen Surrend? Deras utställning på Gallerie Nord i Berlin har tills vidare stängts efter att ha hotats av en grupp muslimer. Utställningen handlar inte om muslimer eller islam utan om det fiktiva ZOG (Zionist Occupied Governemnt) och slår satiriskt i flera riktningar. Som en av medlemmarna säger är det främsta målet nynazisterna. Muslimgruppen fattar dock inte den poängen; för dem är det nog att den heliga Kaaba får en liten törn.

surrend3.jpg
Rabaldrets upprinnelse

Några större sympatier tror jag inte de höstar in från svenskt håll. De har ju tidigare gjort en liten kupp mot Irans käre president och ett sådant angrepp kan missförstås och drabba en redan utsatt grupp. Surrend är med andra ord presumtiva islamofober.

surrend.jpg
Annonsen blev införd i en iransk tidning. Man skall läsa första bokstaven i varje mening.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

30 svar på Del 530: Hotets makt

 1. RURIK skriver:

  Här tror jag du har alldeles rätt , Lars – alla som skulle känna sig tvungna att ta ställning drar en lättnadens suck över att detta lyckligtvis skett i utlandet och därigenom utan vidare kan ignoreras.
  Men så länge media uppmärksammar händelserna kan vi se tiden an med någon slags tillförsikt.
  I nästa fas kommer hoten att bli helt godtyckliga , utan begripliga kopplingar till islamska symboler , tankar och värderingar.
  Ja , det är en spännande tid vi går i möte . . .

 2. Kurt Westergaards skriver:

  Snaphanen.dk har et link til en interessant historie om folk, der bliver truet på livet, fordi de deler navn med Muhammed-tegneren Kurt Westergaard:

  ”»Alle trusler bedes venligst rettet til mig«

  Three weeks ago three people were arrested for planning to kill Kurt Westergaard, the cartoonist who drew the famous ‘bomb in the turban’ Mohammed cartoon. But many of the 81 other Danes called Kurt Westergaard (with a ‘v’ or ‘w’) have also received death threats, either by phone or mailNyhedsavisen had called over 20 of the Kurt Westergaards and found out that the Danish Security Service PET offers protection to some of them.”

  http://snaphanen.dk/

 3. Kurt Westergaards skriver:

  PS: Er der andre personer i Sverige, der hedder Lars Vilks, udover kunstneren Lars Vilks?

 4. Dumme Sten skriver:

  Snaphanen om ”Dumme Sten”:

  ”»Udstillerne tager det alvorligt«

  skriver Berlinerbloggen Forensik.blog, der har flere fotos og også beskriver stemningen i kvarteret Moabit (fuld størrelse) Tyske aviser skriver at galleriet insiterer på at genåbne tirsdag.”

  http://snaphanen.dk/2008/03/01/margrethe-vestager-%c2%bbdet-her-handler-ikke-om-muslimer%c2%ab/#more-2565

 5. mellis skriver:

  Att tunga internationella media berättar om det utsatta läget för Kurt Westergard är ett gott tecken.

  http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,538553,00.html

 6. RURIK skriver:

  Detta borde intressera Per Ola Axelssons.
  Ser från emot att höra hans mening om ZOG !

 7. RURIK skriver:

  Då gör vi ett nytt försök :
  Detta borde intressera Per Ola Axelsson.
  Ser fram emot att höra hans mening om ZOG !

 8. jazz skriver:

  I Del 529: ”De jordens fördömda” har rondellhunden i Vilks frimärksakvarell reducerats till en mycket lite hund, knappt skönjbar i ett avlägsett fjärran. med ytterligare reduktion blir hunden snart bara en punkt utan utsträckning i rummet och därmed oändlig och allerstädes närvarande där ingen kan undkomma dess kränkning.

  Det alternativa förhållningssättet skulle kunna vara att som i Antonionis ”Blow Up” succesivt förstora rondellhunden tills den till slut upplöses i den analoga filmens korniga brus eller i den digitala världen reducerats till ett medelvärde i en enda pixel.

  I bägge fallen når man någonstans ett gränsväde mellan den objektiva verkligheten och illusionen. Frågan är. Upphör kränkningen någonstans på vägen eller fortsätter den i den totala illusionen?

  Eller varför inte en installation/performans där konstnären placerad framför en tom bild på väggen å åskådarnas vägnar ”visualiserar” den kränkande hunden. För att göra det hela något mer konkret för publiken kan man ju tänka sig att på lämligt visuellt medium samtidigt visa konstnärens Elektroencefalogram (EEG).

  Mvh Jazz
  PS: När Louis Armstrong var hos skräddaren för att ta mått för ett par nya byxor frågade skräddaren om de skulle vara höger- eller vänsterskurna. ”Ingetdera”, svarade Louis, ”Let it swing”. DS.

 9. Lars skriver:

  Jag tror att Jazz glömmer bort symbolvärdet och misstanken. Lars Vilks (för den som undrade lär han vara ensam om det namnet i Sverige) har visat sig göra rondellhundar med profethuvud och hur han än förminskar och förstorar dem kommer misstanken att kvarstå. Här går det säkert att utnyttja Wittgensteins familjelikhetsteori. Vilks hundverk hänger samman med varandra och man kan därför följa genom släkting efter släkting hur rondellhunden uppnår att bli en rondellhund som punkt.

 10. jazz skriver:

  Lars

  I det speciella fallet med rondellhunden har du naturligtvis rätt att misstanken kvarstår oavsett skalan eftersom referenserna är så starka i medvetandet.

  Frågan är hur kränkande det vore om bilden så att säga fullständigt ”dras tillbaka” från den objektiva världen och endast visualiseras genom en virtuell projektion av Vilks fantasi. Kommer även den enbart tänkta bilden att bli kränkande för de rättrogna. Kommer gallerierna och curatorerna att utestänga en sådan performans av rädsla för angrepp.

  Mvh Jazz

 11. Tapani skriver:

  En affisch inför en punk-konsert, som visar hur ”djävulen bajsar på Jesus, upphängd på korset”, har stoppats av Linköpings kommun. Däremot har lokala Östgöta-Correspondenten publicerat den igår 1 mars. Text, utan bild:
  http://www.corren.se/archive/2008/3/1/jm18052787j6leg.xml

  Ola Sigvardssson, chefred, kommenterar:
  http://www.corren.se/archive/2008/2/29/jm02x1p2jn8tvnc.xml

  ”När det gäller Muhammedbilderna valde jag att inte publicera några i Corren. I ena vågskålen fanns nyhetsintresset, i den andra den kränkning [!] som det innebär för muslimer att visa bilderna. Dels för att de framställer deras religion i dålig dager och dels för att det inom islam finns ett förbud mot att återge profeten på bild. Detta vägde tyngre.

  … Är det rimligt att visa en bild där djävulen bajsar på Jesus, upphängd på korset? Eftersom bilden finns i dagens Corren är mitt svar: ja. Det är en grotesk bild, men vem hade väntat annat inför en punkkonsert? En vilsam landskapsbild av en impressionistisk målare? Monets näckrosor? … Hädelse är tillåtet i Sverige och bör så vara även om punkband skulle utnyttja möjligheten att dra religionen i smutsen. Även om kristna – och värnare av den goda smaken – tar anstöt.”

  Jag: Skillnaden är att Sigvardsson är rädd för muslimerna och deras hämnd, medan han vet att inte ens de mest radikala kristna kommer att kasta bomber på honom. Han är en vanlig svenne – han har ingen moral, och han är feg.

  Lars Vilks är också svenne – men han är inte feg, tvärtom. Dessutom är det i mina ögon absurt att kalla rondellhundarna för hädelse. Händelsen visade bara att islamisterna idag helt förlorat vettet och balansen.

 12. RURIK skriver:

  Tapani :
  Vad som är kränkande för islam bestäms av skriftlärde högt över huvudet på vanligt folk. En muslims plikt är att lyda !
  Dessa rättslärde arbetar för att flytta fram islams positioner globalt.
  ”Mohammedkrisen” var därför högst ovälkommen men symboliken var uppenbar även för en analfabet.
  Det gick inte att undvika en konfrontation.
  Denna har öppnat ögonen på vanligt folk i hela västvärlden. Folk är rädda , men börjar också första vad islam egentligen är för något.
  Länge leve konsten !

 13. Gånge denna kalk ifrån mig! skriver:

  Tapani: ”Händelsen visade bara att islamisterna idag helt förlorat vettet och balansen”!

  – Har de haft vett och balans… någonsin?!

 14. jazz skriver:

  Djävulen får inte bajsa med kommunalt stöd.
  En affisch inför en punk-konsert, som visar hur “djävulen bajsar på Jesus, upphängd på korset”, har stoppats av Linköpings kommun.

  Den analytiska psykologiens fader. Carl Gustav Jung hade i sin barndom vid upprepade tillfällen en dagdröm där han såg Gud Fader sitta på sin tron i himmelen och skita så att en enorm bajskorv föll ned på katedralen och fick dess tak kollapsa.

  En sådan bild var naturligtvis upprörande för den unge Jung som växte upp i ett gudfruktigt hem där fadern var präst. Men han insåg med lite eftertanke att sådana här (syndiga) tankar och bilder inte skulle finnas om en omnipotent skapare inte velat detta. Om vi har dessa tankar och bilder, så är det för att det är Guds vilja att vi ska ha dem. Om det är så att Gud skiter, så är det ett uttryck för den i nuet ”levande” Guden som i sin omnipotens och frihet står över sin egen kyrka och bibel.
  (Fritt översatt från Jung, A Biography av Deirdre Bair)

  Men det är kanske för mycket begärt av en kommunal tjänsteman att förstå att hon/han i den fria konstnären har den levande Gudens trognaste vapendragare.

  Mvh Jazz

 15. RURIK skriver:

  Lars !
  Känner du till något mer om den fiktiva organisationen ZOG och på vilket sätt Surrend framställt den i sin utställning (Danska B T meddelar f ö att utställningen sannolikt kommer att öppnas igen på tisdag)

 16. Lars skriver:

  Rurik. Jag tror att det finns så mycket att känna till. Det är en ironisk konstruktion där man ser sionismen breda ut sig i alla möjliga sammanhang. En av deras bilder visar t ex hur en astronaut placerar Israels flagga på månen.

 17. jazz skriver:

  ZOG är en akronym för Zionist Occupiation Government. Termen syftar på en påstådd judisk eller sionistisk dominans över västerländskt samhällsliv, exempelvis med referens till USA:s omfattande finansiella stöd till Israel, den starka judiska lobbyverksamheten och den stora andelen judiskt ägande av filmindustri, övriga massmedieföretag och investeringsbanker i USA.
  Denna konspirationsteori är populär främst bland (amerikanska) nazister och andra antisemiter. För anhängare av teorin är ZOG i princip identiskt med hela det organiserade samhället inklusive regeringen, militären och polisen. Detta gör att många former av våld och terrorism kan motiveras som ”kamp mot ZOG”.
  ZOG-teorin uppstod i och med publikationen av Sion Vises protokoll i början av 1900-talet. (På svenska Förlåten faller.)
  ZOG-teorin har på senare tid även blivit mycket populär i arabvärlden och t o m visats som dokumentär på statlig television.
  (susning.nu)

 18. RURIK skriver:

  Lars !
  Gissar att utställningen kan förstås på olika sätt vilket också inkluderar en antisemitisk tolkning. Om detta är riktigt öppnas dörrarna för en intressant diskussion om symbolers betydelse i ett kulturellt perspektiv då ju de besökande muslimerna uppfattade utställningen som anti-islamsk. Du antydde också i ingressen att Surrend ytterst avsåg att ytterst angripa nynazismen.

 19. jazz skriver:

  Ab Freitag, den 22. Februar 2008 wird Surrend in einer Einzelausstellung mit neuen Arbeiten im Kunstverein Tiergarten in Berlin zu sehen sein. Die aktuellen Aktionen und Projekte von Surrend sind von der absurden neonazistischen Verschwörungstheorie ZOG angeregt, die auch in Teilen der arabischen Welt und im links-autonomen Milieu immer mehr Anhänger findet.
  Mit den neuen Produktionen attackiert Surrend sowohl die neonazistische Propaganda und die Theorie des ZOG (Zionist Occupied Government), zielt gleichermaßen aber auch auf die israelische Politik und radikale jüdische Gruppierungen, die mit ihrer negativen und rassistischen Haltung gegenüber der arabischen Welt häufig für jene allerorten vermutete Verschwörung Anlass bieten.
  Surrends neues Projekt besteht aus 22 politischen Plakaten.
  http://www.kunstverein-tiergarten.de/?cat=ausstellung&id=66

 20. Christer Eriksson skriver:

  Lars: ”En av deras bilder visar t ex hur en astronaut placerar Israels flagga på månen.”

  Surrend har precis fått en ny beundrare! 🙂

 21. Kunstnerisk udfoldelse som en udfordring af Allah skriver:

  Snaphanen:

  ”»Muslimer vil helst ikke overraskes «

  Når muslimer forlanger teaterforestillinger taget af plakaten, skyldes det bl.a., at de hader overraskelser, forklarer professor i islamiske studier Mehdi Mozaffari. [..]

  Men for mange rettroende muslimer er overraskelsen ikke noget entydigt positivt – snarere tværtimod – og det kan være én af forklaringerne på, at flere og flere europæiske udstillinger, teaterforestillinger og spillefilm påkalder sig muslimsk vrede med lukninger og aflysninger som resultat.

  »Muslimer vil ikke overraskes , ikke engang døden må komme som en overraskelse for dem,« fastslår Mehdi Mozaffari, der er professor i islamiske studier på Aarhus Universitet.

  »Islam er en decideret planlæggende religion, hvor alting er forklaret fra før fødslen til efter døden, og enhver form for overraskelse vil af mange muslimer være en ubehagelig påmindelse om, at Koranen har overset noget,« forklarer Mehdi Mozaffari.

  Han tilføjer, at nogle muslimer stadig opfatter enhver form for kunstnerisk udfoldelse som en udfordring af Allah som den store skaber.”

  http://snaphanen.dk/2008/03/02/%c2%bbfortjen-din-bistand-dr%c3%a6b-en-politimand%c2%ab/#more-2566

 22. RURIK skriver:

  Tack Jazz för en ypperlig historik.
  Här öppnar sig uppenbarligen möjligheterna för konstnärlig framställning med provokativa inslag.
  Ser också att min gissning när det gäller förväntat intresse från PerOlaAxelsson `s sida var riktig. Har upptäckt att jag tidigare skrivit hans signatur på ett felaktigt sätt.
  Antar att hans uttåg ur debatten kan spåras till denna oavsiktliga kränkning för vilken jag härmed ber om ursäkt.
  Som synes är detta misstag nu korrigerat.

 23. Demokratisk Muslim? skriver:

  Netavisen Newspaq:

  ”Demokratiske Muslimer: Museumslukning bekymrer

  Af Tore Keller

  Foreningen Demokratiske Muslimer tager afstand fra, at en dansk udstilling i Berlin måtte lukke på grund af protester fra radikale muslimer.

  På udstillingen har kunstnere skrevet ”dumme sten” på et billede af Kabbaen – den sorte sten, der betragtes som islams religiøse centrum .

  ”I Demokratiske Muslimer går vi ind for ytringsfrihed på begge sider. De, der protesterer, har selvfølgelig retten til det, men de skal gøre det på en civiliseret måde,” siger Yildiz Agdogan, der er talskvinde for organisationen, som blev stiftet af Ny Alliances leder, Naser Khader, under Muhammed-krisen, til Newspaq.”

  http://netavisen.newspaq.dk/indland/?aid=235057

 24. Dummer Stein skriver:

  Kölner Stadt-Anzeiger:

  ”„Dummer Stein“

  ERSTELLT 28.02.08, 18:48h, AKTUALISIERT 29.02.08, 10:16h

  Berlin – Eine Kunstausstellung der dänischen Künstlergruppe Surrend in Berlin mit satirisch-politischen Karikaturen und Plakaten ist aus Sicherheitsgründen geschlossen worden. Das teilte das Bezirksamt Mitte am Donnerstag mit. Nach Angaben des Kunstvereins Tiergarten haben ”aufgebrachte Muslime” am Dienstag die Ausstellung gestört und verlangt, eines der 21 ausgestellten Poster zu entfernen. ”Es folgten konkrete Androhungen von Gewalt, sollte das nicht geschehen”, teilte der Kunstverein als Träger der betroffenen Galerie Nord in der Turmstraße mit.”

  http://www.ksta.de/html/artikel/1204178941703.shtml

 25. Knæfald skriver:

  Jyllands-Posten:

  ”Leder: Ynkeligt knæfald

  Offentliggjort 01.03.08 kl. 17:16

  HVAD GØR en ansvarlig demokratisk regering, når formørkede modstandere af demokratiet forsøger at knægte den kunstneriske frihed?

  Man slår naturligvis ring om kunstneren og gør alt, hvad en stat med alle sine magtmidler kan gøre for at sikre den. Samtidig lader man forstå, at ethvert anslag mod den kunstneriske frihed, der ligesom ytringsfriheden er en forudsætning for den demokratiske styreforms eksistens, vil blive imødegået fast og beslutsomt med de nødvendige midler.

  Men ikke i Holland. Der bøjer man sig og kryber ynkeligt i en blanding af politisk korrekthed og angst for, hvad fornærmede islamister kan finde på af trusler, hærværk, ildspåsættelser, overlagt mord, og hvad man ellers bruger som argumenter i de kredse.

  Der er allerede sagt meget skidt om filmen og instruktøren og politikeren Geert Wilders.

  Hvor usympatisk filmen end måtte være, og hvad man i øvrigt mener om politikeren og instruktøren Geert Wilders, er i denne sag uendeligt ligegyldigt.”

  http://jp.dk/meninger/leder/article1284194.ece

 26. Christer Eriksson skriver:

  För muslimer behöver man inte ens vara israelit för att hamna på deras dödslistor. Min syster är gift med en jude och dem har en son tillsammans. Därmed är min systerson halvjude och samtidigt mycket framgångsrik inom sitt konstnärliga yrke. Detta har gjort att han har förärats genom att hamna på http://www.radioislam.com och deras lista över sionistiska kulturpersonligheter som bedriver sionistisk propaganda i Sverige.

  Det kan nämnas att han inte ens bekänner sig till Judendomen utan är ateist och för övrigt helt opolitisk!

 27. jazz skriver:

  Imago Dei

  Om den transcendenta skaparen veta vi inget. Däremot har det alltsedan medvetandets låga tändes hos Homo Sapiens varit ett antal gudsbilder med olika namn i omlopp. Den som i mitt tycke beskriver sakernas tillstånd bäst är gamla testamentes Gud som när han talar till Moses från den brinnande busken talar om vilket som skall vara Guds namn. Det hebreiska uttrycket för detta namn kan översättas med ”Jag blir den Jag blir”. Det vill säga. Namnet uttrycker uppfattningen att Gud ser sig själv som en process. Detta står i opposition mot hur hans kyrka i form av Islam och delar av Kristendomen ser på sakernas tillstånd. Enligt Islam är ju sista ordet sagt i och med Muhammed och därmed processen avstannad. En levande och fri Gudsbild ser dock inga sådana begränsningar. Tåget går, och de som inte stigit på, blir kvar på stationen. Muhammed lär inte bli den siste profeten.
  Mvh Jazz

 28. 16 europæere skriver:

  Jyllands-Posten:

  ”Leder: 16 europæere

  Offentliggjort 02.03.08 kl. 19:34

  NECLA KELEK, Mina Ahadi, Arzu Toker, Günter Wallraff, Lars Vilks, Kurt Westergaard, Sooreh Hera, Mohamed Sifaoui, Ayaan Hirsi Ali, Theo van Gogh, Salman Rushdie, John Latham, Ibn Warraq, Naser Khader, Robert Redeker, Michael Nazir-Ali, Geert Wilders.

  16 europæere med vidt forskellig baggrund; etnisk, religiøst, kulturelt. De bekender sig til forskellige politiske holdninger og har vidt forskellig baggrund: forfattere, filminstruktører, advokater, feminister, religionskritikere, politikere, præster, tegnere, billedkunstnere.

  Men de har ét til fælles: De har brugt deres ytringsfrihed på en måde, som af nogle muslimer opfattes som en forbrydelse. Som følge heraf er de enten blevet myrdet, udsat for dødstrusler eller censureret af museer og andre, der ønsker at tage særligt hensyn til muslimers religiøse følelser.”

  http://jp.dk/meninger/leder/article1284976.ece

 29. 100 gange hurra for dansk-tyrkerne skriver:

  Danske Berlingske Tidende om dansk-tyrkere, der siger fra og ikke vil lade sig repræsentere af islamisterne:

  ”Flag, strafsanering og røde roser

  Af Kathrine Lilleør
  Lørdag den 1. marts 2008 kl. 08:12

  Havde først valgt roser, men en favnfuld danske flag er mere passende. De skal gå til dansk-tyrkerne, der gerne vil have sig frabedt at Islamisk Trossamfund taler på deres vegne. De er altså muslimer på en anden måde end Trossamfundet og Hisb-ut Tahrir. Vip med Dannebrog. Den muslimske enhedstanke har fået et ordentligt hak i fajancen. Den islamistiske vision er som bekendt et verdenssamfund af muslimer, hvor det nationale ikke er så vigtigt som dette, at alle er muslimer for Allah. Men den er de altså ikke med på ovre hos dansk-tyrkerne.”

  http://kathrine.blogs.berlingske.dk/2008/03/01/flag-strafsanering-og-r%c3%b8de-roser/

 30. adde skriver:

  För svenskar som blivit intresserade av svenska journalisters analys av danska förhållanden rekommenderar jag:

  Bortom stereotyperna: Invandrare och integration i Danmark och Sverige:
  http://www.makadambok.se/hedetoft.htm

  Det racistiske Danmark på psykiaterbriksen:
  http://snaphanen.dk/2008/03/04/surrend-kunstnere-journalister-eller-reklamefolk/

  Tittar-kommentarer till SVT:s debattprogram ”Vad händer i mångkulturens Danmark?”:
  http://forum.svt.se/jive/svt/thread.jspa?threadID=21301&tstart=0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.